İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması ZEDPREX
Birim Miktarı 16
ATC Kodu N06AB03
ATC Açıklaması Fluoksetin
NFC Kodu CA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Kapsüller
Kamu Kodu A08576
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 16,81 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 15,02 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 5,02 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E023A

İlaç Etken Maddeleri

  • fluoksetin hidroklorür (20 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Hipotansiyon (sersemlik hali veya bayılma), sarılık, pulmoner ödem (göğüste ağrı veya nefes darlığı), kusma yüksek doz halinde oluşabilecek muhtemel bulgu ve semptomlardır. Doz aşımı halinde süt veya su ile kan konsantrasyonu seyreltilebilir. İntramusküler veya intravenöz kalsiyum disodyum edetat’ın 5 gün boyunca 3 veya 6’ya bölünen dozlarda günde 50-75 (mg/kg) olarak kulllanılması doz aşımının spesifik tedavisidir.

Endikasyonlar

Zinvital Şurup, akrodermatitis enteropatika ve çinko eksikliğinin giderilmesinde veya önlenmesinde kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Çinko; karbonhidrat, protein ve lipid metabolizmasında önemli rolleri bulunan çeşitli dehidrogenaz, aldolaz, peptidaz, fosfotaz, izomeraz, fosfolipaz enzimlerinin yapısında bulunan bir metaldir. Ayrıca piridin nükleotidlerine bağlı enzimlerde de fazla miktarda bulunduğu gibi birçok enzimlerde de kofaktör olarak rol oynar. Organizmadaki çinko eksikliği sonucunda protein ve karbonhidrat metabolizması bozulur, öğrenme kapasitesi engellenir, büyümede yavaşlama olur. Beta-Talasemili çocuklarda serum çinko seviyesinin düşük olduğu tespit edilmiş ve uygulanan çinko tedavisiyle bu çocukların sağlıklı çocuklarla eşit gelişme gösterdikleri gözlenmiştir. Çinko DNA, RNAve protein sentezi; insulin aktivasyonu, yaraların iyileşmesi, hücre bölünmesi, tat alma, sperm yapımı, bağışıklık gibi çok yönlü fonksiyonlara sahiptir. Önerilen günlük elemental çinko miktarları;   Kişiler Önerilen günlük Kişiler Önerilen günlük     çinko miktarı (mg)     çinko miktarı (mg) 0-10 yaş grubu:   Genç erişkin ve erişkin erkek 15 0-3 yaş 5-10 Genç erişkin ve erişkin kadın 12 4-6 yaş 10 Gebeler 15 7-10 yaş 10 Emzirme döneminde kadınlar 16-19

Farmakokinetik Özellikler

Çinkonun metabolizmasını incelediğimizde, oral olarak verildikten sonraki absorbsiyonu tam değildir. Gastrointestinal sistemden kısmen emilir (%20-30). Kepek ekmeği (fitik asit fiber (lif) fosfat, Cu2+, Fe2+, Cd2+, Sn2+ toprak), süt, peynir gibi yiyecekler ve kahve, absorpsiyonu azaltır. Bu durum akrodermatit enteropatisi olan kişilerde görülür. Kan konsantrasyonu; normal plazma konsantrasyonu 0.7 ile 1.5 µg/ml arasındadır. Oral olarak 50 mg çinko (220 mg çinko sülfata eşdeğerdir) alan hastanın plazma konsantrasyonu 2-3 saatte yaklaşık 2.5 µg/ml’ye ulaşmaktadır. Plazma yarı ömrü 3 saattir. Çinkonun % 60’ı albumine, % 30-40’ı alfa-2-makroglobuline veya transferrine ve % 1’i de amino asitlere bağlanır. Çinkonun atılımı feçes yolu ile olur. İdrarla atılan miktarı azdır. Normal bir erişkinin bir günde gıda ile aldığı 13.2 mg çinkonun, 5.6 mg’ı dışkıyla, 0.1-0.9 mg’ı idrarla atılır. Böbreklerin normal olarak serum çinkosunun regulasyonunda etkisi yoktur ve atılım kapasitesi son derece sınırlıdır. Çinkonun ağızdan alınma miktarı artsa bile idrarla atılımı değişmez, ancak intravenöz çinko verildiğinde, idrarla atılımında belirgin bir artış olur. Çinko safra atılımı ise, idrarla atılımına göre çok azdır. Çinko ter ile de kaybedilebilir. Sıcak iklimlerde 2-3 mg kadar çinkonun ter ile kaybedildiği bildirilmiştir.

