İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması CEFADAY
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01DD04
ATC Açıklaması Seftriakson
NFC Kodu PB
NFC Açıklaması Parenteral Kuru Flakonlar
Kamu Kodu A01702
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 17,03 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 15,21 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 7,6 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E061B

İlaç Etken Maddeleri

  • seftriakson disodyum hemiheptahidrat (1 g)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Ciddi kemik iliği depresyonu, gastrointestinal toksisite ve kusma beklenen semptomlar arasındadır. Doz aşımında Cytarabine tedavisi kesilmeli ve destekleyici tedavi başlanmalıdır. Gerekirse, tam kan ya da trombosit transfüzyonu ve antibiyotik uygulaması yapılabilir.

Endikasyonlar

Cytarabine tek başına veya diğer anti-neoplastik ilaçlarla kombine olarak aşağıdaki vakalarda kullanılır: Akut miyeloid lösemi Akut non lenfoblastik lösemi Akut lenfoblastik lösemi Eritrolösemi Kronik miyeloid lösemi Non Hodgkin lenfomalar Meningeal lösemi Meningeal neoplazmalar

Farmakodinamik Özellikler

Cytarabine DBL intraselüler olarak arabinositozin trifosfata (ARA-CTP) dönüşür. ARA-CTP kompetitif olarak DNA polimerazı ve bazı asit kinaz enzimlerini inhibe eder. Bir nukleosid gibi hareket eder ve sitidin nukleotidin deoksisitidine dönüşmesinde rol oynayan enzimlerle ve aynı zamanda DNA’ya geçişte yarışır. Cytarabine’nin etkisi hücre döngüsüne spesifik bir anti- neoplastik ilaçtır.

Farmakokinetik Özellikler

Cytarabine oral yoldan etkili değildir. Sitidin deaminaz karaciğerde toplanır ve intravenöz dozlar bifazik atılma gösterir. Dağılım ve eliminasyon yarılanma ömürleri, sırasıyla yaklaşık 10 dakika ve 1-3 saattir. 24 saat sonra dozun %80’i inaktif metaboliti olarak ya da değişmeden çoğunlukla idrarla bir miktar da safrayla atılır. Cytarabine hızla dokulara dağılır. Kan- beyin bariyerini ve plasentayı geçer.

Farmasötik Şekli

Enjektabl solüsyon

Formülü

10 ml’lik flakonda:   Cytarabine              1000 mg Enjeksiyonluk su k.m.     10 ml Solüsyon antimikrobiyal koruyucu içermez

İlaç Etkileşmeleri

Kardiyak glikozidler: Oral digoksin tabletlerinin mide-barsakta emilimi kombinasyon kemoterapisi (Cytarabine dahil) gören hastalarda azalabilir. Kısıtlı veriler digitoksinin mide- barsak sisteminden emiliminin kombine kemoterapi ile etkilenmediğini göstermektedir. Anti-infektif ilaçlar: Bir in vitro çalışmada Cytarabine’in gentamisinin Klebsiella pneumoniae’ya etkisini antagonize ettiği görülmüştür. Eldeki kısıtlı verilere göre, Cytarabine flusitozinin anti infektif etkisini inhibe edebilir. Metotreksat, Cytarabine’den önce alındığında Cytarabine’nin etkinliğini ve toksisitesini artırabilir. DİĞER ETKİLEŞMELER Cytarabine solüsyonları çeşitli ilaçlarla farmasötik açıdan geçimsizdir, bunlar karbenisilin sodyum , sefalotin sodyum, fluorourasil, gentamisin sülfat, heparin sodyum, hidrokortizon sodyum suksinat, insulin , metilprednizolon sodyum suksinat, nafsilin sodyum, oksasiilin sodyum, penisilin G sodyum. Bununla birlikte, geçimsizlik bazı etkenlere bağlıdır, ilacın yoğunluğu, kullanılan çözücüler, pH, ısı gibi.

