İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması URFAMYCIN
Birim Miktarı 1
ATC Kodu J01BA02
ATC Açıklaması Tiamfenikol
NFC Kodu PB
NFC Açıklaması Parenteral Kuru Flakonlar
Kamu Kodu A08220
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 11,09 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 9,9 TL (18 Şubat 2019)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 5,01 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E071B

İlaç Etken Maddeleri

  • tiamfenikol glisinat hidroklorür (750 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Akut toksisite çalışmalarının sonuçlarına dayanarak deriden tek bir aşırı doz uygulaması (absorbsiyona olanak veren şartların varlığında geniş bir yüzeye uygulama) veya hatta tüm bir tüp içeriğinin yanlışlıkla oral alınması sonrasında akut bir intoksikasyon riski beklenmemektedir.

Endikasyonlar

Topikal kortikosteroid tedavisine cevap veren deri hastalıkları, örn.: kontakt dermatit, kontakt ekzema, meslek ekzeması, vulger ekzema, numuler ekzema, dejeneratif ekzema ve seboreik ekzema, dishidrotik ekzema, variköz semptom kompleksinde ekzema (ancak, direkt alt ekstremite ülserleri üzerine değil), anal ekzema, çocuklarda ekzema, atopik dermatit (endojen ekzema, nörodermatit ), psoriasis, lichen ruber planus ve verrucosus, kronik lupus erythematosus discoides, 1. derece yanıklar, güneş yanıkları, böcek sokmaları.

Farmakodinamik Özellikler

Ultralan, iltihabi ve allerjik deri hastalıklarında iltihabı önler, kaşıntı, yanma ya da ağrı gibi subjektif şikayetleri hafifletir. Etkinin başlaması bakımından farklılık gösteren iki ayrı kortikosteroid içeriği nedeni ile, Ultralan krem çabuk başlayan ve uzun süren bir etki gösterir. İltihabi bölgede kapiller dilatasyon, hücre içi ödem ve doku infiltrasyonu geriler, kapiller proliferasyon baskılanır. Bu durum inflamasyon bulgularının gerilemesine yol açar.

Farmakokinetik Özellikler

Dermatolojik bir preparatta iki kortikosteroidin kombinasyonu ile (aynı steroidin iki farklı esteri) tek bir kortikosteroide göre deride daha uzun süreli ve yüksek bir kortikosteroid konsantrasyonuna ulaşılması farmakokinetik olarak anlamlıdır. İki bileşiğin lipofilik özelliklerinin farklı olması stratum korneuma dağılımları değişkenlik gösterir ve deriye farklı oranlarda difüze olurlar. Bu özellikler etkinin çabuk başlamasına ve uzun sürmesine yol açar. Diğer 21-esterli kortikosteroidler gibi flukortolon-21-monoesterleri de önce büyük ölçüde deride, perkütan absorbsiyon sonrası ise hemen fluokortolon ve ilgili yağ asidine hidrolize olurlar.

Farmasötik Şekli

Krem

Formülü

Etkin Maddeler:1 g Krem 2.5 mg (% 0.25) Fluokortolon pivalat ve 2.5 mg (% 0.25) Fluokortolon kaproat içerir. Yardımcı maddeler: Stearil alkol Metil paraben Propil paraben Disodyum edetat dihidrat Sitrus gülü parfüm yağı

İlaç Etkileşmeleri

Bilinen etkileşimi yoktur.

