İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması HEXACORTON
Birim Miktarı 1
ATC Kodu D07AA03
ATC Açıklaması Prednizolon
NFC Kodu TA
NFC Açıklaması Topikal Harici Kremler
Kamu Kodu A03608
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 4,63 TL (22 Mart 2017)
Önceki Satış Fiyatı 4,63 TL (22 Mart 2017)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • prednizolon asetat

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Doz aşımı sonucu dermokortikosteroidler sistemik yan etkilere neden olabilecek oranda emilebilirler, bu açıdan dikkatli kullanılmaları gerekir.

Endikasyonlar

Değişik kökenli deri hastalıkları, özellikle;    geniş yüzeyli dermatozlar  yüz ve çevresinde  pediatride kuvvetli kortikoid ile başlangıç tedavisi sonrasında

Farmakodinamik Özellikler

Su içinde yağ emülsiyonudur. Etkin madde sıvağda kısmen çözünmüş (aktif-form), kısmen süspanse (depo-form) durumdadır.   Bir glukokortikoid olan Prednisolon’un önemli ölçüde antiflojistik, antieksüdatif, antiallerjik ve antipruritik etkileri vardır. Dermokortikosteroidlerin vazokonstrüktif etkilerinin mekanizması bilinmemektedir.

Farmakokinetik Özellikler

Topikal kortikosteroidlerin perkütan absorpsiyonları, kortikosteroidin konsantrasyonuna, uygulama sırasında oklüzyon yapılıp yapılmamasına bağlı olarak değişir. Sağlıklı ve normal cilde uygulandığında sistemik absorpsiyon, ciltten emilim minimum oranda olduğu için oldukça düşüktür. Ciltten absorbe olduktan sonra sistemik kortikosteroidlere benzer farmakokinetik özelliklere sahiptir. Karaciğerde biyolojik olarak inaktif maddelere metabolize olduktan sonra böbrek yoluyla atılırlar. Az miktarda metabolize olmamış madde idrarla dışarı atılır. Enflamasyon ve/veya diğer cilt hastalıklarının varlığı gibi etkenler emilimin artmasına neden olur. Prednisolon’un plazma proteinlerine afinitesi yüksek olduğu için kortizol ile proteinlere bağlanma açısından rekabete girer. Serbest haldeki ilaç, farmakolojik etki gösterdiğinden dolayı düşük serum albumin konsantrasyonuna sahip hastalarda glukokortikoidler daha etkindir.  

Farmasötik Şekli

Krem

Formülü

1 g kremde (yağ / su emülsiyonu): Prednisolonasetat 5 mg.   Koruyucular : Triklozan, Klorheksidinhidroklorit, Butilhidroksianisol E320

İlaç Etkileşmeleri

Topikal kortikosteroidler, cilt üzerine uygulandığında sistemik absorpsiyona geçmemektedir ancak geniş yüzeylere uygulama sonucunda istenmeyen yan etkiler görülebilmektedir. Bu nedenle kortikosteroidlerin sistemik uygulama sonucu etkileştikleri ilaçlarla kombine kullanımında dikkat edilmelidir.   Bunlar aşağıdaki gibidir :   Fenitoin, Barbitüratlar ve Rifampisin ile birlikte kullanıldığı takdirde Prednisolonasetat’ın hepatik eliminasyonu hızlanır, buna paralel olarak farmakolojik etkide azalma görülebilir.   Estrojenler ile kombine kullanım sonucunda transkortin konsantrasyonunun artması sonucu farmakolojik etkide artış gözlenebilir. Siklosporin ile kombine kullanım sonucunda plazma konsantrasyonunun artmasına bağlı olarak toksik etkiler gözlenebilir. Non-steroidal ilaçlarla kombine kullanımı Mide-Barsak sistemi ülser riskini arttırır. Potasyum salan diüretikler ve diğer potasyum salınımını arttıran ajanlar ile kombine kullanım sonucunda potasyum salınımında artış gözlenir. Kortikosteroidler, antikor oluşumunu inhibe ettiği için aşı ve toksinlerle birlikte kullanılmamalıdır. İmmünosupresif ajanlarla kombine kullanımı sırasında dikkat edilmelidir.

Kontraendikasyonlar

Bütün dermokortikosteroid preparatlar deri tüberkülozlarında, frengi özellikli deri hastalıklarında, viral enfeksiyonlarda (Varicella ve Vaccinia dahil), mikotik rahatsızlıklarda kontrendikedir.  

Kullanım Şekli Ve Dozu

Günde 1-3 kez uygulanır. Rezistans teşekkülünü önlemek için tedaviyi kısa sürede bırakmayınız. Kullanım süresi yetişkinlerde 12, çocuklarda 4 haftayı geçmemelidir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25 °C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 g’lık alüminyum tüpte, prospektüsü ile birlikte karton kutuda.   REÇETE İLE SATILIR.

Uyarılar/Önlemler

İmmünosupresif etkileri nedeniyle kortikosteroidler, bakteriyel ve mikotik hastalıkların şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle diğer immünosupresif ajanlarla kombine kullanımlar doktor kontrolünde olmalıdır. Tedavi sırasında irritasyon veya kontakt dermatit gelişirse tedaviye ara verilmelidir. Preparattaki maddelerden birine karşı allerjisi olan kişilerce kullanılmamalıdır. Dermokortikosteroidler, uzun süreli geniş alanlara ve/veya kapalı bandaj tekniği ile uygulandığı durumlarda reversibl olarak HPA (Hipotalamik – Hipofiz – Adrenal Eksen) supresyonu gibi istenmeyen sistemik yan etkilere sebep olabileceği göz önünde bulundurularak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Deri kıvrımlarında, yüzde ve çocuklarda kısa süreli kullanılmalıdır. Kullanım süresince sık sık HPA supresyonu açısından kontrol edilmelidir. Hamileliğin ilk üç ayında prensip olarak kullanılmamalı, eğer çok gerekli ise çok kısa süreyle kullanılmalı, geniş yüzeyli uygulamalardan kaçınılmalıdır. Kortikosteroidler, plasentayı geçip anne sütüne dağılabilirler. Bu nedenle süt veren annelerde ancak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Dermokortikosteroidler genel olarak aşırı dozlarda uzun süre kullanıldıklarında, vücutta geniş yüzeylere, zedelenmiş cilde tatbik edildiklerinde, ayrıca kapalı bandaj uygulandığında absorpsiyonları artarak istenmeyen sistemik yan etkilere neden olabilirler. Gözle temasından sakınılmalıdır. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. Haricen kullanılır. Doktor kontrolünde kullanılır. Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Geniş yüzeylere uzun süreli kullanım sonucunda ve kapalı bandaj altında daha yüksek oranda olmak üzere, topikal kortikosteroidler ile ilgili olarak, yanma, batma, irritasyon, kuruluk, follikülit, hipertrikoz, hipopigmentasyon, perioral dermatit, alerjik kontakt dermatit, deride maserasyon, ikincil enfeksiyon, deri atrofisi, teleanjiektazi, purpura, vezikülasyon, striae, miliaria gibi yan etkiler görülebilir. Geniş yüzeylere uzun süreli kullanım sonucunda HPA supresyonu, Cushing sendromu, hiperglisemi ve glukozüri gibi yan etkiler gelişebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window