Kontraendikasyonlar

Cytarabine ilaca karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. İlaçla indüklenmiş kemik iliği süpresyonu mevcut olan hastalara hekim tarafından ilacın yararının zararından daha fazla olacağına karar verilmedikçe, Cytarabine tedavisi yapılmaz.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Cytarabine Enjektabl Solüsyon intravenöz ve subkütan yollardan uygulanabilir. Hafif hipertonik olduğu için intratekal yoldan kullanılmaz.   İnfüzyon için seyreltim Cytarabine Enjektabl Solüsyon I.V. infüzyonu için Glükoz solüsyonu veya %0.9 Sodyum Klorür Solüsyonu ile seyreltilebilir.  Bu çözücülerde hazırlanan I.V. infüzyonlar hemen uygulanmalıdır. 24 saat sonra kullanılmadan kalan kısım atılmalıdır.  Cytarabine dozu tedaviye göre değişir. Cytarabine hızlı intravenöz enjeksiyon ya d a infüzyon şeklinde verilebilir.   Erişkinler Sürekli uygulama: Lösemide genel doz 2 mg / kg’dir, 10 gün süreyle, hergün hızlı intravenöz enjeksiyon şeklinde uygulanır. Eğer 10 gün sonra ne terapötik yanıt ne de toksisite görülmezse doz, 4 mg /kg’ye artırılabilir. Günlük kan sayımları yapılmalıdır.   Alternatif olarak, 10 gün süreyle, 1-24 saat içinde, hergün, 0.5 – 1 mg/kg infüzyon yapılabilir. Daha sonra günde 2mg /kg, iyileşme ya da toksisite görülene kadar uygulanabilir. Bir saatlik infüzyon sonuçları çoğu hasta için yeterlidir.   Aralıklı uygulama: Cytarabine 5 gün peş peşe, günde 3-5 mg/kg dozda aralıklı olarak verilebilir. 2-9 gün ara verildikten sonra tedavi kürü tekrarlanabilir.   Kemik iliğinde düzelme tedaviye başlandıktan 7-64 gün içinde bildirilmiştir. Bir hasta genelde ne iyileşme ne de toksisite gösteriyorsa daha yüksek dozlar uygulanabilir.   Akut lösemide remisyonun başlatılması için tek ilaç Cytarabine, 200 mg/m2 dozunda sürekli I.V. infüzyonu şeklinde 5 gün boyunca, yaklaşık 2 haftalık aralarla uygulanmıştır.   İdame tedavisi: Remisyonu devam ettirmek için 1-1.5 mg/kg dozları intravenöz ya da subkütan olarak haftada bir ya da iki kez uygulanabilir.   Lösemik menenjit: Menenjitte çeşitli dozlar uygulanmaktadır ama tavsiye edilen günlük doz 100 mg’ı aşmamalı ve metotreksat ile dönüşümlü olarak sistemik yoldan verilmelidir. Hipertonik olduğu için intratekal olarak kullanılmaz.   Miyelosupresyon, anemi ve trombositopeni günlük infüzyon ve enjeksiyon şeklinde uygulama yapılan hemen hemen tüm hastalarda meydana gelir. Miyelosupresyon çift fazlıdır; 7-9 ve 15-24. günler arasında en aza iner. Kemik iliğinin düzelmesi tedaviye başlandıktan sonra 7 -64 (ortalama 28) günleri arasında beklenmelidir.   Çocuklar: Çocuklar yüksek dozları büyüklerden daha iyi tolere etmektedirler, bu nedenle çocuklara yüksek doz verilebilir.   Yaşlılar: Yaşlılarda dozun ayarlanması gerektiğini gösteren veri bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yaşlılar toksik reaksiyonlara daha duyarlı olduklarından ilaca bağlı lökopeni, trombositopeni ve anemiye dikkat edilmelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Cytarabine DBL 100mg / ml Enjektabl Solüsyon, 10 flakonluk ambalajlarda.

