İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması MOMECON
Birim Miktarı 1
ATC Kodu D07AC13
ATC Açıklaması Mometazon
NFC Kodu GS
NFC Açıklaması Topikal Harici Losyonlar
Kamu Kodu A09371
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 10,12 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 9,03 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 4,26 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E222B

İlaç Etken Maddeleri

  • mometazon furoat (30 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Yöresel kortikosteroidler aşırı dozda uygulandıklarında, emilme sonucu sistemik yan etkilere yol açabilirler. Bu durumda tedaviye son verilmelidir.

Endikasyonlar

Momecon Losyon, kortikosteroidlere yanıt veren dermatozların iltihap ve kaşıntı ile birlikte seyreden belirtilerini ortadan kaldırmak için kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Mometazon furoat belirgin antiinflamatuvar, antipruritik, vazokonstriktif ve antipsoriatik etkiye sahip bir kortikosteroiddir.   Kortikosteroidler böbrek üstünden salgılanan steroid hormonlar ve bunların sentetik analoglarıdır. Farmakolojik dozlarda antiinflamatuvar etki sağlamak veya bağışıklığı baskılamak amacıyla kullanılırlar.   Topikal kortikosteroidlerin antiinflamatuar etki mekanizmaları tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber, kortikosteroidlerin lipokortin adı verilen fosfolipaz A2 inhibitör proteinlerini indükledikleri düşünülmektedir. Bu proteinlerin, prostaglandinler ve lökotrienler gibi güçlü inflamasyon aracılarının genel öncüleri olan araşidonik asidin salınımını inhibe ederek, bu aracıların biyosentezini kontrol ettiği düşünülmektedir. Araşidonik asid fosfolipaz A2 tarafından membran fosfolipidlerinden salınır.   Topikal kortikosteroidler normal ve zedelenmiş deriden emilebilirler. Derinin iltihabi durumlarında ve uygulanan bölgenin pansumanla kapatılması halinde deri yoluyla emilim artar.   Hastalıklı deriye uygulanan mometazon furoat kreminin hipotalamus-hipofiz-sürrenal ekseni üzerindeki etkileri araştırılmış ve plazma kortizol düzeylerinin anlamlı oranda değişmediği saptanmıştır.

Farmakokinetik Özellikler

% 0.1’lik krem formundaki mometazon furoat preparatının topikal uygulamasından sonra sistemik emilimi minimum düzeydedir. Deriden emilme oranı, preperatta kullanılan sıvağ maddelerine, epidermisin bütünlüğüne ve kapalı pansuman uygulanması durumuna göre değişir. İnsanlarda sağlam deriye uygulanan dozun yaklaşık % 0.4’ü emilir. Topikal olarak kullanılan  kortikosteroidler deriden emildikten sonra sistemik kortikosteroidler ile aynı farmakokinetik işlemlerden geçerek, plazma proteinlerine değişen düzeylerde bağlanırlar. Esas olarak karaciğerde metabolize olur ve sonra böbreklerden atılırlar. Bazı topikal steroidler ve metabolitleri safra ile de atılırlar.

Farmasötik Şekli

Losyon

Formülü

Bir gram losyonda 1 mg mometazon furoat bulunur.

İlaç Etkileşmeleri

Kontraendikasyonlar

Preparatın bileşimindeki maddelere aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Hastalıklı deri bölgesine günde bir defa birkaç damla Momecon Losyon damlatılır ve deriden emilinceye kadar hafifçe ovulur. Etkili ve ekonomik kullanım için şişenin ağzı hastalıklı bölgeye yaklaştırılarak az miktarda losyon uygulanır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Momecon pomat %0.1, 30 gramlık ambalajlarda

Saklama Koşulları

25°C’ in altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 ml’lik ambalajlarda.

