İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması SEFSIDAL
Birim Miktarı 20
ATC Kodu J01DD13
ATC Açıklaması Sefpodoksim
NFC Kodu BC
NFC Açıklaması Ağızdan Katı Film Kaplı Tabletler
Kamu Kodu A12407
Orijinal / Jenerik Türü Jenerik
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 68,22 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 60,87 TL (17 Ekim 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 21,95 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E443A
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Doz Aşımı
    2. Endikasyonlar
    3. Farmakodinamik Özellikler
    4. Farmakokinetik Özellikler
    5. Farmasötik Şekli
    6. Formülü
    7. İlaç Etkileşmeleri
    8. Kontraendikasyonlar
    9. Kullanım Şekli Ve Dozu
    10. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    11. Saklama Koşulları
    12. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    13. Uyarılar/Önlemler
    14. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    15. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    16. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    17. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    18. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    19. İlaç Nasıl Kullanılır
    20. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    21. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    22. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    23. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    24. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    25. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    26. Etkin Maddeler
    27. Farmakodinamik Özellikler
    28. Farmakokinetik Özellikler
    29. Farmasötik Form
    30. Gebelik Ve Laktasyon
    31. Geçimsizlikler
    32. Doz Aşımı
    33. Endikasyonlar
    34. Farmakodinamik Özellikler
    35. Farmakokinetik Özellikler
    36. Farmasötik Şekli
    37. Formülü
    38. İlaç Etkileşmeleri
    39. Kontraendikasyonlar
    40. Kullanım Şekli Ve Dozu
    41. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    42. Saklama Koşulları
    43. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    44. Uyarılar/Önlemler
    45. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    46. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    47. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    48. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    49. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    50. İlaç Nasıl Kullanılır
    51. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    52. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    53. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    54. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    55. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    56. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    57. Etkin Maddeler

İlaç Etken Maddeleri

  • sefpodoksim proksetil (200 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Kaza ile veya yanlışlıkla yüksek dozda alındığında beta laktamların BOS sıvısına yüksek oranlarda ulaşması nedeniyle nörolojik yan etkiler ortaya çıkabilir. Ampisilin ve sulbaktam vücuttan hemodializ ile uzaklaştırılabilir.

Endikasyonlar

Duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu sinüzit, otitis media, epiglottit, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, bakteriyel pnömoniler, idrar yolları enfeksiyonları ve piyelonefrit; peritonit, kolesistit, endometrit ve pelvik sellülit gibi intraabdominal enfeksiyonlar; bakteriyel septisemi, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, kemik ve eklem enfeksiyonları ve gonokok enfeksiyonlarında endikedir.   Abdominal veya pelvik cerrahi müdahale yapılan periton kontaminasyonu ihtimali olan hastalarda post operatif yara enfeksiyonu insidansını azaltmak üzere preoperatif olarak da kullanılabilir. Post operatif sepsisi azaltmak amacıyla doğum veya sezaryen sonrası da profilaktik olarak kullanılabilir.

