İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması BAYPRESS
Birim Miktarı 30
ATC Kodu C08CA08
ATC Açıklaması Nitrendipin
NFC Kodu AA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Tabletler
Kamu Kodu A01158
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 20,82 TL (26 Şubat 2018)
Önceki Satış Fiyatı 18,12 TL (22 Mart 2017)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • nitrendipin (10 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Endikasyonlar

BETOPTIC Steril Oftalmik Solüsyon’un intraoküler basınç azaltıcı etkiye sahip olduğu gösterilmiştir ve aşağıda belirtilen durumların tedavisinde endikedir: Kronik açık açılı glokomlu hastalar Yüksek intraoküler basınçlı (oküler hipertansif) hastalar Beraberinde solunum yolu hastalığı da bulunan glokomlu veya oküler hipertansiyonlu hastalar Çeşitli ilaçlarla antiglokom tedavi gören glokomlu veya oküler hipertansiyonlu hastalar

Farmakodinamik Özellikler

Betaksolol HCl kardioselektif (beta 1 adrenerjik) reseptör blokörüdür. Önemli bir membran stabilize edici lokal anestezik aktivitesi yoktur ve intrinsik sempatomimetik bir aktivite göstermez. BETOPTIC® Oftalmik Solüsyon göze damlatıldığında, glokomlu olsun olmasın yükselmiş intraoküler basıncı normale düşüren bir aktiviteye sahiptir.   BETOPTIC Oftalmik Solüsyon lazer trabeküloplasti uygulamakta olan ve beraberinde uzun süreli hipotansif tedavi uygulaması gereken glokomlu hastalarda başarı ile kullanılmaktadır. BETOPTIC Oftalmik Solüsyon sert ve yumuşak kontakt lens kullanan ve afakik hastalarda da çok iyi tolere edilmektedir. BETOPTIC Oftalmik Solüsyon, miyozise veya miyotik ilaçlarla çok sık görülen akomodatif spazma neden olmaz. Genellikle standart miyotik tedavide sorun yaratan bulanık görme ve gece körlüğü, oftalmik Betaksolol ile ortaya çıkmaz. Bunun sonucu olarak da santral lentiküler opasiteli hastalarda pupil konstriksiyonu nedeni ile görme bozukluğuna yol açmaz.   Ayrıca Betaksolol’ün uzun süreli tedavide, optik sinirin daha iyi beslenmesi ve görme alanının korunması açısından, oküler kan akımını arttırıcı etkisi görülmüştür.

Farmakokinetik Özellikler

Betaksolol ile etki başlangıcı genelde topikal uygulamadan sonra 30 dakikadır, maksimal etkisi ise genellikle iki saat sonra kaydedilmiştir. Tek bir doz, göz içi basıncı üzerinde 12 saatlik bir düşüş sağlar. BETOPTIC Oftalmik Solüsyon’un pulmoner ve kardiovasküler parametreler üzerinde minimal bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

Farmasötik Şekli

Steril Oftalmik Solüsyon

Formülü

Beher ml’de:   Betaksolol hidroklorür (5.0mg Betaksolol baza eşdeğer)                             5.6 mg Benzalkonyum klorür (%50 solüsyon olarak)                                            0.1 mg Sodyum klorür                                                                                  8.0 mg Disodyum edetat                                                                               0.1 mg Hidroklorik asit (0.1N) ve/veya Sodyum hidroksit (0.1 N)                         pH ayarı Saf su                      k.m.                                                                  1.0 ml

