İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması HIPPURIN
Birim Miktarı 56
ATC Kodu J01XX05
ATC Açıklaması Metenamin
NFC Kodu BC
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Film Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A03621
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 18,14 TL (3 Ocak 2012)
Önceki Satış Fiyatı 18,14 TL (2 Mart 2010)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • metenamin hippurat (1 g)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Aşırı dozda Setirizin alındığında görülen en belirgin semptom uyku halidir. Böyle hallerde mide yıkanmalı ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

Mevsime bağlı allerjik rinit ve konjonktivit (saman nezlesi), kronik allerjik rinit, idiopatik ürtiker ve allerjik kaşıntılarda endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

HİTRİZİN Damla’ nın etkin maddesi olan Setirizin, belirgin antikolinerjik ve antiserotoninerjik tesiri olmayan güçlü bir H1 reseptör antagonistidir. Setirizin kan-beyin bariyerini aşmamakta, merkezi sinir sistemi üzerinde kayda değer bir etki göstermemekte ve tedavi dozlarında sedasyona yol açmamaktadır. Setirizin, astmalı şahısların histamine karşı gösterdikleri bronş hiperaktivitesini belirgin şekilde azaltır.

Farmakokinetik Özellikler

Setirizin, gastrointestinal sistemden süratle emilir ve verilen tek dozdan sonraki 30-60 dakika içinde 0.3 mcg/ml’ lik bir maksimum kan konsantrasyonuna ulaşır. Plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır. Plazma yarı ömrü yaklaşık 11 saattir. Atılımı büyük ölçüde idrarla olur.

Farmasötik Şekli

Damla Solüsyonu

Formülü

Her ml (20 damla) ; 10 mg Setirizin dihidroklorür, Diğerleri : Sakkarin sodyum, Metil paraben, Propil paraben ihtiva eder.

İlaç Etkileşmeleri

Alkol ile birlikte kullanılmamalıdır. Sedatiflerle birlikte kullanılmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

Setirizine karşı aşırı duyarlılığı olan şahıslarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

HİTRİZİN Damla aç veya tok karnına alınabilir. Kullanmadan önce şişe hafif eğilip damla oluşması beklenmelidir.   Erişkinlerde ve 12 yaşın üstündeki (30 kg’dan fazla) çocuklarda günlük doz 10 mg’ dır (20 damla). İstenirse bu doz iki eşit kısma bölünerek eşit aralarla (12 saat arayla 5 mg=10 damla) verilebilir.   2-12 yaş arasındaki  (30 kilodan az  olan) çocuklara günde 1 defa 5 mg (10 damla) olarak verilir.   Tedavi süresi şikayetlere bağlı olarak doktor tarafından tayin edilmelidir. Saman nezlesinde genellikle 3-6 hafta kullanılması yeterli olmaktadır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

HİTRİZİN 10 mg, 10 ve 20 Tablet HİTRİZİN 1 mg / 1 ml, 150 ml Şurup

Ruhsat Sahibi

Deva Holding A.Ş. Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad No: 1  34303 Küçükçekmece – İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

27.1.1997 – 181/37

Saklama Koşulları

25°C’ nin altında (oda sıcaklığında) saklayınız. 

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

20 ml’ lik  kendinden damlalıklı şişeler.

Uyarılar/Önlemler

Böbrek yetmezliği olan kimselerde doz yarı yarıya azaltılarak günde 5 mg (10 damla) olarak verilmelidir. Vasıta ve dikkat gerektiren alet ve makina kullanan kimselerde önerilen günlük doz aşılmamalıdır. Setirizin’ in hamilelikte ve emziren annelerde emniyetle kullanılabileceğini gösteren yeterli araştırmalar mevcut olmadığından, bu şahıslarda kullanılması tavsiye edilmez.

Üretim Yeri

Deva İlaç San. ve Tic. A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Mah. Atatürk Cad. No:32 Karaağaç-Çerkezköy/TEKİRDAĞ

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Setirizin kullanımı ile sedasyon görülme sıklığı plasebo ile eşit düzeyde olmaktadır. Nadiren aşırı duyarlılık, baş ağrısı, uyku hali, ajitasyon, ağız kuruluğu ve gastrointestinal bozukluklar gibi hafif ve geçici yan etkiler gözlenmiştir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Formaldehitin etkisi, sodyum bikarbonat gibi alkalinize ilaçlar veya yüksek miktarlarda su ile seyreltilerek daha az etkili hale getirilebilir.    Zehirlenmeye rastlanmamıştır.   Özgün bir antidotu yoktur.

Endikasyonlar

Metenamin Hippurat; Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella aerobacter, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa’ ya karşı antibakteriyel aktivite gösterir. Enterobacter aerogenes genellikle dirençlidir.   Özellikle uzun süreli tedavi gerektiren piyelonefrit, sistit, piyelit ve diğer kronik üriner sistem enfeksiyonları ile beraber oluşan bakteriüride tedavi edici ve koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca akut üriner sistem enfeksiyonlarında; enfeksiyon uygun antimikrobiyal ilaçlarla kontrol altına alındıktan sonra önleyici olarak tatbik edilir. Akut üriner sistem enfeksiyonlarında tek başına kullanılmaz.   Sistit ve kalıntı idrarın bulunduğu durumlarda (Prostat, nörojenik mesane) uzun süreli tedavi için uygun bir ilaçtır. Sağladığı bakterisit ortam sayesinde yatalak hastalardaki sonda değişme süresini de uzatmaktadır.

