İlaç Sınıfı Beşeri İthal İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması SIMDAX
Birim Miktarı 1
ATC Kodu C01CX08
ATC Açıklaması Levosimendan
NFC Kodu QC
NFC Açıklaması Parenteral İnfüzyon Flakonları/Şişeleri
Kamu Kodu A07278
Orijinal / Jenerik Türü Orjinal
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 3069,37 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 2741,21 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu NULL

İlaç Etken Maddeleri

  • levetirasetam

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Trimetazidin ile insanlarda doz aşımı vakası bildirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında tedavi dozlarının çok üzerindeki dozlarda dahi toksisite saptanmamıştır. Doz aşımı durumunda gastrik lavaj ve diğer destekleyici önlemler uygulanmalıdır.

Endikasyonlar

SİTOREL; angina pektoris ataklarının önlenmesi; tinnitus, vasküler kökenli vertigolar ve Meniere sendromunun semptomatik tedavisi ile vasküler kaynaklı görme bozuklukları ve görüş keskinliğindeki azalmanın tedavisinde endikedir.

Farmakodinamik Özellikler

Trimetazidin, kardiyoprotektif ve anti-iskemik özellik gösteren bir 3-ketoasil CoA tiolaz inhibitörüdür. Kimyasal ve farmakolojik olarak beta-blokerler, nitratlar ve kalsiyum kanal blokerlerinden farklıdır. Trimetazidinin antiiskemik ve kardiyoprotektif özellikleri hücresel seviyede ortaya çıkmaktadır. Trimetazidin, antioksidan etki göstererek serbest oksijen radikallerinin aşırı üretimini engeller. Hipoksi veya iskemiye maruz kalan hücrelerdeki enerji metabolizması üzerine direkt etki ile hücre içi asidozu azaltır, hücre içindeki adenozin trifosfat (ATP) ve fosfokreatinin azalmasını engeller. Ayrıca iyon pompalarının işleyişini ve hücre içine Na/K iyonlarının giriş ve çıkışını düzenleyerek hücresel homeostazisin sürdürülmesini sağlamaktadır. Ek olarak nötrofil infiltrasyonunu ve inflamatuar reaksiyonu inhibe eder, antitrombosit etki gösterir. Trimetazidin oral yoldan uygulandığında kronik stabil angina pektoris tedavisinde etkili bulunmuştur.Angina pektorisli hastalarda yapılan kontrollü çalışmalarda tedavinin 15. gününden itibaren trimetazidinin koroner rezervleri artırdığı ve efora bağlı iskemik bozuklukların ortaya çıkmasını geciktirdiği gösterilmiştir. Trimetazidin istenmeyen kardiyovasküler etkilerinin bulunmaması ve minimal toksisitesi sayesinde diğer konvansiyonel antianginal ilaçlara göre avantajlıdır. Ayrıca varsayılan hücresel etki mekanizması istenmeyen hemodinamik değişimlere yol açmaksızın diğer ilaçlar ile eşzamanlı olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Beta-blokerler, nitratlar veya kalsiyum kanal blokerleri ile yeterince kontrol edilemeyen stabil angina hastalarında tedaviye günde üç kez 20 mg trimetazidin eklenmesi ile daha fazla düzelme sağlandığı da bildirilmiştir. Trimetazidin, kalp atım hızında anlamlı bir değişikliğe yol açmaksızın, efora bağlı ani tansiyon değişikliklerini sınırlar, angina pektoris krizlerinin sıklığını ve nitrat kullanımını anlamlı derecede azaltır. Ayrıca trimetazidinin; tinnitus, vasküler kökenli vertigolar ve Meniere sendromunda etkili olduğu, vestibüler şikayetler ve işitme bozukluklarında düzelme sağladığı bildirilmiştir. Trimetazidin oftalmalojide de E.R.G. eğrisini düzeltir ve retinal fonksiyonlarda iyileşme sağlar.