Farmakodinamik Özellikler

Ampisilin, birçok gram pozitif ve gram negatif aerob ve anaerob bakterilere karşı geniş spektrumlu bir bakterisid aktiviteye sahiptir. Ancak ampisilin beta laktamazlar tarafından parçalandığından aktivite spektrumu bu enzimleri üreten organizmaları kapsamamaktadır.   Penisilinlere ve sefalosporinlere dirençli mikroorganizmalar tarafından üretilen beta laktamazların sulbaktam tarafından irreversibl olarak inhibe edildiği biyokimyasal çalışmalarla kanıtlanmıştır. Her ne kadar sulbaktam, Neisseriaceae dışındaki organizmalara karşı önemli bir antibakteriyel aktivite göstermemekte ise de, çalışılan bütün mikroorganizmalar, sulbaktamın beta laktamaz üreten suşlarına karşı da ampisilinin aktivite göstermesini sağladığı kanıtlamıştır. Sulbaktamın formülasyonda yer alması, ampisilinin spektrumunu, ampisiline ve diğer beta laktam antibiyotiklere dirençli birçok bakteriyi de içine alarak genişletmektedir. Yani SULCİD, geniş spektrumlu bir antibiyotiğin özelliklerine ve bir beta laktamaz inhibitöre sahiptir.   Mikrobiyolojisi   İn vitro çalışmalarda ampisilin + sulbaktam kombinasyonu aşağıdaki organizmalar üzerine etkilidir: Gram pozitif bakteriler: Beta-laktamaz üreten ve üretmeyen Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus saprophyticus; Streptococcus faecalis (Enterococcus), Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus viridans. Gram negatif bakteriler: Beta-laktamaz üreten ve üretmeyen Haemophilus influenzae, Branhamella catarrhalis (Moraxella catarrhalis), Escherichia coli, Proteus mirabilis, Neisseria gonorrhoeae, N. meningitidis; Klebsiella türleri, Proteus vulgaris, Providencia rettgeri, P. stuartii ve Morganella morganii. Anaerob bakteriler: Clostridium türleri, Peptococcus türleri, Peptostreptococcus türleri, Bacteroides fragilis dahil Bacteroides türleri.

Farmakokinetik Özellikler

Ampisilin/sulbaktam insanlarda hemen hemen bütün vücut sıvı ve dokularına süratle difüze olur. Her iki maddenin de yarı ömürleri takriben 1 saattir. 15 dakikalık intravenöz infüzyondan hemen sonra ampisilin ve sulbaktam pik serum konsantrasyonlarına ulaşılmaktadır. Sulbaktamla kombine ampisilinin sağladığı ampisilin serum seviyesi eşdeğer miktardaki ampisilinin tek başına uygulanması ile elde edilene benzerdir. 2 g ampisilin + 1 g sulbaktamın intravenöz tatbikinden sonra 109 – 150 mcg / mL’lik ampisilin ve 48 – 88 mcg / mL sulbaktam; ve 1 g ampisilin + 0.5 g sulbaktamın intravenöz uygulamasından sonra 40 – 71 mcg / mL ampisilin ve 21 – 40 mcg / mL sulbaktam pik serum seviyelerine ulaşılmaktadır. 1 g ampisilin + 0.5 g sulbaktamın intramüsküler enjeksiyonundan sonra 8 – 37 mcg / mL ampisilin ve 6-24 mcg / mL sulbaktam pik serum seviyeleri elde edilebilmektedir. Ampisilin ve sulbaktamın yaklaşık % 75 – 85 kadarı, normal renal fonksiyonu olan kişilere uygulamadan sonraki ilk 8 saat sırasında idrarla değişmemiş olarak atılmaktadır.   Renal fonksiyon yetmezliği olan hastalarda ampisilin ve sulbaktamın eliminasyon kinetiği benzer şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle renal fonksiyon derecesine bakmaksızın birinin diğerine oranı sabit kalmaktadır. Böyle hastalarda doz aralıklarının uzatılması gerekmektedir.   İntravenöz uygulamadan sonra menenjler iltihaplı iken ampisilin ve sulbaktam beyin-omurilik sıvısına geçmektedir.

Farmasötik Şekli

FLAKON

Formülü

Her bir flakon 0.25 g ampisiline eşdeğer ampisilin sodyum ve 0.125 g sulbaktama eşdeğer sulbaktam sodyum içerir. Her bir ampul (çözücü): Enjeksiyonluk su 1 mL.

İlaç Etkileşmeleri

Ampisilin ve allopurinolun birlikte kullanımı, hastalarda deri döküntüsü insidansını yalnız ampisilin alan hastalara göre, önemli derecede artırır. Ampisilin, aminoglikozitler ile geçimsizdir ve bu nedenle aynı kap içinde karıştırılmamalıdır. Dekstroz ve diğer karbonhidratları ihtiva eden solüsyonlarda ampisilin daha az stabildir. Kan ürünleri veya protein hidrolizatları ile karıştırılmamalıdır.