Kontraendikasyonlar

Tedavi alanının tüberkülotik veya luetik süreçlerinde, virozlarda (örn., varisella, herpes zoster), rozasea, perioral dermatit ve aşı sonrası deri reaksiyonlarında kontrendikedir. Etken madde veya preparatın bileşiminde yer alan herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Tedavi başlangıcında endikasyona uygun Ultralan preparatı günde 2, hastalığın daha çok etkilediği deri bölgelerine ise 3 kez ince bir tabaka halinde sürülür. Hastalık tablosunda iyileşme olunca, genellikle günde 1 kez uygulama yeterlidir. Süt çocukları ve 4 yaşına kadar çocuklar, özellikle kundakla örtülü deri bölgelerinde, 3 haftadan daha uzun süre tedavi edilmemelidirler. Ultralan Krem yüksek oranda su içeren, yağ oranı düşük bir formülasyondur. Bu özelliği nedeni ile özellikle sulantılı ekzema evrelerinde sekresyonun drenajını kolaylaştırarak derinin hızla uygun kuruluğa erişmesini sağlar. Ultralan Krem, nemli, dış etkilere maruz kalan ve kıllı vücut yüzeyleri için de uygundur. Kapalı pansuman Tedaviye dirençli olgularda bir kapalı pansuman Ultralan’ın etkinliğini artırmak için gerekli olabilir. Tedavi edilecek alana Ultralan Krem uygulandıktan sonra bölge, plastik film tabaka ile örtülür ve filmin kenarları, sağlam deriye flasterle tutturulur. Ellerde plastik eldivenler kullanılabilir. Pansuman, 24 saatin üzerinde olmamak üzere, mümkün olduğu kadar uzun süre kalmalıdır. Tedavinin uzun sürebileceği durumlarda, pansumanın 12 saatte bir değiştirilmesi önerilir. Pansuman altında enfeksiyon oluşursa, tedavi kesilmeli ve spesifik tedavi uygulanmalıdır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ultralan Pomat, Ultralan crinale

Saklama Koşulları

25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Ultralan Krem 10 g ve 20 g’lık tüpte

Uyarılar/Önlemler

Enfekte deri hastalıklarında ve/veya mantar enfeksiyonlarında ek olarak spesifik bir tedavi gereklidir  Yüze uygulamalarda Ultralan’ın göze kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sistemik kortikosteroidlerde olduğu gibi, lokal kortikosteroidlerin kullanılması ile de (Örn. uzun süre yüksek doz veya geniş bir alana tatbik edilmeleri, kapalı pansuman teknikleri veya göz çevresindeki deriye uygulanmaları sonucu) glokom gelişebilir.   Gebelik ve laktasyon   Gebelik kategorisi C’dir. Birçok epidemiyolojik çalışma gebeliğinin ilk üç ayında sistemik glukokortikoidler ile tedavi edilen kadınların çocuklarında dudak yarığı görülme riskinde artış olabileceğini düşündürmektedir. Dudak yarıkları nadir görülen bir oluşum bozukluğudur ve sistemik glukokortikoidler teratojenik iseler bu, gebeliği esnasında tedavi edilen her 1000 kadın için bir veya iki vaka artışı anlamına gelir. Gebelik esnasında topikal glukokortikoid kullanımı hakkındaki veriler yetersizdir, bununla birlikte topikal glukokortikoidlerin sistemik etkileri çok düşük olduğu için daha düşük bir risk beklenmelidir.   TIBBİ GEREKLİKLİK DIŞINDA GEBELERDE KULLANILMAMALIDIR.   Genel bir kural olarak kortikosteroid içeren topikal preparatlar gebeliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdırlar. Ultralan ile tedavinin klinik endikasyonu gebe ve süt veren kadınlarda dikkatle gözden geçirilip, yarar ve riskleri bakımından özenle tartılmalıdır. Özel olarak vücudun geniş yüzeylerine uygulama veya uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. Emziren kadınların memelerine Ultralan pomat tatbik edilmemelidir.  Araç ve makina kullanımı üzerine etkisi   Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine bilinen etkisi yoktur.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Ultralan ile tedavide nadir vakada kaşıntı, yanma, eritem veya veziküllenme gibi lokal semptomlar oluşabilir. Kortikosteroid içeren topikal preparatların geniş alanlara (vücut yüzeyinin yaklaşık % 10’u ve fazlası) veya uzun süreli (4 haftadan uzun) uygulamalarda, aşağıdaki yan etkiler oluşabilir: deride atrofi, teleanjiektaziler, striae, deride akne formunda değişiklikler ve kortikosteroidin absorbsiyonuna bağlı olarak sistemik etkiler. Topikal uygulanan diğer kortikosteroidlerde görüldüğü gibi nadir vakada folikülit, hipertrikoz, perioral dermatit ve içeriğindeki maddelerin herhangi birine bağlı allerjik deri reaksiyonları oluşabilir. Ultralan kadında gebelik veya süt verme döneminde uzun süre veya geniş alanlarda uygulandığında, yeni doğanlarda bazı yan etkilerin oluşması mümkündür (örn.: hamileliğin son haftalarındaki uygulamalar sonucunda böbreküstü bezi fonksiyon bozuklukları). BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Aşırı doz uygulaması ile doza bağımlı advers reaksiyonlar (kemik iliği depresyonu, polinöropati) beklenebilir.   Aşırı doz alındığında destek tedavi uygulanır.