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Cytarabine DBL 1 g / 10 ml Enjektabl Solüsyon 1 flakonluk ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Cytarabine güçlü bir kemik iliği supresanıdır. Bu ilacı kullanan hastalar yakın tıbbi denetim altında bulundurulmalıdır. Lökosit ve trombosit sayımı başlangıçta her gün ve daha sonra sık sık yapılmalıdır. Periferik kandan blast hücreler kaybolduktan sonra sık kemik iliği muayenesi yapılmalıdır. Kemik iliği supresyonuna bağlı komplikasyonları (granülositopeni ve başka savunma mekanizması bozuklukları sonucunda enfeksiyon, trombositopeniye bağlı kanama) kontrol altında tutmak için gereken her şey hazır bulundurulmalıdır. İntravenöz uygulamanın hemen ardından akut kardiyopulmoner arestle sonuçlanan bir anaflaksi vakası bildirilmiştir. Cytarabine sitotoksik ilaç ile tedavide deneyimli hekimlerin kontrolü altında uygulanmalıdır. Cytarabine alan hastalarda hiperürisemi görülebilir bu nedenle serum ürik asit konsantrasyonları kontrol edilmelidir. Karaciğer ve böbrek fonksiyonları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Böbrek bozukluğu olanlarda dozun azaltılması gerekmez. Sık trombosit ve lökosit sayımı yapılmalıdır. Polimorfonükleer sayım 1000/mm3 ün altına düşerse ya da trombosit sayımı 50 000’in altına inerse, doz değiştirilmeli ya da tedavi kesilmelidir. Tedavi durdurulduktan sonra da sayımlar düşmeye devam edebilir ve beş , yedi gün sonra en düşük değerlere inebilir. Kemik iliği düzelmeye başladığında tedavi tekrar başlatılabilir. Tedaviye başlamak için normal kan değerlerinin oluşması beklenmemelidir. İntravenöz dozlar hızla verildiği zaman bulantı ve kusma görülebilir, infüzyondan sonra buna daha seyrek rastlanır. Cytarabine DBL Enjektabl Solüsyon formül hafif hipertonik olduğu için intratekal olarak kullanılmamalıdır.   Karaciğer fonksiyon bozukluğu: Karaciğer bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Uygulanan dozun bir kısmını insan karaciğeri detoksifiye etmektedir. Karaciğer fonksiyonu bozulmuş hastalarda doz azaltılmalı ve tedbirli olunmalıdır.   Gebelikte kullanım Gebelik kategorisi D’dir. Cytarabine bazı hayvan türlerinde teratojeniktir. Gebe kadınlarda kullanılmamalıdır. Gebe kalma potansiyeli olan kadınlarda yararı zararından daha ağır basmadıkça kullanılmamalıdır. Cytarabine tedavisi sırasında gebe kalan kadınlara riskler anlatılmalıdır.   Laktasyonda kullanım Cytarabine’nin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir, emziren annelere uygulanmamalıdır.  

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Hematolojik : Cytarabine’nin en önemli yan etkisi hematolojik toksisitedir. Miyelosupresyon, megaloblastozis, retikülositopeni ve anemi şeklinde olabilir. Yüksek dozlardan sonra ve sürekli infüzyonlardan sonra bunlar daha çok görülür. Şiddeti, verilen doza ve uygulama şekline göre değişir.   Mide-Barsak Sistemi : Bulantı ve kusma görülür ve hızlı IV uygulamadan sonra daha sık oluşur. Diare, anoreksi, oral ve anal iltihap ve yaralar ve daha ender karın ağrısı, boğaz ağrısı, özofajit, özofagus ülserleri ve mide-barsak kanaması oluşabilir.   Diğer:  Diğer bildirilen yan etkiler ateş, deri döküntüsü, alopesi, deride yaralar, konjonktivit, göğüs ağrısı, idrar tutulması, baş dönmesi, nevrit ve ağrı, enjeksiyon bölgesinde selülit veya tromboflebit. Cytarabine ile bazı hastalarda böbrek disfonksiyonu, karaciğer disfonksiyonu ve sarılık görülmüştür. Ayrıca, sepsis, enjeksiyon bölgesinde sepsis, mukozada kanama, eklem ağrısı, retikülosit sayısında azalma bildirilmiştir. Bir Cytarabine reaksiyonu vardır ve ateş, miyalji, kemik ağrısı, makülopapüler döküntü, konjonktivit ve kırıklık ile kendini gösterir. Genellikle uygulamadan 6-12 saat sonra ortaya çıkar. Bu sendromu tedavi etmede ya da önlemede kortikosteroidler etkilidir. Bu sendrom çok şiddetli olduğunda tedavi kesilmeli ya da kortikosteroid kullanımı düşünülmelidir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Şu ana kadar doz aşımı bildirilmemiştir.