Farmakokinetik Özellikler

Absorbsiyon: Oral yoldan uygulanan trimetazidin hızla emilir ve 2 saatten daha kısa bir sürede doruk plazma konsantrasyonlarına ulaşır. 20 mg trimetazidin uygulamasının ardından ulaşılan doruk plazma konsantrasyonu 55 ng/mL civarındadır. Çoklu doz uygulaması ile kararlı duruma ulaşma süresi 24 ila 36 saat arasındadır ve tedavinin devamında da kararlı durum konsantrasyonları oldukça stabildir. Dağılım: Trimetazidinin sanal dağılım hacmi 4.8 L/kg’dır ve bu da dokulara dağılımın iyi olduğunu göstermektedir. Trimetazidin düşük oranda serum proteinlerine bağlanmaktadır. İn vitro olarak ölçülen değer % 16’dır. Metabolizma / Atılım: Trimetazidin başlıca idrar yoluyla ve değişmeden elimine olmaktadır. Eliminasyon yarı ömrü ortalama 6 saattir.

Farmasötik Şekli

SİTOREL 20 mg Film Tablet

Formülü

Her bir film tablet; 20 mg trimetazidin hidroklorür ve boyar madde olarak titanyum dioksit içerir.

İlaç Etkileşmeleri

Trimetazidin ile farmakokinetik ve farmakodinamik olarak herhangi bir ilaç etkileşimi bildirilmemiştir. Yapılan bir çalışmada trimetazidin ve siklosporin eşzamanlı uygulanmış ve hiçbir etkileşim saptanmamıştır. Trimetazidin siklosporinin farmakokinetiğini etkilemediği gibi, interlökin-2 konsantrasyonları ve kreatinin klirensini de etkilenmemiştir. Sonuç olarak trimetazidin ve siklosporin eşzamanlı olarak güvenle kullanılabilirler.

Kontraendikasyonlar

SİTOREL, trimetazidin veya ürünün bileşenlerinden birine karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Kullanım Şekli Ve Dozu

SİTOREL yemeklerle birlikte alınmalıdır. Hekim tarafından başka şekilde önerilmedi ise mutad dozu günde 2 veya 3 kez 20 mg tablet’tir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Saklama Koşulları

25° C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

SİTOREL 20 mg Film Tablet, 60 tabletlik blister ambalajlardadır.

