İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması SERETIDE
Birim Miktarı 1
ATC Kodu R03AK06
ATC Açıklaması Salmeterol ve Tıkayıcı Havayolu Hastalıklarında Kullanılan Diğer İlaçlar
NFC Kodu EP
NFC Açıklaması Akciğerlere Uygulanan Ünite Dozlu Tozlar
Kamu Kodu A07145
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 92,01 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 82,17 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 56,95 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E597G
Başlıklar
  1. İlaç Etken Maddeleri
  2. İlaç Prospektüsü
    1. Doz Aşımı
    2. Endikasyonlar
    3. Farmakodinamik Özellikler
    4. Farmakokinetik Özellikler
    5. Farmasötik Şekli
    6. Formülü
    7. İlaç Etkileşmeleri
    8. Kontraendikasyonlar
    9. Kullanım Şekli Ve Dozu
    10. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    11. Saklama Koşulları
    12. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    13. Uyarılar/Önlemler
    14. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    15. Doz Aşımı
    16. Endikasyonlar
    17. Farmakodinamik Özellikler
    18. Farmakokinetik Özellikler
    19. Farmasötik Şekli
    20. Formülü
    21. İlaç Etkileşmeleri
    22. Kontraendikasyonlar
    23. Kullanım Şekli Ve Dozu
    24. Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri
    25. Ruhsat Sahibi
    26. Ruhsat Tarihi Ve Numarası
    27. Saklama Koşulları
    28. Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği
    29. Uyarılar/Önlemler
    30. Üretim Yeri
    31. Yan Etkileri / Advers Etkiler
    32. Ambalajın Niteliği Ve İçeriği
    33. Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler
    34. İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
    35. İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir
    36. İlaç Nasıl Kullanılır
    37. İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır
    38. İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır
    39. Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası
    40. Beşeri Tıbbi Ürünün Adı
    41. Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki
    42. Doz Aşımı Ve Tedavisi
    43. Etkin Maddeler
    44. Farmakodinamik Özellikler
    45. Farmakokinetik Özellikler
    46. Farmasötik Form
    47. Gebelik Ve Laktasyon
    48. Geçimsizlikler
    49. İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi
    50. İstenmeyen Etkiler
    51. Kalitatif Ve Kantitatif Bileşim
    52. Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri
    53. Kontrendikasyonlar
    54. Kullanım Yolu
    55. Küb’ Ün Yenileme Tarihi
    56. Müstahzar Adı
    57. Özel Kullanım Uyarıları Ve Önlemleri
    58. Pozoloji Ve Uygulama Şekli
    59. Raf Ömrü
    60. Ruhsat Numarası(Ları)
    61. Ruhsat Sahibi
    62. Ruhsat Sahibi
    63. Saklamaya Yönelik Özel Tedbirler
    64. Terapötik Endikasyonlar
    65. Üretici Bilgileri
    66. Yardımcı Maddeler
    67. Yardımcı Maddelerin Listesi

İlaç Etken Maddeleri

  • flutikazon (250 µg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Trimetazidin ile insanlarda doz aşımı vakası bildirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında tedavi dozlarının çok üzerindeki dozlarda dahi toksisite saptanmamıştır. Doz aşımı durumunda gastrik lavaj ve diğer destekleyici önlemler uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

SİTOREL; angina pektoris ataklarının önlenmesi; tinnitus, vasküler kökenli vertigolar ve Meniere sendromunun semptomatik tedavisi ile vasküler kaynaklı görme bozuklukları ve görüş keskinliğindeki azalmanın tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Trimetazidin, kardiyoprotektif ve anti-iskemik özellik gösteren bir 3-ketoasil CoA tiolaz inhibitörüdür. Kimyasal ve farmakolojik olarak beta-blokerler, nitratlar ve kalsiyum kanal blokerlerinden farklıdır. Trimetazidinin antiiskemik ve kardiyoprotektif özellikleri hücresel seviyede ortaya çıkmaktadır. Trimetazidin, antioksidan etki göstererek serbest oksijen radikallerinin aşırı üretimini engeller. Hipoksi veya iskemiye maruz kalan hücrelerdeki enerji metabolizması üzerine direkt etki ile hücre içi asidozu azaltır, hücre içindeki adenozin trifosfat (ATP) ve fosfokreatinin azalmasını engeller. Ayrıca iyon pompalarının işleyişini ve hücre içine Na/K iyonlarının giriş ve çıkışını düzenleyerek hücresel homeostazisin sürdürülmesini sağlamaktadır. Ek olarak nötrofil infiltrasyonunu ve inflamatuar reaksiyonu inhibe eder, antitrombosit etki gösterir. Trimetazidin oral yoldan uygulandığında kronik stabil angina pektoris tedavisinde etkili bulunmuştur.Angina pektorisli hastalarda yapılan kontrollü çalışmalarda tedavinin 15. gününden itibaren trimetazidinin koroner rezervleri artırdığı ve efora bağlı iskemik bozuklukların ortaya çıkmasını geciktirdiği gösterilmiştir. Trimetazidin istenmeyen kardiyovasküler etkilerinin bulunmaması ve minimal toksisitesi sayesinde diğer konvansiyonel antianginal ilaçlara göre avantajlıdır. Ayrıca varsayılan hücresel etki mekanizması istenmeyen hemodinamik değişimlere yol açmaksızın diğer ilaçlar ile eşzamanlı olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Beta-blokerler, nitratlar veya kalsiyum kanal blokerleri ile yeterince kontrol edilemeyen stabil angina hastalarında tedaviye günde üç kez 20 mg trimetazidin eklenmesi ile daha fazla düzelme sağlandığı da bildirilmiştir. Trimetazidin, kalp atım hızında anlamlı bir değişikliğe yol açmaksızın, efora bağlı ani tansiyon değişikliklerini sınırlar, angina pektoris krizlerinin sıklığını ve nitrat kullanımını anlamlı derecede azaltır. Ayrıca trimetazidinin; tinnitus, vasküler kökenli vertigolar ve Meniere sendromunda etkili olduğu, vestibüler şikayetler ve işitme bozukluklarında düzelme sağladığı bildirilmiştir. Trimetazidin oftalmalojide de E.R.G. eğrisini düzeltir ve retinal fonksiyonlarda iyileşme sağlar.

Farmakokinetik Özellikler

Absorbsiyon: Oral yoldan uygulanan trimetazidin hızla emilir ve 2 saatten daha kısa bir sürede doruk plazma konsantrasyonlarına ulaşır. 20 mg trimetazidin uygulamasının ardından ulaşılan doruk plazma konsantrasyonu 55 ng/mL civarındadır. Çoklu doz uygulaması ile kararlı duruma ulaşma süresi 24 ila 36 saat arasındadır ve tedavinin devamında da kararlı durum konsantrasyonları oldukça stabildir. Dağılım: Trimetazidinin sanal dağılım hacmi 4.8 L/kg’dır ve bu da dokulara dağılımın iyi olduğunu göstermektedir. Trimetazidin düşük oranda serum proteinlerine bağlanmaktadır. İn vitro olarak ölçülen değer % 16’dır. Metabolizma / Atılım: Trimetazidin başlıca idrar yoluyla ve değişmeden elimine olmaktadır. Eliminasyon yarı ömrü ortalama 6 saattir.

Farmasötik Şekli

SİTOREL 20 mg Film Tablet

Formülü

Her bir film tablet; 20 mg trimetazidin hidroklorür ve boyar madde olarak titanyum dioksit içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Trimetazidin ile farmakokinetik ve farmakodinamik olarak herhangi bir ilaç etkileşimi bildirilmemiştir. Yapılan bir çalışmada trimetazidin ve siklosporin eşzamanlı uygulanmış ve hiçbir etkileşim saptanmamıştır. Trimetazidin siklosporinin farmakokinetiğini etkilemediği gibi, interlökin-2 konsantrasyonları ve kreatinin klirensini de etkilenmemiştir. Sonuç olarak trimetazidin ve siklosporin eşzamanlı olarak güvenle kullanılabilirler.

Kontraendikasyonlar

SİTOREL, trimetazidin veya ürünün bileşenlerinden birine karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

SİTOREL yemeklerle birlikte alınmalıdır. Hekim tarafından başka şekilde önerilmedi ise mutad dozu günde 2 veya 3 kez 20 mg tablet’tir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25° C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

SİTOREL 20 mg Film Tablet, 60 tabletlik blister ambalajlardadır.

Uyarılar/Önlemler

Trimetazidinin angina krizlerini tedavi edici özelliği yoktur. Hastane öncesi dönemde ve hospitalizasyonun ilk günlerinde miyokard infarktüsünün veya stabil olmayan anginanın başlangıç tedavisinde kullanılmaz. Trimetazidin tedavisi sırasında bir angina krizinin ortaya çıkması halinde koroner arterlerdeki problemin yeniden değerlendirilmesi ve tedavinin düzenlenmesi (ilaç tedavisi ve revaskülarizasyon) gerekir. Stabil olmayan angina hastalarında ve hipertansif hastalarda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca renal veya hepatik yetersizlik bulunan hastalarda trimetazidinin farmakokinetiği değerlendirilmemiş olduğu için dikkatli olmak gerekir. Pediatrik kullanım: Trimetazidinin çocuklarda etkinlik ve güvenilirliği değerlendirilmemiştir. Geriatrik kullanım: Yaşlı ve genç hastalar arasında trimetazidinin etkinlik ya da güvenilirliği bakımından bir farklılık bildirilmemiştir. Ancak bazı yaşlı hastaların daha duyarlı olabileceği ve böbrek fonksiyonlarının azalmış olabileceği unutulmamalı, bu yaş grubunda doz dikkatle seçilmelidir. Parkinson bezeri belirtilere yol açabilir.   Gebelik ve Laktasyonda Kullanım Gebelikte kullanım: Gebelik kategorisi B’dir. Hayvan deneylerinde teratojen etkiye rastlanmamıştır. Hamile kadınlarda yapılmış uygun ve iyi kontrollü çalışmalar mevcut değildir. Hayvan üreme çalışmaları insanlardaki cevabın önceden tahmininde her zaman yardımcı olmadığından, bu ilaç hamilelik sırasında ancak açıkça gerekli ise kullanılmalıdır. Emziren annelerde kullanım: Trimetazidinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç insan sütüne geçtiğinden, bu ilacın anne için önemi gözönünde tutularak, emzirmenin veya ilacın durdurulmasına karar verilmelidir.    Araç ve makine kullanımı üzerine etkileri: Trimetazidinin araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi bildirilmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Trimetazidin genelde iyi tolere edilir. Klinik çalışmalarda bildirilen yan etkiler son derece seyrektir. Trimetazidine özgün olmayan bu reaksiyonlar daha çok midede yanma, bulantı ve kusma gibi non-spesifik gastrointestinal şikayetlerdir. Trimetazidin ile yapılan çalışmaların çoğunda ilacın kullanımı ile kalp hızı ve kan basıncı etkilenmemiş, hematolojik değerler değişmemiştir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Simdax®’ın doz aşımı hipotansiyon ve taşikardiye sebep olur. Simdax® ile yürütülen klinik çalışmalarda, hipotansiyon vazopressör ajanlarla (örn. konjestif kalp yetersizliği olan hastalarda dopamin ve kalp ameliyatı geçiren hastalarda adrenalin) başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Kalp dolum basıncındaki aşırı düşme Simdax®’a olan cevabı sınırlayabilir ve parenteral sıvılarla tedavi edilebilir. Yüksek dozlar (0.4 µg/kg/dak veya üzeri) ve 24 saati aşan infüzyonlar kalp atım hızını artırır ve bazı durumlarda QTc aralığının uzamasına yol açar.  Simdax® doz-aşımı durumunda sürekli EKG gözlemi, serum elektrolitlerinin sıklıkla ölçümü ve invaziv hemodinamik takip göz önüne alınmalıdır. Simdax® doz-aşımı aktif metabolitin plazma konsantrasyonunda da  artışa yol açar ki bu durum kalp hızı üzerinde daha belirgin ve uzamış bir etkiye yol açabilir, bu ise gözlem süresinin uygun bir süre uzatılmasını gerekli kılar.

