İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması TIROMEL
Birim Miktarı 100
ATC Kodu H03AA02
ATC Açıklaması Liotironin sodyum
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A07929
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 22,93 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 20,48 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • l-triiyodotironin sodyum (25 µg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Aşırı dozaj durumunda, baş ağrısı, irritabilite, terleme, sinirlilik, taşikardi, barsak hareketlerinde arma ve menstrüel düzensizlikler görülebilir. Anjina pektoris, konjestif kalp yetmezliği gelişebilir veya şiddetlenebilir. Aşırı dozajın tedavisi için doz azaltılmalı ya da semptomlar görülürse ilaç geçici olarak kesilmelidir. Çok miktarda tiroid hormonu alınması durumunda akut dönemde ilacın gastrointestinal yolla emilimini azaltmak amaçlanmalı ve başta artmış sempatik aktivite olmak üzere, santral ve periferik etkilerin giderilmesine çalışılmalıdır. Semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Oksijen verilerek ventilasyon idame ettirilebilir. Kardiak yetmezlik gelişirse glikozidler gerekebilir. Ateş, hipoglisemi ve sıvı kaybı için gereken önlemler alınır. Artmış sempatik aktivite için antiadrenerjik ilaçlar kullanılabilir.

Endikasyonlar

Tiroid hormonu verilmesi gereken her vakada kullanılır. Hafif, orta veya ağır hipotiroidide, miksödemde, kretinizmde, basit guatrda ve hipotiroidizme bağlı sterilite hallerinde, iktidarsızlık durumlarında ve bazı jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Aşikar hipotiroidi belirtisi vermeyen kronik konstipasyon, deri ve saçların kuruması, bedeni ve ruhi tembellik gibi kuşkulu belirtiler gösteren tiroid rezervinin düşük olduğu vakalarda da faydalı sonuçlar alınır. Tiroid vakalarının tedavisinde endikedir. Hipotiroidinin diğer tiroid hastalıklarından ayırımına yarayan supresyon testinin uygulanmasında da kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Tiromel sentetik bir tiroid hormonu olup subakut tiroiditin iyileşme fazı sırasında görülen geçici hipotiroidizm hariç her türlü tiroid hormonu yetersizliğinin tedavisinde etkilidir. Diğer tiroid preparatlarından daha süratle tesir eder. Küçük dozlarda etkili olur.   Oral yolla alındıktan sonra Tiromel içindeki L-triiodotironin hemen hemen tamamen absorbe olur (ilk dört saatte %95 oranında). Plazma proteinlerine bağlanması zayıftır, bu nedenle vücut dokularına kolaylıkla ulaşır. L- triiodotironin’in etkisi hızlıdır, oral olarak alındıktan sonra birkaç saat içinde başlar. Biyolojik yarı ömrü 2 1/2 gün kadardır.

Farmakokinetik Özellikler

Tiromel sentetik bir tiroid hormonu olup subakut tiroiditin iyileşme fazı sırasında görülen geçici hipotiroidizm hariç her türlü tiroid hormonu yetersizliğinin tedavisinde etkilidir. Diğer tiroid preparatlarından daha süratle tesir eder. Küçük dozlarda etkili olur.   Oral yolla alındıktan sonra Tiromel içindeki L-triiodotironin hemen hemen tamamen absorbe olur (ilk dört saatte %95 oranında). Plazma proteinlerine bağlanması zayıftır, bu nedenle vücut dokularına kolaylıkla ulaşır. L- triiodotironin’in etkisi hızlıdır, oral olarak alındıktan sonra birkaç saat içinde başlar. Biyolojik yarı ömrü 2 1/2 gün kadardır.

Farmasötik Şekli

TABLET

Formülü

Bir tablet; 25 mcg L-tiriiodotironin Sodyum içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Tiroid hormonları K vitaminine bağlı pıhtılaşma faktörlerinin katabolizmasını artırır. Oral antikoagülanlarla birlikte kullanıldığında pıhtılaşma faktörlerinin sentezindeki kompensatuar artışlar etkilenir. Oral antikoagülanlarla stabilize durumdaki hastalara tiroid hormonu replasman tedavisi uygulanması durumunda tedaviye başlarken bu hastaların çok dikkatle izlenmeleri gerekir. Gerçek hipotiroidi durumundaki bir hastada antikoagülan dozunun azaltılması gerekebilir. İdame tiroid replasman tedavisinde stabilize bir hastaya oral antikoagülan tedavi başlanırken özel bir önleme gerek duyulmaz. İnsülin veya oral hipoglisemik alan hastalar tiroid replasman tedavisi başlanırken çok yakından izlenmelidir. Kolestiramin barsakta hem T4 hem de T3’e bağlanacağından tiroid hormonu ve kolestiramin uygulamaları arasında 4-5 saatlik bir ara bulunmalıdır. Tiroid bezi fonksiyon yapamayan ve tiroid replasman tedavisi alan hastalara östrojen veya östrojen içeren oral kontraseptif verilmesi durumunda tiroid hormon dozunun artırılması gerekebilir.   Tiroid hormonları ile birlikte kullanıldıklarında trisiklik antidepresanların antidepresan etkisi artabilir. Bu uygulamalar sırasında kardiak aritmiler gözlenmiştir. Tiroid hormon aktivitesinde de artış ortaya çıkabilir. Digitalis toksik etkileri tiroid hormonlarıyla güçlenebilir. Tiroid hormon replasmanı metabolizmayı hızlandırır bu da digitalis dozunun artırılmasını gerektirir.   Tiroid hormonu alan hastalarda ketamin uygulaması hipertansiyon ve taşikardiye yol açabilir. Tiroid hormonları katekolaminlerin (epinefrin, norepinefrin gibi) adrenerjik etkilerini artırabilir. Tiroid hormonu tedavisi alan hastalarda yapılan laboratuar testlerinin androjenler, kortikosteroidler, östrojenler, östrojen içeren oral kontraseptifler, iyod içeren preparatlar ve salisilat içeren birçok preparatlar tarafından etkilenebileceği unutulmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

