İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması SELEZEN
Birim Miktarı 28
ATC Kodu R03DC03
ATC Açıklaması Montelukast
NFC Kodu AG
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Çiğneme Tabletleri
Kamu Kodu A13619
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 60,05 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 53,59 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • montelukast sodyum (4 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Beta-blokerlerle doz aşımı durumunda çoğunlukla görülen belirtiler; bradikardi, hipotansiyon, kalp yetmezliği ve bronkospazmdır. Doz aşımı durumunda bisoprolol tedavisi kesilmeli ve semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Gerekirse aşağıdaki antidotlar uygulanabilir: 0.5-2 mg intravenöz atropin, başlangıç için 1-10 mg intravenöz, daha sonra her saat için 2-2.5 mg infüzyon şeklinde glukagon uygulanabilir. Sempatomimetik olarak ise dobutamin, dopamin, adrenalin kullanılabilir.

Endikasyonlar

Soprano 5 mg Film Tablet; Esansiyel hipertansiyon ve koroner kalp hastalığında (Anjina pektoris) bisoprolol tek başına veya diğer antihipertansif ajanlarla birlikte kullanılabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Bisoprolol fumarat, potent β1-selektif bir β-blokerdir. β1-reseptörlerine yüksek; bronş ve damarların düz kaslarının β2-reseptörlerine ve metabolizmanın enzimatik regülasyonunu sağlayan β2-reseptörlerine ise düşük afinite gösterir. İntrinsik sempatomimetik ve klinik olarak anlamlı membran stabilize edici etkisi yoktur. Bisoprolol fumaratın en belirgin özelliği dinlenme ve egzersiz halinde kalp atım hızının azalmasına yol açan negatif kronotropik etkisidir. Kalp atım hızını ve hacmini düşürerek kalp debisini azaltır. Toplam periferik rezistansın azalmasına bağlı olarak antihipertansif etkiyi sağlar. β1-reseptör blokajının sempatik tonusa etkisi, kalp atım hızının düşmesi ve miyokardiyal kontraktilitenin azalmasının yanısıra, oksijen tüketiminin de azalmasıdır. Koroner kalp rahatsızlığı olan hastalarda bu etkileri sebebiyle antianginal olarak kullanılır.

Farmakokinetik Özellikler

Bisoprolol gastrointestinal sistemden hemen hemen tamamen emilir. Yemeklerle birlikte alınması, bisprololun absorpsiyonunda bir değişikliğe yol açmaz. Serum proteinlerine yaklaşık %30 oranında bağlanır. Doruk plazma konsantrasyonuna 2-4 saat içinde ulaşır ve 5 mg’lık dozda doruk değeri 16 ng/ml, 20 mg’lık dozda ise 70 ng/ml’dir. Günde tek doz, 24 saatlik etki sağlar. Günde tek doz alım halinde kararlı düzeye 5 günde erişilir. Bisoprolol, karaciğer ve böbrekten eşit olarak, yaklaşık %50 oranında idrarda değişmemiş halde ve kalanı inaktif metabolitler halinde elimine edilir. Plazma eliminasyon yarı-ömrü 10-12 saattir ve azalmış renal fonksiyonlardan dolayı yaşlı hastalarda bu süre biraz daha uzundur. İlacın yaklaşık %95’i böbreklerden atılır. Bisoprolol fumarat sitokrom P450 2D ile metabolize olmaz.

Farmasötik Şekli

Film Tablet

Formülü

Her film tablette; Bisoprolol fumarat 5 mg Yardımcı maddeler: Boyar madde; sarı demir oksit, kırmızı demir oksit, titanyum dioksit