Kontraendikasyonlar

Özgeçmişinde herhangi bir penisiline duyarlık gösteren kişilerde bu bileşimin kullanılması kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Parenteral ampisilin sodyum/ sulbaktam sodyum, intravenöz ve intramüsküler yollarla uygulanabilir.   İntravenöz terapi, antibiyotiğin enjeksiyon yerine etkili seviyelerde acilen ulaşmasını gerektiren ciddi enfeksiyonlarda tavsiye edilmektedir.   İntravenöz uygulama için doz, enjeksiyonluk su ile çözündürmeyi takiben en az 10-15 dakika süreli yavaş enjeksiyonla veya 50-100 mL hacimlerde uygun bir dilüent kullanılarak dilüe edildikten sonra 15 – 30 dakika süreyle intravenöz infüzyonla verilebilir.   İntramüsküler uygulama derin enjeksiyonla yapılmalıdır. Çözücü olarak enjeksiyonluk su kullanılması halinde enjeksiyon yerinde oluşabilecek ağrıyı önlemek amacıyla % 0.5 lidokain enjektabl solüsyonu da kullanılabilir.   İntravenöz enjeksiyon veya infüzyon için flakon içeriğinin çözücü içinde çözündürülmesini takiben enjeksiyonluk suda, intramüsküler uygulama için flakon içeriği çözücü ile çözündürüldükten en fazla 1 saat içinde enjekte edilmelidir.   Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;   Erişkin dozu: Genellikle 6 ila 8 saatte bir toplam 1.5 g (1 g ampisilin + 0.5 g sulbaktam) veya toplam 3 g (2 g ampisilin + 1 g sulbaktam)’dır. Günlük toplam sulbaktam dozu 4 g’ı aşmamalıdır.   Çocuklar, bebekler ve yeni doğmuşlarda genel olarak doz: 150 mg/kg/gündür. Bu toplam doz 100 mg/kg ampisilin ve 50 mg/kg sulbaktama tekabül eder. Ampisilin mutad uygulamasına uygun olarak yeni doğmuş bebeklerde doz 12 saat ara ile uygulanmalıdır. Tedavi, genellikle ateş düştükten 48 saat sonraya veya anormal belirtiler kaybolana kadar devam ettirilir. Tedavi normal olarak 5 ila 14 gün uygulanır. Hastalığın ciddi olduğu durumlarda tedavi süresi uzatılabilir.   Operasyonlardan önce profilaktik amaçla SULCİD dozu, anestezi başlangıcında toplam 1.5-3.0 g (1 veya 2 flakon SULCİD 1 g)’dır. Gereğinde doz 6-8 saat ara ile tekrarlanabilir. Profilaktik amaçlı uygulama 24 saati geçmemelidir.   Böbrek fonksiyonu bozulmuş olan hastalarda tavsiye edilen dozlar:         Kreatinin Klerensi          (ml/dk/1.73 m2)         Tavsiye edilen toplam doz (ampisilin + sulbaktam)               ≥ 30                                  1.5 – 3.0 g       6-8 saat ara ile             15-29                                  1.5 – 3.0 g        12 saat ara ile               5-14                                  1.5 – 3.0 g        24 saat ara ile Sodyum kısıtlaması gereken hastalarda her toplam 1.5 g dozun (1 g ampisilin + 0.5 g sulbaktam) 115 mg (5 mEq) sodyum ihtiva ettiği dikkate alınmalıdır.   İzotonik sodyum klorür, Sodyum Laktat ve Ringer Laktat solüsyonlarında etken maddelerin dayanıklılığı oda sıcaklığında 8 saattir. Dekstroz ihtiva eden solüsyonlarda bu süre 2 – 4 saate düşmektedir.  