Endikasyonlar

Simdax®, kalsiyum duyarlaştırıcı ve potasyum kanal açıcı etkisi ile inotropik desteğin gerekli görüldüğü durumlarda akut dekompanse kronik kalp yetmezliğinde ve koroner bypass cerrahisi sonrası destek tedavisinde endikedir.   Akut dekompanse kronik kalp yetmezliğinde ve bypass sonrası destek tedavisinde infüzyon şeklinde 24 saate kadar kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Levosimendan’ın doza-bağımlı olarak, kalp debisi ve stroke volümde artışa ve yine doza-bağımlı olarak pulmoner kapiller uç basınçta, ortalama arteriyel basınçta ve toplam periferik rezistansta azalmaya yol açtığı klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Levosimendan, kardiyak troponin C’ye kalsiyum-bağımlı bir şekilde bağlanmak suretiyle, kontraktil proteinlerin kalsiyuma olan hassasiyetini artırır. Levosimendan kontraksiyon gücünü artırırken, ventriküler kas gevşemesini bozmaz. İlaveten, levosimendan vasküler düz kaslardaki ATP-duyarlı potasyum kanallarını açar ve bu da sistemik ve koroner arteriyel rezistans damarlar ile sistemik venöz kapasitans damarlarda vazodilatasyon oluşturur. Kalp yetersizliği olan hastalarda levosimendan’ın pozitif inotropik ve vazodilatör etkileri, diyastolik fonksiyon üzerinde ters bir etki yaratmaksızın, kasılma gücünde bir artış ve hem preload ve hem de afterload’da azalma ortaya çıkarır. Perkütan Transluminal Koroner Anjioplasti (PTCA) veya trombolizis sonrasında, duyarsızlaşmış miyokardı aktive eder.   Sağlıklı gönüllüler ile stabil ve stabil olmayan kalp yetmezliği olan hastalarda yapılan hemodinamik çalışmalar, yükleme dozu olarak intravenöz yoldan (3 mikrogram/kg ila 24 mikrogram/kg) ve sürekli infüzyon yoluyla (dakikada 0,05 – 0,2 mikrogram/kg) verilen levosimendanın doza bağlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Plasebo ile karşılaştırıldığında levosimendan, kardiyak debiyi, atım hacmini, ejeksiyon fraksiyonunu ve kalp hızını arttırmış, sistolik kan basıncını, diyastolik kan basıncını, pulmoner kapiler kama basıncını, sağ atriyal basıncı ve periferal vasküler direnci düşürmüştür.   Önerilen doz aralığında levosimendan, hemodinamik etkileri kendisi ile benzer olan ve terapötik aktiviteye sahip bir metabolit ortaya çıkarır. Dolayısıyla da bu etkiler, 24-saatlik levosimendan infüzyonunun kesilmesinden sonra 7-9 gün kadar devam eder.   Levosimendan infüzyonu, koroner cerrahi sonrası hastalarda koroner kan akımını artırır ve kalp yetmezliği olan hastalarda miyokard perfüzyonunu düzeltir. Bu olumlu etkilerini, miyokardın oksijen tüketiminde belirgin bir artışa yol açmadan  gösterir. Levosimendan infüzyonu, konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda dolaşımdaki endotelin-1 seviyelerinde anlamlı derecede azalmaya neden olur. Tavsiye edilen infüzyon hızında plazma katekolamin düzeylerini yükseltmez.  

Farmakokinetik Özellikler

Levosimendan, 0.05-0.2 µg/kg/dak terapötik doz aralığında lineer bir farmakokinetik göstermektedir.   Dağılım Levosimendan’ın dağılım hacmi (Vd) yaklaşık 0.2 l/kg’dır. Levosimendan, başta albumin olmak üzere, %97-98 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Aktif metabolitinin (OR-1896) proteine bağlanma oranı %40’tır.   Metabolizma Levosimendan tamamen metabolize olur, göz ardı edilebilir miktardaki değişmemiş ilaç idrar ve feçesle atılır. Levosimendan  büyük oranda konjugasyon yoluyla metabolize olarak siklik veya N-asetil sisteinilglisin ve sistein konjugatları oluşturur. Dozun yaklaşık %5’i barsaklarda indirgenerek  aminofenilpiridazinon’a (OR-1855) çevrilir ki bu da reabsorbsiyon sonrası N-asetiltransferaz tarafından aktif metabolit OR-1896’ya metabolize edilir.  Asetilasyon düzeyi genetik olarak belirlenir. Hızlı asetilatörlerde OR-1896 metabolitinin konsantrasyonu yavaş asetilatörlerdekine nazaran biraz daha yüksektir. Ancak bu, tavsiye edilen dozlarda klinik hemodinamik etki olduğu anlamında gelmemektedir.   Atılım Klerens 3.0 ml/dak/kg dolaylarında ve yarı-ömür 1 saat civarındadır. Dozun %54’ü idrarla ve %44’ü feçesle atılır. Dozun %95’ten fazlası bir hafta içinde atılır. Gözardı edilebilecek miktar ise (dozun < %0.05’i) değişmemiş Levosimendan olarak idrarla atılır. Dolaşımda olan OR-1855 ve OR-1896 metabolitleri yavaş bir şekilde oluşur ve yavaş atılırlar. Plazma pik konsantrasyonlarına, levosimendan infüzyonunun bitmesinden sonraki 2 gün içinde ulaşırlar. Metabolitlerin yarı-ömrü 75-80 saat dolaylarındadır. Aktif metabolit OR-1896’nın eliminasyonu tam olarak araştırılmamıştır. Muhtemel etkileşimler konusunda bir uyarı yapmak mümkün değildir.  

Farmasötik Şekli

Konsantre İnfüzyon Çözeltisi

Formülü

Konsantre çözeltinin her ml’si 2.5 mg levosimendan ve yardımcı madde olarak 50 mg   povidon, 10 mg anhidr sitrik asit ve  bir mililitreye tamamlayacak miktarda anhidr etanol içerir.  5 ml konsantre çözelti 12.5 mg levosimendan içerir.

İlaç Etkileşmeleri

En son tıbbi deneyimlere bağlı olarak; levosimendan kullanımında hipotansiyondaki potansiyel artma riskine bağlı olarak diğer IV vazoaktif tıbbi ürünlerle kullanılırken özel dikkat gösterilmelidir.   Aktif metabolitin eliminasyonu tam olarak değerlendirilmemiştir ve bu metabolitin eliminasyonu ile ilgili olası etkileşimler kestirilemez. Muhtemel bir etkileşim kalp hızı üzerindeki etkiyi daha belirginleştirir ve uzatır. Bu etki süresi, Simdax® infüzyonundan sonra normal olarak görülen 7-9 günden daha uzun olabilir. Digoksin ve Simdax® infüzyonu uygulanan hastaların popülasyon analizinde farmakokinetik bir etkileşim gözlenmemiştir. Simdax® infüzyonu beta-bloker alan hastalarda herhangi bir etki kaybı olmadan kullanılabilir. İsosorbid mononitrat ve levosimendan’ın sağlıklı gönüllülerde birlikte kullanımı ortostatik hipotansif cevabın belirgin şekilde potansiyalize olması sonucunu doğurmuştur. Geçimsizlikler: Simdax diğer ilaçlarla ve “Kullanım  Şekli ve Dozu” bölümünde belirtilenler dışındaki seyrelticilerle karıştırılmamalıdır. 

Kontraendikasyonlar

Simdax® aşağıdaki durumlarda kontrendikedir: Levosimendan veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı hassasiyet, Ciddi hipotansiyon ve taşikardi, Ventriküle kan dolumunu veya çıkışını ya da her ikisini de etkileyen belirgin mekanik engeller, Ciddi böbrek yetersizliği (kreatinin klerensi < 30 ml/dak) ve ciddi karaciğer yetersizliği, Torsade de pointes geçmişi.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Simdax® sadece klinik kullanıma mahsustur. Uygulama, inotropik ajanların kullanımı konusunda uzmanlığı olan ve yeterli izleme imkanlarını bulunduran hastanelerde yapılmalıdır.   Uygulama şekli Simdax® uygulanmadan önce seyreltilmelidir. İnfüzyon sadece intravenöz kullanım içindir ve periferal veya merkezi yol uygulanabilir. Simdax® 2.5 mg/ml konsantre infüzyon çözeltisi sadece tek kullanım için hazırlanmıştır. Tüm parenteral ilaç ürünleri için yapıldığı gibi, kullanmadan önce seyreltilmiş çözelti partiküler madde ve renk kaybı açısından gözle kontrol edilmelidir.   Seyreltme işlemi %5 glikoz çözeltisi ile yapılır. 0.025 mg/ml infüzyon hazırlamak için, 5 ml Simdax® 2.5 mg/ml konsantre çözelti 500 ml %5 glikoz çözeltisi ile karıştırılır. 0.05 mg/ml infüzyon hazırlamak için 10 ml Simdax® 2.5 mg/ml konsantre çözelti 500 ml %5 glikoz çözeltisi ile karıştırılır.   Aşağıdaki ilaçlar, bağlantılı intravenöz hatlar vasıtasıyla Simdax® ile aynı zamanda verilebilir. Furosemid 10 mg/ml Digoksin 0.25 mg/ml Gliseril trinitrat 0.1 mg/ml Tedavinin Dozu ve Süresi Tedavinin dozu ve süresi her hastanın klinik durumuna ve verdiği cevaba göre ayarlanmalıdır.  Tedaviye 10 dakikalık bir süre içinde infüzyonla verilen 6-12 µg/kg yükleme dozu ile başlanmalı ve bunu 0.1 µg/kg/dak dozdaki sürekli infüzyon takip etmelidir. İnfüzyonun başlangıcında hastalara, 6 µg/kg’lık düşük yükleme dozu ile birlikte konkomitan IV vazodilatör veya inotroplar ya da her ikisi ile birlikte uygulanması önerilir. Bu sınırlar içerisindeki yüksek yükleme dozu daha güçlü bir hemodinamik etki oluşturur, ancak yanısıra daha yüksek bir geçici yan etki insidansını da beraberinde getirebilir. Hastanın yükleme dozuna veya 30-60 dakika içerisinde doz ayarlamasına verdiği cevap değerlendirilmelidir. Eğer cevap aşırı olursa (hipotansiyon, taşikardi) infüzyon hızı 0.05 µg/kg/dak olarak azaltılabilir veya infüzyon kesilebilir. Eğer başlangıç dozu tolere edilirse ve daha fazla bir hemodinamik etki gerekli görülürse infüzyon hızı 0.2 µg/kg/dak olacak şekilde artırılabilir.   Ciddi kronik kalp yetersizliğinin akut dekompansasyonu durumunda tavsiye edilen infüzyon süresi 24 saattir. Simdax® infüzyonunun kesilmesinden sonra herhangi bir tolerans gelişmesi olayı veya rebound fenomeni işareti gözlenmemiştir. Hemodinamik etkiler en az 24 saat devam eder ve 24 saatlik bir infüzyon sonrası 9 güne kadar gözlenebilir.   Simdax’ın tekrarlanan uygulaması konusunda deneyimler sınırlıdır. Digoksin hariç inotropik ajanları içeren vazoaktif ajanların konkomitan kullanımı ile ilgili deneyimler sınırlıdır.   Tedavinin izlenmesi En son tıbbi deneyimlere bağlı olarak; tedavi süresince EKG, kan basıncı ve kalp atım hızı izlenmeli ve idrar miktarı  ölçülmelidir. İnfüzyonun bitimini müteakip en az 3 gün süreyle veya hastanın klinik olarak stabilize olmasına kadar bu parametrelerin izlenmesi tavsiye edilir. Hafif veya orta şiddette böbrek veya  karaciğer bozukluğu olan hastalarda bu izlemenin 5 gün boyunca sürdürülmesi tavsiye olunur.   Aşağıdaki tablo, 0.05 mg/ml’lik Simdax® infüzyon preparatı için yükleme ve idame infüzyon dozları için detaylı infüzyon hızlarını vermektedir.     Hasta ağırlığı (kg) Yükleme dozu, 10 dakika’lık  infüzyon hızı üzerinden    aşağıda verilmiştir  (ml/saat)                 Sürekli infüzyon hızı (ml/saat) 6 µg/kg’lık yükleme dozu          12 µg/kg’lık yükleme dozu           0.05  µg/kg/dak       0.1                  µg/kg/dak        0.2   µg/kg/dak    40      29     58            2          5          10    50      36     72           3          6          12    60      43     86            4          7          14    70      50

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Kutuda 10 ml’lik 1 flakon şeklinde piyasaya sunulmaktadır.

