İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması VIGAMOX
Birim Miktarı 1
ATC Kodu S01AX22
ATC Açıklaması Moksifloksasin
NFC Kodu GB
NFC Açıklaması Oftalmik Damlalar
Kamu Kodu A10322
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 15,13 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 15,13 TL (2 Mart 2020)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E350C

İlaç Etken Maddeleri

  • moksifloksasin hidroklorür (5 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Amlodipin aşırı dozunun etkileri konusunda klinik deneyim yoktur. Yavaş absorbe olduğundan mide lavajının yararlı olabileceği düşünülmektedir. Aşırı dozun, periferik vazodilatasyona ve bunun sonucunda belirgin ve muhtemelen uzun süreli sistemik hipotansiyona yol açacağı düşünülmektedir. Amlodipin aşırı dozu nedeniyle  hipotansiyon ortaya çıktığında, aktif kardiyovnsküler destek (kalp ve  solunum fonksiyonlarının  izlenmesi;  ekstrem itelerin  elevasyonu;  dolaşım  ve çıkan idrar  hacminin kontrolü) gerekir. Vasküler tonusu artırmak ve kan basıncını yükseltmek için, bir vasokonstriktör ajanın uygulanmasından ( herhangi bir kontrendikasyon olmaması koşuluyla) yarar sağlanabilir. Amlodipin plazma  proteinlerine  yüksek  oranda bağlandığından,  diyalizin yararlı   olması beklenmez. 

Endikasyonlar

Hipertansiyon: Vasocard, hipertansiyon başlangıçtan itibaren temel tedavi olarak endikedir. Kan basıncı yüksek olan hastalarda tek başına veya bir başka antihipertansif ajanla birlikte uygulanabilir. Tiazid grubu diüretikler, beta-blokerler veya ACE nhibitörleri ile kombine olarak kullanılmıştır.  Angina Pectoris: Vasocard, gerek stabil angina, gerekse vazospastik anginada (varyant angina, prinzmetal angina) endikedir. Klinik tabloya bir vazospastik komponentin eklenmiş olabileceğinin düşünüldüğü durumlarda da kullanılabilir. Nitratlara ve/veya yeterli dozlarda uygulanan beta blokerlere cevap vermeyen angina pectorisi olan hastalarda, tek başına veya diğer antianginal ilaçlarla kombine olarak kullanılabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Amlodipin, 1 ,4-dihidropiridin grubundan, uzun etkili bir kalsiyum kanal blokeridir. Kalp kası ve damar düz kas kontraktilitesi; ekstraselüler kalsiyum iyonlarının, spesifik iyon kanalları yoluyla bu hücrelerin içine akımına bağlıdır. Kalsiyum kanal blokerleri, yavaş kanallardan kalsiyum iyon akımını İnhibe ederek, intraselüler kalsiyum artışını önlerler. Amlodipinin antihipertansif etki mekanizması, damar düz kası üzerindeki doğrudan gevşetici etkisine bağlıdır. Anginadaki etkisi ise iki mekanizma ile açıklanabilir. Birinci olarak, amlodipin periferik arteriyolleri dilate eder ve böylece kalbin karşı karsıya olduğu total periferik direnci (

Farmakokinetik Özellikler

Amlodipin, terapötik dozların oral yoldan uygulanmasından sonra iyi absorbe olur ve uygulamadan sonraki 6.-12. saatler arasında zirve plazma değerlerine ulaşır. Amlodipinin biyoyararlanımı % 60-70’tir ve karaciğerde ilk-geçiş maetabolizasyonuna uğrar. Distribüsyon hacmi yaklaşık olarak 20 L/kg’dir. Terminal plazma eliminasyon yarı-ömrü yaklaşık 35-50 saattir (ortalama 45 saat) ve bu özellik, günde tek doz uygulamaya imkan sağlar.   7-8 gün süreyle her gün günde tek doz uygulamayı takiben plazma kararlı-durum düzeylerine ulaşılır. Amlodipin karaciğerde büyük ölçüde inaktif metabolitlerine metabolize olur. Ana ilacın %10’u ve metabolitlerinin % 60’ı idrarla atılır. İn-vitro çalışmalarda, dolaşımdaki amlodipinin %97,5 oranında plazma proteinlerine bağlandığı gösterilmiştir. 