Uyarılar/Önlemler

Trimetazidinin angina krizlerini tedavi edici özelliği yoktur. Hastane öncesi dönemde ve hospitalizasyonun ilk günlerinde miyokard infarktüsünün veya stabil olmayan anginanın başlangıç tedavisinde kullanılmaz. Trimetazidin tedavisi sırasında bir angina krizinin ortaya çıkması halinde koroner arterlerdeki problemin yeniden değerlendirilmesi ve tedavinin düzenlenmesi (ilaç tedavisi ve revaskülarizasyon) gerekir. Stabil olmayan angina hastalarında ve hipertansif hastalarda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca renal veya hepatik yetersizlik bulunan hastalarda trimetazidinin farmakokinetiği değerlendirilmemiş olduğu için dikkatli olmak gerekir. Pediatrik kullanım: Trimetazidinin çocuklarda etkinlik ve güvenilirliği değerlendirilmemiştir. Geriatrik kullanım: Yaşlı ve genç hastalar arasında trimetazidinin etkinlik ya da güvenilirliği bakımından bir farklılık bildirilmemiştir. Ancak bazı yaşlı hastaların daha duyarlı olabileceği ve böbrek fonksiyonlarının azalmış olabileceği unutulmamalı, bu yaş grubunda doz dikkatle seçilmelidir. Parkinson bezeri belirtilere yol açabilir.   Gebelik ve Laktasyonda Kullanım Gebelikte kullanım: Gebelik kategorisi B’dir. Hayvan deneylerinde teratojen etkiye rastlanmamıştır. Hamile kadınlarda yapılmış uygun ve iyi kontrollü çalışmalar mevcut değildir. Hayvan üreme çalışmaları insanlardaki cevabın önceden tahmininde her zaman yardımcı olmadığından, bu ilaç hamilelik sırasında ancak açıkça gerekli ise kullanılmalıdır. Emziren annelerde kullanım: Trimetazidinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç insan sütüne geçtiğinden, bu ilacın anne için önemi gözönünde tutularak, emzirmenin veya ilacın durdurulmasına karar verilmelidir.    Araç ve makine kullanımı üzerine etkileri: Trimetazidinin araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi bildirilmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Trimetazidin genelde iyi tolere edilir. Klinik çalışmalarda bildirilen yan etkiler son derece seyrektir. Trimetazidine özgün olmayan bu reaksiyonlar daha çok midede yanma, bulantı ve kusma gibi non-spesifik gastrointestinal şikayetlerdir. Trimetazidin ile yapılan çalışmaların çoğunda ilacın kullanımı ile kalp hızı ve kan basıncı etkilenmemiş, hematolojik değerler değişmemiştir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Simdax®’ın doz aşımı hipotansiyon ve taşikardiye sebep olur. Simdax® ile yürütülen klinik çalışmalarda, hipotansiyon vazopressör ajanlarla (örn. konjestif kalp yetersizliği olan hastalarda dopamin ve kalp ameliyatı geçiren hastalarda adrenalin) başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Kalp dolum basıncındaki aşırı düşme Simdax®’a olan cevabı sınırlayabilir ve parenteral sıvılarla tedavi edilebilir. Yüksek dozlar (0.4 µg/kg/dak veya üzeri) ve 24 saati aşan infüzyonlar kalp atım hızını artırır ve bazı durumlarda QTc aralığının uzamasına yol açar.  Simdax® doz-aşımı durumunda sürekli EKG gözlemi, serum elektrolitlerinin sıklıkla ölçümü ve invaziv hemodinamik takip göz önüne alınmalıdır. Simdax® doz-aşımı aktif metabolitin plazma konsantrasyonunda da  artışa yol açar ki bu durum kalp hızı üzerinde daha belirgin ve uzamış bir etkiye yol açabilir, bu ise gözlem süresinin uygun bir süre uzatılmasını gerekli kılar.

Endikasyonlar

Simdax®, kalsiyum duyarlaştırıcı ve potasyum kanal açıcı etkisi ile inotropik desteğin gerekli görüldüğü durumlarda akut dekompanse kronik kalp yetmezliğinde ve koroner bypass cerrahisi sonrası destek tedavisinde endikedir.   Akut dekompanse kronik kalp yetmezliğinde ve bypass sonrası destek tedavisinde infüzyon şeklinde 24 saate kadar kullanılır.

Farmakodinamik Özellikler

Levosimendan’ın doza-bağımlı olarak, kalp debisi ve stroke volümde artışa ve yine doza-bağımlı olarak pulmoner kapiller uç basınçta, ortalama arteriyel basınçta ve toplam periferik rezistansta azalmaya yol açtığı klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Levosimendan, kardiyak troponin C’ye kalsiyum-bağımlı bir şekilde bağlanmak suretiyle, kontraktil proteinlerin kalsiyuma olan hassasiyetini artırır. Levosimendan kontraksiyon gücünü artırırken, ventriküler kas gevşemesini bozmaz. İlaveten, levosimendan vasküler düz kaslardaki ATP-duyarlı potasyum kanallarını açar ve bu da sistemik ve koroner arteriyel rezistans damarlar ile sistemik venöz kapasitans damarlarda vazodilatasyon oluşturur. Kalp yetersizliği olan hastalarda levosimendan’ın pozitif inotropik ve vazodilatör etkileri, diyastolik fonksiyon üzerinde ters bir etki yaratmaksızın, kasılma gücünde bir artış ve hem preload ve hem de afterload’da azalma ortaya çıkarır. Perkütan Transluminal Koroner Anjioplasti (PTCA) veya trombolizis sonrasında, duyarsızlaşmış miyokardı aktive eder.   Sağlıklı gönüllüler ile stabil ve stabil olmayan kalp yetmezliği olan hastalarda yapılan hemodinamik çalışmalar, yükleme dozu olarak intravenöz yoldan (3 mikrogram/kg ila 24 mikrogram/kg) ve sürekli infüzyon yoluyla (dakikada 0,05 – 0,2 mikrogram/kg) verilen levosimendanın doza bağlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Plasebo ile karşılaştırıldığında levosimendan, kardiyak debiyi, atım hacmini, ejeksiyon fraksiyonunu ve kalp hızını arttırmış, sistolik kan basıncını, diyastolik kan basıncını, pulmoner kapiler kama basıncını, sağ atriyal basıncı ve periferal vasküler direnci düşürmüştür.   Önerilen doz aralığında levosimendan, hemodinamik etkileri kendisi ile benzer olan ve terapötik aktiviteye sahip bir metabolit ortaya çıkarır. Dolayısıyla da bu etkiler, 24-saatlik levosimendan infüzyonunun kesilmesinden sonra 7-9 gün kadar devam eder.   Levosimendan infüzyonu, koroner cerrahi sonrası hastalarda koroner kan akımını artırır ve kalp yetmezliği olan hastalarda miyokard perfüzyonunu düzeltir. Bu olumlu etkilerini, miyokardın oksijen tüketiminde belirgin bir artışa yol açmadan  gösterir. Levosimendan infüzyonu, konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda dolaşımdaki endotelin-1 seviyelerinde anlamlı derecede azalmaya neden olur. Tavsiye edilen infüzyon hızında plazma katekolamin düzeylerini yükseltmez.  

