İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması OSTRAM
Birim Miktarı 10
ATC Kodu A12AA04
ATC Açıklaması Kalsiyum karbonat
NFC Kodu AH
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Efervesan Tabletler
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 5 TL (1 Mart 2012)
Önceki Satış Fiyatı 5 TL (29 Aralık 2009)
Barkodu
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !

İlaç Etken Maddeleri

  • kalsiyum karbonat (1000 mg)

İlaç Prospektüsü

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

28 tablet içeren Al-Al blister stripte, hasta kullanma talimatı ile birlikte kutuda sunulmaktadır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilere yönelik bir çalışma yapılmamıştır. Olanzapin somnolans ve baş dönmesine neden olabileceğinden, hastalar motorlu araçlar da dahil makine kullanımı sırasında dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdırlar.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

OLFREX EASYTAB 10 mg ağızda dağılan tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Her ağızda dağılan tablet 10 mg olanzapin içerir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Geçerli değil.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Etkin madde ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda ve dar açılı glokom riski taşıdığı bilinen hastalarda kontrendikedir.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

OLFREX EASYTAB 10 mg ağızda dağılan tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

24 ay

Etkin Maddeler

237/51

Farmakodinamik Özellikler

Pharmaburst C1, kollidon CL (krospovidon), L-hidroksipropil selüloz LH 11, kollidon CL-F, aspartam, sarı demiroksit, kremalı vanilya aroması, magnezyum stearat

Doz Aşımı

Oroheks Plus Oral Sprey; yanlışlıkla içilirse semptomatik tedavi yapılmalıdır. Belirli bir antidotu yoktur.

Endikasyonlar

Anjin, farenjit, larenjit ve tonsillitte uygun antibakteriyel tedaviye yardımcı olarak, Kemoterapi, radyoterapi veya bazı diğer fiziksel sebeplere (trakeal intübasyon gibi) bağlı ağız boşluğu mukozitlerinde, Aftöz ülserler, glossit, Ağız cerrahisi sonrası ve periodontal prosedürleri içeren ağrılı ağız ve boğaz durumlarının geçici olarak rahatlatılmasında, Gingivit tedavisi ve önlenmesinde, Ağız içi enfeksiyonlarının tedavisinde, Oral komplikasyonların iyileştirilmesinde, Oral mukoza enflamasyonlarının (stomatit), tedavisinde, Dental plakların oluşmasını önlemede profilaktik olarak, Paradental hastalıklar, aşırı zorlanmaya bağlı paradentozlar, Yardımcı tedavi olarak konservatif diş tedavileri ve diş çekimlerinde, Ağız hijyeninin sağlanması amacıyla kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Benzidamin yapı olarak steroid grubuyla ilişkili olmayan bir antienflamatuar analjezik ajandır. Benzidamin baz oluşu açısından diğer non-steroidal antienflamatuar ajanlardan farklıdır.   Topikal tedavide kullanılan konsantrasyonlarda benzidamin lokal anestezik etki göstermektedir. Benzidamin’in analjezik aktivitesi, deneysel inflamasyon içeren modellerde non-inflamatuar ağrıya kıyasla daha çok bildirilmiştir.   Klorheksidin bir biguanid antiseptiktir ve genel oral hijyene ara verildiği zaman plak ve gingivit gelişimini azaltmaya yardımcı olur. Diş minesi hidroksiapatiti, diş yüzeyi, bakteri ve tükürük proteinleri içeren oral yapılara affinitesiyle güçlü bir yapısı vardır. Klorheksidin dental plak depozisyonunu ve beraberinde gingivada kırmızılık, şişlik veya kanamayla karakterize gingiviti azaltır. Aft ülserlerinin oluşma sıklığını azaltır ve periodontal cerrahi sonrasında iyileşme oranını artırır.   Benzidamin’in antienflamatuar etki mekanizması adrenal aksis salgılanmasıyla ilişkili değildir. Diğer non-steroidal antienflamatuar ajanlar gibi benzidamin belirli koşullarda prostaglandin biyosentezini inhibe eder. Fakat bu özelliği tam olarak açıklanmamıştır. Selüler membranlar üzerindeki stabilize edici etkileri, etki mekanizmasına bağlanabilir.   İlacın topikal uygulanmasından sonra, klorheksidin uzatılmış bakteriostatik etkisinin arkasından bakterisid etki gösterir. Klorheksidin Gram(+), Gram(-) bakteriler, maya ve bazı mantar türleri gibi mikroorganizmaların çoğuna etkilidir. Klorheksidin geciktirilmiş yüzey etkisiyle bakteriyel üremeyi geciktirir. Mikrobiyal hücre duvarlarına adsorbe olarak membran sızıntısına sebep olur.