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Vasocard 10 mg Tablete; her bir tablette, 10 mg amlodipine eşdeğer amlodipin besilat ve yardımcı madde olarak sodyum nişasta glikolat içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Amlodipin; tiazid diüretikleri, beta-blokerler, ADE inhibitörleri, uzun etkili nitratlar, sublingual nitrogliserin, non-steroidal anti-enflamatuvar ilaçlar, antibiyotikler ve oral hipoglisemik ilaçlarla birlikte güvenle kullanılmıştır. Sağlıklı gönüllülerde amlodipinin, birlikte uygulandığı digoksinin kararlı-durum plazma konsantrasyonu veya renal digoksin klerensini etkilemediği gösterilmiştir, Amlodipin ile birlikte uygulanan simetidin amlodipinin farmakoktnetik profilini değiştirmemiştir. İn vitro insan plazması çalışmalarında, amlodipin; digoksin, fenitoin, varfarin veya indometasinin proteine bağlanmasını değiştirmemiştir.

Kontraendikasyonlar

Vasocard, dihidropiridinlere aşın duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; Vasocard’ın hipertansiyon ve  angina pectoris tedavisindeki mutad başlangıç dozu günde tekdoz 5 mg’dır. Hastanın bireysel cevabına  göre doz maksimum 10 mg’a çıkarılabilir. Tiazid grubu diüretikler, beta blokerler veya ACE inhibitörleri ile birlikte uygulandığında Vasocard, dozunun ayarlanması gerekmez.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Vasocard 10 mg Tablet; 20 ve 30 tablet içeren blister/kutu

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Vasocard 5 mg Tablet; 20 ve 30 tablet içeren blister/kutu

Uyarılar/Önlemler

Hamilelerde Kullanımı: İnsanlarda , hamilelik döneminde güvenilirliği saptanmamıştır. Hamilelerde kullanımına, sağlayacağı yararlar ile anne ve fetüse sunduğu potansiyel riskler bir arada değerlendirilerek hekim tarafından karar verilmelidir. Süt Emzirme Döneminde Kullanımı: Süt emzirme döneminde güvenilirliği saptanmamıştır. Yaşlılarda Kullanımı: Amlodipinin eliminasyonunun yaşlı hastalarda, gençlerdekine göre anlamlı derecede daha yavaş olmasına karşın, ortalama eliminasyon yarı-ömrü anlamlı derecede daha uzun bulunmamaıştır. Amlodipin, yaşlı ve genç hastalarda, benzer dozlarda uygulandığında eşit derecede iyi tolere edilmiştir ve bu nedenle yaşlılarda normal dozların uygulanması önerilir. Çocuklarda Kullanımı: Yeterli klinik deneyim mevcut olmadığından, çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Böbrek Yetersizliğinde Kullanımı: Böbrek fonksiyon bozukluğu, amlodipinini farmakokinetiğini klinik açıdan anlamlı derecede etkilemez. Bunedenle, böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda normal dozlarda uygulanabilir. Karaciğer Fonksiyon Bozukluğu Olan Hastalarda Kullanımı: Amlodipin büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilerek elimine olduğundan, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda yarı-ömrü uzar. Bu hastalarda uygulanacak dozlar konusundaki öneriler henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, dikkatle ve daha düşük dozlarda uygulanması önerilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Amlodipin genelde iyi tolere edilir. En sık görülen yan etkiler; baş ağrısı ,ödem, yorgunluk, bulantı, yüz kızarması ve baş dönmesidir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

VOLTAREN alırken görme bozuklukları, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali ya da diğer santral sinir sistemi bozuklukları yaşayan hastalar araç veya makine kullanmamalıdırlar.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

VOLTAREN 75 mg/3 ml ampul

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her bir ampul75 mgdiklofenak sodyum içerir

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Enjeksiyonluk çözelti

İlaç Nasıl Kullanılır

Genel kural olarak, VOLTAREN ampul diğer enjeksiyon çözeltileri ile karıştırılmamalıdır. 