Farmasötik Şekli

Şurup

Formülü

Her 5 ml ölçekte; 66 mg ZnSO4.7H2O (15 mg elementel çinkoya eşdeğer) içerir. Yardımcı maddeler:şeker, metil paraben, portakal esansı, sunset yellow (FD&C Yellow No:6)

İlaç Etkileşmeleri

Tiyazid diüretikleri, idrar çinko atılımını arttırır. Oral çinko sülfat bakır preperatları, tetrasiklin veya fluorokinolonlar ile birlikte alındığında, bu preperatların emilimini azaltabilir. Birlikte kullanım gerekiyorsa, çinko sülfatın en az 2 saat sonra alınması önerilir. Penisilamin, muhtemelen diğer ağır metal şelatörlerini içeren preperatlar; yüksek dozda demir preperatları, yapısında fosfor içeren preperatla çinko sülfatın emilimini azatabilir. Bu etkileşimi önlemek için bu preperatlar çinko alımından 2 saat sonra kullanılmalıdır. Kepek, tam buğday ekmeği ve tahıllarda bulunan fitatlar çinko emilimini azaltabilir. Çinko sülfat alımından 2 saat sonra kullanılmaları önerilir. Yapısında çinko içeren ilaçlar, serum çinko konsantrasyonunu arttırabilir.

Kontraendikasyonlar

Bilinen bir kontrendikasyonu olmamakla birlikte çinko sülfat ve bileşimindeki maddelerden birisine karşı hassasiyeti olanlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından önerilmedikçe; 0-5 yaş 5-10 mg/gün (1,7 ml-3,33 ml/gün)   Diyare 30 mg/gün (10 ml/gün) 6-14 yaş 10-15 mg/gün (3,33 ml – 5 ml/gün)   Akrodermatitis enteropathica Protein 45 mg/gün (15 ml/gün Yetişkinlerde 15-30 mg/gün (5ml -10 ml/gün) Enerji Malnütrisyonu (PEM) 30 mg/gün (10 ml/gün) Hamilelerde 20 mg/gün (6,66 ml /gün) VVilson’lu çocuklar           1 -5 yaş 45 mg/gün (15 ml/gün) Emzirenlerde 30 mg/gün (10 ml/gün) 6 -15 yaş 75 mg/gün (25 ml/gün)

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25 ºC’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

100 ml’lik cam şişelerde, plastik şurup ölçeği ile birlikte

Uyarılar/Önlemler

Çinko tuzları, penisilin türevleri ile birlikte alınmamalıdır. Yapılmış kontrollü çalışmalar yoktur. Uzun süreli çinko kullanımı sideroblastik anemi ve nötropeni ile birlikte bakır eksikliğine yol açabilir. Akut yüksek dozlarında mide asidi ile çinko klorid oluşturduklarından çinko tuzları koroziftir. Tedavisi, süt veya alkali karbonatları veya aktif kömür kullanımı ile olur. Emetikler veya gastrik lavaj uygulanmamalıdır. Çinkonun yüksek serum konsantrasyonları, kalsiyum disodyum edetat gibi şelat oluşturucu ilaçlar ile düşürülebilir.   Gebelikte ve Emzirme Döneminde Kullanım Gebelikte kullanım kategorisi C’dir. Gebe kadınlarda yapılmış kontrollü klinik çalışmalar yoktur.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Çinko sülfat’ın yüksek dozlarda alınmı mide barsak şikayetleri oluşturabilir. 0.6-2 g dozunda kusma görülebilir. Oral çinko sülfatın en sık yan etkileri abdominal ağrı, dispepsi, bulantı, kusma, ishal, gastrik irritasyon ve gastrittir. Bu yan etkiler, özellikle çinko tuzları boş mideye alındığında yaygındır, yemeklerle birlikte kullanıldıklarında bu etkiler azaltılabilir. “ BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ ”

Doz Aşımı

Aşırı doz alındığında; klinik tablo başlıca sersemlik, bulantı, kusma, taşikardi, kan basıncında artış, denge bozuklukları, eksitasyon, halsizlik, hipomani şeklinde gelişir. Fluoksetin’in bilinen spesifik bir antidotu yoktur. Aşırı dozun gerçekleştiği gün içerisinde mide lavajı ve sorbitol ile beraber aktif kömür tatbiki anlamlı sonuçlar verebilirken, yüksek dağılım hacmi nedeni ile zorlu diürez, dializ ve hemoperfüzyon muhtemelen daha etkin olacaktır.

