İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması MEDIZINC
Birim Miktarı 1
ATC Kodu A12CB01
ATC Açıklaması Çinko sülfat
NFC Kodu GM
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Şuruplar
Kamu Kodu A11163
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 15,91 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 14,21 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 0,37 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E345A

İlaç Etken Maddeleri

  • çinko sülfat (66 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tableti, sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrı durumlarını dindirmek için kullanılır. Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tableti gaz tutulmasının sorun yaratabileceği durumlarda örneğin hava yutulması, fonksiyonel dispepsi, postoperatif gaz gerginliği, peptik ülser, spastik ya da irritabl kolon, divertikülit, postkolesistektomi sendromu, kronik kolesistit, karın içi röntgen çekimlerinde (safra kesesi, barsak, böbrek gibi) mide-barsak kanalındaki gaz birikimlerini gidererek yardımcı tedavi ajanı olarak antiflatulan etki gösterir.

Farmakodinamik Özellikler

Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tabletinin etkin maddesi olan simetikon, aktif hale getirilmiş dimetikon olup köpük giderici etkisi vardır. Bu etki sayesinde Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tableti mide-barsak kanalındaki gaz kabarcıklarını dağıtarak ve mukusla örtülü gaz kabarcıklarının oluşumunu önleyerek şişkinliği giderir.

Farmakokinetik Özellikler

Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tableti mide ile barsakta gaz kabarcıklarının yüzeysel gerilimlerini değiştirerek onların bir araya gelmelerini sağlar, böylece gaz serbestleşerek geğirme ya da yellenme ile kolaylıkla dışarı atılır. METSİL, fizyolojik olarak inerttir ve hiçbir toksisitesine rastlanmamıştır. Oral yolla uygulanışından sonra hiçbir değişime uğramadan dışkıyla itrah edilir.

Farmasötik Şekli

Çiğneme Tableti

Formülü

Her tablet; Simetikon 80 mg (Tatlandırıcı: Sodyum sakkarin;  Aroma verici: Mentol) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Kontraendikasyonlar

Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tabletinin aktif maddesi olan simetikonun inert bir madde olması nedeniyle bilinen kontrendikasyonu yoktur.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tableti, yemeklerden sonra ve yatarken olmak üzere günde 4 kez 1’er tablet alınır. İstenmeyen gazların giderilmesi için radyolojik tetkikden 3 gün önce başlamak üzere günde 3 defa 2’şer tablet alınır. 2 grama kadarki dozlarda değişik antasidlerle kombine olarak sıklıkla kullanılmasına karşın, doktor tavsiyesi olmaksızın kullanılan günlük dozun 500 mg’ı geçmemesi önerilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Metsil Süspansiyon (40 mg/5 ml) 150 mL Metsil Damla 30 mL   Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. REÇETESİZ SATILIR.

Saklama Koşulları

250C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Al/PVC blister ambalajlarda, 20 ve 50 tablet.

Uyarılar/Önlemler

Simetikon görünürde toksik değildir ve yan etki bildirilmemiştir.   Gebelik ve Laktasyonda Kullanımı: Gebelikte kullanımı B kategorisinde yer almaktadır. İnsanlarda yapılmış kontrollü çalışmaların yetersiz olması nedeniyle, hamilelerde ve laktasyonda yarar/zarar oranı değerlendirilerek kullanılmalıdır. Çocuklarda infantil kolik tedavisinde güvenilirliği hakkında kısıtlı bilgi olması, nedeniyle, kullanılması tavsiye edilmez.   Araç ve Makine Kullanımına Etkisi: Simetikonun araç ve makine kullanımı üzerine etkisi olduğuna dair bir çalışma bulunmamaktadır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Metsil Fort 80 mg Çiğneme Tabletinin yan etkisine rastlanmamıştır. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Bilinen bir antidot mevcut olmadığından, doz aşımı durumunda midenin boşaltılması ve genel destek önlemlerinin alınması gibi standart önlemlere başvurulmalıdır. Kolestiraminin, meloksikamın vücuttan uzaklaştırılmasını hızlandırdığı, klinik çalışmalarda gösterilmiştir.

Endikasyonlar

MELOX FORT, aşağıdaki endikasyonlarda kullanılan bir nonsteroid antienflamatuar ilaçtır : Romatoid artritin semptomatik tedavisi Ağrılı osteoartritin (artroz, dejeneratif eklem hastalığı) semptomatik tedavisi Ankilozan spondilitin semptomatik tedavisi

Farmakodinamik Özellikler

Meloksikam, antienflamatuar, analjezik ve antipiretik etkilere sahip olduğu hayvanlarda gösterilmiş bulunan, enolik asit sınıfından bir nonsteroid antienflamatuar ilaçtır. Meloksikam, bütün standart enflamasyon modellerinde güçlü bir antienflamatuar etki göstermiştir. Meloksikamın enflamasyon mediatörleri olarak bilinen prostaglandinleri inhibe etmesi, anlatılan bu etkileri açıklayan ortak bir mekanizma olabilir. Meloksikamın ülserojen dozuyla ve antienflamatuar etki sağlayan dozuyla ilgili olarak sıçanlardaki adjuvan artritinde yapılan karşılaştırmalar, bu ilacın nonsteroid antienflamatuar grubundaki standart ilaçlardan daha üstün terapötik sınırlara sahip olduğunu doğrulamıştır. Meloksikam in-vivo olarak, enflamasyon yerindeki prostaglandin biyosentezini, mide mukozasındaki veya böbrekteki prostaglandin sentezinden daha güçlü bir şekilde inhibe etmiştir. Bu artmış ilaç emniyeti profilinin COX-1’den daha çok COX-2’nin selektif olarak inhibe edilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Meloksikamın COX-1’den ziyade COX-2’yi selektif olarak inhibe ettiği, kobay makrofajları, sığır aort endotel hücreleri (COX-1 aktivitesinin test edilmesi amacıyla), fare makrofajları (COX-2 aktivitesinin test edilmesinde) ve cos-hücrelerinde yapılan rekombinan insan enzimleri gibi çeşitli hücre sistemlerinde in-vitro gösterilmiştir. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlarda COX-2 inhibisyonunun terapötik fayda sağladığını, COX-1 inhibisyonunun ise midedeki ve böbrekteki yan etkilerden sorumlu olduğunu gösteren kanıt sayısı, gittikçe artmaktadır. Önerilen meloksikam dozlarına eşlik edebilen perforasyonlar, ülserler ve ülser kanamaları gibi advers gastrointestinal olayların insidansının, diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçların standart dozlarına kıyasla çok daha düşük olduğu, klinik çalışmalarda gösterilmiştir.