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Kas içine uygulanır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

01.04.2011

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

VOLTAREN®75 mg /3 ml Ampul

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

24 ay

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

114/79

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Mannitol, sodyum metabisülfit (E 223), benzil alkol, propilen glikol, enjeksiyonluk su, sodyum hidroksit

Doz Aşımı

Endikasyonlar

VIGAMOX™ Steril Oftalmik Solüsyon aşağıda belirtilen mikroorganizmaların oluşturduğu bakteriyel konjunktivitin tedavisinde kullanılır:   Aerob Gram-pozitif mikroorganizmalar: Corynebacterium türleri Micrococcus luteus Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermis Staphylococcus haemolyticus Staphylococcus hominis Staphylococcus warneri Streptococcus pneumoniae Streptococcus viridans   Aerob Gram-negatif: Acinetobacter lwoffii Haemophilus influenzae Haemophilus parainfluenzae   Diğer organizmalar: Chlamydia trachomatis

Farmakodinamik Özellikler

VIGAMOX™ Steril Oftalmik Solüsyon oftalmolojik antiinfektif bir üründür.   ATC klasifikasyon kodu: S01 AX   Moksifloksasin geniş spektrumu dahilinde gram-pozitif ve gram-negatif oküler patojenler, atipik mikroorganizmalar ve anaeroblarda etkili dördüncü jenerasyon florokinolon grubu bir antibiyotiktir.