Farmakokinetik Özellikler

Oroheks Plus Oral Spreyin topikal uygulanmasını takiben benzidamin HCl’nin antienflamatuar ve lokal anestezik etkilerini göstereceği inflamasyonlu lokal mukozaya kolaylıkla absorbe olur. Uygulanan klorheksidin glukonatın yaklaşık %30’u oral kavitede kalır ve 24 saat boyunca oral sıvılara yavaşça salınır.

Farmasötik Şekli

Sprey

Formülü

30 ml’de etken madde olarak; % 0.15 benzidamin HCl ve % 0.12 klorheksidin glukonat içerir. Yardımcı maddeler olarak; sakkarin, etanol ve nane esansı içermektedir. Her püskürtme, 0.13 ml’dir ve 0.156 mg klorheksidin glukonat ve 0.195 mg benzidamin hidroklorür içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Klorheksidin Klorheksidin tuzları sabun ve diğer anyonik bileşiklerle geçimsizdir. Klorheksidin tuzları katyonik ve noniyonik yüzey aktif maddelerle geçimlidir, ancak yüksek konsantrasyonlarda beraber kullanıldıklarında miseller bağlanma sebebi ile klorheksidinin aktivitesi azalabilir. Setrimid ve lissapol NX gibi sürfaktanlarla ise çözünürlükleri arttırılabilir. Arap zamkı, sodyum aljinat, sodyum karboksimetilselüloz gibi anyonik polielektrolitlerle, nişasta ve kitre zamkı ile geçimsizdir, aynı zamanda bu maddelerle etkileri de azalır. Brillant green, kloramfenikol, bakır sülfat, floressein sodyum, formaldehit, gümüş nitrat, çinko sülfat gibi maddelerle de geçimsizdir. Sert sularla seyreltildiğinde Ca ve Mg katyonları ile etkileştiğinden çözünmeyen tuzlar halinde çökebilir. Benzoatlarla, bikarbonatlarla, karbonatlarla, boratlarla, nitratlarla, fosfatlarla, sülfatlarla bir araya gelen klorheksidin tuzlarının çözeltileri %0.05’ten daha derişikse çözünürlüğü daha az tuzlar oluşturacağından çökelirler. Setrimid bu tuzların çözünürlüklerini arttırdığından setrimid ile kombine edildiğinde bu çökelmeler olmaz. Klorheksidin glukonat, setrimid ve benzalkonyum klorürle geçimlidir. Bunlar bakterisit etkisini sinerjik olarak arttırırlar. Setrimid sert sularla klorheksidinin çökmesini önler. Klorheksidin glukonat hariç, klorheksidin ve tuzları alkolde suya göre daha iyi çözünür. Klorheksidin glukonat çözeltisi alkol üzerine ilave edildiğinde çökebilir. Formülasyonda %7 oranında alkol bulunması çözeltiyi gram (-) mikroorganizmalara karşı daha etkin kılar. Selülozik filtrelerden süzülürken adsorbe olabilirler.   Benzidaminle herhangi bir ilaç etkileşmesi bildirilmemiştir.