Ruhsat Sahibi

ABBOTT Laboratuarları İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. Ekinciler Cad. No: 3, Hedef Plaza  34810- Kavacık-Beykoz İSTANBUL  Tel:    0216 538 74 00                Faks:  0216 425 85 37

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

07.08.2003- 114/49

Saklama Koşulları

2°C -8°C arasında (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Saklama sırasında konsantre çözeltinin rengi turuncuya dönebilir, ancak saklama uyarılarına uygun şekilde depolanırsa potens kaybı olmaz ve ürün son kullanma tarihine kadar kullanılabilir.   Seyreltme sonrası Kullanım sırasındaki fiziksel ve kimyasal  stabilite 25 °C’de 24 saat için gösterilmiştir. Mikrobiyolojik bakış açısından ürün hemen kullanılmalıdır. Eğer hemen kullanılmaz ise, hazırlanmış ürünün kullanım öncesindeki muhafaza süresi ve şartları kullanıcının sorumluluğundadır ve dilüsyon kontrollü ve valide edilmiş aseptik şartlarda yapılmadıkça, bu şartlar normal olarak 2-8 °C’de 24 saatten fazla olmamalıdır. Seyreltme sonrası saklama ve uygulamada geçen toplam süre asla 24 saati aşmamalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Simdax® 2.5 mg/ml Konsantre infüzyon çözeltisi  içerir. Kutuda 5 ml’lik 1 flakon şeklinde piyasaya sunulmaktadır.

Uyarılar/Önlemler

Levosimendan’ın başlangıçtaki hemodinamik etkisi, sistolik ve diyastolik kan basıncında azalmaya sebep olabilir. Bu nedenle; levosimendan ile tedavi öncesinde düşük sistolik veya diyastolik basıncı olan hastalarda ya da hipotansiyon açısından risk taşıyan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Bu tür hastalar için daha tedbirli bir doz rejimi önerilir. Hekimler, duruma ve hastanın cevabına göre tedavi süresini ve dozu ayarlamalıdır.   Ciddi hipovoleminin, levosimendan infüzyonundan önce düzeltilmesi gerekmektedir. Eğer kan basıncı veya kalp hızında aşırı değişme gözlenirse, infüzyon hızı azaltılmalı veya kesilmelidir.   Kardiyak output ve pulmoner kapiller uç basınç üzerindeki olumlu hemodinamik  etkiler, 24 saatlik infüzyonun tamamlanmasından en az 24 saat sonrasına kadar sürer. Bütün hemodinamik etkilerin  tam olarak ne kadar süre devam ettiği belirlenmemiştir. Bununla birlikte kan basıncı üzerindeki etkiler genellikle 3-4 gün süreyle ve kalp atım hızı üzerindeki etkisi ise 7-9 gün süreyle devam eder. Bu durum kısmen, maksimum plazma konsantrasyonuna infüzyonun durdurulmasından yaklaşık 48 saat sonra ulaşan aktif metabolitin varlığına bağlıdır. Aktif metabolitin eliminasyonu ile ilgili etkileşimler kestirilemez ve bu durum kalp atım hızı üzerinde daha belirgin ve uzamış bir etkiye yol açabilir. İnfüzyonun bitiminden sonra en az 3 gün süreyle veya hastanın klinik olarak stabilize olmasına kadar non-invaziv izleme tavsiye edilir. Hafif veya orta şiddette böbrek veya karaciğer bozukluğu olan hastalarda bu izlemin en az 5 gün sürdürülmesi tavsiye olunur.   Simdax®, hafif veya orta şiddette böbrek veya  karaciğer bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastalarda aktif metabolitin eliminasyonu araştırılmamıştır ve böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarla elde edilen veriler de sınırlıdır. Bozuk karaciğer ve böbrek fonksiyonları aktif metabolit konsantrasyonunun artmasına yol açar ki, bu da kalp atım hızı üzerinde daha belirgin ve uzamış bir etki ile sonuçlanır.   Simdax® infüzyonu serum potasyum konsantrasyonunda azalmaya neden olabilir. Dolayısıyla, düşük serum potasyum konsantrasyonları Simdax® uygulamasından önce düzeltilmeli ve tedavi boyunca  serum potasyumu izlenmelidir. Diğer kalp yetersizliği ilaçlarında da olduğu gibi, Simdax® infüzyonu sonrası hemoglobin ve hematokrit seviyelerinde düşme ortaya çıkabilir, bu nedenle iskemik kardiyovasküler hastalığı ve beraberinde anemisi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.   Simdax® infüzyonu taşikardi, çabuk ventriküler cevap veren atriyal fibrilasyon sorunu olan veya potansiyel olarak yaşamı tehdit eden aritmisi olan hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Simdax’ın tekrarlanan uygulamaları ile deneyim sınırlıdır. Diğer inotropik ajanları (digoksin hariç) içeren vazoaktif ajanların, levosimendan ile birlikte konkomitan kullanımları konusunda sınırlı bir deneyim vardır. Yarar ve risk durumu hasta bazında değerlendirilmelidir.   Kardiyak fonksiyonları ciddi şekilde bozulmuş hastalarda Simdax® uygulaması sırasında kardiyak output ve dolum basınçlarının sürekli olarak izlenmesi gereklidir. Simdax®, süregelen koroner iskemisi veya etiyolojisi ne olursa olsun  QTc aralığı uzun olan hastalarda kullanılırken, veya QTc aralığını uzatan ilaçlarla birlikte uygulanıldığında dikkatli bir şekilde ve sıkı EKG gözlemi altında kullanılmalıdır (bkz. Doz Aşımı).   Levosimendan’ın kardiyojenik şokta kullanımı çalışılmamıştır. Simdax®’ın şu hastalıklarda kullanımı konusunda herhangi bir bilgi mevcut değildir: Restriktif kardiyomiyopati, hipertrofik kardiyomiyopati, ciddi mitral kapak yetersizliği, miyokard rüptürü, kardiyak tamponat, sağ ventrikül enfarktüsü.   Cerrahi müdahale sonrası kalp yetersizliği olan hastalarda ve kalp transplantasyonu bekleyen hastalardaki ciddi kalp yetersizliğinde, Simdax kullanımı ile sınırlı sayıda deneyim mevcuttur.   Yaşlılar Yaşlı hastalar için doz ayarlaması gerekli değildir.   Böbrek yetersizliği Simdax® hafif ile orta şiddette böbrek yetersizliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Simdax® ciddi böbrek yetersizliği olan hastalarda (kreatinin klerensi <30 ml/dak)   kullanılmamalıdır.   Karaciğer  yetersizliği Simdax® hafif ile orta şiddette karaciğer yetersizliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Simdax® ciddi karaciğer yetersizliğinde kullanılmamalıdır.    Çocuklar Simdax® çocuklara ve 18 yaş altındaki gençlere uygulanmamalıdır.    Gebelik Gebelik Kategorisi D. Gebelerde levosimendan kullanımına ilişkin hiç deneyim yoktur. Hayvan deneyleri üreme üzerinde toksik etkiler gösterdiği için levosimendan gebe kadınlarda sadece anneye olan yararı fetüs için muhtemel risklere üstün geliyorsa kullanılmalıdır.   Laktasyon Levosimendan’ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.   ARAÇ VE MAKİNE KULLANMA ÜZERİNE ETKİLERİ Klinik kullanıma mahsus bir ilaç olduğu için geçerli değildir.

Üretim Yeri

Orion Corporation, ORION PHARMA P.O. Box 65 FIN-02101 Espoo Finlandiya

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda, advers reaksiyon görülen hastaların %53’ünde, en sık rastlanan yan etkiler ventriküler taşikardi, hipotansiyon ve başağrısıdır.   Dobutamin kontrollü klinik çalışmalarda, Simdax ile advers reaksiyon görülen hastaların %18’inde, en sık rastlanan yan etkiler ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon, hipotansiyon, ventriküler ekstrasistoller, taşikardi ve başağrısıdır.   Aşağıdaki sınıflandırma tüm klinik çalışmalar esnasında hastaların %1 veya daha fazlasında gözlenen yan etkileri göstermektedir.   Levosimendan ile ilgili olması muhtemel olan olaylar; çok sık (>1/10), sık (>1/100, <1/10) şeklinde sınıflandırılarak organ sistemleri ve sıklık olarak aşağıda belirtilmiştir.   Metabolizma ve Beslenme Bozuklukları: Hipokalemi (sık), Psikiyatrik Hastalıklar: Insomnia (sık); Sinir Sistemi Bozuklukları: Baş ağrısı (çok sık), baş dönmesi (sık); Kardiyak Bozukluklar: Ventriküler taşikardi (çok sık), atriyal fibrilasyon, taşikardi, ventriküler ekstrasistoller, kardiyak yetmezlik, miyokard iskemisi, ekstrasistoller (sık); Vasküler Bozukluklar: Hipotansiyon (çok sık); Gastrointestinal Bozukluklar: Bulantı, kabızlık, diyare, kusma (sık); Araştırmalar: Azalan hemoglobin (sık). Pazarlama sonrası yan etkiler: Pazarlama sonrası deneyimlerde, Simdax uygulanan hsatalarda çok nadir, ventriküler fibrilasyon rapor edilmiştir. “BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ”  

Ambalajın Niteliği Ve İçeriği

60 dozluk Diskus cihazı içeren karton kutularda satılmaktadır.

Araç Ve Makine Kullanımı Üzerindeki Etkiler

SERETIDE’ın araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri ile ilgili spesifik bir çalışma yoktur, ancak her iki ilacın farmakolojisi herhangi bir etkisi olmayacağını göstermektedir.

