İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması SEFAGEN
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01DD01
ATC Açıklaması Sefotaksim
NFC Kodu PB
NFC Açıklaması Parenteral Kuru Flakonlar
Kamu Kodu A07038
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 35,02 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 31,26 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 9,1 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • sefotaksim sodyum (2 g)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Genellikle yüksek dozda uygulandığında bile iyi tolere edilir. Konvülziyonlar gelişebilir. Doz aşımı durumunda tedavi durdurularak destek tedavisi uygulanır. Doz aşımı nedeni ile konvülziyon gelişti ise antikonvülziv tedavi uygulanmalıdır. Ağır doz aşımı durumlarında özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda etkinliği kanıtlanmamakla birlikte hemodiyaliz ve hemoperfüzyon uygulanabilir.

Endikasyonlar

Sefagenâ, sefotaksime duyarlı bakterilerin neden olduğu aşağıdaki sistem enfeksiyonlarının tedavisinde endikedir: Alt solunum yolu enfeksiyonları K.B.B.  enfeksiyonları Ürogenital sistem enfeksiyonları Jinekolojik enfeksiyonlar Bakteriyemi/Septisemi Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları İntra-abdominal enfeksiyonlar Kemik ve eklem enfeksiyonları Santral sinir sistemi enfeksiyonları (menenjit, ventrikülit gibi). Profilaktik Kullanım: Sefagenâ postoperatif enfeksiyon insidansını azaltmak için elektif cerrahi girişimlerde (abdominal veya vajinal histerektomi, gastrointestinal ve ürogenital sistem ameliyatları gibi) ameliyat öncesinde profilaktik olarak kullanılır Sezaryen ameliyatlarında, intraoperatif ve postoperatif Sefagenâ kullanımı bazı ameliyat sonrası enfeksiyonları önleyebilir. Elektif ameliyatlarda profilaktik kullanımın etkili olabilmesi uygulama zamanına bağlıdır. Etkin doku konsantrasyonlarına ulaşmak için Sefagenâ ameliyattan 30-90 dakika önce verilmelidir. Enfeksiyon belirtileri varsa, uygun tedavinin yapılabilmesi için etken organizmanın belirlenmesi amacıyla kültür yapmak üzere örnekler alınmalıdır.

Farmakodinamik Özellikler

Sefotaksim sodyum, bakteri hücre duvarı sentezini inhibe ederek bakterisit etki gösterir. Sefotaksim sodyum in vitro olarak, geniş bir gram pozitif ve gram negatif organizma dizisine karşı aktiftir.    Sefotaksim, gram pozitif ve gram negatif bakterilerin ürettiği beta-laktamazlara (hem penisilinazlara hem de sefalosporinazlara) karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir.   Sefotaksim aşağıdaki mikroorganizmalara karşı bakterisit etki gösterir.   Gram pozitif aerob bakteriler: Staphylococcus aureus (penisilinaz üretenler dahil) Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes (A grubu beta-hemolitik streptokoklar).   Gram negatif aerob bakteriler: Sitrobakter türleri, Enterobakter türleri, Escherichia coli, Haemophilus influenzae (ampisiline dirençli olanlar dahil), Klebsiella türleri (K. pneumoniae dahil), Neisseria gonorrhoeae (penisilinaz üretenler dahil), Neisseria meningitidis, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Morganella morganii, Providencia rettgeri,  Serratia marcescens, bazı Pseudomonas türleri.   Gram-pozitif ve gram negatif aerob bakterilerin penisilinler, sefalosporinler ve aminoglikozidler gibi diğer antibiyotiklere dirençli birçok suşu sefotaksim sodyuma duyarlıdır.   Anaerob bakteriler: Bacteroides türleri (bazı B.fragilis ve Clostridium türleri dahil) Peptokok türleri, Peptostreptokok türleri. Sefotaksim sodyum ve aminoglikozidlerin, bazı Pseudomonas aeruginosa suşlarına karşı sinerjik etkiye sahip oldukları gösterilmiştir.