Kontraendikasyonlar

Benzidamin ve klorheksidine bilinen hipersensitivitesi olan hastalarda kullanımı kontrendikedir. Formülasyon içindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmaz. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Oroheks Plus Oral Sprey seyreltilmeden kullanılır. Kullanımdan sonra ağızdan atılır.   Yetişkin dozu : Sprey direkt olarak boğaza / inflamasyonlu alana uygulamada, genel doz 5 – 10 püskürtmedir. Gerekirse, her 1/ – 3 saatte bir uygulama tekrarlanır. Oroheks Plus Oral Spreydeki klorheksidin tedavi süresince plak ve gingivit’te azalma yapar. Oral hijyen prosedürlerine alternatif olarak kullanılıyorsa Oroheks Plus Oral Sprey en az 1 dakika ağızda tutulmalıdır. Oroheks Plus Oral Spreydeki klorheksidinin sebep olduğu renklenmeyi en aza indirmek için kullanımadan önce dişleri fırçalamak uygundur.   Çocuklarda kullanımı (6 – 12 yaş) :  Sprey direkt olarak boğaza / inflamasyonlu alana uygulanır. Genel doz 5 püskürtmedir. Gerekirse her 1/ – 3 saatte bir tekrarlanır.   Kullanma talimatı :  İlk kullanımda düzenli bir püskürtme elde edilinceye kadar pompalama düğmesine birkaç kez basın. Ağzınızı iyice açın ve oral aplikatörü ağzınıza sokarak ağız boşluğunuza sıkınız. Bu işlemi en az 4 defa değişik bölgelere tekrarlayınız. Kullanımdan sonra, şişeyi kutusuna yerleştirip dik duracak şekilde saklayınız.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

TRİPHARMA İLAÇ VE TİC. AŞ. Zincirlikuyu / İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

17.11.2004 – 204/91

Saklama Koşulları

25 0C’ nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalı ve ışıktan korunmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

30 ml’lik oral aplikatörlü kahverengi cam şişelerde.

Uyarılar/Önlemler

Haricen kullanılır. Klinik verilerin yetersizliği nedeniyle Oroheks Plus Oral Sprey’in; 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı tavsiye edilmez. Yalnızca ağız içinde kullanılır, gözler ve kulaklar ile temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır. Ağız içinde, dil ve diş üzerinde geri dönüşümlü renk değişikliği yapabilir. Oroheks Plus Oral Sprey yutulmamalı ve tükürmek suretiyle ağızdan uzaklaştırılmalıdır. Seyreltilmeden kullanılır. Boğaz ağrısı bakteriyel enfeksiyonla oluşmuş veya enfeksiyonla birlikte görülüyorsa Oroheks Plus Oral Sprey kullanımına ilave olarak antibakteriyel tedavi düşünülebilir. Bozulmuş renal fonksiyon  Absorbe edilen benzidamin ve metabolitleri idrarla atıldığı için şiddetli renal bozukluğu olan hastalarda sistemik etki olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bozulmuş karaciğer fonksiyonu  Absorbe edilen benzidamin yüksek oranda karaciğerde metabolize olduğu için şiddetli hepatik bozukluğu olan hastalarda sistemik etki olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.   DOKTORA DANIŞMADAN KULLANMAYINIZ.    Gebelik ve Laktasyon Döneminde Kullanımı :    Gebelik kategorisi C’dir.  Klorheksidin ve benzidamin’in gebelikte kullanımına ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Kombinasyonu oluşturan etken maddelerin bir arada güvenli kullanımı saptanmamıştır. Bu nedenle gebelik sırasında kullanımı kontrendikedir. Klorheksidin ve benzidamin’in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emziren annelerde kullanımı kontrendikedir.   Araç ve Taşıt Kullanımına Etkileri :  Yoktur.

Üretim Yeri

Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Hadımköy / İSTANBUL

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Oroheks Plus Oral Sprey genellikle iyi tolere edilir ve yan etkileri çok azdır. Kullanıma bağlı olarak herhangi bir ciddi yan etki gelişimi beklenmez.   Lokal yan etkiler:  Genellikle en çok rapor edilen yan etki oral hissizliktir. Ara sıra ağızda yanma ve batma hissi rapor edilmiştir. Lokal kuruluk veya susuzluk, sızlama, ağızda serinlik hissi ve tat almada değişiklik, dişlerde ve diğer oral yüzeylerde lekelenme kalkulus formasyonunda artış gibi diğer yan etkiler genellikle daha azdır. Diş lekelenmesi zararsızdır ve uygulamadan önce dişlerin fırçalanmasıyla en aza indirilebilir.   Sistemik yan etkiler:  Genellikle görülmez ve ciddi değildir. Bunlar bulantı, kusma, öğürme ve gastrointestinal hastalıklar, baş dönmesi, baş ağrısı ve uyuşukluktur.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ. 

