İlaç Sınıfı Beşeri Yerli İlaç
İlaç Alt Sınıfı İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi
İlaç Firması SIPRAKTIN
Birim Miktarı 1
ATC Kodu R06AX02
ATC Açıklaması Siproheptadin
NFC Kodu GM
NFC Açıklaması Ağızdan Sıvı Şuruplar
Kamu Kodu A07314
Orijinal / Jenerik Türü 20 YIl
2023 Fiyatı Bilinmiyor
Satış Fiyatı 25,48 TL (2 Mart 2020)
Önceki Satış Fiyatı 22,76 TL (5 Şubat 2020)
Barkodu
Kurumun Karşıladığı 4,04 TL
Reçete Tipi Normal Reçete
Temin Yeri İlacınızı sadece eczaneden alınız !
Bütçe Eşdeğer Kodu E115A

İlaç Etken Maddeleri

  • siproheptadin hidroklorür (2 mg)

İlaç Prospektüsü

Doz Aşımı

Endikasyonlar

Serebral bozuklukla bağlantılı affektif, idrakla ilgili, davranışsal ve somatik bozukluklar (kronik serebro-vasküler yetmezlik ve / veya senil ve pre-senil demans, Parkinson hastalığı) : Hafıza bozukluğu, vijilans azalması ve dikkat zayıflığı, ruhi depresyon, apati, sosyal davranış bozukluğu, kendini ihmal, asteni, anoreksi, tinnitus, baş dönmesi, iktus sekelli hemiplejik hastaların rehabilitatif tedavisinde yardımcı olarak.  

Farmasötik Şekli

Film tablet

Formülü

Her film tablet; Nisergolin 30mg,  Boyar madde olarak: Demir oksit, sarı (E -172), Titanyum dioksit ihtiva eder.

İlaç Etkileşmeleri

SERMİON, antihipertansif ilaçların etkisini arttırabilir. Gut geçirmiş olanlarda ve/veya urik asid metabolizmasını ve itrahını etkileyebilecek ilaçlarla tedavi altında bulunanlarda ve hiperürisemili hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Kontraendikasyonlar

Nisergolin’e aşırı duyarlılık.

Kullanım Şekli Ve Dozu

SERMİON oral olarak kullanılır. Erişkinlerde sabahları günde 1 tablet şeklinde kullanılır.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

Ruhsat Sahibi

Ruhsat Sahibi: Pfizer Inc./ABD lisansı altında   Deva İlaç San. ve Tic. A.Ş..   Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres cad. No:1   34303 Küçükçekmece / İstanbul

Ruhsat Tarihi Ve Numarası

Ruhsat Numarası: 06.12.1991 – 158 / 58

Saklama Koşulları

30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

Her film tablette 30 mg Nisergolin içeren 30 Film tabletlik blister ambalajlarda

Uyarılar/Önlemler

Toksikolojik araştırmalarda, Nisergolin’in teratojenik aktivitesi görülmemesine rağmen, ilaç hamilelikte mutlak gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Üretim Yeri

İmal Yeri: Deva İlaç San. ve Tic. A.Ş.   Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Mah. Atatürk Cad. No:32   Karaağaç-Çerkezköy/TEKİRDAĞ

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Çok ender vakada, klinik açıdan bağlantısız yan etkiler görülmüştür. Hipotansiyon ve baş dönmesi, çok hafif mide rahatsızlığı, flaş hali, uyku hali ve insomnia.   BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Doz Aşımı

Antihistaminiklerin aşırı doz reaksiyonları santral sinir sistemi depresyonundan, özellikle çocuklarda stimülasyona kadar değişebilir. Aynı zamanda atropin benzeri belirti ve semptomların (ağız kuruluğu, sabit ve genişlemiş pupilla, kızarma vs) yanısıra gastrointestinal semptomlar da ortaya çıkabilir.   Eğer kusma kendiliğinden olmazsa hasta kusturulmaya çalışılmalıdır. Bu en iyi şekilde önce bir bardak su verip ardından kusturularak yapılır. Özellikle çocuk ve bebeklerde aspirasyona karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Barsakları hızlı boşaltabilmek için kullanılacak tuzlu katartikler de yararlıdır.