Farmakokinetik Özellikler

Levosimendan, 0.05-0.2 µg/kg/dak terapötik doz aralığında lineer bir farmakokinetik göstermektedir.   Dağılım Levosimendan’ın dağılım hacmi (Vd) yaklaşık 0.2 l/kg’dır. Levosimendan, başta albumin olmak üzere, %97-98 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Aktif metabolitinin (OR-1896) proteine bağlanma oranı %40’tır.   Metabolizma Levosimendan tamamen metabolize olur, göz ardı edilebilir miktardaki değişmemiş ilaç idrar ve feçesle atılır. Levosimendan  büyük oranda konjugasyon yoluyla metabolize olarak siklik veya N-asetil sisteinilglisin ve sistein konjugatları oluşturur. Dozun yaklaşık %5’i barsaklarda indirgenerek  aminofenilpiridazinon’a (OR-1855) çevrilir ki bu da reabsorbsiyon sonrası N-asetiltransferaz tarafından aktif metabolit OR-1896’ya metabolize edilir.  Asetilasyon düzeyi genetik olarak belirlenir. Hızlı asetilatörlerde OR-1896 metabolitinin konsantrasyonu yavaş asetilatörlerdekine nazaran biraz daha yüksektir. Ancak bu, tavsiye edilen dozlarda klinik hemodinamik etki olduğu anlamında gelmemektedir.   Atılım Klerens 3.0 ml/dak/kg dolaylarında ve yarı-ömür 1 saat civarındadır. Dozun %54’ü idrarla ve %44’ü feçesle atılır. Dozun %95’ten fazlası bir hafta içinde atılır. Gözardı edilebilecek miktar ise (dozun < %0.05’i) değişmemiş Levosimendan olarak idrarla atılır. Dolaşımda olan OR-1855 ve OR-1896 metabolitleri yavaş bir şekilde oluşur ve yavaş atılırlar. Plazma pik konsantrasyonlarına, levosimendan infüzyonunun bitmesinden sonraki 2 gün içinde ulaşırlar. Metabolitlerin yarı-ömrü 75-80 saat dolaylarındadır. Aktif metabolit OR-1896’nın eliminasyonu tam olarak araştırılmamıştır. Muhtemel etkileşimler konusunda bir uyarı yapmak mümkün değildir.  

Farmasötik Şekli

Konsantre İnfüzyon Çözeltisi

Formülü

Konsantre çözeltinin her ml’si 2.5 mg levosimendan ve yardımcı madde olarak 50 mg   povidon, 10 mg anhidr sitrik asit ve  bir mililitreye tamamlayacak miktarda anhidr etanol içerir.  5 ml konsantre çözelti 12.5 mg levosimendan içerir.