İlacı Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

SERETIDE Diskus’u aşağıdaki durumlarda kullanmayınız   Eğer; Etkin maddelerden salmeterole veya flutikazona ya da yardımcı madde laktoza alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa    SERETIDE Diskus’u aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanınız Seretide Diskus’u ani ortaya çıkan belirtileri rahatlatmak için kullanmayınız, böyle durumlar için kullandığınız ilaçları daima yanınızda bulundurunuz. Eğer belirtileri gidermek için kısa etkili bronkodilatör (bronş genişletici) kullanımını artırdıysanız doktorunuza bildiriniz, bu durum astım kontrolünüzün kötüleştiğini gösterir. Astımınız ani ve ilerleyen şekilde kötüleştiyse doktorunuzu bilgilendiriniz. İlaç tedavinizi doktorunuza danışmadan kesmeyiniz, Seretide tedavisi doktor gözetiminde kademeli olarak kesilmelidir. Seretide Diskus kullanan KOAH’lı hastalarda zatürre (pnömoni) gelişme ihtimalinde artış vardır. Aktif ve sessiz akciğer tüberkülozunuz varsa doktorunuzu bilgilendiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir. Tirotoksikozunuz (tiroid bezinin aşırı hormon salgılaması sonucu oluşan durum) varsa doktorunuza bildiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir. Seretide Diskus tedavi dozlarından yüksek dozlarda uygulandığında yüksek tansiyona ve kalp hızında artışa yol açabilir, bu nedenle herhangi bir kalp damar hastalığınız varsa doktorunuza bildiriniz tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir. Seretide Diskus daha yüksek tedavi dozlarında alındığında kandaki potasyum seviyelerinde azalmaya yol açabilir, bu nedenle kanınızdaki potasyum seviyesi düşükse veya buna eğiliminiz varsa doktorunuza bildiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir. Seretide Diskus özellikle yüksek dozlarda uzun süre kullanıldığında, içerdiği kortikosteroid nedeniyle Cushing sendromu (sırtta kambura benzer yağ birikimi, yüzde yuvarlaklaşma, aşırı kıllanma ve özellikle bel ve leğen kemiklerinde kemik erimesi), Cushingoid özellikler, adrenal süpresyon (böbrek üstü bezinden hormon salınımının baskılanması) çocuk ve ergenlerde büyüme geriliği, kemik mineral yoğunluğunda azalma, katarakt ve glokom (göz tansiyonu) gibi sistemik etkilere yol açabilir. Çocuklarda ve ergenlerde büyüme geriliğine yol açabilir bu nedenle uzun süre Seretide Diskus alan çocukların boyu düzenli olarak takip edilmelidir. Bazı hastalar inhale (nefes yoluyla alınan) kortikosteroidlere daha duyarlı olabilir bu nedenle ağızdan alınan kortikosteroid tedavisinden inhale kortikosteroid tedavisine geçirildiğinizde doktorunuz sizi yakından izleyecektir. İnhale flutikazon propiyonat tedavisine başladıktan sonra yanınızda stres dönemlerinde ek tedaviye ihtiyaç duyabileceğinizi gösteren bir uyarı kartı taşıyınız. Seretide Diskus kan şekerinin seviyesini artırabilir bu nedenle şeker hastalığınız varsa doktorunuzu bilgilendiriniz tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir Eğer ritonavir (bir antiviral) kullanıyorsanız, doktorunuza bildiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir.   Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.   SERETIDE Diskus’un yiyecek ve içecek ile kullanılması   SERETIDE Diskus’un kullanım yolu nedeniyle yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur.   Hamilelik   İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Hamileyseniz ve hamile kalmayı planlıyorsanız mutlaka doktorunuza bildiriniz Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.  Emzirme       İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Salmeterol ve flutikazonun emzirme döneminde kullanımı ile ilgili deneyim yetersiz olduğundan emzirme döneminde sadece doktorunuz gerekli olduğuna karar verirse kullanınız.     Araç ve makine kullanımı   SERETIDE Diskus’un araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bir etki oluşturması beklenmez.   SERETIDE Diskus’un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler   SERETIDE Diskus laktoz içerir. SERETIDE Diskus’un uygulama yolunun inhalasyon olması sebebiyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.   Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı   Seçici veya seçici olmayan beta blokörler (kalp ilaçları), ritonavir (antiviral bir ilaç), ketokonazol (mantara karşı etki gösteren bir ilaç) ve P450 3A4 inhibitörleri (ketokonazol gibi) adı verilen ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir.   Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

İlacın Olası Yan Etkileri Nelerdir

Tüm ilaçlar gibi, SERETIDE Diskus’uniçeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.    Eğer aşağıdakilerden biri olursa SERETIDE Diskus’u kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:   Ödem ve göz kapakları, dudaklar dil veya boğazda şişme gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları Akciğerlerdeki hava yollarının daralması (bronkospazm), nefes darlığı, hırıltılı solunum ve aşırı alerjik reaksiyon (anafilaktik şok) Deride döküntü ve alerjik reaksiyonlar Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.  Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin SERETIDE Diskus’a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye ve hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.   Aşağıdakilerin herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:   Titreme Çarpıntı Baş ağrısı Kalpte ritim bozuklukları Cushing sendromu ve Cushingoid özellikler (sırtta kambura benzer yağ birikimi, yüzde yuvarlaklaşma, aşırı kıllanma ve özellikle bel ve leğen kemiklerinde kemik erimesi) Böbrek üstü bezinin hormon salgılamasının baskılanması Çocuklarda ve ergenlerde büyüme geriliği Kemik mineral yoğunluğunda azalma Katarakt Göz tansiyonu Zatürre Kan şekerinin artışı Çok nadir durumlarda kan şekerinizin miktarında artış (hiperglisemi) olabilir. Eğer şeker hastalığınız varsa kan şekeri seviyenizin daha sık izlenmesi ve genel şeker hastalığı tedavisinde olası bir ayarlama yapılması gerekebilir.   Bunlar ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.   Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:   Eklem ağrısı Ağız ve boğazda tahriş Kas krampları Ağızda ve boğazda pamukçuk Ses kısıklığı Anksiyete (Endişe) Uyku bozuklukları Aşırı hareketlilik Duyarlılık Sersemlik Uyku hali Ağrı Migren Öksürük Hırıltı Burun içinde rahatsızlık hissi Bulantı Kusma İshal Kabızlık Tat duygusunda farklılık Göz kızarıklığı Göz kuruluğu SERETIDE Diskus’un kullanımını takiben ağzın su ile çalkalanması ses kısıklığı ve pamukçuk oluşumunu gidermek için yararlı olabilir.   Bunlar SERETIDE Diskus’un hafif yan etkileridir.   Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

İlaç Nasıl Kullanılır

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:   Astım tedavisinde:   Yetişkinler ve 12 yaş üzeri ergenler: Günde 2 kez 1 inhalasyon (nefesle birlikte akciğerlere çekme) (50 mikrogram salmeterol ve 500 mikrogram flutikazon).   18 yaş ve üzeri yetişkinlerde: Doktorunuz 14 güne kadar süreyle ilacınızın dozunu günde 2 kez 2 inhalasyona (nefesle birlikte akciğerlere çekme) çıkarmanızı tavsiye edebilir.   Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH):   Yetişkinler: Günde 2 kez 1 inhalasyon (nefesle birlikte akciğerlere çekme) (50 mikrogram salmeterol ve 500 mikrogram flutikazon).   Uygulama yolu ve metodu:   SERETIDE Diskus sadece inhalasyon yoluyla uygulanır. Toz halindeki ilacı ağız yoluyla akciğerlere inhale ediniz (inhale etmek: nefes alırken ilacı ağzınızdan içeri çekmek).   Eğer SERETIDE Diskus bir çocuk için verilmişse uygulama SERETIDE Diskus kullanmayı anlayabilen bir yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.   Tam fayda sağlamak için SERETIDE Diskus’un düzenli kullanılması gereklidir. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedavinizi kesmeyiniz.   Doktorunuz söylemeden ilacınızın dozunu değiştirmeyiniz.   SERETIDE Diskus’un kullanım talimatları   KAPALI Diskus’u kutusundan çıkardığınızda kapalı durumda olacaktır.   AÇIK Kullanılmamış bir Diskus içinde ayrı ayrı korunmuş olarak toz halde 60 dozluk ilaç bulunur. Her doz tam olarak ölçülmüş olup hijyenik şartlara uygun olarak korunmaktadır. Bakıma veya yeniden doldurmaya gerek yoktur.   Diskus’un üst kısmındaki doz göstergesi kaç doz kaldığını gösterir. İlaç miktarı azaldığında sizi uyarmak üzere 5 – 0 arasındaki rakamlar kırmızı renkte yazılmıştır.   Diskus’u kullanmak kolaydır. İlacı alacağınız zaman yapacaklarınız aşağıdaki dört basamakta gösterilmiştir:   1. Açma 2. Kaydırma 3. İçine çekme 4. Kapatma   SERETIDE Diskus Nasıl Çalışır ?   Hareket kolu itilince ağızlık içinde küçük bir delik açılır ve bir dozluk ilaç inhale edilmek için hazırdır. Diskus kapatılınca kareket kolu otomatik olarak ilk posizyonuna döner ve bir sonraki kullanım için hazır hale gelir. Dış kapak kullanılmadığı zaman Diskus’u korur.   1. Açma – Diskus’u nasıl kullanmalısınız ? Diskus’u açmak için bir elinizle dış kapağı tutarken diğer elin baş parmağını baş parmak yerine koyunuz. Baş parmağınızı itebildiğiniz kadar, kendinizden uzağa itiniz.   2. Kaydırma. Diskus’u ağızlığı size dönük olacak şekilde tutunuz. Hareket kolunu bir “klik” sesi duyulana kadar kendinizden uzağa doğru itiniz. Diskus artık kullanıma hazırdır. Hareket kolu her geriye itilişinde inhalasyon için bir doz hazır hale gelir. Bu doz göstergesinde görülür. İlacı ziyan etmemek için hareket kolu ile oynamayınız.    3. İçine çekme İlacı içinize çekmeden önce bu bölümü dikkatli bir şekilde okuyunuz. Diskus’u ağzınızdan uzak tutunuz. Nefesinizi rahatça yapabildiğiniz kadar dışarı veriniz. Unutmayınız – asla Diskus’un içine nefes vermeyiniz. Ağızlığı dudaklarınıza yaslayınız. Devamlı ve derin nefes alınız – nefesi burnunuzdan değil, Diskus’un içinden alınız. Diskus’u ağzınızdan uzaklaştırınız. 10 saniye veya rahatça tutabildiğiniz kadar uzun bir süre nefesinizi tutunuz. Yavaşça nefes veriniz.   4. Kapatma Diskus’u kapatmak için başparmağınızı başparmak yerine koyup geriye kendinize doğru sonuna kadar kaydırınız.   Diskus kapanınca bir klik sesi duyulur. Hareket kolu otomatik olarak eski yerine döner ve yeniden kurulur. Diskus yeniden kullanıma hazır hale gelmiştir.       Eğer iki inhalasyon almanız tavsiye edildiyse Diskus’u kapatmalı ve 1’den 4’e kadar olan basamakları tekrar etmelisiniz.   UNUTMAYINIZ!   Diskusu kuru tutunuz.   Kullanılmadığı zaman kapalı tutunuz.   Diskus’un içine asla nefes vermeyiniz.   Hareket kolunu sadece ilacı almaya hazır olduğunuzda itiniz.   Söylenen dozdan daha fazla almayınız.   Çocukların görebileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz.   Değişik yaş grupları   Çocuklarda kullanımı: 4-12 yaş arası çocuklarda SERETIDE Diskus 100 mikrogram kullanılır.4 yaşından küçük çocuklarda SERETIDE Diskus kullanımı ile ilgili bilgi yoktur. Yaşlılarda kullanım: Yaşlılarda doz ayarlaması gerekli değildir.   Özel kullanım durumları:   Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Böbrek yetmezliği ya da karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz değişikliği gerekli değildir.   Eğer SERETIDE Diskus’unetkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.   Kullanmanız gerekenden daha fazla SERETIDE Diskus kullandıysanız: SERETIDE Diskus’tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.   SERETIDE Diskus’u kullanmayı unutursanız: SERETIDE Diskus’u kullanmayı unutursanız bir sonraki dozu normal zamanında alarak devam ediniz. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.   SERETIDE Diskus ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler Astımlı hastalarda alevlenme nedeniyle SERETIDE Diskus tedavisi ani olarak kesilmemelidir, tedavi dozu doktor gözetiminde kademeli olarak azaltılmalıdır.   KOAH’lı hastalarda tedavinin kesilmesi semptomatik dekompansasyona (organın çalışmasındaki yetersizlik) yol açabilir, tedavi bir hekim gözetiminde kesilmelidir.

İlaç Nedir Ve Niçin Kullanılır

SERETIDE, etkin madde olarak salmeterol ve flutikazon içerir.   SERETIDE Diskus 250 mikrogram her uygulamada 50 mikrogram salmeterol ve 250 mikrogram flutikazon püskürten 60 dozluk bir cihazdır.   Salmeterol, bronkodilatörler (bronş genişleticiler) adı verilen ilaç grubunun bir üyesidir ve akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarında bulunan kasları gevşeterek genişlemelerine yol açar.   Flutikazon ise kortikosteroidler adı verilen ilaç grubuna aittir ve yangı (iltihap, inflamasyon) giderici etkisi olduğundan, akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarında oluşan şişme ve hassasiyeti azaltarak nefes alıp verme sorunlarını rahatlatır.   SERETIDE Diskus aşağıdaki durumlarda kullanılır:   Yetişkinlerde ve 12 yaş ve üzeri ergenlerde düzenli astım tedavisinde Düzenli tedavide orta ve ağır KOAH’lı (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) hastalarda belirtilerin ve atak sıklığının azaltılmasında

İlaç Saklanma Koşulları Nasıldır

SERETIDE Diskus’u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.   30 oC’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.   Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.   Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra SERETIDE Diskus’ukullanmayınız.