Farmakokinetik Özellikler

VIGAMOX™ %0.5 Steril Oftalmik Solüsyon, topikal oftalmik kullanım için, bir 8-metoksi florokinolon antiinfektif olan moksifloksasin HCl içermektedir. VIGAMOX™, ozmolalitesi yaklaşık 290 mOsm/kg olan izotonik bir solüsyondur.   Moksifloksasin plazma konsantrasyonları sağlıklı erişkin erkek ve kadınlarda her iki göze günde 3 kez damlatılarak ölçülmüştür. Ortalama Cmax 2,7 ng/ml (kararlı durum) ve AUC 45 ng.s/ml (tahmin edilen günlük maruz kalma) olup, bu değerler moksifloksasinin 400 mg terapötik oral dozuna göre sırasıyla 1600 ve 1000 kat daha düşüktür. Moksifloksasin’in plazma yarılanma ömrü 13 saat olarak tahmin edilmiştir.   Mikrobiyoloji: Moksifloksasin, C7 pozisyonunda bir diazabisiklononil halkası içeren bir 8-metoksi florokinolondur. Moksifloksasin’in antibakteriyel etkisi topoizomeraz II (DNA giraz) ve topoizomeraz IV inhibisyonu sonucu oluşmaktadır. DNA giraz, bakteri DNA’sının replikasyonu, transkripsiyonu ve tamirinde yer alan esansiyel bir enzimdir. Topoizomeraz IV, bakteri hücre bölünmesi sırasında kromozomal DNA’nın bölünmesinde önemli rol oynayan bir enzimdir.   Moksifloksasin ve diğer kinolonların etki mekanizması makrolidler, aminoglikozitler veya tetrasiklinlerden farklıdır. Dolayısıyla, moksifloksasin bu antibiyotiklere dirençli olan patojenlere karşı; bu antibiyotikler de moksifloksasine dirençli patojenlere karşı etkili olabilir. Moksifloksasin ve sözü geçen antibiyotikler arasında çapraz direnç bulunmamaktadır. Sistemik moksifloksasin ile diğer bazı kinolonlar arasında çapraz direnç gözlenmiştir. Moksifloksasine in vitro direnç çok basamaklı mutasyonlarla gelişir. Gram-pozitif bakteriler için moksifloksasine in vitro direnç, 1,8 x 10-9 –  <1 x 10-11 frekans aralığında görülür.   Moksifloksasinin, aşağıdaki mikroorganizmaların çoğu suşlarında hem in vitro olarak hem de klinik enfeksiyonlarda etkili olduğu gösterilmiştir:   Aerob Gram-pozitif mikroorganizmalar: Corynebacterium türleri* Micrococcus luteus* Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermis Staphylococcus haemolyticus Staphylococcus hominis Staphylococcus warneri* Streptococcus pneumoniae Streptococcus viridans grubu   Aerob Gram-negatif mikroorganizmalar: Acinetobacter lwoffii* Haemophilus influenzae Haemophilus parainfluenzae*   Diğer organizmalar: Chlamydia trachomatis   *Bu organizma için etkinliği 10 enfeksiyondan azında çalışılmıştır.   Moksifloksasinin aşağıdaki organizmaların çoğu suşlarına karşı in vitro ortamda aktif olduğu gösterilmiş olmakla beraber bu verilerin oftalmik enfeksiyonlarda klinik önemi bilinmemektedir. Moksifloksasinin aşağıdaki organizmaların çoğu suşları (≥%90) için in vitro MIC’i (minimum inhibitör konsantrasyonu) 2 µg/ml veya daha azdır.   Aerob Gram-pozitif mikroorganizmalar: Streptococcus pyogenes   Aerob Gram-negatif mikroorganizmalar: Escherichia coli Klebsiella oxytoca Klebsiella pneumoniae Moraxella catarrhalis Proteus mirabilis   Anaerob organizmalar: Fusobacterium türleri Prevotella türleri

Farmasötik Şekli

%0,5 Steril Oftalmik Solüsyon

Formülü

Her ml.sinde etkin madde olarak 5 mg moksifloksasin, yardımcı madde olarak borik asit, sodyum klorür, hidroklorik asit/sodyum hidroksit (pH ayarı için) ve saf su içerir.

İlaç Etkileşmeleri

VIGAMOX™ ile ilaç etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. İn vitro çalışmalar moksifloksasinin CYP3A4, CYP2D6, CYP2C9, CYP2C19 veya CYP1A2’yi inhibe etmediğini göstermiştir ki, bu durumda moksifloksasin, muhtemelen, sitokrom 450 izozimleri ile metabolize olan ilaçların farmakokinetiklerini değiştirmemektedir.

Kontraendikasyonlar

Moksifloksasin HCl oftalmik solüsyon, moksifloksasine, diğer kinolonlara ve ilacın diğer bileşenlerinden herhangi birine aşırı hassasiyeti olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hasta göze 4-7 gün boyunca günde 3 kez 1 damla damlatılır. Açıldıktan sonra 28 gün içinde kullanılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25o C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

VIGAMOX™ %0.5 Steril Oftalmik Solüsyon, 3ml ve 5 ml solüsyon içeren Alcon® DROPTAINER® şişelerde satışa sunulmuştur. Şişenin daha önce açılmadığını göstermek üzere şişe boynu ve kapağı etrafında şrink bant bulunmaktadır.