İlaç Etkileşmeleri

En son tıbbi deneyimlere bağlı olarak; levosimendan kullanımında hipotansiyondaki potansiyel artma riskine bağlı olarak diğer IV vazoaktif tıbbi ürünlerle kullanılırken özel dikkat gösterilmelidir.   Aktif metabolitin eliminasyonu tam olarak değerlendirilmemiştir ve bu metabolitin eliminasyonu ile ilgili olası etkileşimler kestirilemez. Muhtemel bir etkileşim kalp hızı üzerindeki etkiyi daha belirginleştirir ve uzatır. Bu etki süresi, Simdax® infüzyonundan sonra normal olarak görülen 7-9 günden daha uzun olabilir. Digoksin ve Simdax® infüzyonu uygulanan hastaların popülasyon analizinde farmakokinetik bir etkileşim gözlenmemiştir. Simdax® infüzyonu beta-bloker alan hastalarda herhangi bir etki kaybı olmadan kullanılabilir. İsosorbid mononitrat ve levosimendan’ın sağlıklı gönüllülerde birlikte kullanımı ortostatik hipotansif cevabın belirgin şekilde potansiyalize olması sonucunu doğurmuştur. Geçimsizlikler: Simdax diğer ilaçlarla ve “Kullanım  Şekli ve Dozu” bölümünde belirtilenler dışındaki seyrelticilerle karıştırılmamalıdır. 