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

SULCİD® 0.5 g IM / IV Enjektabl Toz İçeren Flakon SULCİD® 1 g IM / IV Enjektabl Toz İçeren Flakon SULCİD® 0.25 g IM Enjektabl Toz İçeren Flakon SULCİD® 0.5 g IM Enjektabl Toz İçeren Flakon SULCİD® 1 g IM Enjektabl Toz İçeren Flakon SULCİD® 375 mg Film Tablet SULCİD® Oral Süspansiyon için Kuru Toz 250 mg/ 5 mL, 70 mL SULCİD® Oral Süspansiyon için Kuru Toz 250 mg/ 5 mL, 40 mL

Saklama Koşulları

30°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Sulandırdıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

1 Flakon 0.25 g ampisilin + 0.125 g sulbaktam 1 Ampul (çözücü) enjeksiyonluk su 1 mL ve prospektüsü ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Penisilin tedavisi yapılan hastalarda ciddi, hatta bazen aşırı duyarlık (anafilaktik) reaksiyonları bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar daha ziyade geçmişinde penisilin ve/veya birçok allerjene aşırı hassasiyeti olan kişilerde meydana gelmektedir. Penisilin tedavisinden önce, geçmişinde penisilin, sefalosporin ve diğer allerjenlere duyarlık reaksiyonları olup olmadığı dikkatle soruşturulmalıdır. Eğer alerjik bir reaksiyon meydana gelirse ilaç kesilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır. Ciddi anaflaktik reaksiyonlar adrenalin ile acil tedavi gerektirir. Oksijen, intravenöz steroidler ve entübasyon dahil hava yollarına müdahale gerekli şekilde uygulanmalıdır.   Herhangi bir antibiyotik preparatında olduğu gibi, mantarlar dahil duyarlı olmayan organizmaların aşırı üreme belirtileri için devamlı gözlem gereklidir. Süperenfeksiyon olduğunda ilaç kesilmeli ve/veya uygun tedavi uygulanmalıdır. Yeni doğanlarda, özellikle prematüre bebeklerde organ-sistem disfonksiyonu kontrolu önerilir.   Hamilelerde Emziren annelerde kullanımı (Hamilelik kategorisi B) Hamilelikte kullanım emniyeti henüz tesbit edilmemiştir. Ampisilin ve sulbaktam süt ile düşük konsantrasyonlarda itrah edilmektedir. Bu nedenle süt veren anneye verilirken dikkatli olunmalıdır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Lokal: Tüm parenteral antibiyotiklerde olduğu gibi özellikle intramüsküler uygulamaya bağlı olan enjeksiyon yerindeki ağrı en sık rastlanan yan etkidir. Bu yan etki, intramüsküler uygulamada çözücü olarak % 0.5 lidokain enjektabl solüsyonu kullanmak suretiyle giderilebilir. Sistemik: Diyare ve vücutta kızarıklıklar görülebilir. Nadir olarak; kaşınma, bulantı, kusma, kandidiazis, halsizlik, baş ağrısı, göğüste ağrı, gaz şikayetleri, karında gerginlik hissi, glossit, idrar retansiyonu, disüri, ödem, yüzde terleme, eritem, üşüme hissi, boğazda sıkıntı, substernal ağrı ve epistaksise rastlanabilir. Laboratuvar bulgularında değişiklikler: AST (SGOT), ALT (SGPT), alkalin fosfataz, LDH, BUN, kreatinin değerlerinde yükselme, serum albumin ve total protein değerlerinde düşmelere neden olur. Ayrıca hemoglobin, hematokrit değerlerinde, eritrosit, lökosit ve nötrofil sayısında azalmaya; monosit ve basofil sayısında artmaya; lenfosit ve trombosit sayısında artma veya azalmaya neden olabilir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

SEFTECH 200 mg, 15 ve 20 film tablet şeklinde, alüminyum – alüminyum blister içerisinde ambalajlanmıştır

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Sersemlik hissi nedeniyle araç ya da makinelerin kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

SEFTECH 200 mg film tablet

İlaç Nasıl Kullanılır

Spesifik bir antidotu bulunmadığından doz aşımı durumunda semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Bazı sefalosporinlerde, esas olarak enjektabl olanlarda, özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda dozaşımında reversibl ensefalopati riski bildirilmiştir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

1 film tablet içinde 260.88 mg sefpodoksim proksetil bulunur (200 mg sefpodoksime eşdeğerdir).