Uyarılar/Önlemler

SADECE LOKAL KULLANIM İÇİNDİR. ENJEKSİYON İÇİN DEĞİLDİR. VIGAMOX™ Oftalmik Solüsyon, subkonjunktival olarak enjekte edilmemeli veya direk olarak gözün ön kamarası içine verilmemelidir. Sistemik kinolon tedavisi gören hastaların bazılarında ilk dozu müteakip olmak üzere ciddi ve öldürücü aşırı duyarlık (anafilaktik) reaksiyonları bildirilmiştir. Bu reaksiyonların bazılarında kardiyovasküler kollaps, bilinç kaybı, anjioödem (larinkste, farinkste veya yüzde), hava yolu tıkanması, dispne, ürtiker ve kaşıntı görülmüştür. Eğer moksifloksasine bağlı alerjik reaksiyon gelişirse, ilacı kullanmayı kesiniz. Ciddi akut aşırı duyarlık reaksiyonlarında hızla acil tedavi gerekebilir. Kliniğin gerektirdiği şekilde oksijen ve hava yolu sağlanması gereklidir. Ancak lokal kullanımda sistemik emilim çok düşük olduğundan bu tür bir reaksiyon oluşması genellikle beklenmez. Sistemik kinolon kullanan aşırı duyarlılık olduğu bilinen vakalarda ancak doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Diğer antibakteriyel preparatlar gibi, Moksifloksasinin de uzun süre kullanılması, funguslar da dahil olmak üzere ilaca hassas olmayan organizmaların aşırı üremesi ile sonuçlanabilir. Eğer süperenfeksiyon belirirse, ilacın kullanımı kesilerek, uygun tedavi başlatılmalıdır. Klinik bulgulara gerektirirse, hasta yarıklı lamba biyomikroskobu yardımı ile ve gerekirse uygun fluoresein boyaması ile kontrol edilmelidir. Bakteriyel konjunktivit belirtileri ve semptomları görülen hastalara kontakt lens kullanmamaları tavsiye edilmelidir. Şişenin damlatma ucunun göze, parmaklara ya da başka bir şeye değdirilerek kontamine edilmesinden kaçınılmalıdır. Moksifloksasin tedavisi ile ciltte döküntü veya diğer aşırı hassasiyet reaksiyonları görüldüğünde ilaç kesilmelidir. Gebelik ve laktasyonda kullanım: Gebelik kategorisi: C  Gebelikte kullanım: Hamilelerde yeterli sayıda ve kontrollü çalışma bulunmadığı için ancak tıbbi zorunluluk olduğu durumlarda, yarar/risk oranı göz önüne alınarak kullanılmalıdır.   Laktasyonda kullanım: Moksifloksasinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemekle birlikte insan sütündeki varlığı düşünülebilir. VIGAMOX™ Steril Oftalmik Solüsyon süt veren anneye uygulandığında gerekli önlemler alınmalıdır. Çocuklarda kullanım: 1 yaşın altındaki çocuklarda VIGAMOX™’un emniyeti ve etkinliği ispatlanmamıştır. Her ne kadar moksifloksasin ve kinolonların oral uygulaması yetişkin olmayan hayvanlarda ağırlık taşıyan eklemlerde artropatiye yol açsa da, topikal uygulamada böyle bir etki gösterilmemiştir. İleri yaşlarda kullanım: İleri yaştaki hastalarla genç hastalar arasında emniyet ve etkinlik açısından bir fark görülmemiştir. ARAÇ VE MAKİNA KULLANMAYA ETKİSİ: Diğer tüm göz damlalarında olduğu gibi, geçici görme bulanıklığı veya diğer görme rahatsızlıkları araba akullanma veya diğer makinelerin kullanımını etkileyebilir. Damlatma sonrası görmede bulanıklık olursa, hasta tekrar açık görüşü sağlanana kadar araba veya diğer bir makine kullanımına ara vermelidir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

İlaçla ilgili en sık bildirilen advers etkiler konjunktivit, görme keskinliğinin azalması, göz kuruluğu, keratit, gözde rahatsızlık hissi, oküler hiperemi, gözde ağrı, oküler pruritus, subkonjunktival kanama ve göz yaşarmasıdır.  Bu etkiler, hastaların yaklaşık %1-6’sı arasında görülmüştür.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 166 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window