İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması SALOFALK
Birim Miktarı 1
ATC Kodu A07EC02
ATC Açıklaması Mesalazin
NFC Kodu HT
NFC Açıklaması Rektal Sistemik Basınçlı Köpükler
Kamu Kodu A10302
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 129,16 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 129,16 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • mesalazin (1 g)

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Kutuda, şeffaf,PVC/Al folyo blister ambalajda 10 veya 14 tablet

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Bilinen bir etkisi yoktur.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

SPRAMAX 3 MIU film kaplı tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Spiramisin yüksek dozlarda bile iyi tolere edilir. Yüksek doz kullanılmasından dolayı ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlarda belirtilere yönelik tedavi uygulanır, spesifik antidotu yoktur. QT aralığı uzaması spiramisinin intravenöz uygulanması ile ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla, yüksek doz spiramisin vakalarında, başka risk faktörlerinin de (potasyum düşüklüğü, doğumsal QTc aralığı uzunluğu bulunması, QT aralığı uzatan ilaçlarla birlikte kullanım) birlikteliği açısından QT aralığının ölçülmesi için EKG önerilir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Her bir tablet 3 000 000 IU spiramisin içerir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Geçerli değildir.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Geleneksel güvenlilik farmakolojisi insanlara yönelik özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Spiramisine aşırı duyarlı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Ergot türevleriyle kombinasyon

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Ağızdan alınır.

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Etkin Maddeler

SPRAMAX 3 MIU film kaplı tablet

Farmakodinamik Özellikler

04/06/2012

Farmakokinetik Özellikler

24 aydır.

Farmasötik Form

242/99

Gebelik Ve Laktasyon

25 °C’nin altındaki oda sıcaklığında nemden uzak bir yerde saklayınız.

Geçimsizlikler

Hidroksipropil selüloz, Prejelatinize Mısır Nişastası, Kroskarmelloz sodyum, Kolloidal anhidri silika, Mikrokristalin selüloz, Hidroksipropilmetil selüloz,Magnezyum stearat, Stearik Asit, Titanyum dioksit.

Doz Aşımı

Film Tablet

Endikasyonlar

Her film tablette, etkin madde olarak 10 mg essitaloprama eşdeğer essitalopram oksalat; boyar madde olarak titanyum dioksit bulunur.

Farmakodinamik Özellikler

30.11.2007 – 213/57

Farmakokinetik Özellikler

25 °C’nin altındaki oda sıcaklığında, çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Farmasötik Şekli

Secita® 10 mg Film Tablet; 28, 56 ve 84 film tabletlik blister ambalajlarda.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

SİNAREX 3 mg/3 ml i.v.Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul, 1 veya 5 ampul içeren karton kutuda

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

SİNAREX’in, araç ve makine kullanımı üzerine bilinen herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ampuller kullanılmadan önce, renk değişikliği ve partikül varlığı gibi bozulma belirtisi olup olmadığı gözle kontrol edilmelidir (bkz.Raf ömrü.) Son kullanma tarihi geçmiş ampuller kullanılmamalıdır. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

SİNAREX 3 mg / 3ml i.v. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul

İlaç Nasıl Kullanılır

Her bir 3 ml’lik ampul, 3 mg Granisetron’a eşdeğer 3.35 mg Granisetron HCl içerir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Damar içine (intravenöz) uygulanır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

SİNAREX 3 mg / 3ml İ.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

12.03.2009

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

218/51

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat, sodyum hidroksit/hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Doz Aşımı

Bildirilen bir zehirlenme olgusu ve spesifik antidotu yoktur. Fakat teorik olarak zehirlenme durumunda salisilat zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Semptomları asidoz-alkaloz, hiperventilasyon, pulmoner ödem, dehidratasyon, hipoglisemidir. Tedavisi için gastrik lavaj ve diürezi artırmak için intravenöz infüzyon yapılmalıdır.

Endikasyonlar

Sigmoid kolon ve rektumun hafif dereceli ülseratif kolit ataklarının tedavisinde kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Mesalazinin antiinflamatuvar etki mekanizması tam olarak bilinmemesine rağmen, sistemikten çok lokal etkili olduğu düşünülmektedir. Kronik inflamatuvar barsak hastalığı olan hastalarda, “prostanoidler” gibi siklooksijenaz yolağı veya “lökotrienler (LT)” ve “hidroksieikozatetraenoik asit (HETE)” gibi lipoksijenaz yolağı ile mukozal araşidonik asit metabolitlerinin üretimi artmıştır. Mesalamin, kolon mukozasındasiklooksijenaz enzim blokajı ve prostaglandin (PG) üretimini inhibe etmesi yolu ile inflamasyonu azaltması olasıdır. Rektal olarak uygulanan mesalazin barsak lümenini ulaşınca, mukoza ve submukozal dokuyu lokal olarak etkiler.