Beşeri Tıbbi Üründen Arta Kalan Maddelerin İmhası

Tüm kullanılmayan ürün ve atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.   SERETIDE Diskus akciğerlere inhale edilen bir toz salıvermektedir.   Cihaz, hareket kolu kaydırılarak açılır ve kullanıma hazırlanır. Ağızlık ağıza yerleştirilir ve dudaklar etrafını saracak şekilde kapatılır. Bundan sonra doz inhale edilebilir ve cihaz kapatılabilir.   Diskus üzerinde bulunan doz göstergesi kalan doz sayısını gösterir.

Beşeri Tıbbi Ürünün Adı

SERETIDE Diskus 250 mikrogram

Diğer Tıbbi Ürünler İle Etkileşimler Ve Diğer Etki

Kullanımı zorunlu olmadıkça, selektif veya selektif olmayan beta-blokerlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır.   Normal şartlar altında, inhalasyon yolu ile uygulanmasından sonra, geniş ilk geçiş metabolizması ve karaciğer ve bağırsakta sitokrom P450 3A4’ün aracılık ettiği yüksek sistemik klerens sonucu,  flutikazon propiyonatın düşük plazma konsantrasyonlarına ulaşılır. Bu nedenle, flutikazon propiyonatın aracılık ettiği klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimi olası değildir.   Sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan bir ilaç etkileşim çalışması, ritonavirin (oldukça güçlü sitokrom P450 3A4 inhibitörü), flutikazon propiyonatın plazma konsantrasyonlarını büyük oranda artırabildiğini ve serum kortizol konsantrasyonlarında anlamlı azalmaya yol açtığını göstermiştir. Pazarlama sonrası kullanım sırasında intranazal veya inhale flutikazon propiyonat ve ritonavir alan hastalarda Cushing sendromu ve adrenal supresyon dahil sistemik kortikosteroid etkiler ile sonuçlanan klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimleri bildirilmiştir. Bu nedenle, hastaya olan potansiyel yararı sistemik kortikosteroid yan etkileri riskinden fazla olmadıkça, ritonavir ve flutikazon propiyonatın birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.   Çalışmalar, diğer sitokrom P450 3A4 inhibitörlerinin, serum kortizol konsantrasyonlarında önemli bir düşüş olmadan flutikazon propiyonata sistemik maruziyette ihmal edilebilir (eritromisin) ve küçük (ketokonazol) artışlara neden olduklarını göstermiştir. Bununla birlikte, flutikazon propiyonata sistemik olarak maruz kalma potansiyeli artacağından, güçlü P450 3A4 inhibitörleri (örneğin ketokonazol) ile birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.   Bir ilaç etkileşim çalışmasında eşzamanlı sistemik ketokonazol kullanımının plazma salmeterol maruziyetini anlamlı derecede artırdığı gözlenmiştir (Cmaks 1.4 kat ve EAA 15 kat), bu durum QTc aralığında uzamaya neden olabilir (Bkz 5.2 Farmakokinetik Özellikler). Güçlü CYP3A4 inhibitörleri (örn, ketokonazol) ile salmeterol birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Doz Aşımı Ve Tedavisi

Semptomlar ve bulgular SERETIDE, salmeterol ve/veya flutikazon propiyonat ile ilgili doz aşımı bilgileri aşağıda verilmiştir:   Salmeterolün aşırı dozu ile beklenen belirtiler ve bulgular tremor, baş ağrısı, taşikardi, sistolik kan basıncında artış ve hipokalemi gibi tipik aşırı beta2-adrenerjik stimülasyonuna bağlıdır.     Flutikazon propiyonatın onaylanan dozlarını aşan dozlarda akut inhalasyonu geçici olarak hipotalamus-hipofiz-adrenal ekseninin baskılanmasına yol açabilir. Bu durum acil önlem alınmasını gerektirmez; adrenal fonksiyonlar birkaç gün içinde eski haline döner.   Eğer onaylanan SERETIDE dozunun üzerindeki dozlar uzun süre alınmaya devam edilirse anlamlı derecede adrenokortikal supresyon oluşabilir. Özellikle onaylanan dozun üzerinde uzun süre (birkaç ay ya da yıl) ilaca maruz kalan çocuklarda çok seyrek olarak akut adrenal krizler ile igili bildiriler bulunmaktadır. Gözlenen özelliklere bilinç kaybı ve / veya konvülsiyonlarla ilişkili hipoglisemi dahildir. Travmaya maruz kalma, cerrahi girişim, enfeksiyon veya inhale flutikazon propiyonat dozunda hızlı azalma gibi durumlar akut adrenal krizi tetikleyebilecek durumlardır.   Hastaların, SERETIDE’ı onaylanan dozların üzerindeki dozlarda kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Tedavinin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve dozun hastalığın etkili kontrolünü sağlayan en düşük onaylı doza azaltılması önemlidir. (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).   Tedavi  Tercih edilen antidotlar, bronkospazm hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılması gereken kardiyoselektif beta-bloker ajanlardır. Eğer SERETIDE tedavisinin, ilacın beta-agonist bileşeninin aşırı dozundan dolayı kesilmesi gerekiyorsa, uygun kortikosteroid replasman tedavisine başlanması düşünülmelidir.

Etkin Maddeler

Bir inhalasyonda 50 mikrogram salmeterol (salmeterol ksinafoat halinde) ve 250 mikrogram flutikazon propiyonat

Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötik grubu: Adrenerjikler ve diğer solunum yolu hastalıkları ilaçları; ATC Kodu: R03A K06   Etki mekanizması   SERETIDE farklı etki mekanizmalarına sahip salmeterol ve flutikazon propiyonat içerir. Salmeterol belirtilere karşı korurken, flutikazon propiyonat akciğer fonksiyonlarını düzeltir ve alevlenmeleri önler. SERETIDE eşzamanlı olarak beta-agonist ve inhale kortikosteroid tedavisi uygulanan hastalar için daha uygun bir rejim sunabilir. Her iki ilacın da etki mekanizmaları aşağıda verilmiştir:   Salmeterol   Salmeterol, reseptörün dış bölgesine bağlanan bir uzun yan zinciri olan, selektif uzun etkili (12 saat) bir beta2-adrenoseptör agonistidir.   Salmeterolün bu farmakolojik özellikleri histaminin neden olduğu bronkokonstriksiyonu daha etkili bir şekilde önler ve kısa etkili konvansiyonel beta2-agonistlerin önerilen dozlarına göre en az 12 saat süren, daha uzun süreli bronkodilatasyon sağlar.   İn vitro testler salmeterolün, insan akciğerlerinde histamin, lökotrienler ve prostaglandin D2 gibi mast hücresi mediatörlerinin salıverilmesininin güçlü ve uzun süreli bir inhibitörü olduğunu göstermiştir.   İnsanda salmeterol inhale edilen alerjenlere karşı erken ve geç faz yanıtlarını inhibe eder; geç faz yanıtı önleyici etkisi tek bir dozu takiben 30 saat boyunca, bronkodilatör etki sona erdiğinde bile devam eder. Tek bir salmeterol dozu bronşiyal aşırı cevaplılığı azaltır. Bu özellikler salmeterolün ilave olarak non-bronkodilatör aktivitesi olduğunu göstermektedir ancak bu etkinin klinik açıdan anlamı tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bu mekanizma kortikosteroidlerin anti-enflamatuvar etki mekanizmasından farklıdır.   Flutikazon propiyonat   Flutikazon propiyonat, tavsiye edilen dozlarda inhalasyon yoluyla verildiğinde akciğerlerde güçlü bir antienflamatuvar etki gösteren ve sistemik olarak verilen kortikosteroidlerle gözlenen yan etkiler olmadan astımın belirtilerini ve alevlenmelerini azaltan bir glukokortikoidtir.   İnhale flutikazon propiyonat ile kronik tedavi boyunca, günlük adrenokortikal hormon salıverilmesi, çocuklar ve yetişkinlerde tavsiye edilen en yüksek dozlarda bile genellikle normal sınırlar içinde kalmıştır. Diğer inhale steroidlerden inhale flutikazon propiyonata geçildikten sonra, günlük adrenokortikal hormonların salıverilmesi geçmişte ve halen aralıklı oral steroid kullanımına rağmen tedricen düzelir, böylece inhale flutikazon propiyonat ile normal adrenal fonksiyon değerlerine dönüldüğü gösterilmiş olur. Adrenal rezerv de kronik tedavi sırasında, stimülasyon testinde normal bir artışla ölçüldüğü üzere normal kalır. Bununla birlikte önceki tedaviden kalan herhangi bir rezidüel adrenal bozukluğun önemli bir süre devam edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Farmakokinetik Özellikler