Kontraendikasyonlar

Simdax® aşağıdaki durumlarda kontrendikedir: Levosimendan veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı hassasiyet, Ciddi hipotansiyon ve taşikardi, Ventriküle kan dolumunu veya çıkışını ya da her ikisini de etkileyen belirgin mekanik engeller, Ciddi böbrek yetersizliği (kreatinin klerensi < 30 ml/dak) ve ciddi karaciğer yetersizliği, Torsade de pointes geçmişi.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Simdax® sadece klinik kullanıma mahsustur. Uygulama, inotropik ajanların kullanımı konusunda uzmanlığı olan ve yeterli izleme imkanlarını bulunduran hastanelerde yapılmalıdır.   Uygulama şekli Simdax® uygulanmadan önce seyreltilmelidir. İnfüzyon sadece intravenöz kullanım içindir ve periferal veya merkezi yol uygulanabilir. Simdax® 2.5 mg/ml konsantre infüzyon çözeltisi sadece tek kullanım için hazırlanmıştır. Tüm parenteral ilaç ürünleri için yapıldığı gibi, kullanmadan önce seyreltilmiş çözelti partiküler madde ve renk kaybı açısından gözle kontrol edilmelidir.   Seyreltme işlemi %5 glikoz çözeltisi ile yapılır. 0.025 mg/ml infüzyon hazırlamak için, 5 ml Simdax® 2.5 mg/ml konsantre çözelti 500 ml %5 glikoz çözeltisi ile karıştırılır. 0.05 mg/ml infüzyon hazırlamak için 10 ml Simdax® 2.5 mg/ml konsantre çözelti 500 ml %5 glikoz çözeltisi ile karıştırılır.   Aşağıdaki ilaçlar, bağlantılı intravenöz hatlar vasıtasıyla Simdax® ile aynı zamanda verilebilir. Furosemid 10 mg/ml Digoksin 0.25 mg/ml Gliseril trinitrat 0.1 mg/ml Tedavinin Dozu ve Süresi Tedavinin dozu ve süresi her hastanın klinik durumuna ve verdiği cevaba göre ayarlanmalıdır.  Tedaviye 10 dakikalık bir süre içinde infüzyonla verilen 6-12 µg/kg yükleme dozu ile başlanmalı ve bunu 0.1 µg/kg/dak dozdaki sürekli infüzyon takip etmelidir. İnfüzyonun başlangıcında hastalara, 6 µg/kg’lık düşük yükleme dozu ile birlikte konkomitan IV vazodilatör veya inotroplar ya da her ikisi ile birlikte uygulanması önerilir. Bu sınırlar içerisindeki yüksek yükleme dozu daha güçlü bir hemodinamik etki oluşturur, ancak yanısıra daha yüksek bir geçici yan etki insidansını da beraberinde getirebilir. Hastanın yükleme dozuna veya 30-60 dakika içerisinde doz ayarlamasına verdiği cevap değerlendirilmelidir. Eğer cevap aşırı olursa (hipotansiyon, taşikardi) infüzyon hızı 0.05 µg/kg/dak olarak azaltılabilir veya infüzyon kesilebilir. Eğer başlangıç dozu tolere edilirse ve daha fazla bir hemodinamik etki gerekli görülürse infüzyon hızı 0.2 µg/kg/dak olacak şekilde artırılabilir.   Ciddi kronik kalp yetersizliğinin akut dekompansasyonu durumunda tavsiye edilen infüzyon süresi 24 saattir. Simdax® infüzyonunun kesilmesinden sonra herhangi bir tolerans gelişmesi olayı veya rebound fenomeni işareti gözlenmemiştir. Hemodinamik etkiler en az 24 saat devam eder ve 24 saatlik bir infüzyon sonrası 9 güne kadar gözlenebilir.   Simdax’ın tekrarlanan uygulaması konusunda deneyimler sınırlıdır. Digoksin hariç inotropik ajanları içeren vazoaktif ajanların konkomitan kullanımı ile ilgili deneyimler sınırlıdır.   Tedavinin izlenmesi En son tıbbi deneyimlere bağlı olarak; tedavi süresince EKG, kan basıncı ve kalp atım hızı izlenmeli ve idrar miktarı  ölçülmelidir. İnfüzyonun bitimini müteakip en az 3 gün süreyle veya hastanın klinik olarak stabilize olmasına kadar bu parametrelerin izlenmesi tavsiye edilir. Hafif veya orta şiddette böbrek veya  karaciğer bozukluğu olan hastalarda bu izlemenin 5 gün boyunca sürdürülmesi tavsiye olunur.   Aşağıdaki tablo, 0.05 mg/ml’lik Simdax® infüzyon preparatı için yükleme ve idame infüzyon dozları için detaylı infüzyon hızlarını vermektedir.     Hasta ağırlığı (kg) Yükleme dozu, 10 dakika’lık  infüzyon hızı üzerinden    aşağıda verilmiştir  (ml/saat)                 Sürekli infüzyon hızı (ml/saat) 6 µg/kg’lık yükleme dozu          12 µg/kg’lık yükleme dozu           0.05  µg/kg/dak       0.1                  µg/kg/dak        0.2   µg/kg/dak    40      29     58            2          5          10    50      36     72           3          6          12    60      43     86            4          7          14    70      50

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Kutuda 10 ml’lik 1 flakon şeklinde piyasaya sunulmaktadır.

Ruhsat Sahibi

ABBOTT Laboratuarları İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. Ekinciler Cad. No: 3, Hedef Plaza  34810- Kavacık-Beykoz İSTANBUL  Tel:    0216 538 74 00                Faks:  0216 425 85 37

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

07.08.2003- 114/49

Saklama Koşulları

2°C -8°C arasında (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Saklama sırasında konsantre çözeltinin rengi turuncuya dönebilir, ancak saklama uyarılarına uygun şekilde depolanırsa potens kaybı olmaz ve ürün son kullanma tarihine kadar kullanılabilir.   Seyreltme sonrası Kullanım sırasındaki fiziksel ve kimyasal  stabilite 25 °C’de 24 saat için gösterilmiştir. Mikrobiyolojik bakış açısından ürün hemen kullanılmalıdır. Eğer hemen kullanılmaz ise, hazırlanmış ürünün kullanım öncesindeki muhafaza süresi ve şartları kullanıcının sorumluluğundadır ve dilüsyon kontrollü ve valide edilmiş aseptik şartlarda yapılmadıkça, bu şartlar normal olarak 2-8 °C’de 24 saatten fazla olmamalıdır. Seyreltme sonrası saklama ve uygulamada geçen toplam süre asla 24 saati aşmamalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Simdax® 2.5 mg/ml Konsantre infüzyon çözeltisi  içerir. Kutuda 5 ml’lik 1 flakon şeklinde piyasaya sunulmaktadır.