Doz Aşımı

Kalsiyum’un oral yoldan efervesan tabletler halinde alınmasında doz aşımı bildirilmemiştir. Ancak böyle bir durumda gastrointestinal yan etkilerin ortaya çıkması beklenebilir. Aşırı dozda D vitamini tedavisi altındaki hastalar dışında hiperkalsemi oluşmaz.

Endikasyonlar

Kalsiyum eksikliğinin önlenmesi ve tedavisinde özellikle emzirme ve hamilelik dönemleri ile çocuklarda büyüme ve gelişme dönemlerinde artan kalsiyum gereksiniminin karşılanmasında Değişik kaynaklı osteoporozlarda (postmenapozal, yaşlılık, kortikosteroid kullanımına bağlı gastrektomi veya aşırı hareketsizlik sonucu) sıklıkla tamamlayıcı tedavi ile kombine olarak ve pre- ve postmenapozal kemik demineralizasyonunun önlenmesinde Raşitizm ve osteomalazi tedavisinde Kronik hipoparatirodizmde Riketsiya, latent veya gizli tetani (akut durumlarda enjektabl kalsiyum kullanılmalıdır)

Farmakodinamik Özellikler

Kalsiyum, vücutta elektrolit dengesinin sağlanması ve çeşitli düzenleyici mekanizmaların fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için gerekli bir esansiyel mineraldir. Kalsiyum özellikle sinir sistemi, kaslar ve iskelet sistemi, hücre zarı ve kapiller damar geçirgenliğinde  rol oynayan bir mineral olması nedeniyle normal vücut fonksiyonları için özel öneme sahiptir. Ayrıca nörotransmitter salıverilmesi, çeşitli enzimatik reaksiyonların gerçekleşebilmesinde, kalp kası, düz veya çizgili kasların kasılmasında etkin işlevi vardır. Kalsiyum preparatlarının aktivitesi içerdikleri elementel kalsiyum miktarı ile orantılıdır. Kalsiyum tuzları içerisinde en fazla kalsiyum içeriği, kalsiyum karbonatta bulunmaktadır.   Kalsiyum tuzu Kalsiyum (mg/gram) Kalsiyum (mEq/gram) Kalsiyum (%) Kalsiyum asetat 253 12.2 25.3 Kalsiyum karbonat 400 20 40 Kalsiyum klorür 272 13.6 27.2 Kalsiyum sitrat 211 10.5 21.1 Kalsiyum glubionat 65 3.2 6.5 Kalsiyum gluseptat 82 4.1 8.2 Kalsiyum glukonat 90 4.5 9 Kalsiyum laktat 130 6.5 13 Kalsiyum fosfat dibazik 230 11.5 23 Kalsiyum fosfat tribazik 380 19 38   Kalsiyum için gerekli günlük kullanım dozu yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Günlük maksimum kullanım dozu ise yenidoğanlar hariç 2500 mg’dır. Kalsiyum için literatürlerde toksik doz kayıtlı değildir. 3 yaşından büyük çocuklarda, erişkinlerde, yaşlılarda, hamilelerde ve emzirenlerde Ostram 500 mg Efervesan Tablet’den, günde 2 tablet alınarak günlük kalsiyum gereksinimi karşılanabilir. 3 yaşından küçük çocuklarda günlük kalsiyum gereksinimi, 1 tablet veya yaş grubuna bağlı olarak ½ tablet kullanılmasıyla karşılanabilir.   Yaş grubu Günlük önerilen miktarı (mg/gün) Günlük maksimum  miktarı (mg/gün) Yenidoğanlar     0-6 ay 210 400 7-12 ay 270

Farmakokinetik Özellikler

Oral yoldan alınan kalsiyumun emilebilmesi için mutlaka iyonize formda olması gerekmektedir. Bu nedenle de emilimin kolaylaştırılması için suda erir ve iyonize olabilir tuz formlarından biri şeklinde (örn. kalsiyum karbonat) alınmalıdır. Bu halde alındığında mide-barsak kanalından tamamına yakını emilir. Emilimi izleyen dönemde hızla ekstasellüler sıvıya ve buradan da bütün dokulara yayılır. Kalsiyum temelde feçes ve idrar yoluyla atılmaktadır.

