İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması TERMALGINE
Birim Miktarı 20
ATC Kodu N02BE51
ATC Açıklaması Psikoleptikler Hariç Parasetamol kombinasyonları
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A07827
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 4,39 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 3,92 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 1,36 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E153A

İlaç Etken Maddeleri

  • parasetamol (500 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Parasetamolü 10 g’dan fazla alan yetişkinlerde toksisite olasılığı vardır. Dahası, aşırı dozun zararı siroz olmayan alkolik karaciğer hastalığı olanlarda daha büyüktür. Çocuklarda aşırı dozu takiben karaciğer hasarı göreceli olarak daha nadirdir. Karaciğer hücre hasarı ile birlikte parasetamol aşırı dozajında normal erişkinlerde 2 saat civarında olan parasetamol yarı ömrü genellikle 4 saate veya daha uzun sürelere uzar. 14C-aminopirinden sonra 14 CO2 atılımında azalma bildirilmiştir. Bu; plazma parasetamol konsantrasyonu veya yarı ömür veya konvansiyonel karaciğer fonksiyon testi ölçümlerine nazaran parasetamol aşırı dozajı ile karaciğer hücre hasarı arasında daha iyi ilişki kurar. Parasetamole bağlı fulminan karaciğer yetmezliğini takiben gelişen akut tübüler nekrozdan dolayı böbrek yetmezliği oluşabilir. Bununla beraber, bunun insidansı başka nedenlerden dolayı fulminan karaciğer yetmezliği olan hastalarla karşılaştırıldığında bu grup hastalarda daha sık değildir. Nadiren, ilaç aldıktan 2-10 gün sonra, sadece minimal karaciğer toksisitesi ile birlikte renal tübüler nekroz oluşabilir. Aşırı dozda parasetamol almış bir hastada kronik alkol alımının akut pankreatit gelişmesine katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Akut aşırı doza ilaveten, parasetamolün günlük aşırı miktarlarda alımından sonra karaciğer hasarı ve nefrotoksik etkiler bildirilmiştir. Semptomlar: Solgunluk, anoreksi, bulantı ve kusma parasetamol aşırı dozajının sık görülen erken semptomlarıdır. Hepatik nekroz parasetamol aşırı dozajının dozla ilişkili komplikasyonudur. Hepatik enzimler yükselebilir ve protrombin süresi 12 ila 48 saat içinde uzar, fakat klinik semptomlar ilacın alımını takiben 1 ila 6 gün görülmeyebilir. Tedavi: Hastayı gecikmiş hepatotoksisiteye karşı korumak için parasetamol aşırı dozajı hemen tedavi edilmelidir. Bunun için, absorpsiyonu azaltmayı (gastrik lavaj veya aktif kömür) takiben intravenöz N-asetilsistein veya oral metionin vermek gerekir. Eğer hasta kusuyorsa veya aktif kömür ile konjuge edilmişse metionin kullanılmamalıdır. Doruk plazma parasetamol konsantrasyonları aşırı dozu takiben 4 saate kadar gecikebilir. Bu nedenle hepatotoksisite riskini belirlemek için plazma parasetamol düzeyleri ilaç alımından en az 4 saat sonrasına kadar ölçülmelidir. Ek tedavi (ilave oral metionin veya intravenöz N-asetilsistein) kan parasetamol içeriği ve ilaç alımından beri geçen süre ışığı altında değerlendirilmelidir. Hepatik enzim indükleyici ilaçlar alan hastalarda, uzun süredir alkol bağımlısı olanlarda, veya kronik olarak beslenme eksikliği olanlarda N-asetilsistein ile tedavi eşiğinin %30-50 düşürülmesi önerilir, çünkü bu hastalar parasetamolün toksik etkilerine karşı daha duyarlı olabilirler. Parasetamol aşırı dozajını takiben gelişebilecek fulminan karaciğer yetmezliği tedavisi uzmanlık gerektirebilir.