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Bilinen bir geçimsizlik yoktur.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

20.04.2012

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Sefpodoksime ya da sefalosporinlere karşı aşırı duyarlılık.

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Ağızdan alınır

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Etkin Maddeler

SEFTECH 200 mg film tablet

Farmakodinamik Özellikler

20.04.2012

Farmakokinetik Özellikler

24 ay

Farmasötik Form

241/79

Gebelik Ve Laktasyon

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, kuru yerde ve ambalajında saklayınız.

Geçimsizlikler

Karboksimetilselüloz kalsiyum, çapraz bağlı karboksimetilselüloz sodyum, sodyum lauril sülfat, hidroksipropilselüloz, laktoz monohidrat, magnezyum stearat, opadry beyaz Y-1-7000 (hipromelloz, titanyum dioksit, polietilen glikol)

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Aşağıdaki olguların yol açtığı asidozun tedavisinde kullanılır. A.    Respiratuvar asidoza yol açan durumlarda: Solunum merkezi depresyonu ve solunum kaslarının parezisi Ventilasyonu kısıtlayan mekanik bozukluklar Alveol gaz değiş-tokuş alanının azalması (ventilasyon / perfüzyon oranının düşmesi) Solunum yollarında obstrüktif veya spastik daralma B.    Metabolik ve renal asidoza yol açan durumlarda: Diyetle alınan H +  yükünün itrah edilmemesi: a.     Tubulus hücrelerinde NH3 üretiminin azalması (böbrek yetmezliğindeki gibi). b.    H +  salgılanmasının azalması (distal renal tübüler asidoz ve hiperaldosteronizmdeki gibi) H +  yükünün artması veya HCO3‾ kaybının fazlalaşması (anyon açıklığında yükselme olur) a.     Ketoasidoz b.    Laktik asidoz c.     İlaçlar ve zehirler (Salisilatlar, amonyum klorür, etilen glikol, metanol, paraldehit, hiperalimentasyon sıvıları) Gastrointestinal HCO3‾ kaybının artması: a.     Diyare ve fistüller b.    Üreterosigmoidostomi, kolostomi, ilostomi yapılması c.     Kolestiramin ile tedavi Renal HCO3‾ kaybının artması: a.     Böbrek yetmezliği b.    Proksimal renal tübüler asidoz c.     Asetazolamid ve benzeri karbonik anhidraz inhibitörleri ile tedavi

Farmakodinamik Özellikler

Vücuttaki metabolizma olayları sonucu oluşan asit yapısındaki maddeler akciğerlerden ve böbreklerden (kabonik asit akciğerlerden, katı ve inorganik asitler böbreklerden) elimine edilir. Vücut sıvılarında bulunan tampon sistemleri sayesinde vücut sıvılarının pH’sı 7,35 – 7,45 arasındadır. Karbonik asit – sodyum bikarbonat sistemi plazma ve diğer vücut sıvılarındaki tampon sistemidir. Akciğerlerden CO2 atılmasının azalması (respiratuvar asidoz), metabolizma bozukluğu nedeni ile asit metabolitlerinin birikmesi (metabolik asidoz), böbreklerden hidrojen iyonu atılmasının azalması (renal asidoz) sonucu vücut sıvılarının pH’sı 7,35 sınırının altına iner ve asidoz oluşur.