Uyarılar/Önlemler

Levosimendan’ın başlangıçtaki hemodinamik etkisi, sistolik ve diyastolik kan basıncında azalmaya sebep olabilir. Bu nedenle; levosimendan ile tedavi öncesinde düşük sistolik veya diyastolik basıncı olan hastalarda ya da hipotansiyon açısından risk taşıyan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Bu tür hastalar için daha tedbirli bir doz rejimi önerilir. Hekimler, duruma ve hastanın cevabına göre tedavi süresini ve dozu ayarlamalıdır.   Ciddi hipovoleminin, levosimendan infüzyonundan önce düzeltilmesi gerekmektedir. Eğer kan basıncı veya kalp hızında aşırı değişme gözlenirse, infüzyon hızı azaltılmalı veya kesilmelidir.   Kardiyak output ve pulmoner kapiller uç basınç üzerindeki olumlu hemodinamik  etkiler, 24 saatlik infüzyonun tamamlanmasından en az 24 saat sonrasına kadar sürer. Bütün hemodinamik etkilerin  tam olarak ne kadar süre devam ettiği belirlenmemiştir. Bununla birlikte kan basıncı üzerindeki etkiler genellikle 3-4 gün süreyle ve kalp atım hızı üzerindeki etkisi ise 7-9 gün süreyle devam eder. Bu durum kısmen, maksimum plazma konsantrasyonuna infüzyonun durdurulmasından yaklaşık 48 saat sonra ulaşan aktif metabolitin varlığına bağlıdır. Aktif metabolitin eliminasyonu ile ilgili etkileşimler kestirilemez ve bu durum kalp atım hızı üzerinde daha belirgin ve uzamış bir etkiye yol açabilir. İnfüzyonun bitiminden sonra en az 3 gün süreyle veya hastanın klinik olarak stabilize olmasına kadar non-invaziv izleme tavsiye edilir. Hafif veya orta şiddette böbrek veya karaciğer bozukluğu olan hastalarda bu izlemin en az 5 gün sürdürülmesi tavsiye olunur.   Simdax®, hafif veya orta şiddette böbrek veya  karaciğer bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastalarda aktif metabolitin eliminasyonu araştırılmamıştır ve böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarla elde edilen veriler de sınırlıdır. Bozuk karaciğer ve böbrek fonksiyonları aktif metabolit konsantrasyonunun artmasına yol açar ki, bu da kalp atım hızı üzerinde daha belirgin ve uzamış bir etki ile sonuçlanır.   Simdax® infüzyonu serum potasyum konsantrasyonunda azalmaya neden olabilir. Dolayısıyla, düşük serum potasyum konsantrasyonları Simdax® uygulamasından önce düzeltilmeli ve tedavi boyunca  serum potasyumu izlenmelidir. Diğer kalp yetersizliği ilaçlarında da olduğu gibi, Simdax® infüzyonu sonrası hemoglobin ve hematokrit seviyelerinde düşme ortaya çıkabilir, bu nedenle iskemik kardiyovasküler hastalığı ve beraberinde anemisi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.   Simdax® infüzyonu taşikardi, çabuk ventriküler cevap veren atriyal fibrilasyon sorunu olan veya potansiyel olarak yaşamı tehdit eden aritmisi olan hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Simdax’ın tekrarlanan uygulamaları ile deneyim sınırlıdır. Diğer inotropik ajanları (digoksin hariç) içeren vazoaktif ajanların, levosimendan ile birlikte konkomitan kullanımları konusunda sınırlı bir deneyim vardır. Yarar ve risk durumu hasta bazında değerlendirilmelidir.   Kardiyak fonksiyonları ciddi şekilde bozulmuş hastalarda Simdax® uygulaması sırasında kardiyak output ve dolum basınçlarının sürekli olarak izlenmesi gereklidir. Simdax®, süregelen koroner iskemisi veya etiyolojisi ne olursa olsun  QTc aralığı uzun olan hastalarda kullanılırken, veya QTc aralığını uzatan ilaçlarla birlikte uygulanıldığında dikkatli bir şekilde ve sıkı EKG gözlemi altında kullanılmalıdır (bkz. Doz Aşımı).   Levosimendan’ın kardiyojenik şokta kullanımı çalışılmamıştır. Simdax®’ın şu hastalıklarda kullanımı konusunda herhangi bir bilgi mevcut değildir: Restriktif kardiyomiyopati, hipertrofik kardiyomiyopati, ciddi mitral kapak yetersizliği, miyokard rüptürü, kardiyak tamponat, sağ ventrikül enfarktüsü.   Cerrahi müdahale sonrası kalp yetersizliği olan hastalarda ve kalp transplantasyonu bekleyen hastalardaki ciddi kalp yetersizliğinde, Simdax kullanımı ile sınırlı sayıda deneyim mevcuttur.   Yaşlılar Yaşlı hastalar için doz ayarlaması gerekli değildir.   Böbrek yetersizliği Simdax® hafif ile orta şiddette böbrek yetersizliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Simdax® ciddi böbrek yetersizliği olan hastalarda (kreatinin klerensi <30 ml/dak)   kullanılmamalıdır.   Karaciğer  yetersizliği Simdax® hafif ile orta şiddette karaciğer yetersizliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Simdax® ciddi karaciğer yetersizliğinde kullanılmamalıdır.    Çocuklar Simdax® çocuklara ve 18 yaş altındaki gençlere uygulanmamalıdır.    Gebelik Gebelik Kategorisi D. Gebelerde levosimendan kullanımına ilişkin hiç deneyim yoktur. Hayvan deneyleri üreme üzerinde toksik etkiler gösterdiği için levosimendan gebe kadınlarda sadece anneye olan yararı fetüs için muhtemel risklere üstün geliyorsa kullanılmalıdır.   Laktasyon Levosimendan’ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.   ARAÇ VE MAKİNE KULLANMA ÜZERİNE ETKİLERİ Klinik kullanıma mahsus bir ilaç olduğu için geçerli değildir.