İlaç Etkileşmeleri

Bisoprolol ile diğer kan basıncını düşüren ajanlar (ACE inhibitörleri), diüretikler, vazodilatörler, barbituratlar, fenotiyazinler veya trisiklik antidepresanların birlikte kullanılması, bisoprololün kan basıncını düşürücü etkisini artırabilir. Klonidin ile birlikte kullanımda, bisoprolol tedavisinin kesilmesi üzerinden bir kaç gün geçmeden klonidin tedavisi kesilmemelidir. Kalsiyum antagonistleri ile birlikte kullanılması, bisoprololun antihipertansif etkisini artırabilir. Bisoprolol ile birlikte verapamil veya diğer diltiazem tipi kalsiyum antagonistlerinin veya antiaritmik ajanların (ör. disopiramid, quinidin, amiodaron) kullanılması hipotansiyon, bradikardi ve diğer aritmilere yol açabileceği için hastanın dikkatle izlenmesi gerekir. Bu nedenle kalsiyum antagonistlerinin ve antiaritmik ajanların intravenöz kullanımları, bisoprolol ile tedavi sırasında tavsiye edilmez. İnsülin veya oral antidiyabetiklerin kullanımı etkilerini artırabilir. Hipoglisemi semptomları (özellikle taşikardi) maskelenir veya hafif görülebilir. Kan glukoz düzeyleri düzenli olarak izlenmelidir. Anestezi altında kalp debisi bozulabileceği için hasta bisoprolol ile tedavi ediliyorsa, cerrahi girişim öncesi anestezist uyarılmalıdır. Bisoprolol ve MAO-inhibitörlerinin aynı anda kullanılması kan basıncını yükseltebilir.

Kontraendikasyonlar

Soprano 5 mg Film Tablet; beta-bloker ajanlara veya içerisindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca dekompanse kalp yetmezliği, şok, atrioventriküler ileti bozuklukları (I. ve II. derece AV blok), hasta sinus sendromu, sinoatrial düğüm ve atrium arasında ileti bozukluğu (sinoatrial blok), tedaviye başlama öncesi çok yavaş nabız (dakikada 50 vuruşdan daha az bradikardi), çok düşük kan basıncı (hipotansiyon), pulmoner ödem, bronşial astım ve ixlerlemiş dönemlerdeki periferik dolaşım bozukluk vakalarında kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Doktor tavsiyesine göre günde 5 mg (1 tablet) veya 10 mg (2 tablet) Soprano 5 mg Film Tablet kullanılır. Tedavinin başlangıcında ve hastalığın hafif formlarında vakaların çoğunda günde 1 adet Soprano 5 mg Film Tablet yeterlidir. Gerekirse bu doz günde 2 adet 5 mg tablete yükseltilebilir. Çok az sayıda vakada 20 mg’a (günde 4 adet 5 mg tablet) varan doz artışı gerekebilir. Renal ve hepatik yetmezliği olan hastalarda: Hafif veya orta şiddette hepatik renal yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması genellikle gerekmez. Son dönem böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi < 20 ml/dk) veya ağır hepatik yetmezliği olan hastlarda günlük 10 mg Soprano dozu aşılmamalıdır. Doz ayarlanması vakanın özellikleri, nabız hızı ve tedavinin etkinliği göz önüne alınarak yapılmalıdır. Geriatrik hastalarda: Belirgin renal veya hepatik disfonksiyonu olmayan yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Tedavinin süresi: Soprano tedavisi genel olarak uzun süreli bir tedavidir. Doz doktor tavsiyesi olmaksızın değiştirilmemelidir. Soprano ile tedavi aniden kesilmemeli, ancak doz azaltılarak kesme esas alınmalıdır. Özellikle koroner arter hastalığı olan hastalarda buna dikkat edilmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Soprano 10 mg Film Tablet