Tiroid hormon preparatları, genel olarak, teşhis edilmiş ancak tedavi edilmemiş adrenal kortikal yetersizlik durumunda, tedavi edilmemiş tirotoksikozda ve bileşimindeki maddelere karşı aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Etki süresinin diğer tiroid preparatlarından daha kısa olması, doz ayarlamasını kolaylaştırır ve aşırı dozun süratle normale dönüşü sağlanabilir.  Tiromel Tablet’in günde tek doz alınması önerilir. Tiroid hormonlarının dozajı kullanılacak endikasyona göre belirlenir ve her hastada, dozaj, tedavi cevabına ve laboratuar bulgularına göre kişiselleştirilmelidir.  Hafif hipotiroidi: Önerilen başlangıç dozu günde 25 mcg’dır. Günlük doz her 1   ya da 2 haftada bir 12.5-25 mcg artırılabilir. Genellikle idame dozu günde 25-75 mcg’dır.    Miksödem: Önerilen başlangıç dozu günde 5 mcg’dır. Günlük doz her 1 ya da 2   haftada bir 5-10 mcg artırılabilir. 25 mcg’a ulaşılınca her 1 ya da 2 haftada bir günlük doz 12.5-25 mcg artırılabilir. Genellikle idame dozu günde 50-100 mcg’dır.   Konjenital hipotiroidi: Önerilen başlangıç dozu günlük 5 mcg’dır. Arzu edilen tedavi cevabı alınıncaya kadar dozaj 3-4 günde bir 5 mcg artırılabilir. İdame dozu olarak 0-1 yaş arası günde maksimum 20 mcg, 1 yaş üzerinde günlük maksimum 50 mcg verilebilir. 3 yaşın üzerinde normal erişkin dozu uygulanabilir.   Basit (non-toksik) guatr: Önerilen başlangıç dozu günde 5 mcg’dır. Günlük doz her 1 ya da 2 haftada bir 5-10 macg artırılır. 25 mcg’ya ulaşılınca her 1 ya da 2 haftada bir günlük doz 12.5-25 mcg artırılabilir. Genellikle idame dozu günde 75 mcg’dır.   Çocuklarda ve Yaşlılarda: Tedaviye günlük 5 mcg dozla başlanmalı ve idame dozuna ulaşılıncaya kadar doz önerilen aralıklarla 5’er mcg artırılmalıdır.   Tiroid Supresyon Testi’nde: 7 gün süre ile günde 75-100 mcg’lık dozaj önerilmektedir. Radyoaktif iyod up-take’i tedavi öncesi ve sonrası uygulanır. Supresyon testi uygulanacak hastalarda tiroid bezinin otonomi kabiliyetine bağlı olarak verilen eksojen hormona aditif olarak endojen hormon üretimi de sürebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Ruhsat Sahibi

İbrahim Hayri Barut Veresesi, Zincirlikuyu – İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

RUHSAT TARİHİ: 16.01.1975  RUHSAT NO: 119/91

Saklama Koşulları

30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

100 tabletlik blister ambalajlarda. Reçete ile satılır.

Uyarılar/Önlemler

Angina pektoris’te, kardiovasküler sistem hastalığı bulunan hastalarda ve yaşlılarda kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Antikoagülan alan hastalarda, antikoagülan dozunun tekrar ayarlanması gereklidir. Diyabetik hastalarda yüksek dozlarda alındığında stabiliteyi bozabilir. Hamilelikte: Tiroid hormonları hamile kadınlara verildiğinde fetus üzerinde herhangi bir advers etki görülmemiştir. Hamilelik sırasında tedavinin kesilmesi gerekmez. Laktasyonda. Tiroid hormonları anne sütüne minimal oranda geçerler, ancak süt veren annelerde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Üretim Yeri

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş. Hadımköy – İSTANBUL

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Kilo kaybı, diare, terleme, baş ağrısı, adali zafiyet, taşikardi, insomnia, alerjik cilt reaksiyonları görülebilirse de, bu belirtiler dozun ayarlanması ile derhal düzelir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 21 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window