İlaç Etkileşmeleri

Her ne kadar BETOPTIC Steril Oftalmik Solüsyon tek başına kullanıldığında pupil genişliği   üzerinde çok az veya hiçbir etki göstermez ise de   BETOPTIC   Oftalmik Solüsyon ve epinefrinin eşzamanlı olarak kullanılması sırasında nadir de olsa midriyazis geliştiği bildirilmiştir. Rezerpin gibi katekolamin deplase edici ilaçlarla tedavi gören hastalarda bir betablokörin kullanılması gerekiyor ise additif etki ve hipotansiyon ve/veya bradikardi gelişebilme olasılığı nedeni ile bu hastaların dikkatle takip edilmeleri önerilmektedir. Eşzamanlı adrenerjik psikotropik ilaç kullanan hastalarda gerekli önlem alınmış olmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılık, BETOPTIC Oftalmik Solüsyon birinci derece blokdan daha ağır sinüs brakardisi olan hastalarda, kardiyojenik şok veya belirgin kalp yetmezliği hikayesi bulunan hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Genelde uygulanan dozaj hasta göz(ler)e günde iki kez bir damla BETOPTIC Oftalmik Solüsyon’dur. Bazı hastalarda BETOPTIC Oftalmik Solüsyon’un intraoküler basıncı düşürerek stabil hale getirebilmesi birkaç hafta sürmektedir. BETOPTIC Oftalmik Solüsyon ile tedavinin ilk ayı içinde, klinik takip sırasında intraoküler basınç tayini yapılmalıdır. Takiben, intraoküler basınç ölçümleri hekimin herbir hasta için öngöreceği aralıkta yapılmalıdır.   Tek bir antiglokom ajanla tedavi sürerken BETOPTIC Steril Oftalmik Solüsyon’a geçilecek ise, ilk gün mutad tedaviye devam edilirken BETOPTIC Oftalmik Solüsyon günde iki kez hasta göz(ler)e birer damla olarak uygulanır. İkinci gün önceki antiglokom ajanı tamamen kesilir ve BETOPTIC Oftalmik Solüsyon ile tedaviye devam edilir. Bu tedavi sırasında hastanın intraoküler basıncı gerektiği gibi kontrol altına alınmamış ise pilokarpin, diğer miyotikler, epinefrin ile eşzamanlı tedavi başlanması veya tedaviye sistemik olarak uygulanan karbonik anhidraz inhibitörleri eklenmesi gerekebilir. Birkaç antiglokom ilaçla tedavi sürerken BETOPTIC Oftalmik Solüsyon’a geçilir ise bireysel ayarlama yapmak gereklidir. Bir haftadan az olmamak kaydı ile belirli zaman aralıklarında bu ayarlama yapılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

8-30ºC’de saklayınız.   Preparat açılıncaya kadar sterildir, açıldıktan sonra 1 ay içinde kullanılmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

5ml’lik kendinden damlalıklı (DROP-TAINER®) ambalajlarda bulunmaktadır.

Uyarılar/Önlemler

Ağiz yolu ile beta-adrenerjik blokör bir ilaç ve BETOPTIC Oftalmik Solüsyon kullanan hastalar gerek intraoküler basınç, gerekse beta blokaja bağlı bilinen olası sistemik additif etkiler açısından takip edilmelidirler. Diabeti (özellikle labil diabette) veya tirotoksikozis gelişebilme olasılığı bulunan hastalarda dikkatle kullanılmalıdırlar. Beta-adrenerjik blokör ilaçların genel anesteziden önce, gerektiğinde uygulanacak medikasyonla elde edilmesi beklenen beta-adrenerjik refleksif sempatik stimuluslara karşı cevap verme kabiliyetini azaltması nedeni ile geçici olarak kesilmesi konusu göz önünde tutulmalıdır. Pulmoner:Reaktif solunum yolu hastalığı bulunanlarda kardiosellektif bir beta blokör olan BETOPTIC Oftalmik Solüsyon ancak son derece düşük bir pulmoner etki gösterir. Bununla beraber, pulmoner fonksiyonları çok bozuk hastaların tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmış olmalıdır. Oküler:Dar açılı glokomlu hastalarda acil tedavide hedef, bir miyotik ilaç ile pupil konstriksiyonunu sağlayarak tıkanıklığı yeniden açmaktır. Betaksolol’un pupil üzerine bir etkisi yoktur. Bu nedenle BETOPTIC Oftalmik Solüsyon dar açılı glokom tedavisinde yükselmiş intraoküler basıncın azaltılması için bir miyotik ilaç ile birlikte kullanılmalıdır. Diğer antiglokom ilaçlarda olduğu gibi, BETOPTIC Oftalmik Solüsyon ile de uzun süreli tedavilerden sonra bazı hastalarda cevabın azaldığı bildirilmiştir. Bununla beraber, 250 hasta üzerinde, hastaların üç yıl süre ile takip edilerek gerçekleştirilen uzun süreli bir çalışmada başlangıç stabilizasyonu takiben ortalama intraoküler basınçta anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Preparat benzalkonyum klorür içerdiğinden, yumuşak kontakt lens bulunan gözlerde uygulanmamalıdır.  Gebelik ve emzirme döneminde kullanım: Gebelik kategorisi: C  Diğer tüm ilaçlarla olduğu gibi, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar BETOPTIC Oftalmik Solüsyon’u ancak beklenen yararlığın söz konusu riskten üstün olması durumunda kullanmalıdırlar. Çocuklarda Kullanım:  Çocuklarda yararlılık ve güvenirliği gösteren çalışmalar mevcut değildir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