Endikasyonlar

Major depresyon da dahil olmak üzere depresyonlarda, obsesif-kompulsif bozukluk, bulimia nervoza ve premenstruel disforik bozukluğun tedavisinde kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Fluoksetin, bir selektif serotonin geri alım inhibitörü olup, santral nöronlarda serotonin geri alınımını (re-uptake) inhibe ederek, antidepresan etki gösterdiği kabul edilmektedir. Fluoksetin, trisiklik, tetrasiklik ve diğer tip antidepresanlar ile kimyasal olarak ilişkisi olmayan bir antidepresandır. Trisiklik antidepresanlardan farklı olarak Fluoksetin’in noradrenerjik veya dopaminerjik nöronlar üzerine doğrudan bir etkisinin olmadığı düşünülmektedir.

Farmakokinetik Özellikler

Oral uygulamayı takiben Fluoksetin en az % 85 absorpsiyon gösterir. Uygulamadan 6 saat sonra plazma düzeyi en üst düzeyine ulaşır. Uygulama anında gıda alınması halinde absorpsiyon hızı bir miktar düşer, fakat absorpsiyon miktarı değişmez. Fluoksetin’in ve desmetil metaboliti olan Norfluoksetin’in dağılım hacmi 20-45 L/kg vücut ağırlığı arasındadır. Fluoksetin serum proteinlerine yaklaşık %94.5 oranında bağlanır. Normal kişilerde Fluoksetin’in yarı ömrü 2-3 gün, desmetil metaboliti olan Norfluoksetin’inki ise 7-9 gündür. Fluoksetin büyük miktarda ve genelde karaciğerde metabolize olur. Çok az kısmı idrardan değişmeden atılır. Radyoaktif işaretleme yolu ile yapılan çalışmalarda 6 hafta sonunda radyoaktivitenin %60’lık kısmı idrarda, %16’lık kısmı ise feçeste ölçülmüştür. Desmetilfluoksetin de selektif olarak serotonin geri alımını inhibe eder. Fluoksetin’in plazma klerensi yaklaşık 20 L/saat’tir. Desmetilfluoksetin için ise yaklaşık 9 L/saattir. Günde 40 mg 30 gün süre ile alınan Fluoksetin’in kan düzeyi 91-302 ng/ml ; Norfluoksetin’inki ise 72-258 ng/ml arasında değişmektedir. Sabit kan düzeylerine uzun süren uygulamalarda erişilmektedir. Tek bir doz alındıktan sonra yaşlı vakalardaki farmakokinetik profili genç vakalardakinden farklı değildir. Renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda tek doz alındıktan sonra Fluoksetin ve Norfluoksetin’in farmakokinetiğinde bir değişim gözlenmez. Kronik uygulamalarda birikim meydana gelebilir. İleri derecede hepatik sirozu olan hastalarda Fluoksetin’in eliminasyonu kesinlikle azalır. Ortalama olarak Fluoksetin’in yarılanma ömrü 7.6 güne Norfluoksetin’in yarı ömrü ise 12 güne çıkar. Bu durumda doz ayarlaması yapılmalıdır.

Farmasötik Şekli

Kapsül

Formülü

Beher kapsül 20 mg Fluoksetin’e eşdeğer Fluoksetin Hidroklorür içerir. Kapsül boyası olarak Patent blue V (E 131), Sarı Demir Oksit (E 172), Titanyum dioksit (E 171) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

MAO inhibitörleri ve Fenotiazinler ile olan etkileşimler için; bkz: Kontrendikasyonlar Triptofan ile birlikte kullanımı ajitasyon, huzursuzluk ve gastrointestinal bozukluğa yol açabilir. Bazı hastalarda birlikte kullanıldığında diazepamın yarılanma ömrü uzayabilir. Fluoksetin lityum düzeylerinde değişikliğe yol açabilir. Fluoksetin’in diğer antidepresanlarla veya fenitoin ve karbamezepin gibi antikonvülsan ilaçlarla birlikte kullanımı bu ajanların daha önce stabil olan kan düzeylerinin yükselmesine yol açabilir. Fluoksetin’in santral sinir sistemini aktive eden diğer ilaçlarla kullanımı sistematik olarak araştırılmamıştır. Warfarin, aspirin ve diğer nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlarla birlikte kullanımı kanamaya eğilimi artırabilir.