Farmakokinetik Özellikler

Genel mesalazin farmakokinetiği:   Emilim: Mesalazinin emilimi, barsağın proksimal kısmında en yüksek distal kısımlarında ise en düşüktür.   Biyotransformasyon: Mesalazin; karaciğer ve intestinal mukoza tarafından presistemik olarak her iki yoldan da farmakolojik olarak inaktif olan N–asetil–5–aminosalisilik asitle (N–Ac–5–ASA)e metabolize olur. Asetilasyon, hastanın asetilatör fenotipinden bağımsız gibi durmaktadır. Bazı asetilasyonlar, kolonik bakteri etkisi sırasında da oluşur. Mesalazinin ve N – Ac – 5 – ASA’nın sırasıyla proteinlere bağlanma yüzdesi %43 ve %78’dir.   Atılım: Mesalazin ve metaboliti N–Ac–5–ASA, büyük oranda dışkı ile uygulama yoluna bağlı olarak %20-50 oranında böbrekler yolu ile ve daha az bir oranda ise safra yolu ile atılır.Renal atılım esas olarak N–Ac–5–ASA şeklinde meydana gelir. Oral uygulanan mesalazin dozunun yaklaşık %1’i başlıca N–Ac–5–ASA olarak anne sütüne geçmektedir.   Rektal Köpük’e özel mesalazin farmakokinetiği:   Atılım: Farmakosintigrafik/farmakokinetik kombine bir çalışma göstermektedir ki; Salofalk köpüğünün yayılması homojen ve hızlı olup, neredeyse 1 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Barsağın rektum, sigmoid ve sol kolon gibi kısımlarına inflamasyonun genişliğinden bağımsız olarak ulaşır.   Emilim: Mesalazinin emilimi hızlıdır, ve mesalazin ile metaboliti N–Ac–5–ASA, plazma doruk konsantrasyonuna yaklaşık 4 saatte ulaşır. Bununla birlikte; köpükteki 2g mesalazin dozunun ile 250mg oral doz mesalazinin plazma konsantrasyonu karşılaştırılabilirdir ve 0.4µg/ml civarında maksimum konsantrasyona ulaşır. Pre–sistemik metabolizasyon hızlıdır ve N–Ac–5–ASA maksimum plazma konsantrasyonuna da mesalazin gibi yaklaşık 4 saatte ulaşır, fakat N–Ac–5–ASA metabolitinin plazma konsatrasyonu yaklaşık 2µg/ml olup mesalazinin 4–5 katı civarındadır.

Farmasötik Şekli

Rektal köpük

Formülü

Salofalk 1g rektal köpük, birim dozunda etkin madde olarak 1.0 g Mesalazin (5-ASA) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Antikoagülanlar: Antikoagülanların etkisini artırabilir (gastrointestinal sistem kanama riskini artırabilir). Glukokortikoidler: Glukokortikoidlerin gastrointestinal yan etki olasılığını artırabilir. Sülfonilüre: Hipoglisemik etkilerini arttırabilir.  Metotreksat: Metotreksatın toksisitesini arttırabilir. Probenesid/ sülfinpirazon: Ürikozürik etkilerini azaltabilir. Spironolakton/furosemid: Diüretik etkilerini azaltabilir. Rifampisin:Tüberkülostatik etkisini azaltabilir. Azotiyopirin ya da 6-merkaptopürin: Bu ilaçların miyelosupresif etkisi artabilir.

Kontraendikasyonlar

Salisilik asit ve türevlerine ve diğer bileşenlerine karşı aşırı duyarlılık, şiddetli hepatik ve renal işlev bozukluğu, gastrik veya duedonal ülser ve kanama eğiliminde kontrendikedir. 12 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Yetişkinler ve 12 yaş üzerindeki ergenler: Günde tek doz olarak rektal yoldan 2 uygulama yapılır. Bir defada kullanımda köpük miktarı fazla gelirse, doz ikiye bölünür ve biri gece yatarken, diğer yarısı sabah erken saatlerde uygulanabilir. Normal doz ile istenen etki sağlanamazsa, yatarken 2, sabah 2 uygulama olmak üzere doz iki katına çıkarılabilir. Tedaviden iyi sonuç alınabilmesi için uygulama öncesinde barsakların boşaltılması önerilir.   Uygulanması:   Aplikatörü spreyin başına takılır. Sprey 15 saniye çalkalanır.   İlk kullanımda pompa altındaki güvenlik kapağı çıkarılır.   Pompanın başı altındaki yarı daire biçimindeki aralık kapanıncaya dek döndürülür. Sprey kutusu şu anda kullanıma hazırdır.   İşaret parmağı pompa kapağının üstüne konur ve sprey baş aşağı gelecek biçimde tutularak kullanılır. İşaret parmağı aşağıyı gösterirken ancak sprey gerektiği şekilde çalışır.   Rahat bir uygulama için bir ayak yerdeyken diğerinin bir sandalyeye konması önerilir. Aplikatör rektuma yerleştirilir. Bir kez pompaya basılarak uygulama yapılır. Aplikatör uygulama yapıldıktan 10-15 saniye sonra çıkarılır. İkinci kez uygulama gerekli ise, bir kez daha pompaya basılır ve yavaşça serbest bırakılır. Tekrar kısa bir süre(10 – 15 saniye) beklenir ve aplikatör çıkartılır.        Uygulama sonrası aplikatör atılır. Diğer bir uygulama için yeni aplikatör kullanılır.   Tedavi süresine hekim tarafından karar verilir. Genellikle hafif ülseratif kolitin akut atakları 4-6 hafta içinde kaybolur.   12 yaşından küçük çocuklar: Bu yaş grubunda yeterli deneyim olmadığından Salofalk rektal köpük 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılamaz.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Salofalk® 250 mg enterik tablet: 100 tablet içeren kutularda Salofalk® 500 mg enterik tablet: 100 tablet içeren kutularda Salofalk® 250 mg supozituar: 10 ve 30 supozituar içeren kutularda Salofalk® 500 mg supozituar: 30 supozituar içeren kutularda Salofalk®  4g/ 60ml lavman : 7 lavman içeren kutularda Salofalk® 1000 mg Granu Stix 100 saşe içeren karton kutularda

