İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması METHERGIN
Birim Miktarı 20
ATC Kodu G02AB01
ATC Açıklaması Metilergometrin
NFC Kodu BA
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A04950
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 3,67 TL (22 Mart 2017)
Önceki Satış Fiyatı 3,67 TL (22 Mart 2017)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 2,56 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    2. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    3. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    4. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    5. İlaç Nasıl Kullanılır
    6. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    7. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    8. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    9. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    10. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    11. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    12. Etkin Maddeler
    13. Farmakodinamik Özellikler
    14. Doz Aşımı
    15. Endikasyonlar
    16. Farmakodinamik Özellikler
    17. Farmakokinetik Özellikler
    18. Farmasötik Şekli
    19. Formülü
    20. İlaç Etkileşmeleri
    21. Kontraendikasyonlar
    22. Kullanım Şekli Ve Dozu
    23. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    24. Saklama Koşulları
    25. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    26. Uyarılar/Önlemler
    27. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    28. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    29. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    30. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    31. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    32. İlaç Nasıl Kullanılır
    33. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    34. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    35. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    36. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    37. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    38. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    39. Etkin Maddeler
    40. Farmakodinamik Özellikler
    41. Farmakokinetik Özellikler
    42. Farmasötik Form
    43. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    44. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    45. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    46. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    47. İlaç Nasıl Kullanılır
    48. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    49. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    50. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    51. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    52. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    53. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    54. Etkin Maddeler

İlaç Etken Maddeleri

  • metilergometrin hidrojen maleat (0,125 mg)

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Ürün, soyulabilir kapaklı, termoformlu blister ambalaj içindedir

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Bilinen bir etkisi yoktur.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

MIRENA®  rahim içi sistem

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Söz konusu değildir.

İlaç Nasıl Kullanılır

52 mg levonorgestrel. 20 µg/24 saatte salıverilecek dozaj şekli.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Geçerli değildir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Rahim içine takılır.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

MIRENA® rahim içi sistem

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

36 ay

Doz Aşımı Ve Tedavisi

106/94

Etkin Maddeler

30°C’nin altında, güneş ışığından ve nemden uzak bir yerde saklayınız.

Farmakodinamik Özellikler

Polidimetilsiloksan elastomer, susuz kolloidal silika, polietilen, baryum sülfat, demir oksit

Doz Aşımı

1-     Kan basıncı ve solunum desteklenmelidir. Genellikle suni solunum gerekebilir. 2-     Yavaş intravenöz enjeksiyon şeklinde 5-10 mEq kalsiyum veya % 10’luk kalsiyum glukonat solüsyonundan 10-20 ml verilir (gerekirse % 0.9 sodyum klorür solüsyonu ile dilüe edilir). 3-     Subkütan olarak 0.5-1.0 mg fizostigmin yapılabilir. Ancak bu rutin olarak kullanılmamalıdır. Böbrek fonksiyonları bozuksa diyaliz gerekebilir

Endikasyonlar

Hipomagnezemi : Magnezyum eksikliği sonucu ortaya çıkan hipomagnezeminin tedavisi ve profilaksisi için, özellikle tetani belirtileri gösteren akut hipomagnezemi tedavisinde. Hipomagnezemi Belirtileri : Bulantı, kusma, karın ağrısı, kas tremoru veya zayıflığı, hiperirritabilite, konvülsiyonlar, derin tendon reflekslerinde artma, kas tonusunda artma, disorientasyon, letarji, psikoz, tetani benzeri belirtiler ile kendini gösterir. Hipomagnezemi şu hallerde görülebilir: Azalmış Magnezyum alımı, malabsorbsiyon, kusma, diyare, steatore, kronik alkolizm, hemodiyaliz, diabetes mellitus, pankreatitis, diüretik tedavisi, primer aldosteronizm, renal tübüler nekroz, protein-karbonhidrat malnütrisyonu, PO4/Mg2+ oranı yüksek bebek mamaları ile beslenme, Mg2+ taşımayan solüsyonlarla intravenöz sıvı tedavisinde. Hipomagnezemi, potasyum veya kalsiyum eksikliği ile birlikte olabilir. Bu durumlarda Magnezyum verilmedikçe potasyum veya kalsiyum eksikliği veya belirtileri düzeltilmez. Gebelik toksemisi tedavi ve profilaksisinde : İntravenöz yolla antikonvülsan olarak eklampsi ve preeklampside kullanılır. Prematüre Doğum : Uterus rölaksanı (tokolitik) olarak Magnezyum sülfat erken doğumda uterus kontraksiyonlarının inhibisyonu için endikedir. Polimorf Ventriküler Taşikardiler : Magnezyum sülfat "torsades de pointes" tedavisinde kullanılmıştır. Ancak konjenital QT interval uzaması sendromlarında etkili değildir.