Farmakokinetik Özellikler

Meloksikam, peroral kullanım sonrası iyi oranda (%89) emilir. Besinlerle birlikte alınması, emilimde değişiklik yapmaz. Peroral 7.5 ve 15 mg’lık dozlardan sonraki ilaç konsantrasyonları dozla orantılıdır. Kararlı plazma düzeyleri, 3-5 gün içerisinde elde edilir. Bir yıldan daha uzun devam eden sürekli tedavi sonrasındaki ilaç konsantrasyonları, kararlı plazma düzeyleri elde edildikten sonrakilere benzer. Plazmadaki meloksikamın %99’undan fazlası plazma proteinlerine bağlanır. Günde tek doz şeklindeki kullanımla ilacın plazma konsantasyonlarında meydana gelen dalgalanmalar nispeten az olup kararlı plazma düzeylerine ulaştıktan sonra Cmax / Cmin (doz öncesi) konsantrasyonlar arasındaki farklar 7.5 miligramlık dozlarda 0.4-1.0 mcg/ml; 15 miligramlık dozlarda 0.8-2.0 mcg/ml arasında değişir.   Meloksikam sinovyal sıvıya iyi geçer ve burada, plazmadakinin yaklaşık yarısı kadar konsantrasyona ulaşır. Meloksikam, büyük oranda metabolize olur ve günlük dozun %5’ten daha düşük bir bölümü, hiç değişmeksizin dışkıyla vücuttan uzaklaştırılır. Meloksikam değişmemiş olarak idrarda eser miktarda bulunur. Meloksikamın metabolizmasında başlıca yol, maddenin tiyazolil bölümündeki metil grubunun oksidasyonudur ve metabolitlerin yaklaşık yarısı idrarla, kalanı dışkıyla vücuttan atılır. Meloksikamın ortalama vücuttan eliminasyon yarı-ömrü 20 saattir. Ne karaciğer yetmezliği ne de hafif-orta şiddetteki böbrek yetmezliği meloksikam farmakokinetiğini önemli ölçüde etkiler. Plazma klirensi ortalama 8 ml/dakikadır ve yaşlılarda daha azdır. Dağılım hacmi düşük olup ortalama 11 litre dolayındadır. Bu değerler hastadan hastaya %30-40 kadar değişiklik gösterebilir.

Farmasötik Şekli

TABLET  

Formülü

Her bir tablet 15 mg meloksikam içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Salisilatlar dahil olmak üzere yüksek doz nonsteroid antienflamatuar ilaçlar : En az ikinonsteroid antienflamatuar ilacın birlikte verilmesi, sinerjik etki göstererek gastrointestinal ülserasyon ve kanama riskini artırabilir. Oral antikoagülanlar, tiklopidin, sistemik olarak verilen heparin, trombolitikler : Kanama riskinde artış. Birlikte kullanılması kesinlikle gerekiyorsa antikoagülan ilaçların etkileri yakından izlenmelidir. Lityum : Nonsteroid antienflamatuar grubu ilaçların plazma lityum düzeylerini yükselttikleribildirilmiştir. MELOX FORT tedavisi başlangıcında, dozaj ayarlanması sırasında ve MELOXFORT tedavisinden sonra plazma lityum düzeylerinin izlenmesi önerilir. Metotreksat : MELOX FORT, diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlar gibi metotreksatınhematolojik toksisitesini artırabilir. Bu durumda kan sayımının yakından izlenmesi önerilir. Doğum kontrol önlemleri : Nonsteroid antienflamatuar ilaçların uterus-içi doğum kontrolönlemlerinin etkinliğini azalttığı bildirilmiştir. Diüretikler : Dehidrasyon gelişmiş durumdaki hastalarda nonsteroid antienflamatuar ilaç tedavisine, akut böbrek yetmezliği riski eşlik eder. MELOX FORT ve diüretik kullanmakta olan hastalarda dehidrasyondan sakınılmalı ve böbrek fonksiyonu, tedavi öncesinde izlenmelidir. Antihipertansifler (beta blokerler, ACE inhibitörleri, vazodilatörler, diüretikler gibi) : Nonsteroid antienflamatuar ilaç tedavisi sırasında damarları genişleten prostaglandinlerin inhibisyonu sonucu, antihipertansif ilaçların etkisinde azalma bildirilmiştir. Kolestiramin, gastrointestinal kanaldaki meloksikamı bağlayarak bu ilacın vücuttan daha çabuk atılmasına neden olur. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar böbreklerdeki prostaglandin mediatörlüğüyle ortaya çıkan etkileri üzerinden, siklosporin nefrotoksisitesini artırabilir. Bu ilaçların birlikte kullanılması sırasında böbrek fonksiyonu ölçülmelidir. Meloksikam ile birlikte antasid, simetidin, digoksin veya furosemid verilmesi sırasında farmakokinetik bakımdan önem taşıyan ilaç-ilaç etkileşimleri görülmemiştir. Oral antidiabetiklerle etkileşim olasılığı, gözden uzak tutulmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