Endikasyonlar

Urfamycin® 750 mg İ.M./İ.V.Liyofilize Enjektabl Toz İçeren Flakon, Tiamfenikol’e duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonlarda endikedir.   ·                     Bacteroides fragilis, Fusobacterium, Peptostreptococcus ve Peptococcus’un neden olduğu anaerobik enfeksiyonlarda ·                     Escherichia coli’nin neden olduğu kronik bakteriyel prostatit olgularında ·                     Haemophilus ducreyi’nin neden olduğu şankroid olgularında ·                     Neisseria gonorrhoeae’nın neden olduğu komplike olmamış ürogenital gonore olgularında ·                     Gardnerella vaginalis’in neden olduğu jinekolojik enfeksiyonlarda ·                     Haemophilus influenzae’nın neden olduğu menenjit olgularında ·                     Staphylococcus epidermidis ve Ureaplasma urealyticum’un neden olduğu gonokokkal olmayan üretrit olgularında

Farmakodinamik Özellikler

Tiamfenikol geniş spektrumludur. Gram-pozitif ve gram-negatif organizmalar, anaeroblar, klamidya, riketsia, spiroketler ile mikoplazmalar etki spektrumu içinde yer alır.   Etki spektrumu şöyledir; Salmonella türleri, Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Rickettsiae, Lymphogranuloma, Psittacosis grubu, bakteriyemi sebebi çeşitli gram negatif mikroorganizmalar, diğer antibiyotiklere rezistans kazanmış Urfamycin’e duyarlı mikroorganizmalar.

Farmakokinetik Özellikler

Emilim: IM enjeksiyondan sonra tamamı kana geçer. Ağrıya neden olmaz. 0.5 ve 1.5 g’lık dozların IM uygulanmasından 1 saat sonra plazmada sırasıyla 7-13 mcg/mL ve 32 mcg/mL konsantrasyonda bulunur. Gonokok enfeksiyonu için 22 saat terapötik konsantrasyonunu korur.   Dağılım: Tiamfenikol vücut doku ve sıvılarına iyi dağılır. Safradaki konsantrasyonu eş zamanlı serum konsantrasyonundan 2-3 kat fazladır. Plazma konsantrasyonunun meningsler normal iken %10-20’si, meningsler inflamasyonlu iken %30-50’si serebrospinal sıvıya geçer. Fötus plazmasındaki konsantrasyonu plazma konsantrasyonuna eşittir. Plazma proteinlerine bağlanma oranı %10-20’dir. Dağılım hacmi (Vd): 34 L’dir.   Metabolizma: Tiamfenikol pratik olarak vücutta metabolize edilmez.   Atılım: Uygulanan dozun %50-70’i değişmemiş ve biyolojik olarak aktif şekilde idrarla atılır. Geri kalan miktarı safra ve feçes yoluyla atılır. Yarı ömrü 2-3 saattir.

Farmasötik Şekli

Liyofilize Enjektabl Toz İçeren Flakon

Formülü

Her flakon;   750 mg tiamfenikol’e eşdeğer tiamfenikol glisinat hidroklorür ihtiva eder.   Çözücü ampul: 5 mL steril, apirojen enjeksiyonluk su.

İlaç Etkileşmeleri

Hepatik mikrozomal enzimleri inhibe ettiği için tiamfenikol, kumarin yapısında olan antikoagülanlar ve oral antidiyabetiklerin etkilerini artırabilir.