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde, ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 film tabletlik Alu/Alu blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Sempatik uyarı, konjestif kalp yetmezliğinde dolaşım fonksiyonunu destekleyen hayati bileşendir ve beta-blokaj, ilerki dönemde miyokardial kasılma yetmezliğine yol açabilir ve daha ciddi yetmezliklerin oluşumuna neden olabilir. Genellikle, beta-bloker ajanların bilinen kalp yetmezliği olan hastalarda kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bununla birlikte, müdahale edilmiş kalp rahatsızlıkları olan bazı hastalarda kullanımı önemli olabilir. Bu gibi durumlarda, dikkatli kullanılmalı. Kalp yetmezliği belirtileri görüldüğünde, bisoprolol ile tedavinin kesilmesi düşünülmelidir. Bazı durumlarda, kalp yetmezliği diğer ilaçlarla tedavi edilirken beta-bloker tedavisine devam edilebilir. Uzun süreli beta-bloker tedavisinden sonra özellikle koroner kalp rahatsızlıkları olan hastalarda ilaç tedavisine son verilirken hasta dikkatlice ve yakından izlenmelidir. Hastalar hekim kontrolü veya tavsiyesi olmaksızın tedaviyi kesmeme veya ara vermeme konusunda uyarılmalıdır. Beta-blokerler, periferik vasküler rahatsızlıkları olan hastalarda arteriyel yetmezlik semptomlarını hızlandırabilir veya artırabilir. Bronkospazm öyküsü olan hastalarda beta-bloker kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Bisoprolol fumarat tedavisine düzenli olarak devam edilecekse, eter, siklopropan ve trikloroetilen gibi miyokardiyal fonksiyonları baskılayan anestezikler kullanılmamalıdır. Beta-blokerler hipogliseminin belirgin semptomlarını baskılayabileceğinden diyabetiklerde dikkatle kullanılmalıdır. β1-selektif etkisinden dolayı, bu etki bisoprolol fumarat ile daha az olasıdır. Beta-adrenerjik blokaj hipertiroidizmin taşikardi gibi klinik belirtilerini maskeleyebilir. Beta-blokerlerin ani kesilmesi ile hipertiroidizm semptomlarının ağırlaşması görülebilir. Gebelik ve laktasyonda kullanımı Gebelik kategorisi: C Bisoprolol fumarat, gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Spesifik araştırmalar bisoprolol fumaratın ters bir etki meydana getirmediğini ortaya koymaktadır. Eğer istisnai bir durumda bisoprolol fumarat gebelik sırasında kullanılacaksa yenidoğanda muhtemel bradikardi, hipotansiyon ve hipoglisemi oluşma olasılığından dolayı, beklenen doğum tarihinden 72 saat önce tedavi kesilmelidir. Eğer bu mümkün değilse doğum sonrası yenidoğan ilk 48-72 saat dikkatle izlenmelidir. Bisoprolol fumaratın, süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu yüzden emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır. Araç ve makine kullanımına etkisi: Bisoprolol fumaratın antihipertansif etkisine bağlı olarak, ilaca karşı reaksiyon sonucu, araç veya makine kullanma yeteneği kişiden kişiye farklı olarak azalabilir. Bu, özellikle tedavinin başlangıcında, ilaç değiştirilmesinde ve alkol ile etkileşimde karşılaşılan bir durumdur.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Bisoprolol kullanımına bağlı en sık görülen yan etkiler uyuşukluk, uykusuzluk ve impotanstır. Seyrek olarak aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir; Santral sinir sistemi: Baş dönmesi, baş ağrısı, parestezi, somnolans, anksiyete/huzursuzluk, depresyon, Kardiyovasküler sistem: Bradikardi, palpitasyon, ödem, el ve ayaklarda soğukluk hissi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, konjestif kalp yetmezliği, dispne, Gastrointestinal sistem: Abdominal ağrı, gastrit, dispepsi, mide bulantısı, kusma, diyare, konstipasyon, Kaslar: Kas/eklem ağrısı, kas krampları, Deri: Döküntü, akne, egzema, deri iritasyonu, kaşıntı, kızarıklık, terleme, alopesi, anjioödem, Özel duyular: Gözde batma, yaşarma, fotofobi, korneal duyarlılıkta azalma, keratit, kulak çınlaması, kulak ağrısı, Solunum sistemi: Bronkospazm BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Kaza ile yüksek dozda alınması halinde betalaktamların yüksek MSS seviyeleri nedeniyle konvülsiyonlar dahil nörolojik yan etkiler görülebilir. Bu durumda ampisilinin hemodiyaliz ile vücuttan uzaklaştırılabildiği bilinmektedir