Meloksikama veya ilaçtaki herhangi bir yardımcı maddeye karşı bilinen aşırı duyarlılığı (alerjisi) olanlarda kullanılmamalıdır. Asetil salisilik asitle ve diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlarla çapraz duyarlılık olasılığı vardır. MELOX FORT, asetil salisilik asit veya diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlar verildikten sonra astım belirtileri, burun polipleri, anjiyo-ödem veya ürtiker gelişmiş hastalara verilmemelidir. Ayrıca ; Aktif peptik ülserasyonda, Ağır karaciğer yetmezliğinde, Diyaliz edilmeyen ağır böbrek yetmezliğinde, Çocuklar ve 15 yaşından küçük olan adölesan çağındakilerde, Gebelerde ve emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Romatoid artrit: Günde 15 mg. Terapötik cevaba göre bu doz, günde 7.5 mg’a indirilebilir. Osteoartrit : Günde 7.5 mg. Gerektiğinde bu doz, günde 15 mg’a yükseltilebilir. Ankilozan spondilit : Günde 15 mg. Advers reaksiyon (yan etki) riski yüksek olan hastalarda : Tedaviye günde 7.5 miligramla başlayın.  Ağır böbrek yetmezliği olan diyaliz hastalarında : Günlük doz 7.5 miligramı aşmamalıdır.   Tüm ağrılı olgularda ağrının şiddetine göre doz hekim tarafından belirlenmelidir ancak MELOX FORT’un önerilen maksimum günlük dozu 15 miligramdır. Çocuklarda kullanılacak dozaj henüz saptanmadığından bu ilaç yalnızca erişkinlerde kullanılmalıdır. Tabletler yemeklerde, suyla veya başka bir sıvıyla yutulmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

MELOX  7.5 mg meloksikam içeren 10 ve 30 tabletlik blister ambalajlarda.

Ruhsat Sahibi

NOBEL İLAÇ SANAYİİ ve TİCARET A.Ş. Barbaros Bulvarı  76-78 34353   Beşiktaş / İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

25.08.1999    193 / 53

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında, ışıktan ve nemden uzakta, çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

MELOX FORT  15 mg meloksikam içeren 10 ve 30 tabletlik blister ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Diğer bütün nonsteroid antienflamatuar ilaçlarda olduğu gibi, anamnezinde gastrointestinal sistemin yukarı bölümünde hastalık hikayesi bulunan ve antikoagülan kullanmakta olan hastalarda dikkatli olmak gerekir. Peptik ülserasyon veya gastrointestinal kanama görüldüğü takdirde meloksikam tedavisi durdurulmalıdır. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, böbrek perfüzyonunun normal sınırlar arasında devam ettirilmesini destekleyici rol oynayan renal prostaglandinlerin sentezini inhibe eder. Böbreğe gelen kan miktarı ve kan hacmi azalmış olan hastalarda bu ilaçların kullanılması, tedavinin durdurulmasından sonra tipik olarak tedavi öncesindeki duruma dönülmesiyle sonuçlanan, klinik renal dekompansasyona neden olabilir.   Dehidratasyon gelişmiş olan hastalarla konjestif kalp yetmezliği, karaciğer sirozu, nefrotik sendrom ve klinik böbrek hastalığı bulunan vakalar, diüretik kullananlar ya da hipovolemiyle sonuçlanabilecek büyük cerrahi girişimlerin uygulanacağı hastalar bu tip reaksiyon risklerinin artmış olduğu vakalardır. Bu hastalardaki nonsteroid antienflamatuar ilaçlarla tedavinin başlangıcında, diürez hacmi ve böbrek fonksiyonu dikkatle izlenmelidir. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ender olarak interstisyel nefrit, glomerulonefrit, renal medullar nekroz veya nefrotik sendrom nedeni olabilir. Hemodiyalizle tedavi edilen terminal dönem böbrek yetmezliği hastalarında kullanılacak meloksikam dozu 7.5 mg’ı aşmamalıdır. Hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi dakikada > 25 ml) olan hastalarda dozun azaltılması gerekmez. Diğer bütün nonsteroid antienflamatuar ilaçlarda olduğu gibi serum transaminaz düzeylerinin veya karaciğer fonksiyonunu gösteren diğer parametrelerin yükseldiği, zaman zaman bildirilmiştir. Bu yükselmeler hemen her zaman için hafif ve geçicidir. Eğer anormallik şiddetli veya kalıcıysa meloksikam tedavisi durdurulmalı ve hastada izleme testleri uygulanmalıdır. Klinik bakımdan stabil olan karaciğer sirozu vakalarında doz azaltılması gerekmez. Yıpranmış, zayıf düşmüş olan hastalar, yan etkileri daha az tolere edebildiklerinden, dikkatle kontrol altında tutulmalıdır. Diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlarda olduğu gibi, karaciğer, böbrek veya kalp fonksiyon bozukluklarının bulunma olasılığı daha çok olan yaşlı hastalarda dikkatli olmak gerekir. İlacın araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileriyle ilgili olarak yapılmış özel bir çalışma yoktur. Ancak baş dönmesi ve göz kararması gibi advers etkiler ortaya çıkarsa, hastanın bu gibi aktivitelerden kaçınması önerilir. Çocuklarda kullanılacak dozaj henüz saptanmadığından bu ilaç yalnızca erişkinlerde kullanılmalıdır.   Gebelik ve Emzirme Klinik öncesi testlerde herhangi bir teratojen etki görülmemiş olmakla birlikte MELOX, gebelerde ve bebeğini emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Üretim Yeri