Kontraendikasyonlar

Tiamfenikol’e karşı aşırı duyarlılığı olanlarda ve kemik iliği supresyonu olanlarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Erişkinlerde: Standart pozoloji; 1.5 g/gün’dür. 12 saat ara ile 1’er flakon derin intramuskuler veya intravenöz yolla uygulanır. Gerekir ise doz 8 saat ara ile 1 flakona yükseltilebilir.   Komplike olmayan akut gonokokal üretritte tek dozda 2 flakon uygulanır.   Tifo ve diğer salmonellozlarda, başlangıç dozu hekim kontrolünde 5 gün süre ile 3 g/gün uygulanabilir.   Çocuklarda: Standart pozoloji: 20 – 30 mg/kg/gün’dür.   Tifo ve diğer salmonellozlarda başlangıç dozu hekim kontrolünde 5 gün süre ile 50 mg/kg/gün’dür.   Böbrek Yetmezliğinde: Kreatinin klerensi 30-60 mL/dak olanlarda günde 2 kez 0.5 g tiamfenikol.   Kreatinin klerensi 10-30 mL/dak olanlarda günde 1 kez 0.5 g tiamfenikol.   Yaşlılarda: 65 yaş üzerinde: Günde 2 kez 0.5 g tiamfenikol

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Urfamycin 250 mg Kapsül   Urfamycin 500 mg Kapsül   Urfamycin Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz

Saklama Koşulları

250C’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız.   Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.   Sulandırıldıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

750 mg’lık flakon ihtiva eden kutularda 5 mL steril enjeksiyonluk su ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Uzun süreli ilaç uygulaması sırasında miyelosupresyon gelişme olasılığı artar ancak bu aplastik anemi gibi geri dönüşümsüz değildir. Bu nedenle uzun süreli yüksek doz uygulama sırasında periyodik kan kontrolleri yapılmalıdır.   Böbrek Yetmezliğinde Kullanımı: Tiamfenikol’ün çok büyük bir kısmı glomerüler filtrasyon yoluyla değişmeden atılır, orta ve ciddi böbrek yetmezliklerinde eliminasyon yarı ömrü uzadığı için, doz ayarlaması (doz azaltılması/doz aralığının uzatılması) yapılmalıdır.   Yaşlılarda Kullanımı: 60 yaş ve üstündeki hastalarda tiamfenikol’e bağlı geri dönüşlü miyelosupresyon prevalansı arttığı için doz ayarlaması yapılmalıdır.   Gebelerde ve Laktasyonda Kullanımı: Gebelik kategorisi C’dir.   Gebelerde ve yeni doğanlarda emniyeti henüz kesinlik kazanmamıştır. Ancak gerekiyorsa hekim kontrolü altında kullanılmalıdır.   Tiamfenikol anne sütüne geçtiğinden süt veren annelerde kullanılmaması önerilir.   Araç ve Makine Kullanımına Etkisi: Tiamfenikol’ün araç ve makine kullanımı üzerinde olumsuz bir etkisi bildirilmemiştir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Dermatolojik: Deride kızarıklık ve kaşıntı seyrek olarak görülen yan etkilerdir.   Gastrointestinal: Bulantı, kusma, glossit, stomatit, ishal, tedaviye başladıktan 5-10 gün sonra ağız ve vajinada kandidiyazis görülebilecek yan etkilerdir.   Hematolojik: Uzun süreli kullanımda, doza bağımlı ve geri dönüşümlü olarak hemoglobin, hematokrit, lökosit ve trombosit sayısında azalma gibi geri dönüşümlü kemik iliği depresyonu yapabilir. Hematolojik yan etki riski böbrek yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda daha belirgindir. Tiamfenikol kullanımı ile kloramfenikolde gözlenen dozdan bağımsız gecikmiş veya geri dönüşümsüz aplastik anemi bildirilmediği gibi tek doz uygulamada da kan tablosunu etkilemez.   Sinir Sistemi: Nadiren baş ağrısı, halsizlik, uyuklama görülebilir. Çok nadir olarak uzun süreli (3-5 ay), yüksek doz kullanımda periferik nöropati ve dizestezi, eldiven tarzı hiperaljezi ile karakterize polinöropati bildirilmiştir.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 2 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window