Endikasyonlar

SULCİD® 750 mg Film Tablet, yukarıda belirtilen duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu sinüzit (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus, Anaerob bakteriler, Streptococcus pyogenes) ; farenjit(Streptococcus pyogenes, Neisseria gonorrhoeae) ; tonsilit (Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Bacteroides fragilis dahil Bacteroides türleri) ; otitis media (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Anaerob bakteriler) ; bronşit (Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae) ve pnömoni (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Neisseria meningitidis, Staphylococcus aureus, Klebsiellai pneumoniae, Bacteroides fragilis) gibi üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları; idrar yolları enfeksiyonları ve piyelonefrit (Escherichia coli, Proteus vulgaris, Proteus mirabilis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus saprophyticus, Enterekok türleri) ; deri ve yumuşak doku enfeksiyonları (Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Anaerob bakteriler) ; diş ve çene enfeksiyonlarında (Streptokoklar, Anaerob bakteriler) ve bakteriyel menenjitte (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Escherichia coli, Haemophilus influenzae) kullanılabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Sultamisilin, ampisilin ve sulbaktamdan oluşan, çift ester yapısında bir ön ilaç (pro-drug)’tır. Absorpsiyon sırasında ester bağı hidroliz olur ve eşit sayıda ampisilin ve sulbaktam molekülü serbest hale geçer.   Sulbaktam, beta laktamaz özellikleri olan bir penisillanik asit sülfonudur ve kendisi tek başına kullanıldığında genel olarak zayıf antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Ancak, β-laktamaz üretiminin neden olduğu dirençli organizmalar nedeniyle penisilinlerin tahrip edilmesini önleyici etkisinden dolayı ß-laktam antibiyotiklerinin aktivitesini artırmaktadır. Bu nedenle ampisilinle kombinasyonu, ampisilinin geniş spektrumunu daha da genişletmektedir.   Mikrobiyolojisi: Gram pozitif bakteriler: Beta-laktamaz salgılayan ve salgılamayan Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus saprophyticus; Streptococcus faecalis (Enterococcus), Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus viridans.   Gram negatif bakteriler: β-laktamaz salgılayan ve salgılamayan Haemophilus influenzae, Branhamella catarrhalis (Moraxella catarrhalis), Escherichia coli, Proteus mirabilis, Neisseria gonorrhoeae, N. meningitidis; Klebsiella türleri, Proteus vulgaris, Providencia rettgeri, Providencia stuartii ve Morganella morganii.   Anaerob bakteriler: Clostridiumtürleri, Peptococcus türleri, Peptostreptococcus türleri, Bacteroides fragilis dahil Bacteroides türleri.

Farmakokinetik Özellikler

Oral uygulamadan sonra sultamisilin in vivo olarak hidrolizle ekimolar miktarlarda ampisilin ve sulbaktama dönüşür. Her iki bileşiğin biyoyararlılığı % 80 kadardır.   500 mg sultamisilinin oral uygulanmasını takiben 1 saat sonra 5.6 µg/mL’lik ve 250 mg oral sultamisilin verilmesini takiben 40 dakika sonra 3.2 µg/mL’lik ortalama ampisilin pik serum seviyeleri elde edilmiştir. Sadece 250 mg ampisilin ile 2 saat sonra ulaşılabilen ortalama pik serum seviyesi ise 2.1 µg/mL’dir. 250 ve 500 mg sultamisilin uygulanmasını takiben sulbaktam pik serum seviyelerine 1 saat sonra ulaşılmaktadır (2.2 ve 4.0 µg/mL).   Sultamisilinin her iki hidroliz ürünün proteinlere bağlanma oranı orta derecededir (ampisilin için % 17-28; sulbaktam için % 38).   Her iki ilaç için ortalama serum yarılanma ömrü yaklaşık 1 saattir ve her iki ilacın % 80 kadarı idrarla değişmeden atılır. Böbrek yetmezliği olan kişilerde ampisilin ve sulbaktamın eliminasyon kinetikleri benzer şekilde etkilenmekte ve renal fonksiyon yetmezliğine bakmaksızın birbirlerine oranı sabit kalmaktadır. Sultamisilinin çeşitli gıdalarla birlikte alınmasının ilacın emilimini etkilemediği saptanmıştır