NOBELFARMA İLAÇ SAN. ve TİC.  A.Ş. Sancaklar 81100                                                            DÜZCE

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Meloksikam verilmesiyle nadiren oluşabilecek advers olaylar aşağıda belirtilmiştir.   Gastrointestinal : Dispepsi, bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, bağırsaklarda aşırı gaz bulunması, ishal (%1’den daha sık), transaminazlar ve bilirubin düzeyleri gibi karaciğer fonksiyon parametrelerinde geçici anormallikler, özofajit, gastroduodenal ülser, gizli veya makroskopik gastrointestinal kanama (%0.1-1 arasında), kolit (%0.1’den daha seyrek).   Hematolojik : Anemi (%1’den daha sık). Kan sayımı anormallikleri ve bu arada lökosit formülü değişiklikleri, lökopeni ve trombositopeni. Miyelotoksik bir ilacın ve özellikle de metotreksatın birlikte verilmesi, sitopeni gelişmesi açısından zemin hazırlayan bir faktör olarak gözükmektedir (%0.1-1 arasında).   Dermatolojik : Kaşıntı, deri döküntüsü (%1’den daha sık); stomatit, ürtiker (%0.1-1 arasında); fotosensitizasyon (%0.1’den daha seyrek).   Respiratuar : Aspirin veya meloksikam dahil diğer nonsteroid antienflamatuar ilaç verilen bazı hastalarda akut astım gelişebildiği bildirilmiştir (%0.1’den daha seyrek).   Merkezi Sinir Sistemi : Sersemleme hissi, baş ağrısı (%1’den daha sık); baş dönmesi, kulak çınlaması, göz kararması (%0.1-1 arasında).   Kardiyovasküler : Ödem (%1’den daha sık); kan basıncının yükselmesi, palpitasyon, deride kızarma (%0.1-1 arasında).   Ürogenital :Böbrek fonksiyonu parametrelerinde anormallikler, serum kreatinin ve/veya üre düzeylerinin yükselmesi (%0.1-1 arasında).   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ

Doz Aşımı

Sefalosporinlerin aşırı dozu serebral irritasyon sonucu konvülsiyonlara neden olabilir. Aşırı doz durumunda serum düzeyleri hemodiyaliz veya peritoneal diyalizle düşürülebilir.

Endikasyonlar

MULTİSEF, sefuroksime duyarlı mikroorganizmalarla gelişmiş aşağıdaki infeksiyonların tedavisinde endikedir. Solunum yolu infeksiyonları: Akut ve kronik bronşit, kronik bronşitin akut alevlenmesi, infekte bronşiektazi, pnömoni, akciğer absesi, ameliyat sonrası göğüs infeksiyonları gibi. Ürogenital sistem infeksiyonları: Akut ve kronik piyelonefrit, sistit, üretrit, pelvik inflamatuar hastalık, asemptomatik bakteriüri gibi. Deri ve yumuşak doku infeksiyonları: Yara infeksiyonları, erizipel, selülit, furonkül, piyoderma gibi. Kemik ve eklem infeksiyonları: Osteomiyelit, septik artrit gibi. Gonore: Akut ve komplike olmayan dissemine gonokokal üretrit, servisit. Diğer infeksiyonlar: Menenjit, septisemi, peritonit gibi. Cerrahi profilaksi: Abdominal, pelvik, ortopedik, kardiyak, pulmoner, özofageal ve vasküler cerrahi gibi infeksiyon gelişme riskinin bulunduğu durumlarda profilaksi amacıyla uygulanabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Sefuroksim, parenteral uygulanan semisentetik, geniş spektrumlu bir sefalosporin türevidir. Mikrobiyolojisi: Sefuroksim, beta-laktamaz üretenler dahil sık rastlanılan mikroorganizmalara karşı bakterisid etkili bir antibakteriyeldir. Bakterisidal etkisini bakterinin hücre duvarı sentezini inhibe ederek gösterir. İn vitro ve in vivo çalışmalarda çok sayıda Gram-pozitif ve Gram-negatif mikroorganizmanın sefuroksime duyarlı oldukları kanıtlanmıştır. Sefuroksim in vitro olarak genelde aşağıdaki mikroorganizmalara karşı etkilidir. Gram-pozitif aeroblar: Staphylococcus aureus (penisilinaz salgılayan ve salgılamayan türler dahil), Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae ve Streptococcus pyogenes (ve diğer streptokoklar). Gram-negatif aeroblar: Citrobacter türleri, Enterobacter türleri, Escherichia coli, Haemophilus influenzae (ampisiline dirençli türleri dahil), Haemophilus parainfluenzae, Klebsiella türleri (Klebsiella pneumoniae dahil), Moraxella (Branhamella) catarrhalis (ampisiline ve sefalotine dirençli türler dahil), Morganella morganii (Proteus morganii), Neisseria gonorrhoeae (penisilinaz salgılayan ve salgılamayan suşlar dahil), Neisseria meningitidis, Proteus mirabilis, Providencia rettgeri (Proteus rettgeri), Salmonella türleri ve Shigella türleri. Anaeroblar: Gram-pozitif ve Gram-negatif koklar (Peptococcus ve Peptostreptococcus türleri dahil), Gram-pozitif basiller (Clostridium türleri dahil) ve Gram-negatif basiller (Bacteroides ve Fusobacterium türleri dahil).