Kontraendikasyonlar

Fluoksetin’e ve bileşiminde bulunan diğer maddelere aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir. Monoamin oksidaz inhibitörleri: Fluoksetin bir monoamin oksidaz (MAO) inhibitörüyle birlikte kullanıldığında ya da fluoksetin tedavisinin sonlandırılasından kısa bir süre sonra MAO inhibitörü tedavisine geçildiği zaman ağır ve bazen de ölümle sonuçlanabilen reaksiyonlar görüldüğü bildirilmiştir. Bu nedenle, bir MAO inhibitörünün kullanımına son verildikten sonra Fluoksetin tedavisine başlanacağı zaman, aradan en az 14 gün geçmiş olması gerekir. Fluoksetin ve major metobolitinin eliminasyon yarılanma ömürleri çok uzun olduğundan Fluoksetin tedavisinin sonlandırılıp MAO inhibitörü tedavisine başlamadan önce aradan 5 haftalık bir süre geçmelidir. Fenotiazinler: Fluoksetin, thioridazin veya mesoridazinin metabolizmasını inhibe ederek, bu ilaçların QT aralığını uzatma riskini artırabilir. Torsade de pointes gibi ciddi aritmilere ve ani ölümlere neden olabilir. Bu ilaçlar, Zedprex ile birlikte kullanılmamalıdır. Zedprex kesildikten sonra en az 5 hafta sonra bu tür ilaçlarla tedaviye başlanabilir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Zedprex kapsül, hekim tarafından başka bir öneride bulunulmadığı takdirde; Depresyon tedavisinde günde 20 mg’lık doz önerilmektedir. Obsesif –kompülsif bozukluk tedavisinde günlük doz 20-60 mg’dır. Başlangıç dozu olarak günde 20 mg önerilir. Yanıt alınamayan hastalarda bir kaç hafta sonra doz artırılabilir. Bulimia nervoza tedavisinde günde 60 mg’lık doz önerilmektedir. Bazı hastalarda bu doza titrasyon ile çıkılması önerilebilir. Premenstrüel disforik bozuklukta günde 20 mg’lık doz önerilmektedir. Fluoksetin beslenmeden bağımsız olarak kullanılabildiği için günde 1 kez aç veya tok karnına 1 kapsül, tercihen sabah veya öğlen alınır. . Fluoksetin’in azami günlük dozu 80 mg’dır. Eğer günlük doz 20 mg’dan fazla ise bu doz gün içerisine bölünmelidir. Özel vakalarda uygulama frekansı azaltılarak doz düşürülebilir (örneğin iki günde bir 20 mg) Diğer antidepresanlarda olduğu gibi antidepresan etki en az 4 hafta sonra ortaya çıkabilir. Yaşlı ve zayıf hastalarda günde 60 mg’dan fazla Fluoksetin verilmemelidir. Genel olarak daha düşük dozlar önerilir. Renal yetmezlikte uzun süreli kullanımlarda birikme ihtimali olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Hepatik yetmezlikte Fluoksetin’in gecikmiş metabolizasyonundan dolayı doz azaltılmalıdır (Örneğin iki günde bir 20 mg)

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Zedprex 20 mg 24 Kapsül

Saklama Koşulları

30 °C’nin altında (oda sıcaklığında), ışıktan korunarak saklanmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