Uyarılar/Önlemler

Genel   Yalnız dermatolojik kullanım içindir. Göze Uygulanmaz.   Güçlü topikal kortikosteroidlerin sistemik absorpsiyonu bazı hastalarda geriye dönüşümlü olarak, hipotalamus-hipofiz-sürrenal ekseninin baskılanmasına, Cushing sendromu belirtilerine, hiperglisemi ve glikozüriye yol açabilir.   Güçlü steroid kullanımı, geniş alanlara uygulama, uzun süreli kullanım, epidermis bütünlüğünün bozulmuş olduğu bölgelere uygulama ve kapalı pansuman tekniği ile kullanım, sistemik absorbsiyonu arttıran etkenler arasında sayılabilir.    İlacın uygulanması bırakıldıktan sonra hipotalamus-hipofiz-sürrenal ekseninin fonksiyonu hızla düzelir. Seyrek olarak steroid kullanımının kesilmesine bağlı belirtiler görülebilir. Böyle durumlarda sistemik yoldan kortikosteroid yerine koyma tedavisi yapılmalıdır.   Çocuklarda topikal kortikosteroidler nispeten daha yüksek miktarlarda absorbe edildiğinden, bunlarda sistemik toksisite belirtileri daha sık görülebilir.   Uygulama sırasında deri tahrişinin görüldüğü durumlarda ilaca son verilmelidir.   Deri enfeksiyonunun oluştuğu durumlarda, tedaviye antifungal veya antibakteriyel bir ilaç katılmalı, hızlı iyileşme görülmezse, enfeksiyon denetim altına alınıncaya kadar kortikosteroid kullanımına son verilmelidir.   Hastaların Bilmesi Gereken Hususlar Bu ilaç deri hastalıklarında dıştan kullanım için geliştirilmiştir. Göze temas ettirilmemelidir. Doktorun önerdiği hastalık dışında başka hastalık için kullanılmamalıdır. Doktor önermediği takdirde, tedavi edilen deri bölgesinin sargı ile ya da başka herhangi bir pansumanla kapatılmaması gerekir. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktora danışılmalıdır. Çocuklarda pişik tedavisi yapılırken, o bölgedeki çocuk bezlerinin gevşek olmasına dikkat edilmeli, plastik iç çamaşırları kullanılmamalıdır. Gebelikte Kullanım   Hamilelik kategorisi: C’dir.   Tıbbi gereklilik dışında hamilelerde kullanılmamalıdır.   Hamile kadınlarda yöresel uygulanan kortikosteroidlerin teratojenik etkilerini gösteren çalışmalar yoktur. Bu nedenle hamilelik sırasında bu tür ilaçlar, yarar ve riskleri dikkate alınarak kullanılmalıdır. Hamilelik sırasındaki uygulama geniş yüzeyler üzerinde olmamalı ve uzun tedavi sürelerini kapsamamalıdır.   Emzirme Sırasında Kullanım   Yöresel olarak uygulanan kortikosteroidlerin anne sütüne geçecek miktarlarda, sistemik yoldan absorbe edildiklerini gösteren kanıtlar yoktur. Sistemik yoldan verilen kortikosteroidler ise bebeklere zararlı olmayacak kadar anne sütüne geçerler. Bu nedenle ilacın anne üzerindeki yararları dikkate alınarak, emzirme sırasında ilacı ya da emzirmeyi kesme kararı alınmalıdır.   Çocuklarda Kullanım   Çocuklarda vücut ağırlıklarına oranla deri yüzeyi erişkinlerden daha büyüktür. Bu nedenle, çocuklar topikal kortikosteroidlerin sistemik etkilerine daha duyarlıdırlar.   Topikal kortikosteroid kullanımı çocuklarda etkili tedavi sonuçlarını sağlayacak en düşük miktarlarda yapılmalıdır. Sürekli kortikosteroid tedavisi büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Toplam 319 hastanın dahil edildiği kontrollü klinik çalışmalarda, mometazona bağlı yan etkilerin sıklığı %1,6 olarak bulunmuştur. Yanma, kaşıntı ve cilt atrofisi bildirilmiştir. Ayrıca ilacın kullanımına bağlı rosasea gelişimi rapor edilmiştir.   2 ile 12 yaş arasındaki toplam 74 pediatrik hastanın dahil edildiği klinik çalışmalarda yan etki sıklığı yaklaşık olarak %7 bulunmuştur. Batma, kaşıntı ve furonküloz görülmüştür.   6 ay ile 2 yaş arasındaki 182 pediatrik hastanın dahil edildiği klinik çalışmalarda, aşağıdaki yan etiler olasılıkla mometazon tedavisi ile ilişkili olarak değerlendirilmiştir:   Glukokortikoid seviyesinde azalma, parestezi, folikülit, monoliyazis, bakteriyel enfeksiyon, ciltte depigmentasyon.   Başka bir klinik çalışmaya dahil edilen 97 hastada aşağıdaki cilt atrofisi bulguları kaydedilmiştir:   Parlaklık, telanjiektazi, esneklik kaybı, normal cilt çizgilerinin kaybı, incelme ve morarma. Bu çalışmada stria bildirilmemiştir. Aşağıdaki lokal yan etkiler topikal kortikosteroidlerin kullanımına bağlı olarak nadiren rapor edilmiştir ancak kapatma tedavisi uygulandığında daha sık ortaya çıkabilir: (yan etkiler azalan sıklığa göre sıralanmıştır) irritasyon, kuruluk, folikülit, hipertrikoz, akneiform döküntüler, hipopigmentasyon, perioral dermatit, alerjik kontakt dermatit, sekonder enfeksiyon, stria ve miliarya. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window