Farmakokinetik Özellikler

Sefuroksimin 750 mg dozda, normal gönüllülere intramüsküler (IM) injeksiyonundan sonra ortalama doruk serum konsantrasyonu 27 mcg/ml olarak saptanmıştır. Doruk konsantrasyona ulaşma süresi yaklaşık 45 dakikadır. Yaklaşık 2 mcg/ml veya daha üstünde olan terapötik serum konsantrasyonları, sırasıyla 5.3 saat devam etmiştir. Serum yarılanma süresi yaklaşık 80 dakikadır. Sefuroksim yaklaşık % 50 oranında serum proteinlerine bağlanır. Plevra sıvısı, eklem sıvısı, balgam, kemik ve göziçi sıvısında terapötik konsantrasyonlarda saptanabilir. Bir sefuroksim dozunun yaklaşık % 89’u  8 saat içinde böbreklerden itrah edilir ve bu da yüksek idrar konsantrasyonları sağlar.

Farmasötik Şekli

MULTİSEF 250 mg Enjektabl Flakon

Formülü

Her flakonda 250 mg sefuroksime eşdeğer sefuroksim sodyum bulunmaktadır. Her çözücü ampulde 250 mg flakon için 2 ml enjeksiyonluk distile su bulunur. Preparat steril apirojendir.

İlaç Etkileşmeleri

Sefuroksimin herhangi bir ilaçla etkileşimini belirtir bir bilgiye rastlanmamıştır. Diğer sefalosporin grubu antibiyotiklerde olduğu gibi sefuroksim ile tedavi süresinde idrarda glukoz incelemelerinde bakır redüksiyon testleri ile (Benedict, Fehling solüsyonları ya da Clinitest tablet) hatalı pozitif reaksiyonlar izlenebilir. Fakat, enzimatik esasa dayanan testler ile normal sonuçlar alınır. Kan glikoz ölçümlerinde de ferrisiyanid testi yanlış-negatif sonuç verebilir.