Hayvanlarda veya insanlarda inhalasyon yoluyla birlikte uygulanan salmeterol ve flutikazon propiyonatın birbirlerinin farmakokinetiğini etkilediğine dair herhangi bir bulgu yoktur.   Bu nedenle farmakokinetik açıdan her iki bileşen ayrı ayrı düşünülebilir.   15 sağlıklı denekte yapılan plasebo kontrollü, çapraz geçişli bir çalışmada 7 gün süreyle birlikte salmeterol (inhalasyon yoluyla günde iki kez 50 mcg) ve bir CYP3A4 inhibitörü olan ketokonazol (oral yolla günde bir kez 400 mg) uygulanması plazma salmeterol maruziyetinde anlamlı bir artışa neden olmuştur (Cmaks 1.4 kat ve EAA 15 kat). Tekrarlı dozlama ile salmeterol birikiminde bir artış bulunmamaktadır. Üç denekte QTc uzaması veya sinüs taşikardisinin eşlik ettiği palpitasyon nedeniyle, birlikte salmeterol ve ketokonazol uygulaması kesilmiştir. Kalan 12 denekte birlikte salmeterol ve ketokonazol uygulanması kalp hızında, kan potasyumunda veya QTc aralığında klinik açıdan anlamlı bir etki yaratmamıştır. (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri ve 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri)   Emilim:   Salmeterol Salmeterol akciğerlerde lokal olarak etki eder, bu nedenle plazma seviyeleri terapötik etkinin belirleyicisi değildir. Terapötik dozlarda inhalasyondan sonra çok düşük plazma konsantrasyonları gösterdiği için (yaklaşık 200 pg/ml veya daha az) plazmadaki ilaç miktarının tayini teknik olarak zor olduğundan salmeterolün farmakokinetiği ile ilgili sadece sınırlı veriler bulunmaktadır. Salmeterol ksinafoatın düzenli kullanımını takiben, hidroksinaftoik asit sistemik dolaşımda tayin edilebilir ve kararlı durum konsantrasyonları yaklaşık 100 ng/ml’ye ulaşır. Bu konsantrasyonlar, toksisite çalışmalarında gözlenen kararlı durum konsantrasyonlarından 1000 kez daha düşüktür. Havayolu tıkanıklığı olan hastalarda uzun süreli düzenli kullanımında (12 aydan fazla) herhangi bir zararlı etki görülmemiştir.   Flutikazon propiyonat Her bir inhaler cihazı için flutikazon propionatın mutlak biyoyararlanımı inhalasyon veya intravenöz farmakokinetik verilerin çalışma içerisinde ve çalışmalar arasında karşılaştırılması ile hesaplanmıştır. Sağlıklı erişkin deneklerde mutlak biyoyararlanım flutikazon propionat Accuhaler/Diskus (%7.8), flutikazon propionat Diskhaler (%9.0), flutikazon propionat Evohaler (%10.9), salmeterol-flutikazon propionat Evohaler (%5.3) ve salmeterol-flutikazon propionat Accuhaler/Diskus (5.5%) için belirlenmiştir. Astım ya da KOAH hastalarında flutikazon propiyonata sistemik maruziyetin daha az derecede olduğu görülmüştür. Sistemik absorpsiyon başlıca akciğerlerden gerçekleşir ve başlangıçta hızlı olup daha sonra yavaşlamaktadır. Kalan inhale doz yutulabilir, fakat yutulan kısım sudaki düşük çözünürlüğü ve % 1’den daha az oral biyoyararlanımla sonuçlanan presistemik eliminasyonundan dolayı sistemik maruziyete çok az katkıda bulunmaktadır. İnhale dozun artırılmasıyla sistemik maruziyette doğrusal artış olur.   Dağılım:   Salmeterol Salmeterolün plazma proteinlerine bağlanma oranı %96’dır.   Flutikazon propiyonat Flutikazon propiyonatın plazma proteinlerine bağlanma oranı orta derecede yüksektir (% 91). Kararlı durumdaki dağılım hacmi geniştir.   Biyotransformasyon:   Salmeterol İn vitro bir çalışma salmeterolün sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) tarafından büyük oranda α-hidroksisalmeterole (alifatik oksidasyon) metabolize edildiğini göstermiştir.   Flutikazon propiyonat Flutikazon propiyonat başlıca sitokrom P450 enzimi CYP3A4 tarafından inaktif karboksilik asite metabolize edilerek sistemik dolaşımdan çok hızlı temizlenir. CYP3A4 inhibitörleri olarak bilinen ajanlar ile birlikte kullanıldığında flutikazon propiyonata sistemik maruziyet potansiyel olarak artacağından dikkatli olunmalıdır.   Eliminasyon:   Salmeterol Eliminasyon yarılanma ömrü 5.5 saattir. Salmeterolün %60 dışkı ile %25 idrar ile itrah edilir.   Flutikazon propiyonat Flutikazon propiyonatın dispozisyonu, yüksek plazma klerensi (1150 ml/dak) ve yaklaşık 8 saat olan terminal yarılanma ömrü ile karakterizedir. Flutikazon propiyonatın renal klerensi ihmal edilebilir düzeydedir (< % 0.2) ve % 5’ten azı metabolitleri şeklindedir.   Hastalardaki karakteristik özellikler   SERETIDE Diskus   Popülasyon farmakokinetiği analizi, astım hastalarıyla ilgili veriler kullanılarak yapılmış (flutikazon propiyonat (FP) için 9 ve salmeterol için 5 klinik çalışma) ve aşağıdakileri göstermiştir:   ·         Tek başına verilen FP (100 mikrogram) ile karşılaştırıldığında, SERETIDE (50/100 mikrogram) verildikten sonra adolesanlarda ve yetişkinlerde (oran 1.52 [% 90 GA 1.08, 2.13]) ve çocuklarda (oran 1.20 [% 90 GA 1.06, 1.37]) daha yüksek FP maruziyeti görülmüştür. ·         Adolesanlara ve yetişkinlere (oran 1.63 [%90 GA 1.35, 1.96]) kıyasla SERETIDE (50/100 mikrogram) alan çocuklarda daha yüksek FP maruziyeti gözlenmiştir. ·         Bu bulguların klinik anlamı bilinmemektedir, ancak, hem adolesanlarda ve yetişkinlerde hem de çocuklarda, SERETIDE’ı (50/100 mikrogram) ve FP’ı (100 mikrogram) karşılaştıran 12 hafta kadar süren klinik çalışmalarda hipotalamus- hipofiz-adrenal ekseni üzerindeki etkileri arasında farklılık gözlenmemiştir.   50/500 mikrogramlık daha yüksek SERETIDE dozu alındığında, tek başına uygulanan eşdeğerde FP dozu karşılaştırıldığında FP maruziyeti benzer bulunmuştur.  ·         Adolesanlar ve yetişkinlere kıyasla SERETIDE (50/100 mikrogram) alan çocuklarda daha yüksek salmeterol maruziyeti gözlenmiştir (oran 1.23 [% 90 GA 1.10, 1.38]). ·         Bu bulguların klinik anlamı bilinmemektedir, ancak, 12 hafta kadar süren çalışmalarda yetişkinler, adolesanlar ve çocuklar arasında kardiyovasküler etkilerinde veya tremor bildirilerinde farklılık gözlenmemiştir.      Klinik Çalışmalar   Salmeterol ile yapılan klinik çalışmalar   Astım   Salmeterol Çok Merkezli Astım Araştırma Çalışması ( The Salmeterol Multi-center Asthma Research Trial) (SMART), standart tedaviye eklenen salmeterol veya plasebonun güvenliliğinin karşılaştırıldığı, ABD’de yapılan büyük çaplı bir çalışmadır. Primer sonlanma noktasında (solunum ile ilişkili ölüm ve solunum ile ilişkili yaşamı tehdit eden olayların kombine sayısı) anlamlı farklar mevcut değildir. Bu çalışma salmeterol uygulanan hastalarda astıma bağlı ölüm vakalarında anlamlı bir artış göstermiştir (28 haftalık sürede plasebo grubundaki 13,179 hastada 3 ölüm vakasına karşı salmeterol grubundaki 13,176 hastada 13 ölüm vakası). Bu çalışma inhalasyon yoluyla eşzamanlı kortikosteroid kullanımının etkisinin değerlendirilmesi için tasarlanmamıştır. Bununla birlikte post-hoc analizler başlangıçta inhalasyon yoluyla alınan steroidler kullanan hastalar için astıma bağlı ölüm açısından tedavi grupları arasında anlamlı bir fark göstermemiştir (plasebo grubunda 3/6138’e karşı salmeterol grubunda 4/6127). İnhalasyon yoluyla steroid kullanılmayan gruplardaki astıma bağlı ölüm vakalarının sayısı salmeterol grubunda 9/7049 olurken plasebo grubunda 0/7041 idi. Ayrıca, Salmeterol-FP kolunda 8,030 ve flutikazon propionat kolunda 7,925 hastayı içeren 42 klinik çalışmanın bir meta analizi, ciddi solunum ile ilişkili olaylar veya astıma bağlı olarak hastaneye yatma açısından salmeterol-FP ile flutikazon propionat arasında istatistiksel bir fark göstermemiştir.   SERETIDE ile yapılan klinik çalışmalar:   Astım   3416 astım hastasının katıldığı 12 aylık geniş bir çalışmada (Optimal Astım Kontrolünün Sağlanması – Gaining Optimal Asthma controL, GOAL), önceden belirlenmiş astım kontrol düzeylerine ulaşmada SERETIDE’ın etkililik ve güvenliliği tek başına verilen inhale kortikosteroid ile karşılaştırılmıştır. Tedavi dozu ## ‘Tam kontrol’ sağlanıncaya veya çalışma ilacının en yüksek dozuna ulaşıncaya kadar her 12 haftada bir artırılmıştır. Kontrolün, tedavinin son 8 haftasının en az 7’sinde devam etmesi gerekiyordu.   Bu çalışmada aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:   Sadece inhale kortikosteroid ile tedavi edilen hastaların % 59’u #‘iyi kontrol’ düzeyine ulaşırken SERETIDE kullanan hastalarda bu oran % 71 olmuştur. Sadece inhale kortikosteroid ile tedavi edilen hastaların % 28’i ##‘tam kontrol’ düzeyine ulaşırken SERETIDE kullanan hastalarda bu oran % 41 olmuştur. Bu etkiler tek başına inhale kortikosteroide kıyasla, SERETIDE ile daha erken ve daha düşük inhale kortikosteroid dozunda görülmüştür.   GOAL çalışmasında aynı zamanda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:   ·         Sadece inhale kortikosteroid tedavisi ile karşılaştırıldığında SERETIDE ile alevlenme oranı % 29 daha düşüktür. ·         Astım kontrolünde ‘İyi kontrol’ ve ‘Tam kontrol’ durumuna ulaşma Yaşam Kalitesi’ni artırmıştır. SERETIDE ile tedaviden sonra hastaların % 61’i yaşam kalitelerinin ‘minimal düzeyde bozulduğunu’ veya ‘hiç bozulmadığını’ bildirmişlerdir. Başlangıçta % 8 olan bu etki astıma özgü yaşam kalitesi anketi ile ölçülmüştür.   #İyi kontrol edilen astım: seyrek belirtiler veya seyrek olarak kısa etkili beta agonist kullanımı veya akciğer fonksiyonu beklenenin % 80’inden az olması artı gece uyanma yok, alevlenme yok ve tedavide değişiklik gerektiren bir yan etki yok. ##Tam kontrol edilen astım: belirti yok, kısa etkili beta-agonist kullanımı yok, akciğer fonksiyonu beklenenin %80’ine eşit veya büyük, gece uyanma yok, alevlenme yok, tedavide değişiklik gerektiren bir yan etki yok.   Başka iki çalışmada tek başına inhale kortikosteroid kullanımıyla karşılaştırıldığında SERETIDE ile akciğer fonksiyonunda düzelme ve belirtilerin görülmediği günlerin yüzdesinde artma, kurtarıcı ilaç kullanımında azalma ve % 60 daha düşük inhale kortikosteroid dozu kullanma şeklinde iyileşme görülürken bronşiyal biyopsi ve bronkoalveolar lavaj ile ölçülen altta yatan havayolu enflamasyonunun kontrolü de devamlılık göstermiştir.   İlave çalışmalar, SERETIDE’ın tek tek bileşenleri ve plasebo ile karşılaştırıldığında SERETIDE’ın anlamlı derecede astım belirtilerini ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiğini ve kurtarıcı ilaç kullanımını azalttığını göstermiştir. GOAL çalışmasının sonuçları bu sonlanma noktalarında SERETIDE ile görülen iyileşmenin en az 12 ay devam ettiğini göstermiştir.   KOAH   Kısa etkili beta2-agonistlerine % 10 reversibilite kısıtlaması olmayan semptomatik KOAH hastaları:   Altı ay boyunca yürütülen plasebo kontrollü klinik çalışmalar, 50/250 mikrogram ve 50/500 mikrogram’lık SERETIDE’ın düzenli kullanımının akciğer fonksiyonunu hızlı ve anlamlı derecede düzelttiğini, nefes darlığını ve rahatlatıcı ilaç kullanımını anlamlı derecede azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda hastaların sağlık durumunda da anlamlı derecede düzelme olmuştur.   Kısa etkili beta2-agonistlerine % 10’dan daha az reversibilite gösteren semptomatik KOAH hastaları:   6 ve 12 ay boyunca yürütülen plasebo kontrollü klinik çalışmalar, 50/500 mikrogram SERETIDE’ın düzenli kullanımının akciğer fonksiyonunu hızlı ve anlamlı derecede düzelttiğini, nefes darlığını ve rahatlatıcı ilaç kullanımını anlamlı derecede azalttığını göstermiştir. 12 aylık periyod boyunca KOAH alevlenme riski ve ilave oral kortikosteroid ihtiyacı anlamlı derecede azalmıştır. Aynı zamanda hastaların sağlık durumunda da anlamlı derecede düzelme olmuştur.   SERETIDE 50/500 mikrogram hem tedavi sırasında sigara içen, hem de sigarayı bırakmış hastalarda akciğer fonksiyonunu ve sağlık durumunu düzeltmede ve KOAH alevlenme riskini azaltmada etkili bulunmuştur.        TORCH çalışması (TOwards a Revolution in COPD Health; KOAH’ta devrime doğru):   TORCH, KOAH hastalarında, günde 2 kez 50/500 mikrogram SERETIDE Diskus, günde 2 kez 50 mikrogram salmeterol Diskus, günde 2 kez 500 mikrogram FP (flutikazon propiyonat) Diskus veya plasebo ile yapılan tedavinin tüm nedenlere bağlı ölümler üzerindeki etkisini değerlendirmek için yapılan 3 yıllık bir çalışmadır. Başlangıç (bronkodilatatörden önce) FEV1’i beklenen normal değerin % 60’ından az olan orta-şiddetli ve şiddetli KOAH hastaları çift-kör tedavi almak üzere randomize edilmiştir. Çalışma boyunca, diğer inhale kortikosteroidler, uzun etkili bronkodilatörler ve uzun süre sistemik kortikosteroidler dışında, her zamanki KOAH tedavilerini almalarına izin verilmiştir. Üç yıllık hayattta kalma durumu, çalışmadan çıkıp çıkmadıklarına bakılmaksızın hastaların tümü için tespit edilmiştir. Başlıca sonlanma noktası, plaseboya kıyasla SERETIDE için 3 yılda tüm nedenlere bağlı ölümlerin azaltılmasıdır.     Plasebo N = 1524 Salmeterol 50 N = 1521 FP 500 N = 1534 SERETIDE 50/500 N = 1533 3 yılda tüm nedenlere bağlı ölüm Ölüm sayısı (%) 231 (% 15.2) 205 (% 13.5) 246 (% 16.0) 193 (% 12.6) Plaseboya karşı risk oranı (GA) p değeri

Farmasötik Form

İnhalasyon için toz. Beyaz kuru toz.