Farmakodinamik Özellikler

Magnezyum iyonu (Mg2+) intrasellüler sıvıda en çok bulunan ikinci katyondur. Bir çok enzimin fonksiyonuna ko-faktör olarak katılan Magnezyum, adenozintrifosfat (ATP) ve diğer nukleotid trifosfatları substrat olarak kullanan enzimlerde ko-faktördür. mRNA’nın ribozomlara bağlanması ve ribozomların integritesi Mg2+ iyonunu gerektirir. Magnezyum myonöral kavşakta asetilkolin salıverilmesini inhibe ederek nöromüsküler aşırımı baskılayabilir. Ayrıca düz kas üzerinde depresan etkisi olabileceği gibi santral sinir sistemini de deprese edebilir.

Farmakokinetik Özellikler

Antikonvülsan olarak terapötik serum konsantrasyonları 4-7 mEq/lt’dir. Eliminasyonu plazma konsantrasyonuna ve glomerüler filtrasyon hızına bağlıdır. Ayrıca nörokimyasal impuls transmisyonu ve kas eksitabilitesinde de önemli rol oynar. Total vücut Magnezyum’u (70 kg için) 100 mmol (2000 mEq) kadardır. Bunun % 50’si kemikte, % 45’i intrasellüler sıvıda, % 5’i de plazmada bulunur. Plazmadaki Mg2+ konsantrasyonu 1,6-2,6 mEq/L (0.8-1.2 mmol/L) arasında olup bunun 2/3’ü iyonize (serbest), 1/3’ü proteine bağlıdır. İntrasellüler ve ekstrasellüler Mg2+ konsantrasyonları birbirine bağlı olmadan müstakil olarak değişebilirler. İntramüsküler enjeksiyonla verilen Magnezyum sülfat etkisini 1 saat içinde gösterir ve bu etki 3-4 saat sürer. İntravenöz yolla verildiğinde ise etkisi derhal görülür ve bu etki yaklaşık 30 dakika sürer. Antikonvülsan etki için serum Mg2+ konsantrasyonları 4-7 mEq/L (2-3.5 mmol/L) düzeyinde olmalıdır. Magnezyum itrahı böbrek yoluyladır. Atılan miktar, kandaki Mg2+ konsantrasyonu ve glomerüler filtrasyon hızıyla orantılıdır. Magnezyum plasentaya da geçer.

Farmasötik Şekli

AMPUL Steril, Apirojen

Formülü

Her 10 ml’lik ampul; Magnezyum sülfat 7 H2O 1.5 g (12 mEq Magnezyum) Enjeksiyonluk su k.m. 10 ml içerir.

İlaç Etkileşmeleri

1-         İntravenöz kalsiyum, Magnezyum etkisini antagonize eder. Ayrıca kalsiyum tuzları Magnezyum sülfat solüsyonuna katılırsa CaSO4 çöker. Ancak hipomagnesemik tetani veya post-paratiroidektomi hastalarında olduğu gibi kalsiyum ve Magnezyum’un beraber verilmesi gerekiyorsa ayrı intravenöz infüzyon tüpleri kullanılmalıdır. 2-          Magnezyum sülfat merkezi sinir sistemi depresanlarının etkisini kuvvetlendirebilir. 3-          Digitalize hastalarda, özellikle kalsiyum bileşikleri ile aynı anda verilecekse kalp bloku ihtimali dikkate alınmalıdır. 4-          Nöromüsküler blok yapan ilaç alanlarda, nöromüsküler blokta ağırlaşma olabilir. 5-          Nifedipin ile birlikte verilirse ağır hipotansiyona neden olabilir. 6-          Magnezyum sülfat, solunum depresyonu yapma riski nedeniyle yüksek dozda barbitüratlar, opioidler ve hipnotiklerle birlikte uygulanmamalıdır.   GEÇİMSİZLİKLER :   Aşağıdaki maddeleri içeren solüsyonlar Magnezyum sülfat solüsyonu ile karıştırıldığında bir çökelti olur :   Alkol (yüksek konsantrasyonda), alkali karbonat ve bikarbonatları, alkali hidroksitler, arsenatlar, baryum, kalsiyum, klindamisin fosfat, ağır metaller, hidrokortizon, sodyum süksinat, fosfatlar, polimiksin B sülfat, prokain hidroklorür, salisilatlar, stronsiyum, tartaratlar.   Total parenteral nütrisyon solüsyonlarında 20 mEq/ml’nin üstünde konsantrasyonlarda Magnezyum sülfat bulunması lipid emülsiyonların denatürasyonuna neden olur. Magnezyum sülfat streptomisin, tetrasiklin ve tobramisin ile birlikte verildiğinde antibiyotik etkinliğinin azalmasına neden olmaktadır.