Farmasötik Şekli

TABLET

Formülü

Her bir film tablet 750 mg sultamisiline eşdeğer sultamisilin tosilat dihidrat ve boyar madde olarak titandioksit (E 171) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Probenesid, ampisilin ve sulbaktamın renal tübüler itrahını azaltır. Probenesid’in SULCİD® 750 mg Film Tablet ile birlikte kullanımı sonucu yüksek ve uzun süreli ampisilin ve sulbaktam serum seviyeleri elde edilir. Ampisilin ve allopurinolun birlikte kullanılması, ampisilinin cilt döküntüsü insidansında artışa neden olmaktadır.

Kontraendikasyonlar

Penisiline karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; Erişkinler için önerilen sultamisilin dozu günde iki defa 375-750 mg’dır. 30 kg’dan daha az vücut ağırlığına sahip çocuklardaki enfeksiyonların çoğunda doz iki doza bölünmüş olarak 25-50 mg/kg/gün’dür. 30 kg ve üstündeki çocuklarda yetişkin dozu uygulanır.   SULCİD® 750 mg Film Tablet ile tedaviye genellikle ateş düştükten ve diğer hastalık semptomları kaybolduktan sonra da 48 saat süre ile devam edilmelidir. Genel olarak tedavi süresi 5-14 gündür. Gerekirse bu süre uzatılabilir. Akut eklem romatizması veya akut glomerülonefriti önlemek için hemolitik streptokokun neden olduğu tüm enfeksiyonlarda tedaviye en az 10 gün devam edilmelidir.   İleri derecede renal fonksiyon bozukluğu olan kişilerde (kreatinin klerensi <30 mL/dak.), doz aralığı, genel ampisilin uygulamasında olduğu gibi uzatılmalıdır.   Tablet yutamayan hastalarda ve özellikle çocuklarda SULCİD Süspansiyon formları tercih edilmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

SULCİD® 375 mg Film 10 ve Tablet SULCİD® 70 mL Oral Süspansiyon İçin Kuru Toz 250 mg/5 mL SULCİD® 40 mL Pediatrik Oral Süspansiyon İçin Kuru Toz 250 mg/5 mL SULCİD® 0.25 g Enjektabl Toz İçeren Flakon IM/IV SULCİD® 0.5 g Enjektabl Toz İçeren Flakon IM/IV SULCİD® 1 g Enjektabl Toz İçeren Flakon IM/IV SULCİD® 0.25 g Enjektabl Toz İçeren Flakon IM SULCİD® 0.5 g Enjektabl Toz İçeren Flakon IM SULCİD® 1 g Enjektabl Toz İçeren Flakon IM