Endikasyonlar

Cefaday’e duyarlı patojenlerin neden olduğu ; Alt Solunum Yolları Enfeksiyonlarında (pnömoni,otitis media), Deri ve Deri Eklerini Tutan Enfeksiyonlarda, Ürogenital Sistem Enfeksiyonlarında, Kemik ve Eklem Enfeksiyonlarında, İntraabdominal Enfeksiyonlarda, Bakteriyel Septisemide, Menenjitlerde, Cerrahi Profilakside endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Seftriakson çok çeşitli türde gram-pozitif ve özellikle gram-negatif mikroorganizmalar üzerinde güçlü bakterisid etki gösteren bir sefalosporin antibiyotiğidir. Bakterisid etkisi bakteri hücre duvarı sentezini inhibe etmesi sonucudur. Etki spektrumu hem aerobik hem anaerobik türleri kapsar.

Farmakokinetik Özellikler

İntramüsküler enjeksiyondan sonra Seftriakson tamamen absorbe olur ve 2-3 saatte ortalama maksimum plasma konsantrasyonları oluşur. 0.5 – 2.0 g. arası dozlarda 12-24 saat ara ile İ.M. veya İ.V. yollarla çok dozlu uygulamada Seftriakson konsantrasyonları tek doz değerlerinden % 15-36 daha fazladır.   Sağlıklı kimselerde Seftriaksonun 0.5 g. İ.V. dozlarda 30 dk enfüzyon olarak tek doz şeklinde verilmesinden sonra ortalama plasma konsantrasyonları 0,5 saatin sonunda 82 mcg/ml,1.saatin sonunda ise 59 mcg/ml şeklinde olmaktadır.İdrar konsantrasyonları ise 0-2 saat sonra 526 mcg/ml olarak gerçekleşmektedir.   Seftriaksonun önemli bir özelliği yaklaşık 8 saatlik plasma eliminasyon yarı ömrüdür. Bu özelliği sayesinde ilacın birçok hastalarda tek doz şeklinde veya günde 1 kere verilmesi mümkün olur.   Verilen bir Seftriakson dozunun % 33-67’si idrarla değişmeden çıkar, kalanı safraya geçer ve feçesde mikrobiyolojik olarak inaktif maddeler olarak saptanabilir. Sağlıklı erişkin kişilerde  0.15-3 g. doz aralığında eliminasyon yarılanma ömrü 5.8 – 8.7 saat olup dağılma hacmi 5.78 – 13.5 L, plasma klirensi 0.58 – 1.45 L/saat ve renal klirens 0.32 – 0.73 L/saattir. Seftriakson plasma proteinlerine reversibl olarak bağlanır. 25 mcg/ml’nin altındaki konsantrasyonlarda % 95 olan bağlanma oranı, 300 mcg/ml konsantrasyonda % 85’e düşer.   Menenjitli pediatrik hastalarda 50 mg/kg İ.V. ve 75 mg/kg İ.V dozlarında seftriakson verilmesinden sonra serebrospinal sıvıdaki konsantrasyon 5.6 mcg/ml iken maksimum plasma konsantrasyonu 216 mcg/ml olmaktadır.   Akut otitis media nedeniyle pediatrik hastalara tek enjeksiyon şeklinde 50 mg/kg dozda Seftriakson verilmesinden 24 saat sonra orta kulak sıvısındaki doruk konsantrasyon değeri 35 (± 12) mcg/ml, 48 saat sonra 19 (±7) mcg/ml’dir. Bunlara göre hesaplanan yarı ömür ise orta kulak sıvısında 25 saattir.   