Kontraendikasyonlar

MULTİSEF, sefalosporin grubu antibiyotiklere alerjik olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Multisef 250 mg Enjektabl Flakon intramüsküler ve intravenöz yollardan uygulanabilir. Hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde mutad dozları aşağıdaki gibidir. Erişkin hastalar: Genellikle günde 3 kez, 8 saat ara ile 750 mg – 1.5 g dozda, 5-10 gün süreyle uygulanır. Komplike olmayan üriner sistem infeksiyonları, deri ve yumuşak doku infeksiyonları, dissemine gonokokal infeksiyonlar ve komplike olmayan pnömonide önerilen doz 8 saat ara ile 750 mg’dır. Ciddi veya komplike infeksiyonlarda doz; günde üç kez, 8 saat arayla 1.5 g’a yükseltilmelidir. Kemik ve eklem infeksiyonlarında 8 saat arayla 1.5 g sefuroksim önerilir. Hayatı tehdit eden infeksiyonlar ile daha az duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu infeksiyonlarda 6 saat arayla 1.5 g sefuroksim uygulanması gerekebilir. Bakteriyel menenjit olgularında 8 saat ara ile uygulanan doz, her uygulama için 3 g’ı aşmamalıdır. Komplikasyonsuz gonokokal infeksiyonlarda önerilen doz, intramüsküler yoldan her iki kalçaya 1.5 g’lık doz uygulanması şeklindedir ve oral yoldan da 1 g probenesid verilmelidir. Cerrahi profilaksi: Temiz-kontamine veya potansiyel kontamine cerrahi prosedürlerde profilaktik olarak 1.5 g sefuroksimin ameliyattan hemen önce (insizyona başlamadan yaklaşık yarım, 1 saat önce) uygulanması önerilir. Daha sonra, eğer operasyon süresi uzarsa, 8 saat ara ile 750 mg doz verilmelidir. Açık kalp ameliyatlarında profilaktik olarak 1.5 g sefuroksim anestezi indüksiyonunda uygulanmalı ve daha sonra 12 saatlik aralarla bu doz tekrarlanmalıdır (toplam doz 6 g olacak şekilde). Sefuroksimin parenteral uygulanmasının tamamlanmasını takiben oral antibiyotiklere geçilebilir. Böbrek fonksiyon bozukluğu: Böbrek fonksiyonları bozulduğunda dozaj azaltılmalıdır. Dozaj böbrek fonksiyon bozukluğunun derecesine ve etken patojenin duyarlılığına göre ayarlanmalıdır. Bunun için aşağıdaki tablo kullanılabilir. Kreatinin Klirensi (ml/dak)            Doz                                 Uygulama          > 20                               750 mg -1.5 g                   8 saat ara ile          10-20                              750 mg                           12 saat ara ile          < 10                               750 mg                            24 saat ara ile Diyaliz hastalarında, uygulanan doz diyaliz sonunda tekrarlanmalıdır. Sadece serum kreatinin ölçümü mevcutsa aşağıdaki formül yardımı ile ortalama kreatinin klirens değeri hesaplanabilir. Erkek hastalarda;     Kreatinin Klirensi =   Vücut ağırlığı (kg) x (140-yaş)                                                                                                                                 72 x serum kreatinin (mg/dL) Kadın hastalarda, yukarıdaki formüle göre bulunan değer 0.85 ile çarpılmalıdır. Tedavi süresi: Genel olarak tüm antibiyotik tedavilerinde olduğu gibi, sefuroksim sodyum tedavisine de semptomlar kaybolduktan ya da bakteriyal eradikasyonun sağlandığı kanıtlandıktan sonra minimum 48-72 saat süreyle devam edilmelidir. Streptococcus pyogenes’in neden olduğu infeksiyonların tedavisinde, ateşli romatizma ya da glomerülonefrit riskine karşı koruma sağlamak için minimum 10 gün süreyle tedavi önerilir. İnatçı infeksiyonlar için birkaç hafta tedavi gerekebilir ve yukarıda belirtilenlerin altında dozlar kullanılmamalıdır. Pediatrik hastalar: 3 aylıktan büyük bebekler ve çocuklar için 50-100 mg/kg/gün sefuroksim önerilmektedir. Günlük doz eşit miktarlara bölünerek 6 – 8 saat ara ile uygulanır. Ciddi ve ağır seyreden infeksiyonların tedavisinde 100 mg/kg/gün gibi daha yüksek dozlar (maksimum erişkin dozunu geçmeyecek şekilde) kullanılmalıdır. Kemik ve eklem infeksiyonlarında üç eşit doza bölünerek, 8 saat ara ile uygulanmak üzere 150 mg/kg/gün sefuroksim önerilmektedir ve bu doz erişkinler için önerilen maksimum dozu aşmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan pediatrik hastalarda doz aralıkları erişkin hastalardakine benzer şekilde değiştirilmelidir. İntramüsküler kullanım için solüsyon hazırlanması: MULTİSEF 250 mg Enjektabl Flakon 1 ml, MULTİSEF 750 mg Enjektabl Flakon 3 ml çözücü ile sulandırılır ve hafif opak bir süspansiyon oluşuncaya kadar çalkalanır. Süspansiyonun tümü enjektöre çekilerek intramüsküler yoldan uygulanır. Multisef Enjektabl Flakon hazırlandıktan sonra büyük bir kas kitlesi içine (gluteus ya da kalçanın dış kısmı gibi) derin IM enjeksiyon ile uygulanabilir. Sulandırılan solüsyonlar oda ısısında 24 saat ve buzdolabında 48 saat süreyle stabildir. İntravenöz kullanım için solüsyon hazırlanması: MULTİSEF 250 mg Enjektabl Flakon en az 2 ml, MULTİSEF 750 mg Enjektabl Flakon en az 6 ml ve MULTİSEF 1.5 g Enjektabl Flakon en az 15 ml çözücü ile sulandırılır ve çalkalanır. Süspansiyonun tümü enjektöre çekilerek direkt intravenöz yoldan ya da parenteral set içine zerkedilerek uygulanır. Kısa infüzyonlar için MULTİSEF 1.5 g Enjektabl flakon 50 ml enjeksiyonluk su içinde de eritilebilir. MULTİSEF Enjektabl Flakon yaygın olarak kullanılan bir çok intravenöz sıvı ile beraber kullanılmaya elverişlidir. Geçimlilik: Beta-laktam antibiyotiklerinin çoğu gibi Multisef solüsyonları da, potansiyel etkileşme nedeniyle, aminoglikozid antibiyotiklerin solüsyonlarına ilave edilmemelidir. Bununla beraber, eğer Multisef ile bir aminoglikozidin birlikte kullanılması gerekiyorsa, aynı hastaya bu antibiyotiklerin her biri ayrı olarak verilebilir. MULTİSEF Enjektabl, oda sıcaklığında aşağıdaki çözeltiler içinde 24 saat süreyle etkinliğini muhafaza eder. Sodyum Klorür Enjeksiyon % 0.9 a/h % 5 Dekstroz Enjeksiyon BP % 0.18 a/h Sodyum Klorür + % 4 Dekstroz Enjeksiyon BP % 5 Dekstroz + % 0.45 Sodyum Klorür Enjeksiyon % 5 Dekstroz +% 0.225 Sodyum Klorür Enjeksiyon % 10 Dekstroz Enjeksiyon % 10 İnvert şekerin Enjeksiyonluk Sudaki çözeltisi Laktatlı Ringer Enjeksiyonu USP M6 Sodyum Laktat Enjeksiyonu Kompoze Sodyum Laktat Enjeksiyon BP % 2.74 a/h Sodyum Bikarbonat enjeksiyon BP’nin pH’sı çözeltinin rengini etkilediğinden MULTİSEF Enjektabl’ın seyreltilmesi için tavsiye edilmez. Bununla beraber gerektiğinde, infüzyon ile Sodyum Bikarbonat Enjeksiyon alan hastalara MULTİSEF Enjektabl set tübünden verilebilir. MULTİSEF Enjektabl’ın Sodyum Klorür Enjeksiyon BP % 0.9 a/h ve % 5 Dekstroz Enjeksiyon içindeki stabilitesi hidrokortizon disodyum fosftaın bulunmasından etkilenmez. MULTİSEF Enjektabl % 1’e kadar lidokain hidroklorür içeren sulu çözelitler ile de geçimlidir. MULTİSEF Enjektabl aşağıdaki intravenöz infüzyon çözeltileri ilie karıştırıldığında oda sıcaklığında 24 saat süre ile geçimlidir. Heparin (10 ve 50 ünite/ml) % 0.9 Sodyum Klorür Enjeksiyon içinde; Potasyum Klorür (10 ve 40 mEql) % 0.9 Sodyum Klorür Enjeksiyon içinde MULTİSEF Enjektabl (5 mg/ml) % 5 a/h veya % 10 a/h ksilitol enjeksiyonunda 25°C’de 24 saate kadar saklanabilir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

MULTİSEF 750 mg Enjektabl Flakon MULTİSEF 1.5 g Enjektabl Flakon MULTİSEF 250 mg IM Enjektabl Flakon MULTİSEF 750 mg IM Enjektabl Flakon

Ruhsat Sahibi

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş.