Endikasyonlar

Termalgine® plus tablet, hafif ve orta şiddetli ağrılar ile, ağrının ateşe eşlik ettiği durumlarda kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Parasetamol ateş düşürücü etkisini muhtemelen merkezi olarak hipotalamik ısı-düzenleyici merkezler üzerinden gösterir ve oluşan periferik vazodilatasyon deri kan akımında artışa, terleme ve ısı kaybına neden olur. Parasetamolün ağrı kesici etkisi tam olarak tanımlanamamıştır. Parasetamol ağırlıklı olarak merkezi sinir sisteminde prostaglandin sentezini durdurarak ve daha az oranda periferde ağrı yanıtını bloke ederek etki eder. Parasetamol trombosit agregasyonu ile etkileşmez, protrombin yanıtını etkilemez ve gastrointestinal ülserasyona neden olmaz. Kafein parasetamolün analjezik etkisini artırır ve ağrı kesici etkinin başlama süresini kısaltır. Farmakolojik etkisini, siklik AMP akümülasyonunu kolaylaştıran fosfodiesteraz enzimini inhibe edip sarkoplazmik retikulumun kalsiyum permeabilitesini artırarak ve adenozin reseptörlerini bloke ederek gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Parasetamol gastrointestinal kanaldan hızla ve hemen hemen tamamıyla absorbe olur. Zirve plazma konsantrasyonuna 1/2-2 saat içinde erişilir. Yüksek veya toksik serum konsantrasyonlarında serum proteinlerine bağlanma oranı %20-50 arasında değişir. Parasetamol büyük oranda (%90-95) metabolize edilir ve idrardan inaktif glükuronat ve sülfat konjugatları halinde atılır. Ortalama yarı ömrü 1-4 saat olup, yeni doğanlarda, yaşlılarda ve sirozlularda biraz daha uzundur (2-2.5 saat). Kafein oral yoldan tamamen absorbe olur (%99). Proteine %5 ila %17 arasında bağlanır. Kan-beyin bariyerini ve plasentayı geçer. Zirve plazma konsantrasyonuna 15-45 dakikada ulaşır. Kafein karaciğerde metabolize olur. %0.5-3.5 oranında değişmeden idrarla atılır. Plazma yarı ömrü yetişkinlerde 3-7.5 saat olup, oral kontraseptif kullananlarda veya hamilelerde yarı ömrü uzar (18 saate kadar).

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

1 tablet Etkin maddeler: Parasetamol  500 mg Kafein 30 mg

İlaç Etkileşmeleri

Doza ve etki süresine bağlı olarak parasetamol hipoprototrombinemik etkiyi artırır. Antitrombosit aktivitesi olmadığı için gastrointestinal kanama oluşturmaz. Bu nedenle antikoagülan alan hastalarda asetil salisilik aside nazaran daha emniyetle kullanılır. Barbitüratlar, trisiklik antidepresanlar parasetamol metabolizasyonunu ve hepatotoksisiteyi artırabilir. Antikonvülsanlar, karaciğer enzimlerini indükleyebilir ve parasetamolün ilk geçiş metabolizmasını veya klirensini artırarak terapötik düzeylere ulaşmasını önleyebilir. Oral kontraseptifler, parasetamolün hepatik metabolizmasını etkiler ve eliminasyon yarı ömrünü azaltır. Metoklopramid parasetamolün ince barsaklardan absorbsiyonunu hızlandırır. Simetidin ve oral kontraseptifler kafein metabolizmasını inhibe edebilir. Aktif kömür parasetamol absorbsiyonunu azaltır. Parasetamol ile birlikte kloramfenikol uygulaması serum seviyesini yükseltir.

Kontraendikasyonlar

Parasetamole ve kafeine karşı duyarlılığı olanlarda, kardiyovasküler rahatsızlıklar ile böbrek yetmezliği, psikolojik rahatsızlıklar ve karaciğer yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

12 yaşından büyüklere ve yetişkinlere, günde maksimum 8 tablet olmak üzere her 4 saatte bir 1-2 tablet verilir. Termalgine plus’ın 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı tavsiye edilmez.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

20 tabletlik blister ambalajlarda 

Uyarılar/Önlemler

Anemisi olanlar, akciğer hastaları, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanılmalıdır. Hepatik nekroz, parasetamolün aşırı dozunda, doza bağlı bir komplikasyondur. Akut yüksek dozda ciddi karaciğer toksisitesine neden olur. 10 g’ın üzerinde alınması durumunda toksisite görülmesi muhtemeldir. Parasetamol erişkinlerde kronik günlük dozlarda karaciğer hasarına neden olabilir. Alkolik karaciğer hastalarında dikkatli kullanılmalıdır. Parasetamol plasentayı geçer, bu nedenle hamilelikte dikkatli kullanılmalıdır. Anne sütü ile çok düşük konsantrasyonlarda itrah edilmesine rağmen, anne sütü ile beslenen bebeklerde advers etkiler bildirilmemiştir. Termalgine plus tablet doktor tarafından başka şekilde kullanımı öngörülmedikçe; ağrılı durumlarda 10 günden fazla, ateşli hallerde 3 günden fazla, boğaz ağrılarında 2 günden fazla kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Çok seyrek olarak hemolitik anemi, nötropeni, lökopeni, pansitopeni, trombositopeni görülebilir. Ürtiker, eritemli deri reaksiyonları, deri erüpsiyonu, hipoglisemi görülebilir. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı seyrek de olsa bildirilmiştir. Ayrıca, kafeine bağlı olarak nadiren uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, tremor, taşikardi, çarpıntı ve diürez ortaya çıkabilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 11 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window