BETOPTIC Steril Oftalmik Solüsyon ile dört yılı aşkın bir süreyle hasta takibi yapılmış olan klinik çalışmalarda bildirilen yan etkiler aşağıda verilmiştir. Oküler: BETOPTIC Steril Oftalmik Solüsyon çok iyi tolere edilmektedir. Görülen yan etkiler, konjontival hiperemi %10 civarında, %1 ve % 10 arasında anizokori, korneal punktat keratit, keratit, korneal lekelenme, korneal hassasiyete azalma, göz ağrısı, görme bozukluğudur. Sistemik: BETOPTIC Steril Oftalmik Solüsyon’un lokal uygulanmasını takiben, sistemik emilimi çok düşük düzeyde olduğundan, çok nadiren sistemik etki bildirilmiştir (örn. insomnia ve depresif nöroz).  BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Entoksikasyon semptomları Akut yüksek doz veya entoksikasyonda, ateş basması, baş ağrısı, dolaşım kollapsıyla birlikte kan basıncında düşme ve kalp hızında değişiklik (taşikardi veya bradikardi) görülme sıklığında artış beklenmelidir.   Entoksikasyonun tedavisi İlk düşünülecek terapötik uygulama, midenin yıkanması ve takiben aktif karbon uygulaması olmalıdır. Vital fonksiyonlar izlenmelidir. Eğer kan basıncında aşırı düşme varsa, dopamin veya noradrenalin endikedir. Katekolaminlerin muhtemel yan etkilerine karşı (özellikle kalp ritim bozukluklarına) dikkatli olunmalıdır. Bradikardi gözlenirse, diğer kalsiyum antagonistleriyle aşırı dozaj ve entoksikasyon durumunda olduğu gibi atropin veya orsiprenalin endikedir. Diğer kalsiyum antagonistleriyle entoksikasyon durumlarında elde edilen tecrübe sonucu, 10 ml kalsiyum glukonat veya kalsiyum klorür %10’nun tekrarlanan uygulamaları ve bunu takiben hiperkalsemiden kaçınılarak yapılan damla infüzyonu, genellikle semptomların hızla düzelmesine neden olur. Katekolaminler, bu gibi durumlarda sadece yüksek dozlarda nadiren etkili olmuştur. Tedavi, en belirgin semptomlara göre sürdürülmelidir.   Ekstrakorporal detoksifikasyon mümkün gözükmemektedir ve bu konuda deneyim yoktur. 

Endikasyonlar

Hipertansiyon tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Baypress’in aktif maddesi olan nitrendipin, antihipertansif etki gösteren, 1,4-dihidropiridin türevi bir kalsiyum antagonistidir.   Etki mekanizması / farmakodinamik etkileri : Bir kalsiyum kanal blokeri olarak, nitrendipin, damar düz kas hücreleri içine kalsiyum iyonlarının transmembranal akışını inhibe eder. Bu durum aşağıdaki etkilere yol açar: Hücre içine artmış kalsiyum akımına karşı koruma Damar düz kasında kalsiyuma bağlı kasılmanın inhibisyonu Periferik vasküler rezistansın düşmesi Patolojik olarak artmış arteriyel kan basıncında düşüş Özellikle tedavinin başlangıcında, hafif natriüretik etki