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

21.06.1993-164/77

Saklama Koşulları

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25oC’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

MULTİSEF 250 mg Enjektabl Flakon, 1 flakon ve 1 çözücü ampul ile birlikte bulunur.

Uyarılar/Önlemler

MULTİSEF tedavisine başlamadan önce hastada sefalosporinler, penisilinler ve diğer ilaçlara karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu olup olmadığı dikkatli bir şekilde soruşturulmalıdır. Penisiline duyarlı hastalarda sefuroksim kullanılacak ise dikkatli olunmalıdır. Sefuroksime karşı alerjik bir reaksiyon görülürse ilaç derhal kesilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır. Ciddi akut aşırı duyarlılık reaksiyonları, epinefrin ve diğer acil önlemlerin alınmasını gerektirebilir. Sefuroksim de dahil olmak üzere hemen tüm antibakteriyel ajanlarla hafif dereceden, yaşamı tehdit edecek şiddete varabilen psödomembranöz kolit vakaları görüldüğü bildirilmiştir. Antibakteriyel ajanlarla tedavi, kolonun normal florasını bozabilir ve Clostridia’ların aşırı çoğalmasına neden olabilir. Yapılan çalışmalar Clostridium difficile’nin ürettiği toksinlerin antibiyotiğe bağlı kolitin en önemli nedeni olduğunu göstermiştir. Psödomembranöz kolit tanısı konulduğunda uygun tedaviye başlanmalıdır. Kolitin diğer sebepleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Diğer antibiyotiklerle de olduğu gibi, sefuroksim sodyumun uzun süre kullanılması da duyarsız mikroorganizmaların üremesine neden olabilir. Hastanın dikkatle izlenmesi şarttır. Eğer tedavi sırasında süperinfeksiyon meydana gelirse uygun önlemler alınmalıdır. Sefuroksim sodyum böbrek fonksiyonlarında nadiren değişikliklere neden olursa da, tedavi sırasında ve özellikle maksimum dozların uygulandığı ciddi durumdaki hastalarda, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi önerilir. Sefalosporinler, renal fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğinden, güçlü diüretikler ile eşzamanlı uygulamada dikkatli olunmalıdır. Geçici ya da kalıcı böbrek yetmezliği olan hastalarda da sefuroksimin günlük toplam dozu azaltılmalıdır. Aminoglikozid antibiyotikler ve sefalosporinlerin birlikte uygulanmasından sonra da nefrotoksisite vakaları bildirilmiştir. Sefalosporinler protrombin aktivitesinde düşüşe neden olabilirler. Bu riskin bulunduğu hastalar; renal ya da hepatik yetmezliği olanlar, beslenmesi yetersiz durumdakiler, uzun süre antimikrobik tedavisi uygulananlar ve daha önce antikoagülan tedavi ile stabilizasyon sağlananlardır. Riskli hastalarda protrombin zamanı izlenmeli ve gerekirse ekzojen vitamin K uygulanmalıdır. Pediatrik kullanım: 3 aylıktan daha küçük bebeklerde etkinliği ve güvenilirliği saptanmamıştır. Geriatrik kullanım: Genelde yaşlı ve genç hastalar arasında sefuroksimin etkinliği ve güvenilirliği bakımından fark bildirilmemiştir. Ancak bazı yaşlı hastaların ilaç etkilerine daha duyarlı oldukları gözardı edilmemelidir. Ayrıca yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonunun azalmış olma ihtimali daha fazla olduğundan doz dikkatle seçilmelidir. Gebelikte kullanım: Gebelik Kategorisi B’dir. Hayvan üreme çalışmaları insan cevabını tam olarak yansıtamıyacağından, bu ilaç hamilelik sırasında ancak açıkça gerekli ise kullanılmalıdır. Emziren annelerde kullanım: Sefuroksim insan sütüne geçtiğinden, emziren annelerde sefuroksim kullanılacağı zaman dikkatli olunmalıdır.

Üretim Yeri

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Sefuroksim sodyum genelde iyi tolere edilir. En sık rastlanan yan etkiler lokal reaksiyonlardır. Diğer yan etkilere ancak nadiren rastlanır. Lokal: İntravenöz uygulamayı takiben seyrek olarak tromboflebit oluşabilir; deri döküntüsü, ürtiker ve prürit izlenebilir. IM uygulama ile ağrı görülebilir. Çözücü ile lidokain uygulanması ağrıyı azaltır. Gastrointestinal: Diyare, bulantı, psödomembranöz kolit oluşabilir. Aşırı duyarlılık: Döküntü, kaşıntı, ürtiker, pozitif Cooms testi ve diğer sefalosporinlerde de olduğu gibi nadiren anafilaksi, ilaç ateşi, eritema multiforme, intertisiyel nefrit, toksik epidermal nekroliz ve Stevens-Johnson sendromu görülebilir. Kan: Hemoglobin ve hematokritte düşüş, geçici eozinofili ile daha az sıklıkla geçici nötropeni ve lökopeni, nadiren de trombositopeni ortaya çıkabilir. Hepatik: SGOT, SGPT, alkalen fosfataz, LDH ve bilirubin düzeylerinde geçici artışlar kaydedilmiştir. Renal: Serum kreatinin ve/veya kan üre nitrojeninde artış ve kreatinin klirensinde de düşüş görülmüştür, fakat bunların sefuroksim ile bağlantısı bilinmemektedir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Aşırı dozda alındığında hipotansiyon (baş dönmesi ve sersemlik hissi), sarılık (ciltte ve gözlerde sarı renk oluşması) pulmoner ödem (göğüs ağrısı ve kısa kısa nefes alma), bulantı ve kusma görülebilir. Doz aşımı tedavisi olarak süt veya su verilerek kan konsantrasyonu seyreltilir. Spesifik tedavi olarak i.m. veya i.v. yoldan günlük 50 – 75mg/kg dozda kalsiyum disodyum edetat 3 – 6 eşit dozda 5 güne kadar verilir. 