Farmakokinetik Özellikler

Sefotaksim parenteral uygulanan bakterisit etkili, geniş spektrumlu bir üçüncü jenerasyon sefalosporindir.   Sefotaksim enjeksiyondan sonra kanda ve dokularda bakterilerin minimum inhibisyon konsantrasyonlarının çok üzerinde konsantrasyonlara ulaşır.    Ven içine 500 mg, 1 g ve 2 g Sefotaksim uygulamasından sonra serum düzeylerinde doza bağlı artış olur. Eliminasyon yarı ömrü ise değişmez. 14 gün süreyle 6 saatte bir 1 g’lık dozların ven içine infüzyonundan sonra birikme olmaz, serum veya böbrek klirensi değişmez. İnfüzyona başlandıktan sonraki ilk 6 saat içinde, uygulanan dozun % 60’ı idrarda bulunur.                        14C-Sefotaksim’in ven içine uygulanan bir dozunun yaklaşık % 20-36’sı değişmemiş olarak, % 15-25’i başlıca metaboliti olan desasetil türevi şeklinde böbreklerden itrah edilir. Desasetil metabolitinin bakterisit aktiviteye katkısı vardır.   Vücut ağırlığı 1500 gramın altında olan yeni doğanlara ven içine uygulanan 50 mg/kg tek doz sefotaksimin ortalama yarı ömrü (4-6 saat), vücut ağırlığı 1500 g’ın üstünde olanlara göre (3-4 saat) daha uzundur, ancak bunun klinik önemi yoktur.   Ortalama serum klirensi de düşük doğum ağırlıklı yeni doğanlarda daha düşüktür.   Sefotaksim ve etanol uygulanan gönüllülerde disülfiram-benzeri reaksiyonlar bildirilmemiştir.

Farmasötik Şekli

Enjektabl Flakon

Formülü

Her flakon; 2 g sefotaksime eşdeğer sefotaksim sodyum tuzu içerir. Çözücü olarak 10 mL enjeksiyonluk su bulunmaktadır. Steril ve apirojendir.

İlaç Etkileşmeleri

Probenesid sefalosporinlerin eliminasyonunu azaltarak kan düzeylerini artırabilir. Sefalosporinlerin furosemid ve aminoglikozid grubu antibiyotiklerin birlikte kullanımlarıyla nefrotoksisitenin arttığı bildirilmiştir.

Kontraendikasyonlar

Sefagenâ, sefotaksim sodyuma ya da sefalosporin grubu antibiyotiklere aşırı duyarlığı olan hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Erişkinlerde: Enfeksiyon türü                                 Uygulama sıklığı ve şekli                   Günlük doz   Duyarlı bakterilerin                              12 saatte bir                                      2 g neden olduğu nonkomp-                    1 g (IM veya IV) like enfeksiyonlar   Orta şiddette ve                                 8 saatte bir                                    3-6 g ağır enfeksiyonlar                              1-2 g (IM veya IV)   Yüksek doz gerektiren                        6-8 saatte bir                                   6-8 g enfeksiyonlar                                     2 g  (IV) (septisemi gibi)   Hayatı tehdit eden                             4 saatte bir                                       12 g’a kadar enfeksiyonlar                                     2 g (IV)   Maksimum günlük doz 12g’dır. Perioperatif profilaksi için ameliyattan 30-90 dakika önce 1 g tek doz ven içine uygulanır.   Sezaryen ameliyatlarında ise ilk doz 1 g ven içine (göbek kordonu klampe edildikten hemen sonra). ikinci ve üçüncü 1 g’lık dozlar, ilk dozdan 6 ve 12 saat sonra ven içine  uygulanır.   Çocuklarda: 50 kg’ın üzerindeki çocuklarda erişkin dozu kullanılır. Çocuklardaki diğer uygulamalar için Sefagen  0.5 g ve 1 g prospektüslerine bakınız.   HAZIRLANIŞI: Sulandırdıktan sonra çalkalayınız. Kullanmadan önce partikül ve renk yönünden kontrol ediniz. Sefagen çözeltisinin rengi; konsantrasyona, kullanılan çözücüye, depolanma zamanı ve koşullarına göre, açık sarı ile amber rengi arasında değişir.   IV kullanım: Sefagen 2 g I.V. uygulanacağı zaman en az 10 mL enjeksiyonluk suda çözündürülür ve direkt ven içine veya infüzyon setinden 3-5 dakika içinde verilir. SEFAGEN 2 g IM YOLLA UYGULANMAMALIDIR.   İnfüzyon: Sefagen % 0.9 Sodyum klorür, % 5 veya 10 Dekstroz, % 5 Dekstroz + % 0.2 Sodyum klorür, % 5 Dekstroz + % 0.45 Sodyum klorür, %5 Dekstroz + %0.9 Sodyum klorür, Laktatlı Ringer, (M/6) Sodyum laktat solüsyonları içinde uygulanabilir. Sefagen, sodyum bikarbonat solüsyonuna ilave edilmemelidir. Sefagen bir aminoglikozid ile birlikte kullanılacaksa karıştırılmamalı, ayrı ayrı uygulanmalıdır. 14 mL steril enjeksiyonluk suda 1 g Sefagen çözeltisi izotoniktir.  