Farmakokinetik Özellikler

Emilim Baypress tabletlerin oral olarak uygulanmasından sonra, aktif madde olan nitrendipin hızla ve hemen tamamen emilir, absorbsiyon oranı yaklaşık %88’dir. Uygulamadan 1-3 saat sonra pik plazma konsantrasyonuna ulaşılır, ortalama pik plazma konsantrasyonu 4.7 mcg/l’dir. Önemli derecede ilk-geçiş etkisine bağlı olarak, nitrendipinin sistemik biyoyaralanımı yaklaşık %20-30’dur.   Dağılım Nitrendipin plazma proteinlerine (albümin) yaklaşık %96-98 oranında bağlanır. Bu yüzden, ilaç diyalizle uzaklaştırılamaz. Kararlı durum dağılım hacmi, yaklaşık olarak 5-9 l/kg vücut ağırlığıdır, bu nedenle hemoperfüzyon veya plazmaferezin de etkili olması olası değildir.   Metabolizma / Eliminasyon Oral uygulamadan sonra, nitrendipin önemli ölçüde ilk geçiş etkisine maruz kalır ve karaciğerde nerdeyse tamamen oksidatif olarak metabolize edilir. Metabolitleri, farmakodinamik olarak inaktiftir. Alınan oral dozun %0.1’den azı, idrarla değişmeden atılır. Nitrendipin metabolitleri halinde, esas olarak böbrek yoluyla (oral dozun yaklaşık %77’si) atılır; böbreklerle atılmayan kısım safra / feçes yoluyla atılır. Nitrendipin tablet formülasyonunun terminal eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 8-12 saattir. Kararlı duruma ulaşıldıktan sonra, ne aktif maddenin, ne de metabolitlerinin biriktiğine dair rapor yoktur. Nitrendipin başlıca karaciğerde metabolizma sonucu elimine olduğu için, kronik karaciğer hastalığı olanlarda plazma seviyelerinde artış beklenmelidir. Ancak, böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

Farmasötik Şekli

Tablet

Formülü

Her tablet 10 mg nitrendipin içerir.  Ayrıca, boyar madde olarak, kırmızı demir oksit (E172) içermektedir.