16 kapsül

Uyarılar/Önlemler

Nadir de olsa döküntü görülen hastalarda karaciğer, böbrek ve akciğerlerle ilgili olabilen ciddi sistemik olaylar gelişebileceğinden alternatif etyolojisi bilinmeyen döküntü ya da benzer alerjik bulgu durumunda Fluoksetin uygulaması sonlandırılmalıdır. Fluoksetin ile yapılan çalışmalarda hastaların %1’inde hipomani ya da mani görülebildiği bildirilmiştir. Karaciğer yetmezliğinde Fluoksetin ve Norfluoksetin eliminasyon yarılanma ömürleri uzayacağından, böyle hastalarda dikkatli olunması gerekmektedir. Fluoksetin’in ciddi böbrek yetmezliği olanlarda kullanımıyla ilgili bilgiler kısıtlı olduğundan böyle hastalarda dikkatli olunmalıdır. Çift kör çalışmalarda Fluoksetin kullanan 312 hastanın EKG kayıtlarında kalpbloğuna yol açan herhangi bir iletim bozukluğu görülmemiştir. Ancak, akut kardiyak hastalıklardaki klinik deneyim kısıtlı olduğu için, dikkatli olunması önerilmektedir. Uzun QT sendromu/Torsades de Pointes’e neden olabilen ilaçlar ile birlikte kullanıldığında uzun QT sendromu veya Torsades de Pointes oluşma oranını ciddi olarak yükseltebilirler. Bu nedenle bu tür ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Diyabetik hastalarda Fluoksetin tedavisi glisemik kontrolü etkileyebileceğinden, Fluoksetin uygulanan diyabetli hastalarda antidiyabetik dozunun ayarlanması gerekebilir. Bir çok antidepresan ajan alkole bağlı MSS depresyonunu artırır. Bu nedenle diğer psikoaktif ilaçlarda olduğu gibi Fluoksetin’in alkol ile birlikte kullanımı önerilmemektedir. Fluoksetin özellikle normal kilonun altındaki depresyonlu bireylerde belirgin kilo kaybına neden olabilir. Antidepresan ilaçların potansiyel risklerinden birisi de nöbetlerdir. Bu nedenle diğer antidepresanlarda olduğu gibi, epilepsi öyküsü bulunan hastalarda Fluoksetin dikkatle kullanılmalıdır. Nöbet geçiren ya da nöbet sıklığında artış olan hastalarda Fluoksetin dikkatle kullanılmalıdır. Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI) ve diğer yeni antidepresanların (Venlafaksin, Mirtazepin) gerek yetişkin, gerekse çocuklarda kullanımlarında, tedavinin özellikle ilk haftalarında ajitasyon şeklinde zarar verici davranış değişikliklerine neden olabilecekleri gözlenmiştir. Antidepresan ilaçların çocuklar, gençler ve yetişkinlerdeki kullanımlarının intihar düşünce ya da davranışlarını arttırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında (özellikle ilk 5 ay), ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedavi edicilerce yakınen izlenmesi gereklidir. Fluoksetin (çok ender olarak) ani kesilmelerinde “kesilme belirtileri”ne neden olabileceklerinden doz azaltılarak ilaç kullanımına son verilmesi önerilir. Araç ve makina kullanmaya etkisi :Psikoaktif ilaçlar düşünme, karar verme ve motor becerilerini etkileyebileceklerinden hastalar otomobil ve tehlikeli makine kullanma konusunda uyarılmalıdır. Gebelik ve Emzirme döneminde Kullanımı:(Gebelik Kategorisi: C) Gebelik: İlaç, gebelik sırasında sadece potansiyel yarar fetusa yönelik potansiyel riskten fazla olduğunda kullanılmalıdır. Emzirme: Fluoksetin anne sütüne geçer. Bu durumun bebek üstündeki etkileri bilinmemektedir. Emziren annelerde kullanılmamalı ya da bu konuda karar hekime bırakılmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

En sık görülen yan etkiler: Sindirim sistemi: Gastrointestinal bozukluklar (örn.diyare, bulantı, kusma, dispepsi, tad duyusunda bozulma) Sinir sistemi: Baş ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk, sersemlik, anksiyete, titreme, baş dönmesi, yorgunluk, libido azalması Ürogenital sistem: İdrara çıkma sıklığında artma. Genel: Asteni, viral enfeksiyon, bacak ağrısı, görme bozukluğu, ateş Solunum sistemi: Üst solunum yolu enfeksiyonu, farenjit, nazal konjesyon. Kardiyovasküler: Ateş basması. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ
(Visited 42 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window