Saklama Koşulları

25°C altında, ışıktan koruyarak saklanır. İlk uygulamadan sonra 12 hafta içerisinde kullanılması gerekir. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Salofalk 1gr Rektal Köpük 14 dozluk alüminyum tüplerde.

Uyarılar/Önlemler

Doktor önerisine uygun olarak, tedavi öncesi ve tedavi sırasında kan ve idrar muayenesi yapılmalıdır ve bu muayenelerin tedavi başlangıcından 14 gün sonra ve 4 haftalık aralarla 2-3 kez tekrarlanması önerilir. Eğer bulgular normalse, üç ayda bir kontrol yeterlidir. Böbrek fonksiyonlarını izlemek amacıyla idrar sediment analiziyle birlikte serum üre (BUN) ve kreatinin ölçümü yapılması önerilir.   Karaciğer fonksiyonlarını izlemek amacıyla da ALT veya AST gibi karaciğer fonksiyon parametreleri kontrol edilmelidir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatli olunması gerekmektedir.   Methemoglobin düzeylerinin yükselme olasılığı akıldan çıkarılmamalıdır.   Özellikle astım gibi solunum yolları hastalığı olan hastalar, Salofalk Rektal Köpük ile tedavi sırasında yakından izlenmelidir.   Sülfit içermesi nedeniyle, özellikle astım ya da alerji öyküsü olan duyarlı kişilerde, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.   Sülfasalazin içeren ilaçlara karşı aşırı duyarlılığı olan hastalar, Salofalk Rektal Köpük tedavisine tıbbi denetim altında başlamalıdır. Spazm, akut karın ağrısı, ateş, şiddetli baş ağrısı ve raş gibi akut intolerans belirtileri görüldüğünde, tedavi derhal sonlandırılmalıdır.   İçerdiği propilen glikol laktik asidoz, hiperozmolalite, hemoliz ve santral sinir sistemi depresyonuna neden olabilir. Hafif derecede deri iritasyonu ortaya çıkabilir.   Gebelikte ve laktasyonda kullanım:   Gebelik kategorisi B ‘dir. Mesalazin sağlayacağı yarar potansiyel riskinden fazla olduğunda gebelikte kullanılabilir.   Laktasyonda kullanım: N-asetil mesalazin ve daha az oranda da meselazinanne sütüne geçtiğinden emziren kadınlarda kullanılması önerilmez. Emzirme döneminde tedavi gerekliyse, bebek sütten kesilmelidir.   Araç ve Makine Kullanma Üzerine Etkileri Mesalazin alan hastaların araç sürme ve makine kullanma yetenekleri üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi bildirilmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Gastrointestinal yan etkiler: Nadiren karın ağrısı, diyare, gaz, mide bulantısı ve kusma Merkezi sinir sistemi: Nadiren baş ağrısı ve baş dönmesi Böbrek işlevleri: Çok nadir olarak akut ve kronik interstisyal nefrit ve böbrek yetmezliğini içeren böbrek bozuklukları Aşırı duyarlılık reaksiyonları: Doza bağlı olmayarak ortaya çıkabilen bronkospazm, perikardit, miyokardit, akut pankreatit, nadir olguda alerjik alveolit ve  pankolit bildirilmiştir. Kimyasal yapısı meselazine benzer ilaçlarla nadir olarak lupus eritomatozus sendromu (kelebek biçiminde raş) ortaya çıktığı bilinmektedir. Diğer yan etkiler: Nadiren miyalji, artralji, methemoglobin yükselmesi, çok nadir olarak da aplastik anemi, agranülositoz, pansitopeni, nötropeni, lökopeni, trombositopeni, transaminazların yükselmesi, hepatit ve alopesi bildirilmiştir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 15 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window