Endikasyonlar

SİPRAKTİN Şurup’un endike olduğu durumlar: Perenniyal ve mevsimsel alerjik rinit Vazomotor rinit Solunum yoluyla alınan veya yiyeceklere bağlı alerjik konjonktivit Anjioödem ve ürtikerin hafif, komplike olmayan alerjik cilt döküntüleri Kan veya plazma alımına bağlı alerjik reaksiyonların düzeltilmesinde Soğuk ürtikeri Dermatografizm Anaflaktik reaksiyonların tedavisinde akut şikayetler kontrol altına alındıktan sonra epinefrin ve diğer standart ölçümlere yardımcı olarak

Farmakodinamik Özellikler

Siproheptadin hidroklorür, antikolinerjik ve sedatif etkilere sahip, antihistaminik ve antiseratonerjik bir ilaçtır. Seratonin ve  histamin ile reseptör yerleri için yarışmaya girerek etkisini gösterir.

Farmakokinetik Özellikler

Oral yolla alımını takiben gastrointestinal kanaldan emildikten sonra tamamen metabolize olur. Metabolitleri başlıca idrarda konjugatları halinde ve ayrıca feçesle de itrah edilir.   2 mg siproheptadin hidroklorür, normal kişilere tek oral doz halinde verildikten sonra, % 2-20 kadarı dışkıyla atılır. Bunun sadece % 34 kadarı değişmemiş halde olup, verilen dozun % 5.7’sinden azına tekabül eder.   Verilen dozun en az % 40’ı idrarla atılır. İdrarda saptanan başlıca metabolit siproheptadinin kuarterner amonyum glukuronit konjugatıdır. Eliminasyon, böbrek yetmezliğinde azalır.

Farmasötik Şekli

SİPRAKTİN ŞURUP

Formülü

Her bir ölçek (5 mL); 2 mg siproheptadin hidroklorür, şeker, sodyum sakkarin, metilparaben, propilparaben, nane esansı, etanol ve kinolin sarısı (E104) içerir.

İlaç Etkileşmeleri

MAO inhibitörleri antihistaminiklerin antikolinerjik etkilerini uzatır ve şiddetlendirirler. Antihistaminikler, alkol ve diğer SSS depresanlarının örneğin hipnotikler, sedatifler, trankilizanlar ve antianksiyete ilaçlarının etkilerini artırabilir.

Kontraendikasyonlar

SİPRAKTİN Şurup, yeni doğmuş veya prematüre bebeklerde kullanılmamalıdır. Antihista- miniklerin çocuklar için genelde ve özellikle yeni doğanlar ile prematürelerde yüksek riskleri olduğu için, antihistamin tedavisi emziren annelerde kontrendikedir. Siproheptadine veya benzer kimyasal yapıda olan ilaçlara aşırı duyarlığı olanlarda kontrendikedir: Monoamino oksidaz inhibitör tedavisi görenlerde, dar-açı glokomu olanlarda, peptik ülser stenozunda, semptomatik prostat hipertrofisinde, mesane tıkanıklığı mevcudiyetinde, pilor tıkanıklığında, alt solunum yolu hastalıklarında (astım dahil), yaşlı ve düşkün hastalarda kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli Ve Dozu