Farmasötik Şekli

Efervesan Tablet

Formülü

Her bir efervesan tablet; 1000 mg elementel kalsiyuma eşdeğer 2500 mg kalsiyum karbonat ve diğer maddeler sodyum sakkarin, sitrik asit anhidr, aspartam ve limon aroması içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Kalsiyum; tetrasiklin, siprofloksasin, norfloksasin gibi oral antibiyotiklerin yanısıra, atenolol (ve potansiyel olarak diğer b-blokörler), demir, kinolon grubu antibiyotikler, alendronat, çinko ve sodyum florürlü preparatların emilimini azaltacağı için bu preparatlar ile Ostram kullanımı arasında en az iki saatlik bir ara olmalıdır. Ayrıca kalsiyum kanal blokörlerinin etkilerini azaltabilir. Kalsiyum kardiyak glikozidlerle sinerjik etki gösterdiği için yüksek oranda kalsiyum alınması kardiyak aritmi riskini artırabilir. Vitamin D, kalsiyumun absorbsiyonunu artırırken, yüksek oranda kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri de kalsiyumun absorbsiyonunu azaltır. Tiazid türevi diüretikler ile yüksek doz kalsiyum kullanımı süt-alkali sendromuna ve hiperkalsemiye yol açabilir. Kalsiyum tuzları T4 emilimini azaltabilir bu nedenle levotiroksin alımı ile kalsiyum alımı arasında en az dört saatlik bir ara olmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Kalsiyuma aşırı duyarlılık, hiperparatiroidizm, D vitamininin aşırı dozda alımı, akciğer ve göğüs karsinomaları, hipernefroma, plazmasitoma gibi tümörler ve kemik metastazları ve renal yetmezlikte kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Ostram efervesan tabletler bir bardak suda eritilerek uygulanırlar. Tedavi amaçlı, replasmana yönelik kalsiyum erişkinlerde, hamilelerde, emziren annelerde ve 3 yaşından büyük çocuklarda günde 1000 mg (1 tablet) dozunda kullanılır. Bu doz günlük kalsiyum gereksiniminin yaklaşık % 70’idir. 3 yaşından küçük çocuklarda ise önerilen günlük kalsiyum dozu 500 mg’(1/2 tablet)dır. Ağır kalsiyum eksikliği vakalarında günde iki kez 1000 mg (2 tablet) dozunda kullanılmalıdır. Hamilelerde doktor tavsiyesine göre günde maksimum 2500 mg’a kadar (2.5 tablet) güvenle kullanılabilmektedir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ostram 500 mg 10 ve 20 Efervesan Tablet

Ruhsat Sahibi

Merck İlaç, Ecza ve Kimya Tic. A.Ş. Kayışdağı cad. Kar Plaza, Kat: 7 34752 İçerenköy / – İSTANBUL

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

15.11.2002-113/30

Saklama Koşulları

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru yerde saklayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

10 ve 20 efervesan tablet, polipropilen tüpte ve kutuda.

Uyarılar/Önlemler

Oral yoldan kullanılan kalsiyum tuzları gastrointestinal sistemde tahrişe yol açabilir. Ayrıca seyrek olarak konstipasyona yol açabilir. Bu nedenle hastalar uyarılmalıdır. Hiperkalsürili hastalarda; böbrek fonksiyonu bozukluğu ya da üriner taş olgusu geçmişi bulunanlarda idrarda kalsiyum itrahı sürekli izlenmelidir. Gerektiğinde doz azaltılmalı ya da tedavi sonlandırılmalıdır. Üriner sistemde taş oluşumuna eğilimli hastalarda bol miktarda sıvı alınması önerilmektedir. Kalsiyum tedavisi süresinde hekim kontrolü ve onayı olmaksızın yüksek doz D vitamini alınmasından kaçınmak gerekir. Ostram, aspartam içerdiğinden fenilketonürili hastalarda uygulanmamalıdır. Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı Hamilelik kategorisi C Hamilelerde doktor tavsiyesine göre kullanılabilmektedir.

Üretim Yeri

Losan Pharma GmbH Otto Hahn Strasse 13 79395 Neuenburg / ALMANYA

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Nadir olarak şişkinlik, kabızlık veya diyare gibi gastrointestinal yan etkiler görülebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window