Sağlıklı erişkin kimselerle karşılaştırıldığında Seftriakson’un farmakokinetiği yaşlılarda ve böbrek veya karaciğer fonksiyonu bozulmuş hastalarda ancak minimal değişiklik gösterir. Dolayısıyla günde 2 g’a kadar dozlarda bu hastalarda Seftriakson dozunun ayarlanmasına gerek yoktur.   Mikrobiyoloji : Seftriakson gerek gram-negatif gerekse gram-pozitif bakterilerin salgıladığı beta-laktamazlara karşı yüksek derecede stabilite gösterir. Bu stabilite hem penisillinaz hem sefalosporinazlara karşı görülür. Seftriakson aşağıdaki mikroorganizmalara karşı gerek in vitro gerekse klinik enfeksiyonlarda çoğunlukla etkilidir. (ENDİKASYONLAR bölümüne bakınız.)   GRAM-NEGATİF AEROBLAR : Acinetobacter calcoaceticus, Enterobacter aerogenes, Enterobacter cloacae, Escherichia coli Hemophilus influenzae (ampisiline rezistan ve beta-laktamaz yapan suşlar dahil)Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, Moraxella catarrhalis (beta-laktamaz yapan suşlar dahil), Morganella morganii ,Neisseria gonorrhoeae (penisillinaz yapan ve yapmayan suşlar dahil) Neisseria meningitidis,Proteus mirabilis, Proteus vulgaris ,Serratia marcescens, Seftriakson ayrıca Pseudomonas aeruginosa’nın birçok suşlarına karşı da aktiftir.   NOT : Yukarıdaki mikroorganizmaların birçok antibiyotiğe (penisilinler, sefalosporinler ve aminoglikozidler) karşı mültipl-rezistan olan birçok suşları, seftriaksona duyarlıdır.   GRAM-POZİTİF AEROBLAR : Staphylococcus aureus (penisillinaz yapan suşlar dahil), Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae,Streptococcus pyogenes ,Viridans grubu streptokoklar   NOT:Metisiline rezistan stafilokoklar sefalosporinlere, bu arada seftriaksona karşı da rezistandır. Grup D streptokokların ve enterokokların (örneğin Enterococcus (Streptococcus) faecalis) ekseri suşları da rezistandır.   ANAEROBLAR : Bacteroides fragilis ,Clostridium species, Peptostreptococcus species   NOT:C.difficile’nin ekseri suşları rezistandır.   Seftriakson aşağıdaki mikroorganizmaların ekseri suşlarına karşı da in vitro aktivite gösterir. Bunun klinik önemi bilinmiyor.   GRAM-NEGATİF AEROBLAR : Citrobacter diversus, Citrobacter freundii, Providencia species (Providencia rettgeri dahil) Salmonella species (S.typhi dahil), Shigella species   GRAM-POZİTİF AEROBLAR : Streptococcus agalactiae   ANAEROBLAR : Bacteroides bivius, Bacteroides melaninogenicus