Doz, hastanın ihtiyacı ve cevabına göre ayarlanmalıdır. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;   Çocuklarda: Çocuklardaki toplam günlük doz yaklaşık olarak 0.25 mg/kg/gün üzerinden hesaplanabilir.   2 ila 6 yaş arası: Mutad doz günde 2 ila 3 kez 2 mg (1 ölçek)’dır. Bu doz gerekirse hastanın yaşına ve cevabına göre yeniden ayarlanabilir. Günlük doz 12 mg’ı geçmemelidir.   7 ila 14 yaş arası: Mutad doz günde 2 ila 3 kez 4 mg (2 ölçek)’dır. Bu doz gerekirse hastanın yaşına ve cevabına göre yeniden ayarlanabilir. Günlük doz 16 mg’ı geçmemelidir.   Erişkinlerde: Erişkinlerde günlük doz 0.5 mg/kg/gün’ü geçmemelidir. Terapötik sınırlar 4 ila 20 mg arasındadır; hastaların büyük çoğunluğu günde 12 ila 16 mg’a ihtiyaç duyarlar. Bazı özel hastalar uygun bir tedavi için 32 mg’a dahi ihtiyaç duyabilir. Günde 3 defa 4 mg (2 ölçek)’lık bir dozla başlanması ve daha sonra hastanın ağırlığına ve cevabına göre dozun ayarlanması önerilmektedir.

Piyasada Mevcut Diğer Farmasötik Dozaj Şekilleri

SİPRAKTİN Tablet 4 mg, 20 tablet

Saklama Koşulları

30°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Ticari Sunum Şekli Ve Ambalaj İçeriği

240 mL’lik şişede, 5 mL’lik ölçek ve prospektüsü ile birlikte.

Uyarılar/Önlemler

Antihistaminiklerin aşırı dozları özellikle bebeklerde ve çocuklarda halüsinasyonlara, santral sinir sistemi depresyonuna, konvülsiyonlara ve ölüme neden olabilir. Antihistaminikler zihni uyanıklığı bozabilirler; tam tersine, özellikle küçük çocuklarda  bazen eksitasyon meydana getirebilirler.   SİPRAKTİN Şurup kullanıldığı sürece araç kullanma veya makinayla çalışma gibi zihni uyanıklığın gerektiği hallerden kaçınılmalıdır. Antihistaminikler daha ziyade yaşlı hastalarda uyuklama, sedasyon ve hipotansiyon meydana getirirler.   Siproheptadinin atropin benzeri bir etkisi olduğundan, geçmişinde bronşiyal astımı olan, göz içi basıncı artmış olan, hipertiroidi bulunan, kardiyovasküler hastalığı olan ve hipertansiyonlu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. İki yaşından küçük çocuklarda güvenli kullanımı ispatlanmamıştır.   Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı: Hamilelik kategorisi  B: Bugüne kadar hiçbir teratojenik etkisi görülmemekle birlikte, hamilelerde sadece çok gerekli olduğunda kullanılmalıdır. Siproheptadinin sütle atılıp atılmadığı bilinmediğinden, emziren annelerde emzirmeye son verilmesi veya ilacın kesilmesi önerilir.

Yan Etkileri / Advers Etkiler

Antihistaminik kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yan etkiler şunlardır:   Santral sinir sisteminde: Sedasyon ve uyku hali (çoğunlukla geçici), sersemlik, koordinasyon bozukluğu, konfüzyon, huzursuzluk, eksitasyon, sinirlilik, titreme, uykusuzluk, nevrit, konvülsiyonlar, efori, halüsinasyonlar, histeri, baygınlık.   Ciltte: Döküntü ve ödemin alerjik tezahürleri, aşırı terleme, ürtiker, fotosensivite.   Özel Duyularda: Akut labirintitis, görüntü bozukluğu, çift görme, baş dönmesi, kulak çınlaması.   Kardiyovasküler sistemde: Hipotansiyon, çarpıntı, taşikardi, ekstrasistoller, anaflaktik şok.   Hematolojik: Hemolitik anemi, lökopeni, agranülositoz, trombositopeni.   Sindirim sisteminde: Ağız kuruluğu, epigastrik sıkıntı, anoreksi, mide bulantısı, kusma, diyare, kabızlık.   Ürogenital sistemde: İdrar sıklığında değişme, idrar etme güçlüğü, idrar tutulması, erken aybaşı hali.   Solunum sisteminde: Burun ve boğaz kuruluğu, bronşiyal salgılamanın koyulaşması, göğüs sıkışması ve nefes darlığı   Diğerleri: Halsizlik, titreme, baş ağrısı. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
(Visited 3 times, 1 visits today)
İçerik faydalı oldu mu?
EvetHayır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close Search Window