Endikasyonlar

Çinko eksikliğinin giderilmesinde veya eksikliğin önlenmesinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Çinko karbonik anhidraz, karboksipeptidaz A, alkol dehidrojenaz, alkali fosfataz ve RNA polimeraz dahil olmak üzere ikiyüzden fazla metalloenzimin faaliyet göstermesi için gereklidir. Organizmada çinko eksikliği sonucunda protein ve karbonhidrat metabolizması bozulur, büyümede yavaşlama, öğrenme kapasitesinde azalma görülür. β-Talasemili çocuklarda serum çinko seviyesinin düşük olduğu tespit edilmiş ve çinko tedavisiyle bu çocukların sağlıklı çocuklarla eşit gelişme gösterdikleri görülmüştür.

Farmakokinetik Özellikler

Absorpsiyon: Oral olarak alınan çinkonun % 20 – 30’u duodenum ve ileumdan absorbe olur. Çinko absorbe olduktan sonra barsakta metallotiyonein proteinine bağlanır. Süt, peynir, lifli gıdalar, kahve çinkonun absorpsiyonunu azaltır. Normal plazma çinko konsantrasyonu 0.7 – 1.5μg/ml arasındadır. Oral olarak 50mg çinko alan hastanın plazma konsantrasyonu 2 – 3 saatte yaklaşık 2.5μg/ml’ye ulaşır. Çinkonun plazma yarı ömrü 3 saattir.   Dağılım:Çinkonun yaklaşık % 60’ı albumine, % 30–40’ı alfa-2-makroglobuline veya transferrine, % 1’i de aminoasitlere bağlanır.   Eliminasyon:Absorbe olmayan çinkonun fazlası vücuttan feçesle atılır. Normal bir yetişkinin gıdalarla aldığı günlük 13.2mg çinkonun 5.6mg’ı feçes, 0.1 – 0.9mg’ı idrarla atılır. Safra ile atılan çinko miktarı idrarla atılandan daha azdır. Terleme yoluyla da çinko vücuttan atılabilir.

Farmasötik Şekli

Şurup

Formülü

5ml ( 1 ölçek )’de: Aktif madde: Çinko Sülfat 66mg ( 15mg elementel çinkoya eşdeğer )   Yardımcı maddeler: Gliserin, metil paraben, frambuaz esansı, ponceau 4R, sakaroz.

İlaç Etkileşmeleri

Bakır: Yüksek dozda alınan çinko bakırın barsaktan absorpsiyonunu inhibe eder.   Diüretik: Tiyazid grubu diüretikler çinkonun idrarla atılmasını arttırır.   Demir: Yüksek dozda alınan demir çinkonun absorpsiyonunu inhibe eder.   Penisillamin: Birlikte alındığında çinkonun absorpsiyonunu azaltabilir.   Tetrasiklin: Çinko tuzları ile şelat teşkil ettiğinden tetrasiklinin absorpsiyonunu azaltabilir.   Florokinolon: Çinko florokinolonların absorpsiyonunu azaltabilir.

Kontraendikasyonlar

Preparatın bileşiminde bulunan maddelerden birine aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediyse;     0 – 5 yaş arası 5 – 10mg 1/3 – 2/3 ölçek 6 – 14 yaş arası 10 – 15mg 2/3 – 1 ölçek Yetişkinlerde 15 – 30mg 1 – 2 ölçek Gebelikte 20mg 1 1/3 ölçek Laktasyonda 30mg 2 ölçek Diyare 30mg 2 ölçek Acrodermatitis enteropathica 45mg 3 ölçek Protein enerji malnütrisyonu (PEM) 30mg 2 ölçek Wilson hastalığı 0 – 5 yaş arası 6 – 14 yaş arası   45mg 75mg   3 ölçek 5 ölçek

Ruhsat Sahibi

Casel Ecz. Cahit Selimoğlu İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

219/11

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklayınız. Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

100ml’lik cam şişelerde.

Uyarılar/Önlemler

Çinko sülfatın yüksek dozlarda alınması HDL düzeyini arttırabilir, immün sistem fonksiyonlarını bozabilir.   Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı: Gebelik Kategorisi: C Gebelerde yapılmış yeterli ve kontrollü çalışma yoktur. Bu nedenle doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.   Emziren annelerde kullanım Emzirme döneminde günlük önerilen dozlarda çinko kullanımında problem bildirilmemiştir.   Araç ve makine kullanmaya etkisi: Araç ve makine kullanmaya bildirilen bir etkisi yoktur.

Üretim Yeri

Biofarma İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Çinko sülfatın yüksek dozlarda alınması mide barsak şikayetlerine neden olabilir. 0.6 – 2 g dozunda alınması durumunda kusma görülebilir. Oral yoldan alınan çinko sülfat dispepsi, bulantı, kusma, abdominal ağrı, ishal gibi gastrointestinal şikayetlere neden olabilir. Bu şikayetler, özellikle ilaç boş mideyle alındığında yaygındır. Yemekle birlikte kullanılması durumunda bu etkiler azalabilir.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window