Kontraendikasyonlar

Kalp bloku, böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi dakikada 20 ml’den azsa) ve anürisi, miyastenia gravis Magnezyum sülfata karşı aşırı duyarlılığı, ağır solunum depresyonu, ağır hipotansiyonu olan kişilerde kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

İntravenöz infüzyon amacıyla kullanılacak Magnezyum sülfat solüsyonlarının konsantrasyonu % 20’nin altında olmalıdır. İntravenöz enjeksiyon hızı dakikada 150 mg Magnezyum sülfatı geçmemelidir. Ancak ağır eklampsi konvülsiyonlarında bu hızı geçmek gerekebilir.   Büyükler için mutad doz :Gebelik toksemisinde konvülsiyonların tedavisi için; İntravenöz infüzyon 4-5 gram Magnezyum sülfat (32-40 mEq (=16-20 mmol) Magnezyum) 250 ml % 5 dekstroz veya % 0.9 sodyum klorür solüsyonu ile dilüe edilir ve 30 dakikada intravenöz infüzyon şeklinde verilir.    Aynı anda intramüsküler olarak 10 gr’a kadar (her iki gluteusa ayrı ayrı 5 gr) Magnezyum sülfat enjekte edilir. Veya % 20’lik solüsyondan 20 ml (4 gr Magnezyum sülfat) 3-4 dakikada intravenöz olarak enjekte edilir.   Daha sonra, ihtiyaca göre her 4 saatte bir 4-5 gr intramüsküler olarak enjekte edilir. Veya ilk intravenöz enjeksiyondan sonra, saatte 1-2 gr intravenöz infüzyonla verilir.   Hipomagnezemi   Ağır Magnezyum eksikliği :   Vücut ağırlığının her kg’si için 250 mg Magnezyum sülfat (2 mEq=1 mmol Magnezyum) 4 saatte bir intramüsküler olarak yapılır. İntravenöz infüzyon olarak 5 gram Magnezyum sülfat (40 mEq=20 mmol Magnezyum) 1 litre % 5 dekstroz veya % 0.9 sodyum klorürle dilüe edilerek 3 saatlik bir intravenöz infüzyonla verilir.   Hafif Magnezyum eksikliği :   1 gr Magnezyum sülfat (8 mEq=4 mmol Magnezyum) 6 saat ara ile 4 doz halinde (total 32.5 mEq) 24 saatte intramüsküler olarak yapılır.   Total parenteral nütrisyon (TPN) :   İntravenöz infüzyon : Günde 1-3 gr Magnezyum sülfat (8-24 mEq = 4-12 mmol Magnezyum) intravenöz infüzyonla verilir.   Polimorf ventriküler taşikardi : İntravenöz olarak 2 gr Magnezyum sülfat (16 mEq=8 mmol Magnezyum) 1-2 dakikada intravenöz infüzyonla verilir. Aritmi kontrol edilemezse enjeksiyon 5-15 dakika sonra tekrarlanabilir. Ayrıca dakikada 3-20 mg Magnezyum sülfat infüzyonu gerekebilir.   Erken doğum :   Başlangıç dozu : İntravenöz 4-6 g Magnezyum sülfat (32-48 mEq=16-24 mmol Magnezyum) 20-30 dakikada intravenöz infüzyonla verilir.   İdame dozu : İntravenöz infüzyonda saatte 1-3 g Magnezyum sülfat (8-24 mEq=4-12 mmol Magnezyum) uterus kontraksiyonları durana kadar verilir.   Büyükler için doz sınırları : Günde 40 g Magnezyum sülfat (320 mEq=160 mmol Magnezyum)’a kadar verilebilir.   Mutad pediatrik doz : Total parenteral nütrisyon (TPN)’da intravenöz infüzyon, günde  0.25-1.25 g Magnezyum sülfat (2-10 mEq= 1-5 mmol Magnezyum)’dır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Bulunmamaktadır.

Saklama Koşulları

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 30°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Magnezyum Sülfat Biofarma % 15 Ampul, 10 ve 100 ampullük kutularda.