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

10 ve 14 film tablet içeren şişelerde, prospektüsü ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Penisilin tedavisi uygulanan hastalarda ciddi, hatta ölümcül sonuçlanabilen aşırı duyarlılık (anaflaktik) reaksiyonları bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar daha ziyade geçmişinde penisiline ve/veya birçok allerjene aşırı duyarlılığı olan kişilerde görülür. Penisilin duyarlılığı olan kişiler sefalosporinlerle tedavi edildiğinde, ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonlarının oluşabildiği bildirilmiştir. SULCİD® 750 mg Film Tablet ile tedaviye başlamadan önce bütün penisilin grubu ihtiva eden ilaçlarda olduğu gibi bireyin penisilin, sefalosporin ve diğer alerjenlere karşı duyarlık reaksiyonları olup olmadığı soruşturulmalıdır. Buna rağmen alerjik bir reaksiyon görülürse ilaç kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır. Ciddi anafilaktik reaksiyon durumunda adrenalinle acil tedavi uygulanmalıdır. Duruma göre oksijen, IV steroidler uygulanmalı ve entübasyon dahil hava yollarına gerekli şekilde müdahale yapılmalıdır.   Ampisilinin yalnız başına alınmasıyla ortaya çıkan diyare, makülopapüler kızarıklık gibi bazı advers reaksiyonlar, sultamisilin alınmasıyla da ortaya çıkabilir.   Mononükleozu olan hastalarda ampisilin kullanımı sonucu yüksek oranda cilt döküntüsü gelişir. Bu nedenle hiçbir ampisilin grubu antibiyotik, enfeksiyöz mononükleozu olan hastalarda kullanılmamalıdır.   Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi tedavi sırasında bakteriyel patojenler (Pseudomonas) ve mantarlarla (Candida) süperenfeksiyon ihtimali unutulmamalıdır. Böyle bir durumda ilaç kesilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.   Uzun süreli tedavilerderenal, hepatik ve hematopoetik sistemlerperiyodik olarak kontrol edilmelidir.   Diğer birçok antibiyotikte olduğu gibi SULCİD® 750 mg Film Tablet kullanımı sırasında da psödomembranöz kolit gelişebilir. Dolayısıyla antibiyotik kullanımı sırasında veya sonrasında diyare görülen hastalarda psödomembranöz kolit olasılığı gözönunde bulundurulmalıdır.   Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı (Hamilelik kategorisi B): Hamilelikte kullanım emniyeti henüz tespit edilememiştir. Ampisilin ve sulbaktam düşük konsantrasyonlarda anne sütüne geçer. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Hamile kadınlara ampisilin verildiğinde, total konjuge östriol, östriol-glukronid, konjuge östron ve östrodiolün serum düzeyleri yükselebilir. Bu etkileşim SULCİD® 750 mg Film Tablet alan hastalarda da görülebilir. Pediatrik kullanımı: İlaç böbrek yolu ile atıldığından ve yeni doğanlarda renal fonksiyon tam olarak oluşmadığından zorunlu haller dışında yeni doğanlarda dikkatli olunmalıdır. Araç ve makina kullanımına etkisi: Araç ve makina kullanımı üzerine bilinen bir etkisi yoktur.  

Yan Etkileri / Advers Etkiler

SULCİD® 750 mg Film Tablet genellikle iyi tolere edilmektedir. Gözlenen yan etkilerin çoğu, hafif ve orta şiddettedir.   Ayrıca karaciğer enzimlerinde (SGOT, SGPT), alkali fosfataz, serum kreatinin, LDH ve BUN düzeylerinde yükselme, hemoglobin ve hematokrit değerlerinde düşme, lökopeni, trombositopeni, serum albumin ve total proteinlerde azalma gibi laboratuvar değerleri değişikliklerine nadiren rastlanabilir. Aşağıda belirtilen istenmeyen reaksiyonlar ampisilin sınıfı antibiyotiklerin kullanımı sırasında görülmekte olup, SULCİD® 750 mg Film Tablet kullanımı sırasında da ortaya çıkabilirler: Gastrointestinal: Gastrit, stomatit, dil üzerinde siyahlaşma, diyare/yumuşak dışkı, bulantı, kusma, karın ağrıları, enterokolit ve psödomembranöz kolit oluşabilir. Deri ve yumuşak doku: Deri döküntüsü ve kaşıntı seyrek olarak gözlenmiştir. Hematolojik: Yukarıda belirtilen laboratuvar test sonuçlarındaki değişmelerin yanısıra, penisilin grubu ilaçların uygulanması sırasında agranülositoz olguları bildirilmiştir. Bu reaksiyonların hepsi genellikle tedavinin kesilmesiyle ortadan kalkmakta olup, aşırı duyarlılık reaksiyonları olarak değerlendirilmektedir. Aşırı duyarlılık reaksiyonları: Ürtiker, eritema multiforme ve nadir olarak eksfoliyatif dermatit. Bu reaksiyonlar antihistaminikler ve gerek görüldüğünde sistemik kortikosteroidlerle kontrol altına alınabilmektedir. Bu tür bir reaksiyonun ortaya çıkması halinde, hekim aksini önermedikçe ilaç kesilmelidir. Penisilin grubu ilaçların kullanımı sırasında ciddi ve bazen ölümcül olabilen aşırı duyarlılık (anafilaktoid) reaksiyonları görülebilmektedir (bkz. UYARILAR/ÖNLEMLER). Diğerleri: Yorgunluk hissi, baş ağrısı ender olarak görülebilir. Ampisilin idrarda yüksek konsantrasyonlara ulaştığında, Clinitest®, Benedict solüsyonu ya da Fehling solüsyonu ile yapılan glukoz testleri yanlış pozitif sonuç verebilir. Bu nedenle, SULCİD® 750 mg Film Tablet kullanan hastaların idrarında glukoz aranacağında, enzimatik glukoz oksidaz reaksiyonu yönteminin kullanılması önerilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.  