Farmakokinetik Özellikler

Klinikte kullanıldığında sodyum bikarbonat karbondioksit üretimini geçici olarak yükseltebilir. İnfüzyon halinde vücuda verildiğinde vücutta bikarbonat yüklemesini artırabilir ve kalan kısım vücuttan karbondioksit olarak uzaklaştırılır. Böbreklerde bikarbonat glomeruladan süzülür ve tübüllerden büyük oranda geri emilir. Geri emilim plazma bikarbonat konsantrasyonlar 24 mmol/l’ye ulaşmadan geri emilim neredeyse tamamlanır. Kan pH’sının yükselmesi de elektrolit dengesini etkiler.                                                                                                  

Farmasötik Şekli

Ampul

Formülü

Bir Ampul:        Sodyum bikarbonat                          0,84 g                        Enjeksiyonluk su y.m.              10,00 mL içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Sodyum bikarbonat çözeltisi aşağıdaki preparatlarla karıştırıldığında çökelebilir: Kortikotropin, Hidromorfin HCl, insülin, Magnezyum Sülfatü, Metisilin Sodyum, Narkotik Tuzlar, Noradrenalin Tartarat Tuzları, Fenobarbital Sodyum, Prokain HCl ( enjeksiyonluk dekstroz içinde), Streptomisin Sülfat, Tetrasiklin HCl, Tiyopental Sodyum, Vankomisin HCl, Laktatlı Ringer Solüsyonu, Enjeksiyonluk Sodyum Laktat Ve Ringer Solüsyonu, Dobutamin, Dopamin Hcl, İsoproterenol HCl. Amfetamin, efedrin, psödoefedrin, flekainid, kinidin ve kinin sodyum bikarbonatın etkisi ve toksisitesini artırabilir. Lityum, klorpropamid ve salisilatlar sodyum bikarbonatın etkisini azaltabilir.

Kontraendikasyonlar

Metabolik ve respiratuvar alkalozda kullanılmamalıdır. Tıbbi zorunluluk olmadıkça hamilelerde kullanılmaz.

Kullanım Şekli Ve Dozu

İzotonik sodyum bikarbonat solüsyonu %1,3’lüktür. % 2,0 – % 8,4 oranında sodyum bikarbonat içeren hipertonik solüsyonlar genellikle doğrudan değil, diğer sıvıların içine katılarak i.v. infüzyonla kullanılabilirler; çökmeye neden olabileceği için kalsiyum ve magnezyum içeren solüsyonlarla karıştırılmamalıdır. % 0,15 – 0,30 sodyum bikarbonat ve % 0,3 – 0,4 sodyum klorür içeren kombine solüsyonlarla kullanılabilir. Asidozun, sodyum bikarbonat solüsyonu ile tedavisi sırasında plazma bikarbonat düzeyinin normal düzeye değil, yaklaşık 15 mEq/L’ye çıkarılması öngörülür. Asidoz, primer etkenin düzeltilmesi sonucu ortadan kaldırılabilir. Plazma bikarbonat düzeyi 10 – 12 mEq/L’nin veya kan pH’sı 7,15’in altına düşmüşse, kalevileştirici bir solüsyon, tercihen sodyum bikarbonat solüsyonu i.v. verilir. Verilecek bikarbonat miktarı aşağıdaki formülle hesaplanabilir. Bikarbonat (mEq/L) = (15 mEq/L – Hastanın plazma bikarbonat düzeyi, mEq/L) × 0,5 × vücut ağırlığı (kg) Eğer plazma pH’sının 7,1’in altında olması gibi ağır bir asidoz varsa, formülde 0,5 katsayısı yerine 0,8 konulur. Günlük doz 300 mg – 16000 mg’dır. Genellikle 300 mg – 2000 mg bir defada günde bir kez tatbik edilir. Çocuklarda % 4,2’lik solüsyonları, günlük 8 mEq/kg dozlar halinde yavaş ve i.v. infüzyon şeklinde verilebilir. DOKTORA DANIŞMADAN KULLANILMAMALIDIR.  