Gebelik Ve Laktasyon

Genel tavsiye Gebelik kategorisi: C   Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Tek ilaç veya kombinasyon halindeki ilaçlarla hayvanlar üzerinde yapılan üreme toksisite çalışmaları, güçlü bir beta2-adrenoreseptör agonistinin ve glukokortikosteroidin aşırı sistemik maruziyet seviyelerinde beklenen fötal etkilerini açığa çıkarmıştır.   Gebelik dönemi İlaç kullanımı ancak anneye sağlaması beklenen yararı fetusa olan olası bir riskten fazla ise düşünülmelidir.    Bu sınıftaki ilaçlarla ilgili geniş klinik deneyim, etkilerinin terapötik dozlarla ilişkili olduğuna dair bir kanıt ortaya koymamıştır. Ne salmeterol ksinafoatın ne de flutikazon propiyonatın genetik toksisite potansiyeline sahip olduğu gösterilmiştir.    Laktasyon dönemi Salmeterol ksinafoat ve flutikazon propiyonatın gebelik ve emzirme döneminde kullanımı ile ilgili deneyimler yetersizdir. Emzirme döneminde tercihen kullanılmamalıdır.   Salmeterol süte geçer. Terapötik dozlarda inhale edilen salmeterol ve flutikazon propiyonatın plazma düzeyleri çok düşüktür ve buna bağlı olarak anne sütündeki konsantrasyonların düşük olması muhtemeldir. Bu, sütünde düşük ilaç konsantrasyonları ölçülen emziren hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.   Üreme yeteneği/Fertilite Veri bulunmamaktadır.      

Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

İlk Ruhsat Tarihi/Ruhsat Yenileme Tarihi

14.03.2002 / 14.03.2007

İstenmeyen Etkiler

SERETIDE, salmeterol ve flutikazon propiyonat içerdiğinden her iki bileşenle de ilişkili olan tipte ve şiddette advers reaksiyonlar görülebilir. Bu iki bileşiğin birlikte verilmesiyle ilave advers etki bildirilmemiştir.   Diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi, ilaç alındıktan sonra hırıltılı solunumda ani artış ile paradoksal bronkospazm oluşabilir. Bu durum hızlı ve kısa etkili inhale bronkodilatör ile hemen tedavi edilmelidir. Salmeterol/flutikazon propiyonat Diskus kullanımı hemen kesilmeli, hasta kontrol edilmeli ve gerekirse alternatif tedavi uygulanmalıdır.   Salmeterol/flutikazon propiyonat ile ilgili advers olaylar aşağıda verilmiştir:   Sıklık sınıflandırması , çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100 ve <1/10), yaygın olmayan (≥1/1000 ve <1/100), seyrek (≥1/10.000 ve <1/1000) ve izole raporlar dahil çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) şeklinde tanımlanmıştır.   Çok yaygın ve yaygın olaylar genellikle klinik çalışma verilerinden belirlenmiştir. Seyrek ve çok seyrek olaylar genellikle spontan verilere dayanmaktadır.   Sinir sistemi hastalıkları Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın: Sersemlik hali, tremor, migren, uyku bozuklukları, anksiyete, ağrı, sıkıştırılmış sinir sendromu, hipnapagojik etkiler, Yaygın olmayan: Kontüzyon   Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları  Çok yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonları , farinjit Yaygın: Bronşit, öksürük, sinüzit, disfoni, viral solunum yolu enfeksiyonu, epistaksis, pnömoni (KOAH’lı hastalarda), nazal mukozada kan, konjestiyon, kulak burun boğaz enfeksiyonu, larenjit, alt solunum yolu enfeksiyonları, alt solunum yolu belirti ve semptomlar (spesifik olmayan), nazal iritasyon, nazal belirti ve semptomlar (spesifik olmayan), nazal sinüs bozuklukları, rinit, hapşurma, hırıltı, rinore   Gastroistestinal hastalıkları Yaygın:Bulantı, kusma,diyare, ağrı, oral kandidiyazis, apandisit, konstipasyon, ağız içi ağrı, gastrointestinal enfeksiyon, gastrointestinal belirti ve semptomlar (spesifik olmayan), hemoroid, oral eritema, oral ülser, tad duygusunda farklılık, viral gastrointestinal enfeksiyon, kilo alımı   Salmeterol/flutikazon propiyonat Diskus kullanımını takiben, ağzın su ile gargara yapılarak çalkalanması ses kısıklığı ve kandidiyazis oluşumunu gidermek için yararlı olabilir. Semptomatik kandidiyazis, salmeterol/flutikazon propiyonat Diskus tedavisine devam edilirken topikal antifungaller ile tedavi edilebilir.   Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları Yaygın: İskelet-kas ağrısı (miyalji), kas krampları, artralji, artiküler romatizma, kemik/kıkırdak bozuklukları, kemik ağrısı, kırık, kas yaralanmaları, kas spazmı, kas kasılması   Kardiyak hastalıkları Yaygın: Göğüs semptomları, sıvı birikmesi, palpitasyon, taşikardi, senkop, duyarlı hastalarda kardiyak aritmiler (atrial fibrilasyon, supraventriküler taşikardi ve ekstrasistoller dahil)   Deri ve deri altı doku hastalıkları Yaygın: Dermatit, dermatoz, egzema, ürtiker, deri döküntüsü, viral cilt enfeksiyonu   Endokrin hastalıkları (metabolizma ve beslenme hastalıkları) Yaygın: Hipotiroidizm   Böbrek ve idrar hastalıkları Yaygın: Üriner sistem enfeksiyonu   Kan ve lenf sistemi hastalıkları Yaygın: Lenfatik belirti ve semptomlar (spesifik olmayan), kontüzyon   Hepato-bilier hastalıkları Yaygın:Karaciğer fonksiyon testinde anormallikler   Göz hastalıkları Yaygın: Keratit, konjuktivit, ödem, göz kızarıklığı,   Kulak ve iç kulak hastalıkları Yaygın: kulak belirti ve semptomlar (spesifik olmayan), kseroftalmi   Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları Yaygın: Alerjik reaksiyonlar, bakteriyel enfeksiyon, yanma, disfoni, kandidiyazis, viral enfeksiyon, yaralar ve yırtılmalar, terleme-cilt bozuklukları   Pazarlama sonrası salmeterol/flutikazon propiyonat:   Endokrin hastalıkları Çok seyrek: Hiperglisemi   Psikiyatrik hastalıkları Çok seyrek: Anksiyete, uyku bozuklukları ve hiperaktivite ve iritabilite (çoğunlukla çocuklarda) dahil davranış değişiklikleri   Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları Seyrek: Solunum belirtileri (dispne ve/veya bronkospazm)   Deri ve deri altı doku hastalıkları Yaygın olmayan: Deride aşırı duyarlılık reaksiyonları

Kalitatif Ve Kantitatif Bileşim

Etkin madde: Her blister içinde: Salmeterol (INN)………………………….50 mikrogram Flutikazon (INN)………………………..250 mikrogram     Yardımcı maddeler: Laktoz …………………………………….12,5 mg

Klinik Öncesi Güvenlilik Verileri

Salmeterol ksinafoat ve flutikazon propiyonat hayvanlar üzerinde yapılan toksisite testlerinde oldukça kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Belirgin toksisite sadece insan kullanımı için tavsiye edilen dozlar aşıldığında oluşmuştur ve bunlar güçlü beta2-adrenoreseptör agonistlerin ve glukortikosteroidlerin kullanılmasıyla beklenen etkilerle uyumludur.   Uzun süreli çalışmalarda salmeterol ksinafoat sıçan mezovaryumunun ve fare uterusunun düz kaslarında benign tümörlerin oluşumuna yol açmıştır.   Kemirgenler farmakolojik olarak indüklenen bu tümörlerin oluşumuna duyarlıdır. Salmeterolün insanlarda onkojenik yönden anlamlı bir risk oluşturduğu düşünülmemektedir.   Salmeterol ve flutikazon propiyonatın yüksek dozlarda birlikte uygulanması, bazı kardiyovasküler etkileşimlere yol açmıştır. Sıçanlarda görülen hafif derecede atriyal miyokardit ve fokal koroner arterit, normal dozların verilmesiyle düzelen geçici etkilerdir. Köpeklerde, salmeterolün tek başına verilmesi ile karşılaştırılığında, birlikte yapılan uygulamaların ardından kalp atım hızındaki artışlar daha fazladır.   Hayvanlarda, birlikte yapılan uygulamalar, ilaç sınıfları ile ilişkili diğer toksisitelerde bir değişikliğe neden olmamıştır.

Kontrendikasyonlar

SERETIDE, bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir (bkz. 6.1 Yardımcı Maddeler Listesi).

Kullanım Yolu

İnhalasyon yoluyla alınır. (inhalasyon: nefesle birlikte akciğerlere çekme)