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Ağrılarda; Nevralji, miyalji, siyatik, belfıtığı, diş çekimi, ağız içi operasyonları, epizyotomi, post partum ağrılar, ameliyat sonrası ağrılar, dismenore, rahim içi araç yerleştirilmesine bağlı ağrılar, baş ağrıları ve migrende;   Romatizmal hastalıklarda; Romatoid artritis, osteoartritis, ankilozan spondilitis, abartiküler romatizma;   Travmatolojide; Burkulma, kas kopması ve travması, travmatik ve ortopedik kemik ameliyatları;   Gut nöbetlerinde; K.K.B. ve ürolojik iltihabi ağrılarda endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Naproksenin sodyum tuzu olan Syndol Tablet, daha süratli emiliğinden analjezik etkisi güçlendirilmiş ve antipiretik özelliği bulunan, nonsteroid antienflamatuar bir ilaçtır. Etkisini prostaglandin sentezini inhibe ederek gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Syndol Tablet, ağız yoluyla alındıktan sonra mide-barsak kanalından süratle ve tam olarak emilir. 1-2 saatte doruk plazma düzeyine ulaşır ve 4-5 dozdan sonra bu doruk düzeyde sabit hale gelir.   Syndol Tablet’in ortalama biyolojik yarılanma ömrü yaklaşık 13 saattir. Tedavi dozlarında % 99’dan fazlası plazma proteinlerine bağlanmaktadır. Verilen dozun yaklaşık % 95’i naproksen, 6-0 desmetil naproksen yada konjugatları şeklinde idrarla atılır. Syndol Tablet, herhangi bir enzim indüksiyonu yapmaz.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her tablet; 275 mg Naproksen sodyum (Boyar madde olarak: Opadry C-1185 Pink) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Syndol Tablet, kan proteinlerine yüksek oranda bağlanan ilaçları (hidantoin, sülfonamid, sülfonilüre, furosemide beta bloker, lityum tuzları, oral antikoagulanlar gibi ) protein bağlarından koparıp kendisi bağlanabileceğinden bu tür ilaçların serbest hale geçmesi ve etkilerinin artmasına neden olabilir. Bu tür ilaçlarla birlikte alınacaksa doz ayarlaması yapılmalıdır.   Probenesid ile birlikte verilirse, Syndol Tablet’in yarılanma ömrü belirgin olarak artar. Metotraksat ile birlikte alınırsa, metotroksatın tübüler sekresyonu azalır, toksisitesi artabilir.