İlaç Etkileşmeleri

Nitrendipin, hem intestinal mukozada hem de karaciğerde bulunan sitokrom P450 3A4 sistemi aracılığıyla metabolize olur. Bu enzim sistemini inhibe eden ya da uyaran ilaçlar, bu nedenle nitrendipinin ilk geçişini ya da klerensini değiştirebilirler.     β-lokerler ve/veya diğer antihipertansif ilaçlar  Baypress Tablet’in antihipertansif etkisi, β-blokerler ve diğer antihipertansif ilaçlar tarafından potansiyalize edilebilir.   Adrenerjik reseptör blokerleri   Prazosin gibi α-adrenerjik reseptör blokeri ajanlarla birlikte kullanıldığında ortostatik disregülasyon gözlenmiştir.   Diüretikler Diüretik ajanlarla birlikte kullanımı, başlangıçta natriürez artışına yol açabilir.   Kas gevşeticiler Nitrendipinle tedavi sırasında, pankuronyum gibi kas gevşetici ajanların etki süresi uzayabilir ve gücü artabilir.   Simetidin, ranitidin Simetidin ve daha az derecede ranitidin, nitrendipin plazma seviyesini arttırabilir ve etkisini potansiyelize edebilir.   Digoksin Digoksin ile birlikte alınması durumunda, digoksinin plazma seviyelerinde artış beklenmelidir. Gerekirse digoksin plazma seviyeleri tespit edilerek, hastalar yüksek doz digoksin semptomları yönünden izlenmelidir; glikozid dozunun azaltılması gerekebilir.   Rifampisin Rifampisin, sitokrom P450 3 A4 enzim sistemini şiddetli olarak indükler. Rifampisin ile aynı anda uygulandığında, diğer dihidropiridin kalsiyum antagonistleri gibi, nitrendipinin biyoyararlanımı belirgin bir şekilde azalır ve kan basıncını düşürücü etkisi düşer.   Greyfurt suyu Greyfurt suyu nitrendipinin oksidatif metabolizmasını inhibe ettiği için, greyfurt suyu ile birlike alınması, nitrendipinin plazma seviyesinde ve kan basıncını düşürücü etkisinde artışa sebep olur. Bir kalsiyum antagonisti olan nifedipinle olan deneyimlere dayanarak, düzenli greyfurt suyu alımından sonra bu etki, greyfurt suyunun son alındığı tarihten sonra en az 3 gün daha sürer.   Teorik Potansiyel Etkileşmeler   Fenitoin, fenobarbiton, karbamazepin Antikonvülsan ilaçlar ile nitrendipin arasındaki ilaç etkileşme potansiyelini araştıran, resmi bir etkileşme çalışması yapılmamıştır. Bununla birlikte; fenitoin, fenobarbiton ve karbamazepin sitokrom P450 3A4 enzim sisteminin potansiyel indükleyicileri olarak bilinmektedir. Ayrıca, bu antikonvülsanların ve yapısal olarak nitrendipine benzeyen ilaçların birlikte uygulanması, biyoyararlanımlarını belirgin şekilde azaltmıştır. Bunun için, nitrendipinin biyoyararlanımında azalma ve etkinliğinde düşme olması olasıdır. Fenitoin, fenobarbitan veya karbamazepin ile birlikte kullanım sırasında nitrendipin dozu arttırılırsa, antikonvülsanlar ile tedavi kesildiği anda nitrendipin dozu azaltılmalıdır.   Ketokanazol, itrakonazol, flukonazol Ketokonazol, itrakonazol veya flukonazol ile nitrendipin arasındaki ilaç etkileşme potansiyelini araştıran, resmi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Bu tip ilaçların sitokrom P450 3A4 enzim sistemini inhibe ettikleri bilinmektedir ve diğer dihidropiridin kalsiyum antagonistleri için değişik etkileşimler bildirilmiştir. Bu yüzden, oral olarak nitrendipin ile birlikte uygulandıklarında, azalmış ilk geçiş etkisine bağlı olarak nidrendipinin sistemik biyoyararlanımındaki önemli derecedeki artış engellenemez. Birlikte uygulandıklarında, kan basıncı izlenmelidir ve gerekirse, nitrendipin dozu azaltılmalıdır.   Nefazodon Nefazodon ve nitrendipin arasındaki ilaç etkileşme potansiyelini araştıran resmi çalışmalar yapılmamıştır. Bu antidepresan ilacın sitokrom P450 3A4’ün güçlü bir inhibitörü olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle, nefazodon ile birlikte uygulanması durumunda nitrendipinin plazma konsantrasyonlarında artış potansiyeli göz ardı edilemez.   Valproik asit Valproik asit ile nitrendipin arasındaki ilaç etkileşme potansiyelini araştıran, resmi çalışmalar yapılmamıştır. Valproik asidin, enzim inhibisyonu nedeniyle, kimyasal yapı olarak nitrendipine benzer olan kalsiyum kanal blokeri nimodipinin plazma konsantrasyonlarını yükselttiği gösterilmiştir. Bu yüzden, nitrendipin plazma konsantrasyonunda ve etkisinde artış olması gözardı edilemez.   Eritromisin, troleandomisin, klaritromisini roksitromisin Yukarıdaki makrolid antibiyotikleri ve nitrendipin arasında herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Eritromisin, troleandomisin, klaritromisin ve roksitromisinin, diğer ilaçların sitokrom P450 3A4 enzim sistemi aracılığı ile olan metabolizmasını inhibe ettiği bilinmektedir. Bu yüzden, nitrendipinin bu makrolid antibiyotikleri ile birlikte uygulanması sırasında nitrendipin plazma konsantrasyonlarındaki artış potansiyeli gözardı edilemez.   Amprenavir, ritonavir, indinavir, nelfinavir, saquinavir Nitrendipin ve proteaz inhibitörleri arasındaki potansiyel etkileşimi araştırmak için resmi çalışmalar yapılmamıştır. Bu sınıfa ait ilaçların sitokrom P450 3A4 enzim sisteminin güçlü inhibitörleri olduğu bildirilmiştir. Bu yüzden, proteaz inhibitörleri ile birlikte uygulama sırasında, nitrendipin plazma konsantrasyonlarındaki artış potansiyeli gözardı edilemez.   Kinupristin/Dalfopristin Bir kalsiyum antagonisti olan nifedipinle olan deneyimlere dayanarak, kinupristin/dalfopristin ile birlikte kullanımı nitrendipinin plazma konsantrasyonlarında artışa sebep olabilir. Bu ilaçlarla birlikte kullanımından sonra, kan basıncı izlenmeli ve eğer gerekirse, nitrendipin dozunun azaltılması düşünülmelidir.   Nitrendipin ile etkileşmediği gösterilen ilaçlar   Enalapril Nitrendipin ve enalaprilin birlikte uygulanması, nitrendipinin farmakokinetiğini etkilemez.   Midazolam Nitrendipin ve midazolamın birlikte uygulanması, karşılıklı etkileşim potansiyeli göstermemiştir.

Kontraendikasyonlar

Baypress Tablet 10 mg, nitrendipine karşı aşırı duyarlılıkta,  gebelik ve emzirme sırasında, stabil olmayan anjina pektorisde akut miyokard enfaktüsünde, akut krizden sonraki ilk 4 hafta içinde kullanılmamalıdır. Nitrendipin, rifampisin ile birlikte kullanılmamalıdır; çünkü kalsiyum antagonisti nifedipinin metabolizmasında gözlendiği gibi, enzim indüksiyonuna bağlı olarak, nitrendipin etkin plazma düzeyine ulaşamayabilir.  