Farmasötik Şekli

CEFADAY® 1 g İ.M. Enjektabl Toz İçeren Flakon Steril, Apirojen

Formülü

Her flakon; 1000 mg Seftriakson’a eşdeğer Seftriakson disodyum hemiheptahidrat içerir. Çözücü Ampul : 4 ml, % 1 Lidokain HCL

İlaç Etkileşmeleri

Bildirilmemiştir. Ancak aminoglikozidlerle aralarında fiziki geçimsizlik mevcuttur.   Laboratuar testleri ile etkileşmesi :   Bakır sülfatla yapılan glikoz tayini testleri yanlış sonuç verebilir.   Safra kesesinin sonografik muayenesinde eko veren bir yoğunluk görülebilir. Bu safra yolu ile atılan Seftriaksonun kalsiyum tuzlarıdır ve yanlış olarak safra kesesi hastalığı izlenimi verebilir.

Kontraendikasyonlar

Seftriakson sefalosporin grubu antibiyotiklere karşı hipersensitivitesi olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Yetişkinler ve l2 yaşından büyük çocuklarda mutad doz günde l-2 g. olup tek dozda veya ikiye bölünerek l2 saat ara ile verilir. Total günlük doz 4 g’ı geçmemelidir.   Preoperatif olarak : Cerrahi enfeksiyonların profilaksisi için ameliyattan 1/2 – 2 saat önce 1 gram tek doz olarak intravenöz yolla verilir.   Çocuklarda : Deri ve deri ekleri enfeksiyonlarının tedavisi için tavsiye edilen total günlük doz 50-75 mg/kg olup tek doz halinde veya iki eşit kısma bölünerek 12 saat ara ile verilebilir. Total günlük doz 2 gramı geçmemelidir.   Akut bakteriyel otitis media tedavisi için tek doz şeklinde intramüsküler olarak 50 mg/kg verilir. (Verilen doz 1 gramı geçmemelidir). Menenjit dışında ciddi enfeksiyonların tedavisi için tavsiye edilen total günlük doz 50-75 mg/kg olup iki eşit kısma bölünerek 12 saat ara ile verilir. Günlük total doz 2 gramı geçmemelidir.   Menenjit : Başlangıç dozu olarak 100 mg/kg verilir (4 gramı geçmemelidir). Daha sonra günde total olarak 100 mg/kg dozda verilir (4 gramı geçmemelidir). Günlük doz tek doz halinde veya iki eşit kısma bölünerek 12 saat ara ile verilebilir. Mutad tedavi süresi 7-14 gündür. Seftriakson pediatrik hastalarda sadece önerilen dozlarda kullanılabilir.   İn vitro denemelerde seftriakson bilirubini bağlanma yerlerinden ayırmaktadır. Bundan ötürü hiperbilirubinemik yeni doğanlara özellikle prematürelere verilmemelidir.   Cerrahi Profilakside Kullanımı : Enfeksiyon riski yüksek ameliyatlarda Postoperatif olarak yapılan 1 g Seftriakson postoperatif enfeksiyonların sıklığını azaltır. Ameliyattan önce yapılan 1 g Seftriakson ameliyat boyunca etki spektrumuna giren patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.   Seftriakson tedavisine başlamadan önce uygun örnekler alınarak patojen bakterinin cinsi ve antibiyotiklere duyarlılığı araştırılmalıdır. Ancak test sonuçlarını beklemeden tedaviye başlanabilir.   Genel olarak seftriakson tedavisine enfeksiyon belirtileri kaybolduktan sonra 2 gün daha devam edilir. Tedavi süresi 4-14 gündür. Komplikasyonlu enfeksiyonlarda daha uzun tedavi gerekebilir. Streptococcus pyogenes’in neden olduğu enfeksiyonlarda tedaviye en az 10 gün devam edilmelidir. Hepatik veya renal fonksiyonu bozuk hastalarda doz ayarlaması gerekmez. Ancak ilerlemiş böbrek yetmezliğinde (diyaliz hastaları) ve hepatorenal sendromlarda kan seviyeleri izlenmelidir.   İntravenöz Enjeksiyonların Hazırlanması : Seftriakson intravenöz uygulama için steril toz ihtiva eden flakon, ampul içindeki eritici enjeksiyonluk su ile eritilir. Kullanılacak miktar flakonun dozuna göre değişir.            Flakondaki doz                           Kullanılacak eritici miktarı          250 mg                                      5 ml Enjeksiyonluk su          500 mg                                      5 ml Enjeksiyonluk su            l g.                                         10 ml Enjeksiyonluk su   İntravenöz enfüzyon için enjeksiyonluk su, % 0.9 sodyum klorür, % 5 veya % 10 dekstroz ve % 5 dekstroz + % 0.9 sodyum klorür ile dilüe edilerek 1 ml’sinde 10 mg veya 40 mg Seftriakson ihtiva eden solüsyon hazırlanır ve i.v. enfüzyonla verilir. Seftriakson i.v. enjeksiyon sırasında başka ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Cefaday 1.0 g, i.v. Enjektabl Toz İçeren Flakon, 10 ml Enjeksiyonluk Su İçeren 1 Ampul Cefaday 250 mg, i.v. Enjektabl Toz İçeren Flakon, 5 ml Enjeksiyonluk Su İçeren 1 Ampul Cefaday 500 mg, i.v. Enjektabl Toz İçeren Flakon, 5 ml Enjeksiyonluk Su İçeren 1 Ampul Cefaday 250 mg, i.m. Enjektabl Toz İçeren Flakon, 2 ml % 1 Lidokain HCl İçeren 1 Ampul Cefaday 500 mg, i.m. Enjektabl Toz İçeren Flakon, 2 ml % 1 Lidokain HCl İçeren 1 Ampul

Saklama Koşulları

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklayınız. Sulandırdıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

İntramüsküler enjeksiyon için ; 1000 mg Seftriakson’a eşdeğer Seftriakson disodyum hemiheptahidrat içeren 1 flakon ve 4 ml % 1 Lidokain HCl içeren 1 ampul.