Kontraendikasyonlar

Naproksen sodyum’a duyarlı olukları bilinen kişilerde, Aspirin ya da diğer nonsteroid antienflamatuarlardan herhangi biri ile astıma, rinitis ya da ürtiker geliştirenlerde, Aktif mide-duodenum ülseri bulunanlarda, ülserasyona ve kanamaya eğilimli olanlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Tüm ağrılı durumlar, primer dismenore, akut tendinit ve bursit: Başlangıçta 2 tablet, 6-8 saat sonra 1 tablet.   Romatoid artrit, osteoartrit, ankilozon spondilit: Başlangıçta 2 tablet 12 saat arayla 2 tablet. Jüvenil artritte 5 yaşın üzerindeki çocuklarda günlük doz 10 mg/kg olarak 2 defada verilir.   Akut gut nöbetlerinde: Başlangıçta 3 tablet, takiben 8 saat arayla 1 tablet (nöbetler geçene kadar).   Genel olarak yetişkinlerde günlük doz 1375 mg’ı, çocuklarda ise 15 mg/kg’ı aşmamalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Syndol Fort Tablet 550 mg Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. REÇETE İLE SATILIR.

Saklama Koşulları

Oda ısısında saklayınız. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

10 ve 20 tabletlik blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Diğer nonsteroid antienflamatuarlara göre çok daha  seyrek ve daha hafif olmakla beraber, naproksen sodyum mide-barsak kanamasına ve ülserasyona sebep olabilir. Bu nedenle geçmişinde mide-duodenum ülseri olan hastalar yakından izlenmelidir. Böbrek fonksiyonları ileri derecede bozuk olanlarda çok dikkatli kullanılmalı kreatin klirensi ve idrara da albümin kontrol edilmelidir. Sürrenal fonksiyon testleri yapılacak hastalarda tedaviye 48 saat önce geçici olarak ara verilmelidir. Naproksen sodyum 17 ketosteroid testlerini ve idrarda 5- hidoksi indol asetik asit tayini sonuçlarını bozabilir. Kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu bulunan hastalar yakından izlenmeli, gerekirse doz ayarlanmalıdır. Uzun süreli tedavilerde fonksiyon testleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Hamile ve Süt verenlerde Kullanımı:  Hayvanlarda teratojenik etki saptanmamış olmakla birlikte, Syndol Tablet gebe kadınlarda denenmemiş olduğundan gebelik esnasında verilmemelidir. Ayrıca, nonsteroid antienflamatuarlar fetüste duktus arteriozusun kapanmasına,doğumun gecikmesine ve fetüste sarılık oluşmasına neden olabileceğinden, gebelikte gerekmedikçe kullanılmamalıdır.   Syndol Tablet plazmadakinin % 1’i oranında süte geçebileceğinden, yeni doğanlarda istenmeyen etkiler yol açmaması için emziren kadınlara verilmemelidir. Çocuklardoa kullanımı: Belirlenmiş endikasyonları dışında çocuklarda kullanımı önerilmez. 16 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Sadece juvenil artritte 5 yaşından büyük çocuklarda 10 mg/kg’lık dozlarda 12 saat ara ile kullanılabilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Sindirim sisteminde mide ağrısı yada yanması, bulantı, hazımsızlık, ishal, kabızlık, kan sızıntısı yada kanama, Santral sinir sisteminde baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, Deride allerjik belirtiler, kaşıntı, purpura, terleme, Dolaşım sisteminde çarpıntı, dispne, ödem, Genel olarak susama, Özel duyularda kulak çınlaması, işitme ve görme bozuklukları, Kanda seyrek olarak granülositopeni, trombositopeni, hemolitik anemi, aplastik anemi. Nonsteroid antienflamatuar ajanların yan etkileri yaşlı kimselerde daha sık olarak görüldüğünden, bu kişilerde her zaman etkili olan en düşük doz  kullanılmalıdır.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Kutuda 28 ve 84 çiğneme tableti içeren Al/Al blister ambalajlarda.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Montelukastın hastaların araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemesi beklenmez. Ancak, çok nadir vakalarda uyuşukluk ve baş dönmesi bildirilmiştir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği"'ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

SELEZEN 4 mg çiğneme tableti

İlaç Nasıl Kullanılır

Bildirilmemiştir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Bu ürünün herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

SELEZEN 4 mg çiğneme tableti

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

24 ay

Doz Aşımı Ve Tedavisi

238/61

Etkin Maddeler

25oC'nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan ve nemden koruyunuz.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window