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Sodyum Bikarbonat %8.4 10 mL 100 Ampul

Saklama Koşulları

25ºC’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. ÇOCUKLARIN GÖREMEYECEĞİ, ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

% 8,4 10 ml Sodyum bikarbonat içeren 10 ve 100 ampullük kutularda.

Uyarılar/Önlemler

Asidozun bikarbonat solüsyonu ile çok çabuk bir şekilde düzeltilmesinden sakınmak gerekir. Hızlı bikarbonat yüklenmesi, BOS’un bikarbonat düzeyinin yükselmesine zaman bırakmadan, kan bikarbonat düzeyini yükseltir ve böylece BOS’ta ve beyinde nisbi bir asidoz oluşturur. Bu durum bilinç bulanıklığı, koma ve hatta ölüme neden olabilir. Ayrıca sodyum bikarbonat veya benzeri bir madde solüsyonu uygulanırken plazma K +  düzeyinin izlenmesi gerekir. Plazma pH’sının yükselmesi ekstraselüler potasyumu hücre içine kaydırabilir ve pH hızlı yükselirse ağır semptomatik hipokalemi oluşabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde bikarbonat tedavisi kalsemideki düşüklüğü daha da artırabilir ve tetani oluşturabilir. Sıvı ve Na + yüklenmesi nedeni ile, eğilimi bulunan olgularda konjestif kalp yetmezliği meydana getirebilir. Sodyum tuzları, kalp yetmezliği, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, periferal veya pulmoner ödemde ve gebelik toksemisinde dikkatle kullanılmalıdır. Sodyum bikarbonat solüsyonunun, metabolik ve respiratuvar alkalozda, hipokalsemide ve hipoklorhiridde kullanılması önerilmez. Tıbbi zorunluluk olmadıkça hamilelerde kullanılmaz. Çökelme olursa kullanmayınız. GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIM Kategori C Sodyum bikarbonatın fetüste zararlı etkiler oluşturup oluşturmadığı bilinmemektedir. Tıbbi zorunluluk olmadıkça gebelik ve laktasyon süresince kullanılması önerilmez. ARAÇ VE MAKİNA KULLANMA ÜZERİNE ETKİLERİ Araç ve makine kullanımına etkisi bulunmamaktadır.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

i.v. tatbiklerde, enjeksiyon bölgesinde doku nekrozuna, irritasyon sonucu kanamalara yol açar. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

Sersemlik hissi nedeniyle araç ya da makine kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEFSİDAL 200 mg film tablet

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Akut toksisite çalışmalarında, oral tek doz 5 g/kg uygulanmış ve herhangi bir yan etki gözlenmemiştir. Doz aşımından meydana gelen ciddi toksik reaksiyonlarda, böbrek fonksiyonlarında bozukluk görülen hastalarda hemodiyaliz ya da peritoniyal diyaliz, sefpodoksim’in vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Beta-laktam antibiyotiklerinin doz aşımından kaynaklanan toksik belirtiler mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi ve diyaredir. Bazı sefalosporinlerle, böbrek yetmezliği olanlarda doz aşımında reversible ensefalopati meydana gelebilir.

İlaç Nasıl Kullanılır

Bilinen bir geçimsizlik yoktur.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

Klinik öncesi güvenliliğine dair yeterli veri mevcut değildir.

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

Sefpodoksim’e ya da sefalosporin grubu antibiyotiklerden herhangi birine bilinen bir alerjisi olan hastalarda kontrendikedir.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Ağızdan alınır.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

SEFSİDAL 200 mg film tablet

Doz Aşımı Ve Tedavisi

231/48

Etkin Maddeler

Kalsiyum karboksimetil selüloz, laktoz monohidrat, hidroksi propil selüloz, sodyum lauril sülfat, magnezyum stearat, polivinil alkol, titanyum dioksit, talk, lesitin, ksantan gum
(Visited 10 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window