Küb’ Ün Yenileme Tarihi

01.10.2009

Müstahzar Adı

SERETIDETM DiskusTM 250 mikrogram

Özel Kullanım Uyarıları Ve Önlemleri

Astım tedavisinde normalde kademeli bir program izlemelidir ve hastanın yanıtı klinik olarak ve akciğer fonksiyon testleriyle izlenmelidir.   SERETIDE Diskus hızlı ve kısa etkili bir bronkodilatörün (örneğin salbutamol) kullanımını gerektiren akut belirtileri rahatlatmak için değildir. Hastalara rahatlamak için kullanmaları gereken ilaçları her zaman yanlarında bulundurmaları tavsiye edilmelidir.    Belirtileri gidermek için kısa etkili bronkodilatör kullanımının artması astım kontrolünün kötüleştiğini gösterir ve bu durumda olan hastalar bir hekim tarafından tekrar muayene edilmelidir.   Astım kontrolünün ani ve ilerleyen şekilde kötüleşmesi hayatı tehdit eden bir durumdur ve hastanın bir hekim tarafından tekrar muayene edilmesi gereklidir. Kortikosteroid dozunun artırılması düşünülmelidir. SERETIDE’ın mevcut dozunun astımı yeterli derecede kontrol edemediği durumda hasta hekim tarafından tekrar muayene edilmelidir.   Astımlı ya da KOAH’lı hastalarda alevlenme bir enfeksiyon ile ilişkili ise ilave kortikosteroid tedavisi ve antibiyotik uygulanması düşünülmelidir.   Astımlı hastalarda alevlenme riski nedeniyle SERETIDE tedavisi ani olarak kesilmemelidir, tedavi dozu hekim gözetiminde kademeli olarak azaltılmalıdır. KOAH’lı hastalarda tedavinin kesilmesine semptomatik dekompanzasyon eşlik edebilir ve tedavinin kesilmesi bir hekim gözetiminde yapılmalıdır.   KOAH’da yüksek doz kullanımının avantaj sağladığına ilişkin klinik kanıtlar yetersizdir.   SERETIDE alan KOAH’lı hastalarla yapılan çalışmalarda pnömoni bildirimlerinde artış olmuştur (bkz. 4.8 İstenmeyen Etkiler). Alevlenme ve pnömoninin klinik özellikleri sıklıkla birbirleriyle örtüştüğünden, hekimler KOAH’lı hastalarda pnömoni gelişmesi olasılığına karşı dikkatli olmalıdır.   Kortikosteroid içeren tüm inhale ilaçlarla olduğu gibi, aktif veya sessiz akciğer tüberkülozu olan hastalarda SERETIDE dikkatli kullanılmalıdır.   SERETIDE tirotoksikozlu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.   Tüm sempatomimetik ilaçlarla, özellikle terapötik dozlardan daha yüksek dozlarda uygulandıklarında, bazen sistolik kan basıncında ve kalp hızında artış gibi kardiyovasküler etkiler görülebilir. Bu nedenle SERETIDE önceden kardiyovasküler hastalığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.   Tüm sempatomimetik ilaçlarla terapötik dozdan daha yüksek dozlarda uygulandıklarında serum potasyum düzeylerinde geçici bir azalma meydana gelebilir. Bu nedenle, düşük serum potasyum düzeylerine eğilimi olan hastalarda SERETIDE dikkatli kullanılmalıdır.   Herhangi bir inhale kortikosteroid özellikle yüksek dozlarda, uzun süre kullanıldığında sistemik etkiler oluşabilir. Oral kortikosteroid uygulamasına göre bu etkilerin oluşma olasılığı çok daha azdır (bkz. 4.9 Doz Aşımı). Olası sistemik etkiler; Cushing sendromu, Cushingoid özellikler, adrenal supresyon, çocukların ve adolesanların büyümesinde gecikme, kemik mineral dansitesinde azalma, katarakt ve glokomu içerir. Bu nedenle, astımı olanlarda inhale kortikosteroid dozunun, etkili kontrolü sağlayan en düşük doza ayarlanması önemlidir.   Stres yaratması muhtemel acil ve elektif durumlarda adrenal yanıt bozukluğu olasılığı daima akılda tutulmalıdır ve uygun kortikosteroid tedavisi düşünülmelidir (bkz. 4.9 Doz Aşımı).   Uzun süre inhale kortikosteroid tedavisi alan çocukların boyunun düzenli olarak izlenmesi tavsiye edilmektedir.   Bazı bireyler inhale kortikosteroidlere çoğu hastada olduğundan daha fazla duyarlılık gösterebilir.   Yetersiz adrenal cevap olasılığından dolayı, oral steroid tedavisinden inhale flutikazon propiyonat tedavisine geçirilen hastalar yakından izleyerek tedavi edilmeli ve adrenal fonksiyon düzenli olarak izlenmelidir. Sistemik kortikosteroidlerin kesilmesinden sonra hipotalamik pituiter adrenal aks (HPA) fonksiyonlarının düzelmesi için birkaç ay geçmesi gerekmektedir. Stres ve şiddetli astım ataklarında sistemik steroid tedavisi kesilmiş olan hastalar tekrar oral kortikosteroid tedavisine başlamaları ve acil olarak hekimlerine başvurmaları hususunda bilgilendirilmelidir. İnhale flutikazon propiyonat tedavisine geçildiğinde, sistemik steroid dozu yavaş yavaş azaltılmalı ve hastalar stres zamanlarında ve şiddetli astım ataklarında ilave tedavi için gereklilik olabileceğini gösteren steroid uyarı kartları taşımaları hususunda teşvik edilmelidir.   İnhale flutikazon propiyonat tedavisine başlandığında, sistemik steroid dozu kademeli olarak azaltılmalı ve hastalar stres zamanlarında ek tedavinin gerekli olabileceğini gösteren steroid uyarı kartı taşımaları konusunda teşvik edilmelidir.   Nadiren kan glukoz düzeylerinde artış rapor edilmiştir (bkz. 4.8 İstenmeyen Etkiler) ve diabetes mellitus öyküsü olan hastalara reçete edilirken bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.   ABD’de yapılan SMART adlı büyük çaplı bir çalışmada standart tedaviye eklenen salmeterol (salmeterol-flutikazon propiyonatın bir bileşeni) veya plasebo karşılaştırılmış ve elde edilen verilere göre salmeterol uygulanan hastalarda astıma bağlı ölümlerde anlamlı bir artış görülmüştür. Bu çalışmada elde edilen veriler Afro-Amerikalı hastaların, salmeterol kullanımı sırasında plaseboya kıyasla solunum ile ilgili ciddi olay veya ölüm riskine daha fazla maruz kalabileceğini düşündürmektedir. Bu artışın farmakogenetiğe veya diğer faktörlere bağlı olup olmadığı bilinmemektedir. SMART çalışması, inhalasyon yoluyla eşzamanlı kortikosteroid kullanımının astıma bağlı ölüm riskini artırıp artırmadığının belirlenmesi amacıyla tasarlanmamıştır. (Bkz 5.1 Farmakodinamik Özellikler)   SERETIDE Diskus’un kullanım talimatları   KAPALI Diskus’u kutusundan çıkardığınızda kapalı durumda olacaktır.   AÇIK Kullanılmamış bir Diskus içinde ayrı ayrı korunmuş olarak toz halde 60 dozluk ilaç bulunur. Her doz tam olarak ölçülmüş olup hijyenik şartlara uygun olarak korunmaktadır. Bakıma veya yeniden doldurmaya gerek yoktur.   Diskus’un üst kısmındaki doz göstergesi kaç doz kaldığını gösterir. İlaç miktarı azaldığında sizi uyarmak üzere 5 – 0 arasındaki rakamlar kırmızı renkte yazılmıştır.   Diskus’u kullanmak kolaydır. İlacı alacağınız zaman yapacaklarınız aşağıdaki dört basamakta gösterilmiştir:   1. Açma 2. Kaydırma 3. İçine çekme 4. Kapatma   SERETIDE Diskus Nasıl Çalışır ?   Hareket kolu itilince ağızlık içinde küçük bir delik açılır ve bir dozluk ilaç inhale edilmek için hazırdır. Diskus kapatılınca kareket kolu otomatik olarak ilk posizyonuna döner ve bir sonraki kullanım için hazır hale gelir. Dış kapak kullanılmadığı zaman Diskus’u korur.   1. Açma – Diskus’u nasıl kullanmalısınız ? Diskus’u açmak için bir elinizle dış kapağı tutarken diğer elin baş parmağını baş parmak yerine koyunuz. Baş parmağınızı itebildiğiniz kadar, kendinizden uzağa itiniz.   2. Kaydırma. Diskus’u ağızlığı size dönük olacak şekilde tutunuz. Hareket kolunu bir “klik” sesi duyulana kadar kendinizden uzağa doğru itiniz. Diskus artık kullanıma hazırdır. Hareket kolu her geriye itilişinde inhalasyon için bir doz hazır hale gelir. Bu doz göstergesinde görülür. İlacı ziyan etmemek için hareket kolu ile oynamayınız.    3. İçine çekme İlacı içinize çekmeden önce bu bölümü dikkatli bir şekilde okuyunuz. Diskus’u ağzınızdan uzak tutunuz. Nefesinizi rahatça yapabildiğiniz kadar dışarı veriniz. Unutmayınız – asla Diskus’un içine nefes vermeyiniz. Ağızlığı dudaklarınıza yaslayınız. Devamlı ve derin nefes alınız – nefesi burnunuzdan değil, Diskus’un içinden alınız. Diskus’u ağzınızdan uzaklaştırınız. 10 saniye veya rahatça tutabildiğiniz kadar uzun bir süre nefesinizi tutunuz. Yavaşça nefes veriniz.   4. Kapatma Diskus’u kapatmak için başparmağınızı başparmak yerine koyup geriye kendinize doğru sonuna kadar kaydırınız.   Diskus kapanınca bir klik sesi duyulur. Hareket kolu otomatik olarak eski yerine döner ve yeniden kurulur. Diskus yeniden kullanıma hazır hale gelmiştir.       Eğer iki inhalasyon almanız tavsiye edildiyse Diskus’u kapatmalı ve 1’den 4’e kadar olan basamakları tekrar etmelisiniz.   UNUTMAYINIZ!   Diskusu kuru tutunuz.   Kullanılmadığı zaman kapalı tutunuz.   Diskus’un içine asla nefes vermeyiniz.   Hareket kolunu sadece ilacı almaya hazır olduğunuzda itiniz.   Söylenen dozdan daha fazla almayınız.   Çocukların görebileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz.

Pozoloji Ve Uygulama Şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:   SERETIDE Diskus sadece inhalasyon yolu ile uygulanır.   Hastalar, belirtileri olmasa dahi optimum fayda için SERETIDE Diskus’u düzenli olarak kullanmaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır.   Hastaların düzenli olarak doktor kontrolünde bulundurularak aldıkları SERETIDE dozunun optimum düzeyde kalması sağlanmalı ve sadece doktor önerisi ile değiştirilmelidir.   Astım Doz, belirtileri etkili olarak kontrol eden en düşük doza ayarlanmalıdır. Günde 2 kez uygulanan SERETIDE ile belirtilerin kontrolü sağlandığında, etkili en düşük doz açısından, günde 1 kez uygulanan SERETIDE da değerlendirmeye dahil edilebilir.   Hastalara hastalıklarının şiddetine göre uygun flutikazon propiyonat dozu içeren SERETIDE Diskus verilmelidir.   Eğer hasta yalnız inhale kortikosteroid tedavisi ile yeterli derecede kontrol edilemiyorsa tedavinin terapötik olarak eşdeğer kortikosteroid dozunda SERETIDE ile değiştirilmesi astım kontrolünde düzelme sağlayabilir. Astımı yalnız inhale kortikosteroid tedavisi ile yeterli derecede kontrol edilebilen hastalarda tedavinin SERETIDE ile değiştirilmesi astım kontrolünü sürdürürken kortikosteroid dozunun azaltılmasını sağlayabilir. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen Farmakodinamik özellikler bölümüne bakınız.   Tavsiye Edilen Dozlar:     Yetişkinler ve 12 yaş ve üzeri adolesanlar:   Günde 2 kez 1 inhalasyon (50 mikrogram salmeterol ve 100 mikrogram flutikazon propiyonat). veya günde 2 kez 1 inhalasyon (50 mikrogram salmeterol ve 250 mikrogram flutikazon propiyonat). Veya günde 2 kez 1 inhalasyon (50 mikrogram salmeterol ve 500 mikrogram flutikazon propiyonat).   18 yaş ve üzeri yetişkinler:   Yetişkinlerde 14 güne kadar tüm SERETIDE dozlarının iki katına çıkarılması ile düzenli olarak günde iki kez alınan doz karşılaştırılabilir güvenlilik ve tolerabilitededir ve bu durum astım tedavi rehberlerinde gösterildiği gibi hastalar ilave kısa süreli inhale kortikosteroid tedavisine ihtiyaç duyduklarında (14 güne kadar) göz önünde bulundurulabilir.   Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Yetişkin hastalar için tavsiye edilen doz günde 2 kez 1 inhalasyon 50/250 mikrogram – 50/500 mikrogram salmeterol/flutikazon propiyonattır. Günde iki kez alınan 50/500 mikrogramlık maksimum SERETIDE dozunun tüm nedenlere bağlı ölümleri azalttığı gösterilmiştir (bkz. 5.2 Klinik Çalışmalar).   Uygulama şekli: SERETIDE Diskus sadece inhalasyon yoluyla kullanılır.   Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:   Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Doz modifikasyonu gerekli değildir.   Pediatrik popülasyon: 4-12 yaş arası çocuklarda SERETIDE Diskus 100 mikrogram kullanılır. 4 yaşından küçük çocuklarda kullanımı ile ilgili bilgi yoktur.    Geriyatrik popülasyon: Doz modifikasyonu gerekli değildir.

Raf Ömrü

18 ay.

Ruhsat Numarası(Ları)

111/96

Ruhsat Sahibi

Adı:             GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş. Adresi:         Büyükdere cad. No:173 1.Levent Plaza B Blok 34394,1.Levent – İSTANBUL Tel no:         0 212 339 44 00 Faks no:       0 212 339 45 00   

Ruhsat Sahibi

GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.  Büyükdere Cad. No.173, 1.Levent Plaza B Blok 34394 1.Levent/İstanbul

Saklamaya Yönelik Özel Tedbirler

30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Kuru bir yerde saklanmalıdır.

Terapötik Endikasyonlar

Astım Salmeterol, flutikazon kombinasyonu yetişkinlerde ve 12 yaş ve üstü ergenlerde astımın düzenli tedavisinde endikedir. Hastalığın evresi ve tedaviden alınan sonuca göre doz artımı veya azaltılması yapılabilir. Inhale kortikosteroid tedavisi alan ancak belirtileri devam eden hastalarda da seçilecek tedavidir.   KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Salmeterol, flutikazon ile birlikte düzenli kullanıldığında orta ve ağır KOAH olgularında, semptomları ve atak sıklığını azaltmaktadır.

Üretici Bilgileri

Glaxo Wellcome Production Evreux, Fransa veya GlaxoSmithKline Australia Pty Ltd., Avustralya

Yardımcı Maddeler

Laktoz

Yardımcı Maddelerin Listesi

Laktoz (süt proteini içeren) 12,5 mg
(Visited 84 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window