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde önerilmedikçe, yetişkinler için tavsiye edilen doz:  Günde 2 defa 1 tablet (sabah ve akşam) (2 x 10 mg nitrendipin / gün)   Tedavi, hastalığın şiddetine göre yürütülmelidir. Eğer daha yüksek dozlar gerekliyse, günlük doz tedricen 40 mg nitrendipine kadar çıkarılabilir (sabah ve akşam 2 tablet). Nitrendipin karaciğerde metabolize olur. Bu nedenle, karaciğer yetmezliği olan hastalarda tedaviye en düşük dozla başlanmalıdır (10 mg nitrendipin = 1 Baypress Tablet 10 mg / gün), ilacın etkisi artabileceği ve etki süresi uzayabileceği için klinik cevap dikkatle izlenmelidir.   Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.   Tabletler, yemeklerden sonra bir miktar sıvı ile yutulmalıdır. Greyfurt suyu ile birlikte alınmamalıdır. Tedavinin süresine doktor karar vermelidir. Tabletlerin aktif maddesi ışığa duyarlıdır ve folyo ile ışıktan korunmuştur. Bu nedenle, tabletler folyolarından sadece kullanımdan hemen önce çıkartılmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Baypress 20 mg Tablet: 20 mg nitrendipin içeren 20 tabletlik blister ambalajlarda.    

Saklama Koşulları

30ºC’nin altındaki oda sıcaklığında, ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Baypress 10 mg Tablet: 10 mg nitrendipin içeren 30 tabletlik blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, Baypress’in etkisi artabilir ve etki süresi uzayabilir. Bu durumlarda, tedaviye en düşük dozla başlanmalıdır (10 mg nitrendipin = 1 x Baypress Tablet 10 mg / gün). Hasta, tedavi süresince dikkatle izlenmelidir. Şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen ilaca karşı reaksiyonlar, araba sürme veya makina kullanma yeteneğini bozabilir.   Gebelikte ve laktasyonda kullanımı:   Gebelik Gebelik kategorisi: C3 Baypress, gebelikte kontrendikedir. Gebe hayvanlara toksik dozlarda nitrendipin uygulanan çalışmalarda, hafif malformasyon bulgularına rastlanmıştır.   Laktasyon Baypress, emzirme dönemi boyunca kontrendikedir. Sıçanlarda, nitrendipin süte geçer. Sütteki konsantrasyonları, plazma seviyelerini yansıtır. Ancak, nitrendipinin bebekler üzerindeki farmakodinamik etkilerinin tahmin edilmesini sağlayacak veriler yoktur.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda, aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları bildirilmiştir: Görülme sıklığı  ≥ %10   baş ağrısı   Görülme sıklığı ≥ % 1 < % 10   asteni, çarpıntı, vazodilatasyon, bulantı, periferik ödem, sersemlik Görülme sıklığı  ≥% 0.1 < % 1 göğüs ağrısı, hipotansiyon, taşikardi, karın ağrısı, kabızlık, ishal, dispepsi, kusma, kas ağrısı, sinirlilik, tremor, vertigo, dispne, kaşıntı, döküntü, görme bozukluğu, bulanık görme                     Nitrendipin ile yapılan tüm klinik çalışmalarda en sık görülen advers ilaç reaksiyonları:   Görülme sıklığı  ≥ %10  vazodilatasyon, başağrısı  Görülme sıklığı ≥ % 1 < % 10   asteni, çarpıntı, taşikardi, bulantı, periferik ödem, sersemlik  Görülme sıklığı  ≥ % 0.1 < % 1         anjina pektoris, göğüs ağrısı, hipotansiyon, karın ağrısı, kabızlık, ishal, dispepsi, kusma kas ağrısı, sinirlilik, parestezi, tremor, vertigo, dispne, kaşıntı, döküntü, ürtiker, görme bozukluğu, bulanık görme, sık idrara gitme, poliüri Görülme sıklığı ≥ % 0.01 < % 0.1  karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluk                     Hastanın maruz kalışına göre hesaplanmış, nitrendipin ile ilgili spontan raporlarda bildirilen ilave advers ilaç reaksiyonları: Görülme sıklığı  ≥ % 0.01 Diş eti hiperplazisi, jinekomasti, lökopeni, agranülositoz   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 13 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window