Üretim Yeri

Orion Corporation, ORION PHARMA P.O. Box 65 FIN-02101 Espoo Finlandiya

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda, advers reaksiyon görülen hastaların %53’ünde, en sık rastlanan yan etkiler ventriküler taşikardi, hipotansiyon ve başağrısıdır.   Dobutamin kontrollü klinik çalışmalarda, Simdax ile advers reaksiyon görülen hastaların %18’inde, en sık rastlanan yan etkiler ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon, hipotansiyon, ventriküler ekstrasistoller, taşikardi ve başağrısıdır.   Aşağıdaki sınıflandırma tüm klinik çalışmalar esnasında hastaların %1 veya daha fazlasında gözlenen yan etkileri göstermektedir.   Levosimendan ile ilgili olması muhtemel olan olaylar; çok sık (>1/10), sık (>1/100, <1/10) şeklinde sınıflandırılarak organ sistemleri ve sıklık olarak aşağıda belirtilmiştir.   Metabolizma ve Beslenme Bozuklukları: Hipokalemi (sık), Psikiyatrik Hastalıklar: Insomnia (sık); Sinir Sistemi Bozuklukları: Baş ağrısı (çok sık), baş dönmesi (sık); Kardiyak Bozukluklar: Ventriküler taşikardi (çok sık), atriyal fibrilasyon, taşikardi, ventriküler ekstrasistoller, kardiyak yetmezlik, miyokard iskemisi, ekstrasistoller (sık); Vasküler Bozukluklar: Hipotansiyon (çok sık); Gastrointestinal Bozukluklar: Bulantı, kabızlık, diyare, kusma (sık); Araştırmalar: Azalan hemoglobin (sık). Pazarlama sonrası yan etkiler: Pazarlama sonrası deneyimlerde, Simdax uygulanan hsatalarda çok nadir, ventriküler fibrilasyon rapor edilmiştir. “BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ”  
(Visited 80 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window