Farmakodinamik Özellikler

Bir tersiyeramin tuzu olan Metenamin hippurat antibakteriyel bir maddedir. Tesirini asit vasatta açığa çıkan formaldehitle gösterir. Formaldehit uzun süreli tedavide bile direnç oluşturmayan özgün olmayan bir antibakteriyeldir.   Hippurik asit idrarı asitlendirmeye yardım ettiği gibi zayıf bir bakteriyostatik  etkiye de sahiptir.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: Metenamin hippurat gastrointestinal sistemden kolay emilir.     Dağılım: Metenamin tuzları fizyolojik pH içeren vücut sıvılarında formaldehit açığa çıkmadığından antibakteriyel aktivite göstermezler. Metenamin hippurat tek doz alımından sonra idrarda antibakteriyel aktivite gösterir. Formaldehidin bir kısmı idrardaki maddelere bağlanır ve dokuları sarar.     Üriner formaldehitin pH 5.6’da maksimum konsantrasyon zamanı iki saattir.     Üriner formaldehit konsantrasyonu 10 – 25 µg /ml olduğunda bakteriyostatik etki, 28 µg /ml olduğunda da bakterisit etki görülür.     Atılım: % 90’ ından fazlası 24 saat içinde idrar ile atılır. Glomerüler filtrasyon ve tübüler salgılama yoluyla 8 saat içerisinde %40 ‘ı değişmemiş ilaç olarak atılır; ciddi renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda birikim yapabilir ve toksik olabilir.

Farmasötik Şekli

Film tablet

Formülü

Metenamin Hippurat 1 g (Boyar madde:Titanyum dioksit)

İlaç Etkileşmeleri

Tiazid diüretikler, karbonik anhidraz inhibitörler, kristalüriye sebep olacağı için sülfonamidler, idrar pH’sını yükselttiği için sodyum bikarbonat ve asetazolamid ile birlikte verilmemelidir.

Kontraendikasyonlar

Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde, ciddi dehidrasyonda kontrendikedir. İdrardaki ürat kristalleri sebebiyle gut hastalarında da kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;   Yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklarda : sabah akşam 1’er tablet yemeklerden sonra alınır.   6 – 12 yaş arası çocuklarda : sabah akşam 1/2 veya 1 tablet yemeklerden sonra alınır.   6 yaşından küçük çocuklarda önerilmez.   Genellikle yetişkinlerde günlük maksimum doz 4 gramdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

Yeni Recordati İlaç ve Hammaddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Doğan Araslı Cad. No: 219                                     Esenyurt / İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

01.06.1994   –   169 / 23

Saklama Koşulları

Nemden koruyarak, 30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.   Hekime danışmadan kullanılmamalıdır.   Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

28 ve 56 film tabletlik blister ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Yüksek dozları (3 – 4 hafta boyunca günde 8 g) idrar kesesi tahrişi, ağrılı ve sık idrara çıkma, albüminüri ve kanama yapabilir.   Proteus ve pseudomonas gibi üre açığa çıkaran organizmaların meydana getirdiği enfeksiyonlarda idrarın asit pH’da olup olmadığı dikkatli olarak kontrol edilmelidir. Antibakteriyel aktivite için idrarın asit olması gereklidir (pH 5.5 veya daha az). İdrarı alkali yapıcı ilaç ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Amonyum klorid ve askorbik asit (C vitamini) gibi asitlendirmeye yardımcı ilaçlar verilebilir. İdrar pH’ı asit yapılamıyorsa tedavi kesilmelidir.   Nadir vakalarda serum transaminaz seviyesinin hafifçe yükseldiği fakat ilacın kesilmesine gerek kalmadan normal seviyeye geldiği gözlenmiştir. Bu rapor sebebiyle özellikle karaciğer bozukluğu olan hastalarda periyodik olarak karaciğer fonksiyon testleri yapılması tavsiye edilir.   Hamilelikte alındığında; laboratuvarda asit hidroliz tekniği ile yapılan idrar östriol miktarını çok düşük gösterdiği tespit edilmiştir. İdrarda 17 – hidroksi – kortikosteroid, katekolaminler, vanilmandelik asit, 5 – hidroksi – indol asetik asit testlerini etkileyebilir.   Araç ve makine kullanmaya etkisi yoktur.   HAMİLELİKTE VE LAKTASYONDA KULLANIMI:   Hamilelik Kategorisi : C Kategorisi   Hamilelerde fötusa etkisi olup olmadığı ya da üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Kesinlikle  kullanılması gerektiği takdirde, buna hekim karar vermelidir. Düşük miktarda anne sütüne geçebilir, o yüzden emziren annelerde kullanımında önlem alınmalıdır.

Üretim Yeri

Yeni Recordati İlaç ve Hammaddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Doğan Araslı Cad. No: 219                                     Esenyurt / İSTANBUL

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Tedavi edilen hastaların % 3.5’tan azında bulantı, mide rahatsızlığı, disüri, kızarıklıklar gibi reaksiyonlar tespit edilmiştir.   Metenaminin uzun süreli yüksek dozlarında ( 3 – 4 hafta boyunca günde 8 gram), mesane irritasyonu ve inflamasyonu, ağrılı ve sık idrara çıkma, proteinüri ve ciddi hematüriye sebep olduğu bildirilmiştir.   Ciddi olmamasına rağmen tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında da nadiren; ciltte kızarıklık, kristalüri veya hematüri, gastrointestinal rahatsızlıkları(bulantı ve kusma) görülebilir.     BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.  
(Visited 29 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window