Uyarılar/Önlemler

Pediatrik hastalarda Magnezyum sülfat kullanımı ile ilgili problem bildirilmemiştir.   Geriatrik hastalarda yaşa bağlı olarak görülebilecek böbrek değişmeleri nedeniyle doz azaltılması tavsiye edilir.   Böbrek fonksiyonları ileri derecede bozuk hastalara 48 saatte 20 gramdan fazla Magnezyum sülfat (162 mEq Mg2+) verilmemeli, intravenöz enjeksiyon çok yavaş yapılmalıdır.   Gebelikte ve emzirme döneminde kullanımı :   Gebelikte kullanımı : Gebelik kategorisi B’dir.   Toksemi ve erken doğum nedeniyle Magnezyum sülfat geniş ölçüde gebelerde kullanılmıştır. İlaç plasenta yoluyla fetusa aynı konsantrasyonlarda geçer ve annedeki etkileri hasıl eder (Hipotoni, hiporefleksi, hipotansiyon, solunum depresyonu, doğumdan 1-2 saat önce anneye verilirse çocukta da görülür. Bu nedenle eklamptik nöbet başka şekilde kontrol edilebiliyorsa verilmemelidir). Uzun süre (13-14 hafta) tedavi gören annelerin bebeklerinde kemik anomalileri ve konjenital raşitizm dışında fetus üzerinde zararlı etkisi bildirilmemiştir.   Emzirme döneminde kullanımı : Magnezyum sülfat süte geçer. Sütteki konsantrasyonları anne kanındakinin yaklaşık iki katıdır. Bu nedenle emziren kadınlarda dikkatli kullanılmalıdır.   Araç ve makine kullanmaya etkisi : Hastalara Magnezyum sülfat enjeksiyonlarının etkisi altında oldukları sürece kaslarda gevşeme, reflekslerde azalma ve hipotansiyon olabileceği hatırlatılmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Magnezyum’un aşırı uygulanması hipermagnezemi geliştirebilir.   Hipermagnezeminin erken belirtileri : Bradikardi, diplopi, kızarma (flushing), susama, uyuşukluk, konfüzyon, kas zayıflığı, başağrısı, periferik vazodilatasyona bağlı hipotansiyon, bulantı, nefes darlığı, konuşma zorluğu, kusma, kuvvetsizlik, nöromüsküler blokaja bağlı tendon refleksi kaybı, solunum depresyonu, kardiyak aritmiler, koma ve kardiyak arresttir.   Serum Konsantrasyonlarına Göre Hipermagnezemi Belirtileri   Klinik belirti                                                          Serum Magnezyum                                                                             konsantrasyonu mEq/L Derin tendon refleksleri                                             4-7 mevcut fakat hipoaktif PQ uzaması, QRS genişlemesi                                     5-10 Derin tendon reflekslerinin kaybı                                 8-10 Solunum paralizisi                                                   10-13 Kalp kondüksiyonunda bozulma                                    15 Kalp durması                                                            25 BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

30 ve 90 tabletlik PVC/PE/PVDC/Al blister ambalajlarda

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

MECORLONGtedavisi sırasında sersemlik ve halsizlik görülebileceğinden araç ve makine kullanırken bu durum göz önünde tutulmalıdır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

MECORLONG 50 mg kontrollü salımlı film tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Metoprolol süksinat

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Mevcut değildir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Metoprolol klinik açıdan çok geniş kapsamlı test edilmiştir. İlgili bilgiler Kısa Ürün Bilgisinin diğer bölümlerinde mevcuttur.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

MECORLONG 50 mg Kontrollü Salımlı Film Tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

24 ay        

Etkin Maddeler

131/98

Farmakodinamik Özellikler

25oC’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Farmakokinetik Özellikler

Hipertansiyon, angina pektoris, sol ventriküler sistolik fonksiyon bozukluğu ile birlikte görülen stabil semptomatik kronik kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsünün akut fazından sonra ani ölüm riski ve enfarktüs tekrarlanma riskinin önlenmesi, özellikle supraventriküler taşikardi dahil olmak üzere kalp ritim bozuklukları, ventriküler ekstrasistol ve atrial fibrilasyonda ventriküler hızın azaltılması, çarpıntı ile beraber fonksiyonel kalp bozuklukları ve migren proflaksisinde endikedir.

Farmasötik Form

Mikrokristalin selüloz PH 101, metilselüloz 15 mPa.s, gliserol, mısır nişastası, etilselüloz 100 mPa.s, magnezyum stearat, isopropanol, aseton,  hidroksipropilmetilselüloz, mikrokristalin selüloz, magrogol stearat 40, titanyum dioksit

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

PVC/PVDC blister

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Metilergometrin baş dönmesine ve konvülsiyonlara neden olabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

METHERGİN draje

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Bilinen geçimsizliği yoktur.  

İlaç Nasıl Kullanılır

Gebelik; doğumun ilk evresi, doğumun ikinci evresinde ön omuzun görünmesinden önce (METHERGİN doğum indüksiyonu ya da hızlandırılması için kullanılamaz); ciddi hipertansiyon, pre-eklampsi, eklampsi, oklüzif vasküler hastalıklar (iskemik kalp hastalığı dahil); sepsis ve ergot alkaloidlerine veya formülasyondaki bileşenlerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Ağızdan alınır.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

16.01.2012

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

METHERGİN® draje

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Raf ömrü 36 aydır.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

183/34

Doz Aşımı Ve Tedavisi

25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Etkin Maddeler

Uterus subenvolüsyonu, loşi retansiyonu, doğum ve düşük sonrası kanamaların tedavisinde.
(Visited 6 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window