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Sefagenâ 0.5 g, enjektabl flakon, IM/IV, steril, apirojen. Sefagenâ 1 g, enjektabl flakon, IM/IV, steril, apirojen.

Saklama Koşulları

Kuru toz halinde, 25oC’nin altında, oda sıcaklığında ve ışıktan koruyarak saklayınız. Sulandırıldıktan sonra, oda sıcaklığında (250C’nin altında) 24 saat ve buzdolabında (50C’nin altında) 10 gün aktivitesini korur. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

2 g sefotaksime eşdeğer kuru toz halinde sefotaksim sodyum içeren flakon ve çözücü olarak 10 mL enjeksiyonluk su içeren ampul.

Uyarılar/Önlemler

Sefagen tedavisine başlamadan önce, hastanın daha önce sefotaksim sodyuma, sefalosporinlere, penisilinlere ya da başka ilaçlara aşırı duyarlık reaksiyonu gösterip göstermediği dikkatle sorulmalıdır. Sefagen, penisiline karşı Tip I aşırı duyarlığı olan hastalara dikkatli verilmelidir.   Sefagen’e karşı alerjik reaksiyon görüldüğünde tedavi kesilmelidir. Ciddi anafilaktik reaksiyonlarda adrenalin kullanılmalıdır. Ayrıca oksijen, ven içi steroidler ve entübasyon dahil, hava yollarının açık tutulması sağlanmalıdır. Sefalosporinlerin ve diğer geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı sırasında psödomembranöz kolit vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sırasında diyare görülen hastalarda psödomembranöz kolit olasılığı dikkate alınmalıdır. Sefagen, gastrointestinal hastalık, özellikle kolit hikayesi olan hastalara önerilirken dikkatli olunmalıdır. Sefagen nefrotoksik değildir. Buna rağmen böbrek yetmezliği nedeniyle idrar miktarı azalmış olan hastalarda günlük doz uygun biçimde azaltılmalıdır. Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, uzun süreli Sefagen kullanımında da duyarlı olmayan organizmalar üreyebilir. Süperenfeksiyon gelişirse gerekli önlemler alınmalıdır. Mutajenik testler negatif bulunmuştur.   Gebelikte kullanımı: Gebelik kategorisi: B Sefagen, gebe kadınlarda, özellikle gebeliğin ilk üç ayında ancak kesin endikasyon varsa kullanılmalıdır.   Laktasyonda kullanımı: Sefagen çok düşük konsantrasyonlarda anne sütünde bulunduğundan, emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır.   Araç ve Makine Kullanımına Etkisi: Böyle bir etkiye rastlanmamıştır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Sefagen genelde iyi tolere edilir. En sık rastlanan yan etkiler, ven içine ve kas içine uygulamayı izleyen enflamasyon, ağrı, sertlik gibi lokal reaksiyonlardır.   Başlıca sistemik yan etkileri ise deri döküntüleri, kaşıntı, kolit, diyare, bulantı ve kusmadır. Granülositopeni, geçici lökopeni, eosinofili, nötropeni, moniliasis, vajinit, baş ağrısı, geçici SGOT, SGPT, LDH ve alkalen fosfataz yükselmeleri, geçici BUN yükselmesi çok seyrek olarak görülebilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window