Uyarılar/Önlemler

Önce hastanın betalaktam antibiyotikler (penisilin, sefalosporin) ve diğer ilaçlara karşı hassasiyeti araştırılmalıdır. Akut ilaç hassasiyeti olan kimselere dikkatle verilmelidir.   Anafilaktik şok reaksiyonlarında i.v. adrenalin, kortikosteroid ve diğer acil önlemler gerekebilir. (Solunum, dolaşım desteklenir.)   Geniş spektrumlu antibiyotikler (ve sefalosporinler) kolon florasını değiştirerek Clostridium diffilice’in (anaerob) aşırı üremesine yol açabilir. Bu psödomembranöz kolitin ana sebebidir. Bu durumda ilaç kesilir, hastaya i.v.elektrolit ve sıvı, bol protein, kolestiramin, kolestipol ve oral vankomisin verilir.   Seftriaksonun nefrotoksik potansiyeli diğer Sefalosporinler seviyesindedir. Karaciğer ve böbrek fonksiyonları birlikte bozuk olan hastalarda antibiyotik kan seviyeleri izlenmeli ve günlük tek doz 2 g’ı geçmemelidir.   Protrombin zamanı uzamış hastalarda K vitamini verilmelidir.   Lidokainli çözelti asla damar içine verilmemelidir.   Karsinojenez, mutajenez ve fertiliteye etkisi :   Seftriakson mutajenik değildir ve fertiliteyi olumsuz etkilemez. Karsinojenisite araştırmaları yapılmamıştır.   Gebelik : Seftriaksonun gebelikte emniyeti konusunda insanlar üzerinde yapılmış kontrollü araştırma mevcut değildir. Seftriakson hamile kadınlarda ancak hayati bir endikasyon varsa kullanılmalıdır. Gebelikte B kategorisindedir.   Laktasyon : Seftriakson az miktarda anne sütüne geçer. Emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.   Pediatrik Hastalar : Seftriakson pediatrik hastalarda sadece kullanım şekli ve dozu bölümünde önerilen dozlarda kullanılabilir.   İn vitro denemelerde Seftriakson bilirubini bağlanma yerlerinden ayırmaktadır. Bundan ötürü hiperbilirubinemik yeni doğanlara, özellikle prematürelere verilmemelidir.  

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Seftriaksona genellikle iyi tahammül edilir. Klinikte ilaca bağlı olabilen ya da sebebi kesinlikle bilinmeyen aşağıdaki belirtiler müşahade edilmiştir.   Lokal reaksiyonlar : Enjeksiyon yerinde ağrı, hassasiyet ve sertleşme. Daha nadiren i.v. uygulamadan sonra flebit.   Hipersensitivite : Deri döküntüsü, daha nadir olarak ateş, kaşıntı ve titreme.   Hematolojik : Eosinofili, daha seyrek olarak trombositoz, anemi, lenfopeni nötropeni, protrombin zamanının uzaması.   Gastrointestinal : Diare, daha seyrek olarak bulantı, kusma, tat duygusu bozukluğu.   Hepatik : SGOT ve SGPT yükselmeleri, daha seyrek olarak alkalen fosfataz ve bilirubin yükselmeleri.   Renal : BUN yükselmesi, kreatinin yükselmesi, silendirüri.   Genitoüriner : Moniliasis ve vaginitis.   Nadir olarak başağrısı, lökositoz, lenfositoz, monositoz, bazofili, ikter, safra çamuru, glikozüri, hematüri, anafilaksi, bronkospazm, serum hastalığı, karın ağrısı, kolit, flatulans, çarpıntı, epistaksis bildirilmiştir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window